澳門探店系列👀 位於百老匯的Cafe Hanoi上河內咖啡,帶你一秒鐘穿越到越南街頭!——🌟招牌越式法包配燒肉越式法包🥖夾滿嫩滑燒肉,麵包口感酥脆肉好嫩滑,連平時不吃醬的我都好喜歡這個調味😋🌟越南胡椒爆炒老虎蝦,微微辣的胡椒味,外皮炸得很酥脆,很下飯的一道菜😋🌟越式燉牛肉拌麵牛肉嫩滑,麵好Q彈,味道整體好像台灣的牛肉麵,很特別⭐️椰子煮蜆每一顆蜆肉都好大好飽滿沒有沙!!湯入面仲搭配了香茅很鮮甜😚🌟椰子沙冰咖啡去過越南都知道椰子咖啡一定是必點☕️🥥 !但沙冰溶得比較快,建議最後先上喔~他們在官也街也有一家,裝潢會不一樣也很有異國風情,據說足球男神貝克漢姆都去過!!如果去官也街記得順路去打卡!但百老匯店食物同座位也會相對多👍🏻——🌟💃🏻重點:現在星期五六晚上仲有liveband可以一邊聽歌一邊食飯~人均$100起(豐儉由人)📍地址:百老滙美食街🈺業時間:12:00-21:00
——
🌟招牌越式法包配燒肉

🌟越式燉牛肉拌麵
牛肉嫩滑,麵好Q彈,味道整體好像台灣的牛肉麵,很特別

⭐️椰子煮蜆
每一顆蜆肉都好大好飽滿沒有沙!!湯入面仲搭配了香茅很鮮甜😚

🌟椰子沙冰咖啡

——
🌟💃🏻重點:現在星期五六晚上仲有liveband
可以一邊聽歌一邊食飯~

人均$100起(豐儉由人)
📍地址:百老滙美食街
🈺業時間:12:00-21:00
2024-06-06 129 views
喺澳門氹仔官也街附近🇲🇴,除咗食廣東菜或者葡國菜,仲有好多唔同嘅選擇😆。我哋今次就揀咗一間越南菜,呢間舖頭連碧咸去澳門嘅時候都有食過😎!一於就去試吓佢嘅招牌越南粉麵啦👅!.🐮上等生熟牛肉河粉($88)份量超級多,而且熱辣辣🔥,可以望住粉嫩嘅生牛肉慢慢煮熟,睇到流晒口水!生牛肉食落軟身,仲有油脂感,好香口😋。熟牛肉嘅肉味濃好多,兩款牛肉夾埋一齊令到牛肉味更加豐富🐄。湯底除咗有油脂嘅香味,仲可以額外加海鮮醬、辣醬,同埋青檸、辣椒,夠晒越南風味👅。而且河粉吸湯嘅麵質,好夾同湯底、牛肉一齊食🫦。.🐷烤西班牙黑毛豬越式檬粉($86)幼身嘅檬粉口感清爽,撈埋甜酸又帶啲辣嘅檬粉汁🥬,好惹味。撈檬本身已經有一啲調味,所以檬粉汁嘅甜酸味道唔會冚咗本身鹹鹹鮮鮮嘅味,配埋清爽嘅蔬菜絲好正🍜。黑毛豬好香,食落去肉味、油脂感都好夾清爽嘅撈檬,仲有蝦肉食落更加滿足💕。.🌴椰子咖啡沙冰($50)真心好有特色!將越南出名嘅元素混合埋一齊整成嘅特調咖啡♨️,幾有東南亞風情嘅椰子沙冰,椰香味配埋咖啡嘅味道,令到味道更加易入口,而且層次豐富🤩。仲可以按照喜好,逐步攪勻沙冰同埋咖啡,飲到唔同層次嘅椰汁沙冰同埋咖啡味道☕️。.🍋檸
🐮上等生熟牛肉河粉($88)

🐷烤西班牙黑毛豬越式檬粉($86)

🌴椰子咖啡沙冰($50)
🍋檸檬冰紅茶($30)
唔飲咖啡嘅朋友,就可以揀呢款。茶香味、檸檬嘅酸爽清新🍃,混合而成嘅一杯飲品,就啱晒配住濃郁越南風味嘅菜式一齊食😍。
2024-05-29
Type of Meal