2023-10-02 454 views
就是普通餐廳 不是cafe Coffee杯很細 all day breakfast水準中下環境很嘈 好像去McDonald 一樣很失望很失望很失望很失望很失望很失望很失望很失望
就是普通餐廳 不是cafe
Coffee杯很細
all day breakfast水準中下
環境很嘈 好像去McDonald 一樣
很失望很失望很失望很失望很失望很失望很失望很失望
2023-06-25 782 views
@commontable.mo 過大海上一次已經4/5年前比較之前需要出差嘅感覺好唔同酒店好靚 真係各有各特色但點解絕大部份酒店都只有中國菜 pizza 日本菜 甚至太二都可以食到就係冇葡國菜🤔到步我第一時間去咗舊區搵自己最喜歡嘅Order 咗iced latte 同 egg Benedict sandwich 佢嘅smoked salmon sandwich 材料亦都係新鮮好味份量剛剛好三文治😋咖啡係濃香👍絕對幫到手夜晚要食贏到粥 勁蒜卜卜蜆同附近嘅甜品呢個選擇剛剛好開心其實好簡單
@commontable.mo

同附近嘅甜品
呢個選擇剛剛好
開心其實好簡單
2023-06-23
$140 (Tea)
  • 咖啡  egg  benedict  sandwich
2023-04-10 781 views
以下價錢同名都係跟佢fb 2022月1月18日發佈嘅餐單或者憑記憶,大概都係咁上下價位🫡All Day Breakfast🍽 💰138 ❤️‍🔥7/10分依個價錢有9樣嘢食都幾抵,啱哂選擇困難又三心兩意嘅我🤪分別有煙肉、雜菌、焗薯、腸仔、滑蛋、煙燻三文魚、沙律菜、牛油果、牛油果醬麥包焗薯好香,薯仔味重🤤腸應該係雞肉腸,好食🌭蛋滑但無咩蛋味,三文魚無煙燻味,牛油果醬無牛油果味,其他無特別講嘅都係正常水準〰️鹹味法式吐司🍞 💰78 ❤️‍🔥6.5/10分蘆筍夠嫩,多士唔係好食到個鹹味,茶記嗰啲邪惡西多奶油多啱我啲🤪煙燻三文魚🐟 💰88 ❤️‍🔥6.5/10分正如頭先所講,無咩煙燻味,不過配埋雞蛋同麥包,口感幾豐富👻大蝦pizza🍕 💰108 ❤️‍🔥7/10分食落不論係個味道定餅皮嘅口感都好似墨西哥捲餅,少辣,幾香,不過唔係好食到蝦味😝榴槤班㦸🍰 💰58 ❤️‍🔥8/10分皮薄,榴槤都幾香,食落唔漏🤩伯爵奶茶🫖 💰48 ❤️‍🔥6/10分伯爵茶味濃到蓋過咗奶味,唔知點解飲落覺得有啲似涼茶🤣仲叫咗杯咖啡(唔係我飲,而且唔識欣賞)⚜️五人食 埋單 7xx⚜️整體性價比 7/10分味道普通,無乜特別,賣相幾好,環
依個價錢有9樣嘢食都幾抵,啱哂選擇困難又三心兩意嘅我🤪

