2009-05-25 29 views
招牌的雪糕,可以14蚊3球,但口感不好,一d都唔滑,失望
2009-05-24
2009-05-08 34 views
好舊的一間冰室呀,侍應都是上年紀的了, 在這裡吃東東, 直係好似體驗到以前D人係TEA TIME 休息既FEEL 呀.我地叫左:黃牛忌廉+PINEAPPLE ICECREAM白牛雪碧+COCONUT ICECREAM上台個時叫我地飲左幾啖先好攪,果然, D泡係咁升呀, 個雪糕都溶得好快,食左啖雪糕, 好濃既味~仲好凍,後尾先知, 係用冰打架,唔同叫個D.WOW.夏天真係好消暑~豬扒包個包即TOAST, 好脆,不過塊豬扒好薄,又冇牛油,好在冇BONE, 易食.
好舊的一間冰室呀,
侍應都是上年紀的了,
在這裡吃東東,
我地叫左:
忌廉+PINEAPPLE ICECREAM
雪碧+COCONUT ICECREAM
上台個時叫我地飲左幾啖先好攪,
果然, D泡係咁升呀, 個雪糕都溶得好快,
食左啖雪糕, 好濃既味~仲好凍,
後尾先知, 係用冰打架,唔同叫個D.
WOW.夏天真係好消暑~
豬扒包
個包即TOAST, 好脆,
不過塊豬扒好薄,又冇牛油,
好在冇BONE, 易食.

:豬扒包
$20 (Tea)
2009-04-17 16 views
14蚊3球雪糕,我覺得芒果味最正,用個小玻璃杯裝住真有心思。我見人地食一碗大既通粉,35蚊,有成10樣配料,都好似唔錯wow。其他野就無試了,你地下次再去試下啦。
2009-04-14
$14 (Tea)
看過很多旅遊雜誌和食評,都寫這食店一致好評,終於有機會來到這間環境十分懷舊的冰室,品嚐最著名的紅牛,白牛,和其他小食.紅牛>可樂加雪糕,,白牛>雪碧加雪糕,.紅牛和白牛內的雪糕都被汽水的甜味蓋過,所以食唔到雪糕的味道,感覺一般.煙鴨胸通粉>與一般茶餐廳一樣,沒有特別.葡國臘腸飽>味道ok,臘腸唔太咸,豬仔飽夠脆.總括來說,這間食店環境十分懷舊,一試無妨,但不是十分特式!
紅牛>可樂加雪糕,,
白牛>雪碧加雪糕,.
煙鴨胸通粉>與一般茶餐廳一樣,沒有特別.
葡國臘腸飽>味道ok,臘腸唔太咸,豬仔飽夠脆.
總括來說,這間食店環境十分懷舊,一試無妨,但不是十分特式!
紅牛
葡國臘腸飽
2009-04-14
葡國臘腸飽
1K
2009-02-24 27 views
老豆係响澳門出世的, 但又話竟未去過大三巴, 都幾騎呢.今日和他行上去睇吓啦.但未行, 他已叫我和妹食個下午茶先~橫街有這間小小的冰室, 就一試啦.真的好冰室feel, 有相大家睇.吊住的風扇, 卡位, 玻璃櫃, 真的好憓舊.不過, 成個澳門都好似20年前的香港咁啦, 講開又講.都想叫d特別野食, 看看menu, 有 "黃牛, 白牛, 紅牛, 黑牛".咁係咩黎架?!問吓阿姐, 哈, 原來黃牛係忌廉梳打+雪糕;白牛係雪壁+雪糕, 黑牛係可樂; 紅牛當然唔係俾對翼你果種, 而係... 而係...唉, 我和妹兩個竟都唔記得了真係唔好意思...o係度同大家講聲sorry...另有葡萄牙式臘腸包及鴨胸包, 幾特別, 叫了每樣一個黎試吓.檸茶好快有得飲, 好多檸, 正~葡萄牙式臘腸包有3片腸, 幾薄吓; 個包係剛烘起, 熱辣辣, 正. 臘腸好似中式臘腸咁, 幾咸.鴨胸包則有3片鴨胸; 味一般, 和估計的一樣.每個包都係12蚊, 收費都係20年前, 仲想點呀...
老豆係响澳門出世的, 但又話竟未去過大三巴, 都幾騎呢.
今日和他行上去睇吓啦.
但未行, 他已叫我和妹食個下午茶先~

橫街有這間小小的冰室, 就一試啦.

真的好冰室feel, 有相大家睇.
吊住的風扇, 卡位, 玻璃櫃, 真的好憓舊.
不過, 成個澳門都好似20年前的香港咁啦, 講開又講.

咁係咩黎架?!
問吓阿姐, 哈, 原來黃牛係忌廉梳打+雪糕;
而係...
唉, 我和妹兩個竟都唔記得了

真係唔好意思...
o係度同大家講聲sorry...

檸茶好快有得飲, 好多檸, 正~

臘腸好似中式臘腸咁, 幾咸.

