2012-12-25
今次既甜品buffet 雖然食物款式唔多, 不過都夠好味 ^^~雖然係甜品buffet, 不過都有 4 款熱食: 豉油王炒麵幾好味~ 不過顏色深左d (但唔會過咸) & 多油左d..~ 仲有炒飯 & 炒時蔬冇食~ 冬菇雞粥好味~ 不過都有唔少肥(雞)肉...另外仲有冷盤: 有凍肉碟(3款凍肉都好味~), 三文治(吞拿魚沙律w/白面包 比 碎蛋w/麥包 好味..~), 仲有燒牛肉法包等~ 有沙律, 不過冇食~甜品: 全場最好味係木糠布甸!!! 超幼滑&香甜!! 真係超正>v< 呀!!! 其次係士多啤梨拿破崙 & 士多啤梨Panna cotta!! 拿破崙酥皮勁香脆, d custard filling 又好夠甜滑, 1啖食落去真係回味無窮呀!! 上面d 士多啤梨仲好夠清甜tim~ 至於個 Panna cotta 原來有分 3 層奶凍: 上層&底層都係士多啤梨味, 中層就係原味, 而最面層有好甜既士多啤梨醬~ 覺得中層既原味奶味香濃d , 不過其實成個都好好味~ 好香甜幼滑~ Bailey 朱古力芝士蛋糕 & 藍莓芝士蛋糕 都好好味~~ 芝士味好夠濃郁~~ 雖然本身唔係好
雖然係甜品buffet, 不過都有 4 款熱食: 豉油王炒麵幾好味~ 不過顏色深左d (但唔會過咸) & 多油左d..~ 仲有炒飯 & 炒時蔬冇食~ 冬菇雞粥好味~ 不過都有唔少肥(雞)肉... 另外仲有冷盤: 有凍肉碟(3款凍肉都好味~), 三文治(吞拿魚沙律w/白面包 比 碎蛋w/麥包 好味..~), 仲有燒牛肉法包等~ 有沙律, 不過冇食~
Bailey 朱古力芝士蛋糕 & 藍莓芝士蛋糕 都好好味~~ 芝士味好夠濃郁~~ 雖然本身唔係好鍾意有酒味既野, 不過個朱古力芝士蛋糕 芝士味仲濃郁過酒味, 成個cake 都yummy yummy~~ 至於blueberry cheese cake, 雖然同我expect 既樣爭好遠, 唔係平時pieces of cake 咁, 亦都冇我好鍾意既消化餅脆底, 不過香濃既芝士味再加埋蛋糕入面都加左d blueberry juice 滲o係d cheese入面既, 所以都依然係好好味~
Raspberry chocolate mousse cake 都好味~ mousse cake 入面有 d raspberry jelly~ 有個兩頭係macaroon 的 Raspberry parfait, 味道都ok 既~
朱古力榛子蛋糕超好味~!! 個蛋糕都係有分3 層既, 最上層係厚厚既chocolate mousse, 底層係chocolate spongy cake, 而中間就係勁脆既榛子脆脆!!! 唔單只食落好香榛子醬味, 咬落仲 "chak chak 聲" tim ^O^~ 真係超好味呀!!! 至於香橙焦糖燉蛋個燉蛋都好滑, 不過橙味唔夠濃, 同埋焦糖層太厚太硬&太甜.. 導致美中不足... 上面有半粒士多啤梨既Opera cake (~第1次食) 覺得 d 朱古力味有d 怪, 咖啡味又冇乜.. 所以都冇乜特別好食... Raspberry tart 係macarron 入面加入raspberries 作為filing, d macaroon 就脆口好味~ raspberries 就酸左d.. 有個"青檸紫蘇葉慕士配士多啤梨"? 味道怪怪的, 唔係幾好食.... 朱古力香蕉班戟冇乜特別好食.. 士多啤梨沙巴翁上面既汁冇乜酒味 又甜甜地就幾好味, 下底既汁酒味濃d 就冇咁好.~ 整體都ok 既~ 有個方形杯上層係芒果醬, 下面係有提子乾既乳酪? 既甜品就唔係幾好食(esp. 下面既yoghurt? 食落有d 奇怪).. 什莓開心果蛋糕層與層之間係甜甜酸酸既黃梅醬, 個cake 都幾好味既, 不過好多cream... 芒果椰汁西米布甸 d 芒果& 芒果醬都夠甜, 中層椰汁西米都好味, 下面既布甸就比較冇乜特別, 不過其實都幾好味既~ dome-shaped 既 椰子士多啤梨蛋糕 雖然我唔多鍾意椰子&士多啤梨, 不過成個蛋糕又幾好味wor, 椰子&士多啤梨味都好夠 ^^~ 另外仲有蛋白芒果瑞士卷, 不過冇食到, 以前食過唔好食~ 仲有個唔知係咪雜果香檳啫哩?都冇食~ 另外見到仲有生果: 西瓜, 哈密瓜等~
因為就黎X' mas, 所以 d 甜品上面都特登多左好多X'mas decorations, 有好多chocolate 塊, 上面畫有X'mas tree, stick, wreath, candle, jingle bell, 聖誕帽, 聖誕花既葉等, 全部都好靚, 又充滿聖誕氣氛^0^, 食都食得開心d ~~
餐廳服務都好好, 侍應好有禮貌, 執碟又好快~
雖然$108再加一 對我黎講貴左d, 不過d 野食質素都幾好, 有d 仲好好味tim~~ 所以食得都值得既~ 都唔算太貴~
*P.S. 如果有真正既macaroon 咁就更好喇!! 因為其實我係expect 有 macaroon 既... 不過竟然冇.. 算啦~ 都有間接既macarron 食既..~ 雖然爭咁d..~