2014-02-05 24858 views
本身係用餐日前一星期SEND EMAIL黎BOOK枱個陣, 群芳覆返黎話FULL BOOKING...好彩即日下晝2點幾去到問下有冇得walk-in個陣, 佢又即時幫我留枱喎 真係好~~結果安安樂樂係各大賭城消磨一個下午, 6點準時去到群芳佢呢個buffet場都幾大, 安排左我地2個坐係甜品部附近, 對住d雪糕!哈哈!但場內有d竟然係面壁位, 勁奇怪....... !!如果2個咁樣坐食自助餐, 咪好似去左麥記咁款?? 動手拎野食前...先巡場一週有既野大概如下: (記性唔好未能盡碌,請見諒)p.s 部電話神神地, 影相成日郁左曚左, 唔好意思... = =區1.芝士, 麵包, 凍櫃有6-7種甜品 (要叫人拎), 有人幫你"筆"雪糕, 朱古力噴泉...區2.沙律, 中式前菜, 凍長腳蟹, 凍帶子, 壽司, 刺身...區3. 生蠔吧區4.即煮湯粉麵 + 中式燉湯...區5.東南亞及中式食物如咖哩雞, 巴東牛肉, 蘿白牛腩...區6.西式區: mini漢堡包, 薯條 (勁多小朋友拎), 非洲雞, 即燒牛扒, 蔬菜串燒, pizza, 蕃茄湯...區7:中式區: 燒味, 羊肉....區8:

但場內有d竟然係面壁位, 勁奇怪....... !!
如果2個咁樣坐食自助餐, 咪好似去左麥記咁款??

動手拎野食前...先巡場一週
有既野大概如下: (記性唔好未能盡碌,請見諒)

區1.
區2.
區3.
生蠔吧

區4.
即煮湯粉麵 + 中式燉湯...
區5.
東南亞及中式食物如咖哩雞, 巴東牛肉, 蘿白牛腩...
區6.

區7:
中式區: 燒味, 羊肉....
區8:
飲品區

好講完有咩食, 正式去拎lu~
一開波襯冇咩人, 梗係去拎生蠔食啦!!
今次揀黎群芳都係因為聽聞有生蠔食~
早2個月食渢竹冇生蠔ga...
呢度d師傅開蠔都幾快手, 每人每次只可拎3隻
生蠔
老實講, 300幾蚊一個buffet...當然唔expect係d咩好靚既蠔..
但呢度個d蠔真係瘦得好誇張....
佢地好似d人未食飯個肚餓到扁左咁, 隻蠔都扁到痴住個殼XD
食落...冇咩味道...少少咸咸地咁
我走左幾轉食左幾隻, 都好似冇咩落過肚XDDDDDDDDDDDDDD

之後去左拎刺身同D沙律+前菜
D三文魚...有點韌...@@
反而吞拿魚會好一D, 八爪魚好大塊, 又係有點韌...
呢度D刺身感覺麻麻.......

前菜我拎左個蔥油海蜇,
我好鍾意食海蜇, 真係好少見BUFFET有得食
佢唔係一條條個種, 係海蜇頭黎GE, 所以比較硬D
但整得幾好食~好爽口!!

沙律菜方面, D菜都好新鮮靚仔
有撈好左既凱撒沙律俾你夾, 好多芝士碎係上面, 唔錯!!

食完D生冷野就去食熱葷
要講下個牛扒真係唔錯 (下圖左上方)!!!
即燒牛扒與牛油雜菇
見住個師傅搵網即燒的, 生熟程度岩岩好, 仲要唔韌!
又夠JUICY~~仲有唔同醬汁俾你揀黎點, 正~~
而都係o係牛扒附近拎既牛油雜菇都非常好食!
好香牛油味~~嗜菇朋友不妨一試~~

因為我唔太好中式肉類...所以燒味冇食
巴東牛肉感覺唔錯, 辣辣地但牛肉好稔~
非洲雞都幾得意, 佢又唔係炸但食落感覺似食緊快餐店雞雞既味道XD

之後淥左碗湯粉黎食
喇沙河粉
佢個麵檔唔多選擇, 得刀削麵, 河粉同類似D上海麵既東西
配料方面有豆卜, 牛展同貢丸....
由於我覺得配料麻麻, 就要左個淨河+生菜, 要喇沙湯~
食落幾正BOR!!! 河粉夠滑, 喇沙湯好香椰汁味,少少辣
河粉索哂D湯味~~好惹味呀~~~!!
甜品布甸
最後到甜品...佢大概有6-7款甜品..
但老實講賣相都麻麻地......主要係D大路野好似Tiramisu呀..奶凍個d..
我要左一個芒果布甸....諗住實冇死
點知.......食落去.... 感覺好奇怪
唔係平時個種芒果味, 係人工甜味.......
食完呢個我都唔打算再試其他甜品喇...@@