鹹味法式吐司🍞 💰78 ❤️‍🔥6.5/10分

煙燻三文魚🐟 💰88 ❤️‍🔥6.5/10分
正如頭先所講,無咩煙燻味,不過配埋雞蛋同麥包,口感幾豐富👻

大蝦pizza🍕 💰108 ❤️‍🔥7/10分

榴槤班㦸🍰 💰58 ❤️‍🔥8/10分
皮薄,榴槤都幾香,食落唔漏🤩

伯爵奶茶🫖 💰48 ❤️‍🔥6/10分
伯爵茶味濃到蓋過咗奶味,唔知點解飲落覺得有啲似涼茶🤣

仲叫咗杯咖啡(唔係我飲,而且唔識欣賞)
⚜️五人食 埋單 7xx
⚜️整體性價比 7/10分
味道普通,無乜特別,賣相幾好,環境幾靜同裝潢都靚嘅,可以打下卡扮下文青🫶🏻
2023-03-18 643 views
今次嚟澳門揀咗住呢度附近,就係想遠離五光十色嘅酒店區,體驗下本地人住宅區,幫襯下小店,發現呢間文青cafe在Google地圖獲得超過4分嘅好評,就來試試,果然好介紹,氣氛環境都好舒服,一份豐富有心思嘅西式早餐,只需澳門幣幾十蚊就可以享受到,喺香港食起碼要一倍價錢。檸茶味道一般 香濃橄欖蓉丶蠟鴨腸丶配搭少少辣椒炒意粉,非常惹味,仲有好香嘅煎太陽蛋。鬆軟嘅咸甜西多士配搭炒蛋和香脆嘅煙肉,仲有近期愛吃的牛油果,很對胃口。

檸茶味道一般

2023-03-16
$90 (Breakfast)
2020-04-26 2259 views
週末想嘆吓早餐,呢間都係一個幾好選擇,主打食水波蛋,佢有配多士、鬆餅、焗薯仔粒、沙律,都有甜早餐揀,不過一朝早都係想食咸嘢。焗薯粒煙肉水波蛋+多士:因為好多澱粉質,所以飽足成朝,brunch嘅價錢嚟講算抵。蜜糖咖啡:如果鍾意飲焦糖咖啡,都應該會鍾意呢個,因為個分別只係糖度冇咁重,同埋帶有蜜糖香,可以encore。Tiramisu:鍾意佢有微酒味,個餅底唔會浸到溶晒,都幾大件,可以2個人share。

朋友推介位於氹仔舊城區濠庭都會地舖的 - Common Table平時都很少在澳門吃Cafe之類,再加上是氹仔這邊就更少了 ...星期六人流頗多,我們來到時基本上已經滿座一進店便看到一排排的麵包~左邊是商店來,右邊則是餐廳的位置在走到餐廳的走廊上有蛋糕櫃!看起來十分吸引喲 餐廳讓人感覺頗舒服~喜歡使用木材的裝潢,偏向森林系的氣氛 不過Menu就有點殘舊的樣子 .... 這裡不止有提供輕食,還有意粉之類的~飲品除了咖啡,亦有花茶等於沒有套餐的關係,所以飲品方面需要單點 Cola Brew (MOP 58) - 用玻璃樽盛著,看起來很有酒瓶的感覺耶我點的是 鮮奶有機深酵黑烏龍茶拿鐵 (MOP 38) -烏龍茶味並不算太突出,感覺只是在喝奶多點因為這裡的麵包是自家烘焙,所以值得一試就點了 - 班尼迪克蛋 (MOP 68)平時點的多是用英式鬆餅,但這個用的是香脆鬆化的牛角包喔將牛角包的頂切下來就有兩份班尼迪克蛋!除了有濃郁的蛋黃外,還有清新的番茄和帕爾馬火腿,配上香濃的荷蘭蛋黃醬確實不錯,但那雜菜沙律很微妙。Mediterranean Spaghetti (MOP 78)青醬應該是用了橄欖油開
星期六人流頗多,我們來到時基本上已經滿座

一進店便看到一排排的麵包~左邊是商店來,右邊則是餐廳的位置
在走到餐廳的走廊上有蛋糕櫃!看起來十分吸引喲
餐廳讓人感覺頗舒服~喜歡使用木材的裝潢,偏向森林系的氣氛

不過Menu就有點殘舊的樣子 ....