鴨胸包則有3片鴨胸; 味一般, 和估計的一樣.
每個包都係12蚊, 收費都係20年前, 仲想點呀...
多檸,正呀
好正feel 呢
鴨胸包
葡萄牙式臘腸好似中式的, 幾咸
$15 (Tea)
多檸,正呀
好正feel 呢
鴨胸包
葡萄牙式臘腸好似中式的, 幾咸
一直捨不得吃九記,原因是覺得十四元三球有點貴。然而是日第三回首選想吃的都沒有,趁氣溫由十二三度回升到成廿度,便放緃一下。街上的人都脫去了大衣,以為這裡會擠滿人,可又只得幾個人。開口問了,都要等一陣,才有人幫我落單。選了番石榴、香芋、椰子,但姨姨說沒有番石榴及芒果,便改作菠蘿。來了來了,原來是用直身玻璃杯去盛雪糕的,又原來玻璃杯比一般去茶樓喝喜酒用的小一點。杯是冷的,幾細心。三球雪糕,是按我的次序由上而下排列。雪糕中奶下的少,似雪芭多一點,但仍不失軟滑。三者都不甜,味道都算清新,老老實實的制做,其中以香芋味最軟滑,吃得出其中有不少粉粉的芋頭,菠蘿這一球嚐到有很少量菠蘿肉,但味道都算天然,而椰子味呢,這裡我會比之為濃妝艷抹的女子,我比較喜歡洪馨的那種清新脫俗的味道。球球都小,球球都空心,有點小家子氣。澳門好吃的甜點不少,懷舊不是我的主要,短期不會再來的了。

到此一遊照
食完「祥記」,我和女友去了參觀大賽車博物館和葡萄酒博物館,想找個地方小休片刻和吃些東西,女友當然係想食雪糕,既然來到澳門,當然不會吃些香港也能夠吃到的牌子,於是就去了得近噴水池但極不顯眼的地方吃手造雪糕,就是這裡。這裡內外都很懷舊,在這裡吃雪糕彷佛置身六、七十年代。雪糕有很多口味,我和女友合共試了六款,其中祇有椰子和芋頭雪糕很軟滑,其餘的很“冰”,好像食緊有味道的冰一樣,不過肯定是自家製的,因為我食咖啡味雪糕時,味道真的和茶餐廳的咖啡一樣,既苦且澀。
天花
雪糕櫃
芝麻、芋頭、士多啤梨(左)椰子、雲呢拿、咖啡(右)
2008-10-13 16 views
雪糕加豬扒飽, 下午茶完美的配搭剛到大三巴逛逛, 有點累, 來到九記吃下午茶這是我第一次到九記 要了雪糕加豬扒飽, 要了黃牛,好甜啊, 是菠蘿雪糕加忌廉汽水, 好夏日的感覺. 黃牛實在是消暑的好幫手加埋豬扒飽, 好一個下午茶選擇喜歡懷舊的朋友會喜歡九記
雪糕加豬扒飽, 下午茶完美的配搭
剛到大三巴逛逛, 有點累, 來到九記吃下午茶

這是我第一次到九記

加埋豬扒飽, 好一個下午茶選擇

喜歡懷舊的朋友會喜歡九記
$45 (Tea)
  • 雪糕
2008-10-12 27 views
去過澳門咁多次, 都無試過九記既雪糕....今次真係要試一試...店鋪細細, 非常舊式, 大部份客人都係叫雪糕或者紅牛, 黑牛, 黃牛等消暑食品...當然我同男友仔都唔例外!!黃牛 - 菠蘿雪糕加忌廉汽水, 好消暑...雪糕溶得好快呢...所以好快就先食晒雪糕.... 雪糕球 (朱古力, 士多啤梨, 咖啡) - 除左朱古力顏色近似外, 士多啤梨同咖啡我都睇唔出..HAHA.. 其實雪糕特別在係用鮮生果做既, 所以顏色同平時食開個D有少少唔同..^^不過, 食完一D咁消暑既雪糕, 真係透心涼呢

當然我同男友仔都唔例外!!

不過, 食完一D咁消暑既雪糕, 真係透心涼呢
雪糕球
$15 (Tea)
2008-08-27 15 views
上星期天氣太熱了, 地道親戚帶我們去吃雪糕我點了朱古力, 芋頭及芝麻, 原本想要芒果, 什知沒有, 可能已經賣完, 我最喜歡朱古力, 朋友點了什果, 也不錯, 他們的雪糕有點似雪巴, 不大似雪糕, 不過價錢也不平, 3款共收$14! (3個球), 另有菠羅, 薑味, 椰子等其他還供應麵類, 注意他們六時便關門不過在香港就找不到此情懷冰室
上星期天氣太熱了, 地道親戚帶我們去吃雪糕

其他還供應麵類, 注意他們六時便關門

不過在香港就找不到此情懷冰室
$20 (Tea)
2008-08-26 8 views
黑牛 / 白牛($14) ~ 天時暑熱行一陣都已經出哂汗 , 所以就即刻搵返間冰室飲杯野黎消暑 , 之前都已經黎過一次覺得幾唔錯 , 不過多人既話就麻煩d等位比較難 , 因為店面實在細 , 得幾張台仲要成日坐滿哂人 , 汽水可以自己揀配唔同味道既雪葩 , 有士多啤梨﹑香橙同石榴等 , 飲一啖汽水再吃一嗦雪葩真係夠哂好冰涼解渴 , 夏天都暑熱都消除左一半呀。

2008-08-20 5 views
嚟過哩度2次,印象唔錯。食咗:豬扒飽:好好食,好食過大利來,勁juicy豬扒麵:都係嗰塊豬扒,麵係出前一丁雪糕:最記得係菠蘿味,真係有一粒粒菠蘿喺裡面,而且食得出d雪糕好新鮮0茶、奶茶:無咩特別至於環境,又真係幾懷舊,唔錯唔錯如果行大三巴行到攰,嚟度係一個唔錯嘅選擇
嚟過哩度2次,印象唔錯。

食咗:
豬扒飽:好好食,好食過大利來,勁juicy

豬扒麵:都係嗰塊豬扒,麵係出前一丁

0茶、奶茶:無咩特別

至於環境,又真係幾懷舊,唔錯唔錯

如果行大三巴行到攰,嚟度係一個唔錯嘅選擇
  • 豬扒飽,豬扒麵,雪糕