2014-08-31 13029 views
來到澳門的第一天晚餐,baka預先訂了在澳門旅遊塔的360 cafe吃自助餐,為我慶祝生日。 周六的澳門到處都是遊客,在大三巴附近逛過後便直接到澳門旅遊塔了。到達旅遊塔後先到觀望台觀賞澳門風景,待差不多到自助餐的晚餐時段才到360 cafe,準時到達。接待員帶我們到座位,想不到空間很大! 我們倆被編在四人桌,望向外面能欣賞澳門美景,雖然是晚餐時段,但夏天的日落時間較遲,所以即使快要七點外面還很亮。 趁其他食客還未入座,先拍下這裡的環境。 訂座時有介紹360 cafe是旋轉餐廳,座位底部有旋轉帶,一邊用餐一邊緩慢地旋轉,不用動也可以環看景色。這裡的食物種類很齊全,沙律、海鮮、壽司、熟食和甜品等。聽說這裡的沙律種類很多元化,沙律款式至少有五至六款,吃上去很新鮮,可以一試。 壽司吧有卷物壽司和刺身,三文魚刺身尤其新鮮肥美,我們也拿了很多次。 另外還有各種海鮮供選擇,但興趣不大,當天所見也不算特別受歡迎。熟食的款式不算特別,味道合格。全晚最驚喜的還是甜品!入座前在外面看到排列整齊的甜品區,已經對甜品滿心期待。甜品款式甚多,蛋糕、批、葡撻和雪糕等,而且都以海洋生物作主題,其賣相甚為出
接待員帶我們到座位,想不到空間很大!
趁其他食客還未入座,先拍下這裡的環境。
沙律
熟食的款式不算特別,味道合格。
全晚最驚喜的還是甜品!入座前在外面看到排列整齊的甜品區,已經對甜品滿心期待。甜品款式甚多,蛋糕、批、葡撻和雪糕等,而且都以海洋生物作主題,其賣相甚為出色。
酒心布甸夾餅和綠茶卷味道不錯,而星狀朱古力的木糠甜品則麻麻,偏甜,其他都不過不失。
整體來說今次自助餐的水準令人滿意,無論味道和環境也值得一試,當中沙律和甜品質素很有驚喜。
但相信最大功勞還是歸於其舒適的環境,地方寬闊且不嘈吵,可以在生日前夕與baka邊欣賞美景邊享用自助餐,是屬於我倆值一百分、很浪漫和滿足的生日飯!
2014-08-16
2014-05-04 14578 views
一乘夜船過澳門·留在澳門玩的時間只有一天·想舒適的關係·所以book了旅遊塔的自助午餐·很舒適的環境·可以三六零度觀賞澳門的鳥瞰景色·雖然是五一·但入座率只得七分三·所以不用排隊搶食物·吃得很自在優閒·沒有魚生與生蠔·但食物整體不錯·壽司吧全是卷物·飯粒軟硬適中·可以有牛扒·味道弄得好·有印度食物·無試咖啡奶茶自助任飲雜菜沙律·新鮮薯仔湯好味道自製珍多冰·備椰糖·讚·甜品:菓撻好味·朱古力小蛋糕·yummy整體食物八十分
乘夜船過澳門·留在澳門玩的時間只有一天·想舒適的關係·