於沒有套餐的關係,所以飲品方面需要單點
我點的是 鮮奶有機深酵黑烏龍茶拿鐵 (MOP 38) -
烏龍茶味並不算太突出,感覺只是在喝奶多點
Cola Brew

鮮奶有機深酵黑烏龍茶拿鐵

平時點的多是用英式鬆餅,但這個用的是香脆鬆化的牛角包喔
將牛角包的頂切下來就有兩份班尼迪克蛋!除了有濃郁的蛋黃外,
還有清新的番茄和帕爾馬火腿,配上香濃的荷蘭蛋黃醬
確實不錯,但那雜菜沙律很微妙。
班尼迪克蛋

青醬應該是用了橄欖油開?吃起來不會有太厚的感覺~香料微辣得來亦非常香。
意粉倒是煮得比較硬身一點,配上番茄仔平衡了整體的味道
Mediterranean Spaghetti

自家製煙熏三文魚配核桃吐司 (MOP 68)
這款不止是店家推介,亦是我朋友推薦的喔!
三文魚是用櫻桃木煙燻的,再加上自家醃製的味道更可口吧
配牛油果醬和鵪鶉蛋的吃法也頗特別呢
自家製煙熏三文魚配核桃吐司
Other Info. : 雖然位於住宅區,但食物質素和環境也不錯的喔
2019-07-27
$113 (Lunch)
班尼迪克蛋
自家製煙熏三文魚配核桃吐司
早排去澳門喺麗景灣藝術酒店住左一晚, check out之後想近近地搵間café 食早餐🍽-Common Table 環境、氣氛同服務都唔錯, 寫意地慢慢嘆😌-💁🏻‍♀️自家制煙燻三文魚配核桃麵包(牛油果醬, 鵪鶉蛋, 嫩葉沙律)煙三文魚味道幾好, 唔腥~~牛油果醬其實只得三滴😅應該係同煙三文魚一齊食鵪鶉蛋做到流心效果, 好滑亦好香鵪鶉蛋味🥚核桃麵包有咬口, 好香核桃味, 熱辣辣食一流🍞沙律好普通-💁🏻‍♀️焗馬鈴薯塊(慢煮水波蛋, 焦糖洋蔥, 煎培根, 綜合蘑菇, 荷蘭蛋黃醬)馬鈴薯塊焗得好出色😍口感脆, 調味好, 夠晒味之餘唔會偏咸👍🏻水波蛋流心效果做得好好, 同焗馬鈴薯塊一齊食味道好夾~~其他配料都好好味, 整體黎講依個我比💯❗️-
煙三文魚味道幾好, 唔腥~~
牛油果醬其實只得三滴😅應該係同煙三文魚一齊食
鵪鶉蛋做到流心效果, 好滑亦好香鵪鶉蛋味🥚
核桃麵包有咬口, 好香核桃味, 熱辣辣食一流🍞
沙律好普通

馬鈴薯塊焗得好出色😍
口感脆, 調味好, 夠晒味之餘唔會偏咸👍🏻
水波蛋流心效果做得好好, 同焗馬鈴薯塊一齊食味道好夾~~
其他配料都好好味, 整體黎講依個我比💯❗️
2019-03-09 1401 views
一個人他他調嘆個lunch先返工今次叫左個egg Benedict加杯hot mochaegg Benedict 配牛角包牛角包鬆化 沙律菜份量稍為小左dd但整體味道不錯 hot mocha唔夠熱。。。甜度適中
一個人他他調嘆個lunch先返工
今次叫左個egg Benedict加杯hot mocha

egg Benedict 配牛角包

牛角包鬆化 沙律菜份量稍為小左dd
但整體味道不錯

hot mocha

唔夠熱。。。甜度適中
2019-01-31 322 views
返中午一點,又諗起好耐無慢食嘆下,於是就去屋企樓下間靚cafe嘆返個lunch先返工。今次揀左個fruit yogurt加杯flat white~個yogurt賣相靚之餘仲好好食添,都夠飽。相反杯flat white就比較淡,無之前咁好飲。
個yogurt賣相靚之餘仲好好食添,都夠飽。
相反杯flat white就比較淡,無之前咁好飲。
2019-01-31
$80 (Lunch)
2018-05-25 2242 views
身為半個澳門人,若然錯過了這間食物水準極佳的Cafe,怎樣也說不過去。第一次來到,已非常喜歡當中的環境,坐在窗邊,陽光透過來,令人精神奕奕,是翌日再去的理由。第一天,早餐要點了「自選雞蛋風格」,用上扁豆,不是一般茶道的茄汁豆。煙肉亦有陣陣的煙燻味,證明用了高級貨。朋友點了法式奶油炒蛋配自家製牛角包及嫩葉沙律,非常新鮮。念念不忘,翌日要再去,這次要了risotto,risotto很難煮得好,容易過硬或過軟,但這款mushroom risotto沒有令我失望,分量剛好。加上機瑪黛茶,可以去油膩。這cafe有自家製的麵包及蛋糕,屬必試項目。以環境、食物來看,價格只是香港翠華的下午茶價錢,已列入My Choice。

