朋友推介元朗任飲生啤好地方,「鋒哥廚房」主打火鍋任飲任食,橙色門面搶眼,設有室外座位。工業風裝修,配搭彩色鐵櫈,牆上霓虹燈牌,環境整潔,座位舒適。我哋五點入座,任飲任食兩個鐘 ,$288/1位,再加一,食足三個部份好抵食。⓵ 麻辣雞煲首先食雞煲,係無限任食,雞件靚嘅部位都有齊:雞胸、雞髀、雞翼,唔會淨係俾啲下欄位。配料有芫荽、唐芹、辣椒、洋蔥、蓮藕,店員教我哋要炒四分鐘先食得,熱辣辣,味道比預期出色。我哋叫咗BB辣,麻辣味香濃,唔會辣到食唔到,雞肉入味,肉質又滑又彈,太惹味所以都食咗好多。⓶ 椰子雞煲第二部份可選擇椰子雞煲或者麻辣烤魚,都係一次性。我哋選擇咗食椰子雞煲,兩位會有半隻雞另上,椰子水加乾椰子片、紅棗同杞子,湯滾就落雞熬一熬,頭啖湯超清甜,雞肉超嫩滑,蘸沙薑青檸醬油食一流,一路煲住一路食,去到尾啲雞件都仲好滑。⓷ 火鍋食到咁上下就可以進入第三部份,轉湯底打邊爐,有五款湯底可以選擇:番茄薯仔、皮蛋芫荽、黑蒜豬骨、飄香沙嗲、四川麻辣。我哋就保留椰子雞煲加湯繼續打邊爐,椰子湯底淥海鮮真係無得頂,味道更鮮甜。除咗肉類,所有火鍋配料都係自助形式。► 海鮮海鮮款式多,全部都係任食,部分仲
麻辣雞煲

⓵ 麻辣雞煲
椰子雞煲
⓶ 椰子雞煲
火鍋
蟶子皇、肉蟹、鮑魚、貴妃蚌

► 海鮮
海鮮款式多,全部都係任食,部分仲要係偏貴價高質素嗰啲,淨係貴妃蚌、鮑魚同蟶子皇都係無間斷供應,呢點都已經好吸引,係我主攻嘅區域。

⊛蟶子皇~ 夠大隻,處理得好乾淨,鮮甜,厚肉彈牙,我食咗好多隻,街市買蟶子皇都唔平,必食推介。
⊛鮑魚~好新鮮大隻,肉質彈牙。
⊛貴妃蚌~自己唔鍾意淥太耐,一開口就食,超鮮甜,仲有泡鹹鹹嘅海水味,食咗好多隻。
⊛肉蟹~ 爽滑多肉,最鍾意食蟹鉗,已敲碎處理,食得好方便。
⊛蜆~一籃籃裝住,有沙白、白蜆,鮮甜。
⊛魚~有鯇魚、魚雲、九肚魚嫩滑。
⊛蝦~基圍蝦,新鮮都唔細隻。
⊛東風螺~肉質爽脆,點蒜蓉辣椒醬油食最正。
安格斯牛頸脊、無激素黑毛豬肉片

► 肉類
兩款肉類都有質素,要向店員落order,即叫即到,上枱快,無限追加。
⊛安格斯牛頸脊~ 比較厚切,適量油花分布均勻,唔好淥太耐,爽滑有口感,牛味濃郁,牛頸脊都可以任食,encore之選。
⊛無激素黑毛豬肉片~任食難得有無激素豬肉片,肥瘦適中,肉質柔軟唔榎。

火鍋配料、醬料
⊛炸物~響鈴、炸魚皮、生根,打邊爐點可以唔食呢三寶,脆口又索湯。
⊛配料~枝竹、柏葉、水魷,芋絲、多款丸類。
⊛蔬菜~唐生菜、娃娃菜、西洋菜、皇帝菜、金菇、冬菇、萵筍,鮮淮山。
⊛麵~韓國即食麵、日式烏冬。
⊛醬料~ 生蒜、炸蒜、辣椒、蔥⋯⋯供客人自助混醬。

► 生啤、飲品
可能真係最多生啤任飲嘅餐廳,室外設有一個自助生啤區,就咁望都有九個生啤頭:Hoegaarden、1664、Suntory、Murphys⋯⋯全部任飲,啱晒鍾意豪飲嘅朋友。餐廳仲細心雪凍唔同牌子嘅啤酒杯備用,雪櫃仲有樽裝啤酒,放滿唔同汽水同茶類。

甜品
雪糕、甜筒全部任食,仲有Movenpick。

呢個價位嘅任飲任食,食物質素高,服務有禮貌,補給同清碟快,性價比高,食得好飽大滿足。
#鋒哥廚房
地址:元朗馬田路80號御庭居地下5號舖
2023-05-30
$317 (Dinner)
麻辣雞煲
椰子雞煲