甜品:菓撻好味·朱古力小蛋糕·yummy

整體食物八十分
2014-05-01
Delivery
$224 (Lunch)
2013-08-25 13570 views
今日放大假同媽媽去澳門一天遊,我地買了套票,可以遊觀光塔同係入面食自助餐。我地選了11:30-1:00個場,因為方便我們食完再去澳門自遊行~首先當然繞場行一圈,真係好多食物,不停的影食物相,除左風景靚,食物整得咁靚都會令到心情愉快一點。在場有很多沙律,不同的款式,適合鐘意食沙律的女士~這個區域以為無咩人,點知很多人都去拎一碗麵食,可以選好多餸,我選左菜,冬菇,芽菜油麵,用豬肉丸湯。麵的份量不太多,麵不太硬,只是冬菇不太新鮮。這個蟲草花雞絲粥真係好好食,好甜,當食完一碗想要多碗的時候,已經無哂了,要同人爭食~這是個值得推介的食物。壽司,款式比較少,以為去到有刺身,點知無...有點失望。甜品好靚,不禁的影了很多相片。睇到侍應好用心的係一邊幫甜品排靚靚~^^這款甜品係我在那麼多甜品中,只係試了這款,個Mousse好正,係木槺較多,相比下Mousse比較少,不過係好食的。都唔會有好漏的感覺。至於生果係好鮮甜同好新鮮,食左幾轉火龍果,蕃茄仔,仲有啫喱糖,好食~當然唔止咁少食物,雞、燒賣、珍珠雞(好食過係酒樓食)、炸蝦丸(啖啖蝦肉)、春卷(好脆)、焗薯(把薯仔整到一粒粒,易食又好有牛油薯仔的味道)
沙律
在場有很多沙律,不同的款式,適合鐘意食沙律的女士~
湯河湯麵區
蟲草花雞絲粥
這是個值得推介的食物。
壽司
壽司,款式比較少,以為去到有刺身,點知無...有點失望。
水果及甜品

當然唔止咁少食物,雞、燒賣、珍珠雞(好食過係酒樓食)、炸蝦丸(啖啖蝦肉)、春卷(好脆)、焗薯(把薯仔整到一粒粒,易食又好有牛油薯仔的味道),總結來說,食物絕對唔比香港的自助餐差,同埋係旋轉餐廳,食食下覺得點解會轉,轉得好慢都唔會話暈,可以睇到哂成個澳門的風景,真係好正~將平時工作的勞碌、緊張的心情,可以暫時的放下,只享受現場的美食和風景,享受這生活。

2013-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
Dining Offer
Others
湯河湯麵區
蟲草花雞絲粥
水果及甜品
2013-05-12 11151 views
黎呢度試一試~休息下~睇下靚景呢度好岩女仔黎, 因為好多前菜, 沙律既選擇熱葷方面無咩特別野食, 不過味道OK的佢地話一定要試下呢個虫草雞粥UM....味道好味的甜品方面個人推介呢款~
2012-02-07 10442 views
以往都好少去啲觀光塔,難得近近哋澳門有個,加上晌油麻地旅遊見到個套票「旅遊塔下午茶套餐連58及61觀光層門票」,都係HK$120位,因為事前睇過澳門旅遊塔本身觀光門票都要成舊水,就算同樣經油麻地旅遊買,都要HK$75,所以就諗住俾多少少可以晌60樓嘅旋轉餐廳嘆吓茶。塔身最高處達338米之高,而觀光層分別晌58樓(室內觀光層223米)同61樓(室外觀光層233米)。以玻璃子彈升降機,僅1分鐘時間左右,就可以攀升到塔內主要觀光層,於觀光層可遠眺四周,飽覽澳門半島、氹仔,以至珠海,一覽無遺,今日天氣幾好,陽光充足,無霧無煙霞,所以睇景一流,賞心悅目!初時買油麻地旅遊依個套票時「旅遊塔下午茶套餐連58及61觀光層門票」,個名係寫住「下午茶套餐」,加上比淨買觀光層門票俾多幾十,當期時啲食評又無乜人講過佢個下午茶套餐,所以一心諗住佢個下午茶套餐應該係一份三文治、蛋糕之類,再配杯熱飲啦。就算去到旅遊塔等lift時,都見佢有個「下午茶套餐」廣告牌,英文就寫住High Tea Set,有晒相,都仲係半信半疑,因為個High Tea Set成人每位就收MOP148+10%喎,我個套票觀光層連下午茶,邊有咁