這cafe有自家製的麵包及蛋糕,屬必試項目。

法式奶油炒蛋加自家製牛角包及嫩葉沙律
自選雞蛋風格
mushroom risotto
2018-05-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Breakfast)
法式奶油炒蛋加自家製牛角包及嫩葉沙律
自選雞蛋風格
mushroom risotto
星期六再與家人來澳一天遊,這次亦有於澳門工作的妹妹帶路覓食~下船後第一站就到這店吃午飯,妹妹說這店是她早陣子發現的,我們到達時還在試業中,但人流已經非常多。即使已預早訂位,仍要要等待5分鐘左右待店員安排坐位。店內環保非常寬敞,樓底很高,背面的牆有很多樹枝作為裝飾,家具側以木材為主。我們一行5人被安排到高檯的位置,中間有水瓶及其他裝飾隔空,空間感十足。食物方面,我們大約12時到達,可以點早餐 (供應至16:00)或午餐主食 (意粉及燴飯類等)。由於我們還打算到別處吃下午茶,所以午餐都以輕食為主,散叫了咖啡,後來加了幾件蛋糕試一試。我點了焗薯仔配慢煮水波蛋,配了Mocha咖啡。焗薯仔非常的入味,另外還有焦糖洋蔥及磨菇等,非常好吃。至於慢煮水波蛋,很可惜有一隻破了,店員也跟我們說不好意思。雖然破了,溫泉蛋的蛋汁非常多,配上質感及味道都很好的荷蘭蛋黃醬,以及烘過的香脆多士真的很好吃。後來我再試了妹妹點的牛角包,做得非常的鬆脆,很好吃。另外一款自家鼠煙三文魚配核桃麵包,核桃麵包亦做到外脆內軟,很特別!老公點的華多夫沙律份量非常多,以蔬菜及青蘋果為主,配上核桃等堅果,加上芝士及帶酸味的醬汁,味道及
即使已預早訂位,仍要要等待5分鐘左右待店員安排坐位。

我點了焗薯仔配慢煮水波蛋,配了Mocha咖啡。
焗薯仔非常的入味,另外還有焦糖洋蔥及磨菇等,非常好吃。
至於慢煮水波蛋,很可惜有一隻破了,店員也跟我們說不好意思。

後來我再試了妹妹點的牛角包,做得非常的鬆脆,很好吃。

老公點的華多夫沙律份量非常多,以蔬菜及青蘋果為主,配上核桃等堅果,加上芝士及帶酸味的醬汁,味道及感覺十分清爽!

咖啡方面,我點的Mocha拉花做得很好,可是朱古力味我認為可以再濃一點。

蛋糕方面,很多款蛋糕造型都很漂亮,我們都挑了很久,哈!
試了野莓泡芙,斑蘭榴槤卷及檸檬撻以後,我們一致認為檸檬撻是最好吃的!
吉士醬酸味一流,蛋白部份質感做得很好!外型亦精緻!推介!

野莓泡芙亦做得不錯,泡芙質感爽脆,甜酸味平衡得不錯。
至於斑蘭榴槤卷,由於我不吃榴槤,所以沒有試。
但切開時聞到非常強烈的榴槤味,老公及媽媽都說榴槤味十足,但把班戟皮內的斑蘭味都蓋過了...

總括來說,這茶座無論在環境,食物及服務方面都非常好,值得推介!
2018-03-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
  • 檸檬撻
  • 焗薯仔配慢煮水波蛋