2023-02-21 422 views
今次2023年2月去澳門,街頭旺爆人頭湧湧,四圍都出現人龍排隊,當然啦,疫情減退開關嘛! 雖然係最多人嘅一次,但亦都係最開心嘅一次.以前每次嚟澳門,都係自己帶同女友一齊嚟玩,今次就唔同喇,有位大師兄係澳門揸埋部靚車載我地四處玩,更做埋導遊㖭,而且絕對勝任! 因為佢係澳門人,地方又熟朋友又多人面廣!大師兄提意去路環,佢係地膽當然聽佢話啦,最後我地去咗聖方濟各堂旁邊哩間真之味菜館.真之味係一間露天餐廳,對於我哩D食煙人士當然首選啦.點咗一份咖哩蟹,細種蒜蓉燒生蠔同燒沙丁魚,當然叫個麵包點咖哩啦.先講講燒蠔,我地點嘅係細品種,但上枱嘅燒蠔一D都唔細,比我想像中大好多,入口鮮嫩又唔腥,食兩隻已經足夠.一向食沙丁魚都無落檸檬汁,今次亦唔例外,唔腥肉嫩,雖然細骨不少,只要小心食就無問題.咖哩蟹係肉蟹,蟹肉豐富又鮮甜唔係D蟹殼大蟹肉少品種,咖哩汁微辣,對於我哩D怕辣人士仍可接受,點麵包一流啦!麵包本身已經唔差,外層超脆內層鬆軟.該餐廳有位註場歌手,原來佢係大師兄嘅多年老朋,多年無見於是攞起結他彈起歌曲三個男人一齊大聲高歌,超開心! "分分鐘需要你","真的漢子",當然必唱係 Beyond D名曲啦

真之味係一間露天餐廳,對於我哩D食煙人士當然首選啦.

麵包本身已經唔差,外層超脆內層鬆軟.

該餐廳有位註場歌手,原來佢係大師兄嘅多年老朋,多年無見於是攞起結他彈起歌曲三個男人一齊大聲高歌,超開心! "分分鐘需要你","真的漢子",當然必唱係 Beyond D名曲啦....

我唱分分鐘需要你果時,女友小熊成個冧樣臉都紅哂!

睇怕最開心係佢!