初時買油麻地旅遊依個套票時「旅遊塔下午茶套餐連58及61觀光層門票」,個名係寫住「下午茶套餐」,加上比淨買觀光層門票俾多幾十,當期時啲食評又無乜人講過佢個下午茶套餐,所以一心諗住佢個下午茶套餐應該係一份三文治、蛋糕之類,再配杯熱飲啦。就算去到旅遊塔等lift時,都見佢有個「下午茶套餐」廣告牌,英文就寫住High Tea Set,有晒相,都仲係半信半疑,因為個High Tea Set成人每位就收MOP148+10%喎,我個套票觀光層連下午茶,邊有咁數架?
「下午茶套餐」廣告牌,寫住High Tea Set,成人每位MOP148+10%。
3:30pm準時上到餐廳,都未係好有人。登記好,安坐,好快侍應就送上食物,依刻仲唔嘩嘩聲咩,睇到我同老婆都眼突
,原來個所謂「下午茶套餐」真係廣告牌上嘅High Tea Set嚟,完全會錯晒意呀
!更喜出望外嘅係,除三層架嘅食物外,仲額外有另一碟嘅小食同甜品。我哋俾個套票價,真係連個下午茶套餐嘅價錢都未夠啦,兩公婆都覺得抵到暈呀

餐廳環境同景觀就一流架喇,靠窗全是4人枱,排得又唔密,絕對坐得輕鬆舒服。落地大玻璃,又身處二百多米高,景觀無遮無擋,飽覽無遺,因為樓上就係61樓室外觀光層,久唔久就見有班人玩「空中漫步」經過。
環境同景觀就一流架喇
樓上就係61樓室外觀光層,久唔久就見人玩「空中漫步」經過。
食物方面,三層食物架,分別有十多款食物,款款兩件,絕對同老婆唔使爭。
下層:朱古力曲奇、紅桑莓蛋糕、芒果奶凍、迷你士多啤梨果撻、士多啤梨林明頓;
中層:迷你燒牛肉漢堡、蟹籽煙三文魚雪糕筒、迷你泡芙、壽司卷;
上層:多款新鮮水果;
另一碟嘅係印度烤雞、咖喱豬肉卷、炸三文魚球、奶皇糯米糍,啡茶任斟。
自助茶水吧
當中有幾樣嘢有較深印象,好似士多啤梨林明頓,中間加咗士多啤梨林果占做餡,味道鮮活咗
;蟹籽煙三文魚雪糕筒,內裡加咗牛油果芝士醬,感覺濃郁;印度烤雞,香料頗入味;咖喱豬肉卷,皮薄口感鬆脆;炸三文魚球,醮咗黑白芝麻脆炸,味就層次豐富啲
!相反,芒果奶凍質感較為削身;而迷你燒牛肉漢堡個包身有啲硬

無諗過個下午茶套餐完全係兩回事,所以有少少打亂小弟行程上嘅部署。原先諗住食個下午茶半粒鐘內就走,但既然今日天朗氣清,又對住一大份High Tea Set,就決定慢慢嘆
,由3:30pm嘆到5:00pm收場,邊食邊睇景,間餐廳慢慢轉,就可以鳥瞰晒澳門唔同景觀。整體質素算屬於中上,兼且食得飽飽,所以晚餐就順延晏啲先食喇。
外面天朗氣清,邊食邊睇靚景!
Other Info. : 參考網頁(油麻地旅遊):http://www.hta.com.hk/index.php 依家個「旅遊塔下午茶套餐連58及61觀光層門票」加到去HK$138位,都仲算好抵!
$148 (Tea)
Dining Offer
Others
環境同景觀就一流架喇
外面天朗氣清,邊食邊睇靚景!
樓上就係61樓室外觀光層,久唔久就見人玩「空中漫步」經過。
2011-08-04 8403 views
野食一般啦~得個樣,好睇就好睇其實味道一般.最好味係生果,多汁又夠甜底層甜品得個甜.無咩可取之處其實真係好個景,食個景都飽,澳門真係好靚好吸引但食物水準低,可能佢地諗住賣景而且.都心知客人主要都係想睇景.而唔係食..服務員態度都係HEA得就HEA...都幾失望....
一般...
野食一般啦~得個樣,好睇就好睇
其實味道一般.最好味係生果,多汁又夠甜

底層甜品得個甜.無咩可取之處

其實真係好個景,食個景都飽,澳門真係好靚好吸引

服務員態度都係HEA得就HEA...
都幾失望....
$120 (Tea)
食物一般,普通自助餐食品,不要有太高要求,但其實250元一位。。中等啦。但環境可以飽覽澳門全境景, 不錯。。。只是覺得用餐時間太短啦, 我們食1:30-3:00, 得1。5HOURS。。太短了,我掛住傾談。。。食左好少野下次可以試一下晚餐, 看看一下夜景先^^
但環境可以飽覽澳門全境景, 不錯。。。
只是覺得用餐時間太短啦,
我們食1:30-3:00, 得1。5HOURS。。太短了,
我掛住傾談。。。食左好少野
下次可以試一下晚餐, 看看一下夜景先^^
2011-07-09
$250 (Lunch)
貴野食: 馬介優??甜品: 多款雪糕, 有朱古力噴泉, 以西式為主 (葡橽熱烘烘的, 很鬆脆, 很香, 很甜)主菜: 葡式/中式的菜很不錯, 本人很喜歡吃炸洋蔥圈(夠脆!!)/肉腸(味道好!)頭盤: 有沙拉, 佔了一張長桌野飲: 任飲咖啡/茶(自助), 再另外讓我們再點一杯餐飲(我點了熱咖啡, 很好渴)VIEW: 旋轉餐廳, 旋轉著看到天空/海, 看到海旁既燈光SHOW椅: 好像是普通CHAIR音樂: 播音樂? 記不起來了.氣氛: 鳥瞰澳門景色, 不錯餐具: 普通的白色碗碟服務: OK啦
360°café Macau - food 10
360°café Macau - food 04
360°café Macau - food 03
360°café Macau - food 02
360°café Macau - food 01
貴野食: 馬介優??
頭盤: 有沙拉, 佔了一張長桌

椅: 好像是普通CHAIR
音樂: 播音樂? 記不起來了.
氣氛: 鳥瞰澳門景色, 不錯

餐具: 普通的白色碗碟

服務: OK啦

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
360°café Macau - food 01
360°café Macau - food 07
360°café Macau - food 08
360°café Macau - food 09
360°café Macau - food 10
昨晚在金沙賭場吃飽自助晚餐後, 今天再吃自助午餐, (自助午餐 + 旅遊塔套票).離港前在碼頭購買, 售票小姐再三溫馨提示要打電話去餐廳確認座位, 因為春節假期座位供應可能幾緊張, 其實一心想去觀光, 食反為其次. 自助午餐分兩節時間入座, (頭圍 11:30- 13:00) (尾圍 13:30-15:00), 每段時間祇有個半鐘, 有點急趕. 準時 11:30 到達旅遊塔地下大堂服務處換領觀光門票, 之後按服務員指示落扶手電梯再直行到盡頭, 乘坐超快電梯直達 360 餐廳.電梯門打開後比眼前景象嚇呆了數秒鐘, 環境真係好靚, 可能今天天氣好有陽光, 陽光照射入餐廳內形成光暗分明. 侍應帶位招呼你坐低後飲淡水, 之後狂拍風景照, 新舊葡京, 永利, 凱旋門等遠看真的很美, 拍完照後望望手錶祇餘 80分鐘左右, 循例出去打個轉走個圈, 看看有乜野食, 一看就知典型格局的自助午餐款式. 冷盤大部份係自製凱撒沙律 或 其他薯仔菠蘿沙律 或 蘋果沙律 或 三色齋等, 還有好像沒有人幫襯的淨壽司卷(沒有魚生). 熱盤都有幾多選擇, 自己挑選了 : 炒麵, 燒賣, 魚柳, 咖哩, 黃

電梯門打開後比眼前景象嚇呆了數秒鐘,
環境真係好靚,
可能今天天氣好有陽光, 陽光照射入餐廳內形成光暗分明.

熱盤都有幾多選擇, 自己挑選了 : 炒麵, 燒賣, 魚柳, 咖哩, 黃飯, 釀豬柳卷, 叉燒, 燒鵝, 炆牛腩, 西炒飯, 炒雜菜等.

簡單 d講, 食品全部大路貨色, 即係話此餐廳主打食風景及食感覺, 食味道的話就退而求其次了, 基本上沒有大驚喜, 也沒有大失望, 絕對普普通通.

要彈既係洗手間超細,
牆壁上有通告建議人多等候上廁時可以乘坐電梯返回地面, 使用地面的洗手間, 咁都得 !!

套票上餐廳電話號碼是錯誤的, 無人接聽, 好在出門前在"開飯啦"抄低了另一個號碼才不致出錯, 希望旅行社修改電腦上的資料啦.

下次再來的話要試試自助晚餐, 看看晚上的風景又如何 !! 希望食物質素好 d 啦 !!
名片
收據
好正的風景
普通的食物 1
普通的食物 2
2011-02-08
$219 (Lunch)
好正的風景
  • 沒有
2011-02-20 3559 views
從未食過咁差既buffet,又冇生蠔食都不特止,冷盤海鮮又唔新鮮,熟食又冇款,只有白切雞食得落口,個雜菜湯勁難飲,甜品只有4,5款蛋糕,呢餐真係慘.唯一可食既就係生果.....哎用350元食生果,有冇人試過?
唯一可食既就係生果.....哎
用350元食生果,有冇人試過?
2011-02-10
$350 (Dinner)
  • 生果
2010-09-13 1909 views
因為是我男朋友生日,so 我們決定去一間浪漫的餐廳to celebrate!!!!!第一次去,i feel 食物is good,環境is very good,sighting is very good!!!青口is very fresh,because my boyfriend eat at lease six pieses!!i eat a lot of salmon fish..but刺身選擇少,,i like eat 合桃玉米蘋果salad!!熱盤有葡國雞,車仔麵,印式炒飯......甜品有木糠布甸,窩夫,cheese cake....but ice cream only have strawberry,vanina,and honey!!!!!!

i eat a lot of salmon fish..
but刺身選擇少,,

i like eat 合桃玉米蘋果salad!!

熱盤有葡國雞,車仔麵,印式炒飯......

甜品有木糠布甸,窩夫,cheese cake....

2010-09-12
$265 (Dinner)
  • 合桃玉米蘋果salad
  • cheese cake...
2010-07-04 839 views
今年年初係我第一次去......之前有幾多惡評,但戈次去又非常不錯,食物選擇幾多, 好新鮮, 甜品好多, 服務不錯, 環境更係唔駛講, 最鍾意係無分時段, 同埋假日平日都一樣價,以前覺幾貴, 但宜家好多食buffer都加左價, 而佢無加...所以相比之下覺ok.....澳門唔同hk.....始終選擇唔多早排就一行8日去擦番餐.....7點去到一直食到10點..haha!因一開頭只顧住食...so唔係影左好多相...
今年年初係我第一次去......
之前有幾多惡評,但戈次去又非常不錯,
最鍾意係無分時段, 同埋假日平日都一樣價,
比之下覺ok.....澳門唔同hk.....始終選擇唔多
因一開頭只顧住食...so唔係影左好多相...
2010-06-28
$320 (Dinner)
  • 煙3文魚
  • 甜品
  • 生果
  • 蟹.............
2010-02-22 595 views
今日係年初四, 我地一家三口過黎澳門一天遊, 諗住可以燒煙花嘛我地買左中旅套票, 每人$534, 包來回TURBO JET船票+旅遊塔觀光層入場券(包58樓觀光主層及61樓室外觀光廊)+360 CAFE DINNER BUFFET, 百厭仔食BUFFET唔使錢, 只係買船票便可 我地因為搵唔到車(搶唔到taxi)去旅遊塔, 所以上埋塔參觀, 去到360 CAFE都已經19:30喇, 估唔到都有窗口位比我地, 嘩! 個景真係好靚呀, 對開仲有人燒煙花, 超靚!講番D野食都唔錯, 款式都夠多, 要求唔高o既話, 真係可以食得好飽即灼大頭蝦好鮮甜凍海鮮有翡翠螺, 青口, 蝦同埋扇貝, D翡翠螺真係好大隻, 其他都唔錯刺身得三款比較少--八爪魚, 三文魚同吞拿魚, 但都幾新鮮熱盤都好多選擇-葡國雞, 柳魚, 即淥粉麵, 印式炒飯, 馬介休薯球, 豬脾肉, 白汁焗薯片, 白汁會海鮮, 仲有個新年菜-發財好市大利......都幾好食甜品有蛋糕, 焦糖布甸, 木糠布甸, 葡撻仔, 窩夫, JELLY, 雪糕, 生果....仲有朱古力噴泉添D侍應都好NICE, 一埋位就主動攞張BB椅比百厭仔, 又會主

即灼大頭蝦好鮮甜

刺身得三款比較少--八爪魚, 三文魚同吞拿魚, 但都幾新鮮

D侍應都好NICE, 一埋位就主動攞張BB椅比百厭仔, 又會主動收碟, 又會撩百厭仔玩

其實初時睇過OPENRICE其他人對360 CAFE o既食評真係唔敢有期望, 甚至有d後悔買左票黎食BUFFET, 但去金沙, 葡京果D食BUFFET, 百厭仔又唔入得.

第一次黎個感覺都幾好, 個餐廳會旋轉, 真係幾特別. 雖然浪漫欠奉 (有百厭仔又何來會浪漫吖), 但以$534.00呢個價錢, 減番來回船票134+176, 仲要減埋$100.00上塔費, 個BUFFET 只係$124.00咋, 仲要係年初四, 仲想點吖, 所以我覺得係物有所值o既!
個景真係一流
凍海鮮--凍蝦, 青口
凍海鮮--扇貝, 翡翠螺
刺身得三款比較少
隻翡翠螺真係好大隻呀!
個朱古力cake真係好正
朱古力噴泉
2010-02-17
$124 (Dinner)
個景真係一流
凍海鮮--凍蝦, 青口
凍海鮮--扇貝, 翡翠螺
隻翡翠螺真係好大隻呀!
個朱古力cake真係好正
朱古力噴泉
2009-11-23 366 views
一心想睇吓風景,同埋食吓野 ,享受吓二人世界 ! 點知.........呢日得13度,風又大,又有雨,非常凍,大剎風景........D食物又一般,一D都唔值$288. 重要加一小費.....觀光層原來好細,幾分鐘就可以行哂.....如果唔係買咗套票,另願去葡京或者金沙食好過....可能太凍關系,唔係好多人,有好多窗口位坐,但係因為有雨,所以風景都睇得唔係好清楚...食物方面較為好D嘅係即叫即灼嘅小型大頭蝦同埋甜品 燒牛肉,熱盤,水果,...選擇唔多,不過不失啦D 湯不中不西.........壽司係整定嘅,重要係放咗好耐......刺身又唔係咩野好貨色,重鬼咁經貴咁切小小比你....凍蟹鬼咁細隻,又冇肉,但我見隔離枱食咗好多 ??? 生蠔 - 欠奉 凍蝦同螺又唔新鮮,一放入口覺得霉霉地, 吐都吐唔切......沙律唔會令你有興趣攞嚟食.........去澳門想食有質數嘅自助餐,自已考慮吓喇 ....求奇食飽就冇問題嘅........食裝修,食風景 ....一流 本來兩個人撐吓枱腳,加埋無敵風景,應該係一個好正嘅晚上,可惜比D食物破壞哂 !!!最後結論 - 錯誤的選擇 !!!!!!可以唔

D食物又一般,一D都唔值$288. 重要加一小費.....

觀光層原來好細,幾分鐘就可以行哂.....

如果唔係買咗套票,另願去葡京或者金沙食好過....

食物方面較為好D嘅係即叫即灼嘅小型大頭蝦同埋甜品

燒牛肉,熱盤,水果,...選擇唔多,不過不失啦

D 湯不中不西.........

壽司係整定嘅,重要係放咗好耐......

刺身又唔係咩野好貨色,重鬼咁經貴咁切小小比你....

凍蟹鬼咁細隻,又冇肉,但我見隔離枱食咗好多 ???

生蠔 - 欠奉

沙律唔會令你有興趣攞嚟食.........

去澳門想食有質數嘅自助餐,自已考慮吓喇 ....

求奇食飽就冇問題嘅........

食裝修,食風景 ....一流

最後結論 - 錯誤的選擇 !!!!!!可以唔嚟 !!!!!!!
2009-11-15
$300 (Dinner)
2009-10-27 355 views
呢度係我地一行四人,兩日一夜既澳門之旅,第一晚既晚餐。會選擇食觀光塔既dinner buffet,全因為我地其中一個係塔皇,佢無塔不歡,馬來西亞觀光塔、雙子塔,星珈玻文華酒店頂樓(可俯覽星城風景),海洋公園會轉觀光塔,佢都唔放過!加上佢未去過澳門呢個觀光塔,所以佢又點會放過呢個機會? 而我自己唔係第一次上觀光塔遊覽同食呢間旋轉餐廳,所以問心,要分開比上去觀光既錢同食唔係特別好食但價錢唔平既buffet,唔係有套票,我唔會去囉… 我地既套票,係0係明星旅遊到online買,Turbo Jet來回船票+上觀光塔58及61樓觀光樓層入場券 + 觀光塔樓旋轉餐廳dinner buffet,因為我地回港係夜船,所以要加錢,承惠每位$600。實則唔係平好多,你當呢個價錢觀光樓層入場券係免費,buffet 95折到!去到見d大多沿窗邊排,都係既~~~黎呢到係食個環境,如果係為食個buffet就唔抵喇,所以,我地亦坐係窗邊。for your information, 大多數係旅行社買package食呢個buffet都可以安排到窗口位!食物種類不過不失,多全屬大路熱盤凍盤,有即叫即淥粉麵,甜品,壽司魚

食物種類不過不失,多全屬大路熱盤凍盤,有即叫即淥粉麵,甜品,壽司魚生bar,自助沖熱飲bar。

因無咩特別,我亦唔特別每個甘講,睇返第一張相,我由冷盤食起,由時位順時針數,凍蝦、煙三文、椒絲牛柳絲沙律、竹筍鴨絲沙律、蘋果沙律、自助菁菜沙律、鄉村麵包片。

冷盤中值得一提既係,凍蝦同椒絲牛柳絲沙律比較好,
椒絲牛柳絲沙律就幾特別,
凍蝦就處理得好清潔同夠爽,但無咩蝦味。但自助菁菜沙律菜既款式少,仲要唔太新鮮,沙律醬只有大路既選擇。煙三文仲超咸!
壽司魚生,唔多款式,亦唔肥美,比較遜色。

餐湯方面:是晚餐湯係葡式薯蓉白湯,及中式人蔘湯,我對人蔘湯無咩興趣,無試到,而個白湯…唔知係個葡式既問題,定係個薯蓉有問題,總之我唔鍾意呢個白湯。難聽d我寧願飲生粉白湯。
而d餐包,唔香,唔軟,唔好食。

熱盤方面,睇返第三張相,由長通粉超起,順時針睇,茄汁長通粉、carbonara蝴蝶粉、馬介休炸球,蔥蛋魚肉小食、葡國雞、露筍豬肉卷、小棠菜焗牛肉、葡式焗魚、中間既係白汁焗薯片。
即叫即淥粉麵,係有清湯或La Sa湯底、有河粉、米粉,配料有丸,蝦,雲吞、菜。但大多唔refill,因為我想食碗米粉時都無…

熱盤中值得一提既係,中間既白汁焗薯片同小棠菜焗牛肉。白汁焗薯片既白汁好creamy同奶香,佢既奶香竟然比carbonara蝴蝶粉既汁更rich
!而個小棠菜焗牛肉既汁幾好,牛肉幾滑。但個馬介休炸球又係超咸,無味,茄汁長通粉太林…

甜品&自助沖熱飲bar:甜品係cookies,蛋糕,jelly,迷你葡撻,同雪糕。迷你葡撻ok~ 而雪糕有四種味選擇,其中特濃朱古力好正!
真係超濃!朱古力癡唔好錯過!自助沖熱飲bar有咖啡、奶茶、檸水、檸茶

總括而言:唔係難食到反既,食得飽你囉!所以如果想食好野,唔好黎呢度~~
睇你想試下旋轉餐廳定睇風景啦,坐附近既小朋友好鍾意旋轉餐廳la~~,可選擇食lunch buffet,食既野差唔多但平d!如果只想睇風景,我會選擇上58及61樓觀光樓層!入場費都係$90
冷盤一般,無特別驚喜。
冷盤中既凍蝦係最好,處理清潔新鮮,夠爽,但無咩蝦味~
熱盤一般,係個白汁焗薯片唔錯
2009-10-24
$300 (Dinner)
冷盤中既凍蝦係最好,處理清潔新鮮,夠爽,但無咩蝦味~