仲有飲品區個度, 可以叫師傅沖一杯新鮮既熱檸茶
千祈唔好飲佢個d機既凍檸茶, 超難飲 x___x

總括黎講, 不過不失既buffet...
款式都算多架喇, 不過質素就一般, 未見突出~

Other Info. : 想讚下當晚所有waiter, serve 食物既staff全部都好好笑容同態度, 值得一讚!
2014-01-23
$368 (Dinner)
Others
即燒牛扒與牛油雜菇
2014-01-15 21077 views
早前,我跟好幾位朋友去澳門一日遊!我已經有5年無去澳門! 事隔幾年,澳門又增建一些新酒店!  其中一間是澳門銀河酒店!這裡分為 3 間主題酒店!有好朋友曾住銀河酒店也讚不絕口! 今次,我們一行 5 人的自助午餐,選址澳門銀河酒店的 <群芳 Festiva>!全靠攪手朋友的幫忙,預先在香港致電 book 位!  讓我們可直接入座!她真是功不可沒!我們經過銀河酒店中庭色彩繽紛的裝飾,走入購物商場,靠左看找到 <群芳 Festiva>!其實!門面並不大!走入去卻是另一個世界!樓底超高!地方非常寬敞!氣派非凡! 東南亞風情自助午餐 $200 (不收加一服務費)東南亞口味的美食,款式琳瑯滿目!令人花多眼亂!  我兜了一個圈,才有決定食什麼!頭盤主要以沙律為主,包括:黃椒、紅椒、青椒、蟹肉蟹籽沙律等...,色彩繽紛! 令看來平淡的沙律添上姿彩。彩椒爽脆清甜!不加入沙律醬,食得健康清新!  蟹肉蟹籽沙律混合了蟹肉增添鮮甜!海蜇帶韌勁! 麵包小食麵包賣相精緻!   所以,試一試也無妨!紅菜頭芝士包紅當當的外表零舍搶眼!  包身鬆軟!也算不錯!(餐廳外
早前,我跟好幾位朋友去澳門一日遊!我已經有5年無去澳門!

事隔幾年,澳門又增建一些新酒店!

讓我們可直接入座!她真是功不可沒!

東南亞風情自助午餐 $200 (不收加一服務費)
東南亞口味的美食,款式琳瑯滿目!令人花多眼亂!
 我兜了一個圈,才有決定食什麼!
頭盤
 蟹肉蟹籽沙律混合了蟹肉增添鮮甜!海蜇帶韌勁!
頭盤 ~ 主要以沙律為主
麵包小食
麵包賣相精緻!
  所以,試一試也無妨!
紅菜頭芝士包紅當當的外表零舍搶眼!
 包身鬆軟!也算不錯!(餐廳外更有麵包賣,幾元已有交易,相當超值!
斑蘭麵包外型好像青色的刺蝟!十分可愛!味道清怡!
煙肉薯仔好惹味!

印尼雞帶微辣很有風味!
麵包小食
紅棗燉雪耳
清甜滋潤!紅棗特別適合女人!
紅棗燉雪耳
主菜
冬菇較為重口味!

魚肉嫩滑卻淡口!

沙嗲雞肉串燒以傳統馬來醬料醃製,有椰汁香之餘,蘸上沙嗲醬後,濃甜惹味更有風味!

蝦片十分脆卜卜!

印尼炒飯帶微辣很有風味!
主菜
馬來娘惹糕
雖然馬來娘惹糕的賣相不及西式甜品!口味卻不會遜色!
 幸好!不算很甜!
斑蘭椰絲卷以斑蘭葉汁做成的外皮柔軟,天然的青綠色,還散發著獨特的清香!餡料是以棕櫚糖煮過的椰絲,甜美可口!
甜品
曲奇總算鬆脆!
水果撻增添健康元素而且色彩繽紛十分吸引!

抹茶蛋糕茶味濃郁,口感甚為軟滑!值得一試!

抹茶慕思味道輕盈,入口即溶!
甜品
整體水準總算不錯!絕對值回票價!
2013-09-07
$200 (Lunch)
2013-12-22 400 views
兒時,吃好東西的機會不算多,但每年聖誕都會去吃一頓自助餐,所以聖誕節從來都是我認為最開心的日子。長大後,因為懶,也因為吃得不多,反而不太喜歡吃自助餐。不過,今次就有機會去到澳門銀河酒店的Festiva,率先試食聖誕自助餐。澳門的自助餐價錢實在經濟,而且地方寬敞,食物選擇繁多,是香港的酒店難以媲美,難怪假日總會聽到身邊的朋友說要一家大小過大海吃Buffet,享受一下家庭樂。食聖誕自助餐,火雞大概是必然項目,是次我們就嚐到了兩款,分別是傳統和五香口味。或許大家在香港吃火雞,總會覺得是嚡烚烚的,這裡的卻不然,兩款均是肉嫩皮香,個人更喜歡創新的五香做法,淋上醬汁,蠻特別。另一款很有節日氣氛的食物,便是楓糖菠蘿火腿,火腿的外皮烤的焦香,還有甜甜的蜜味,肉質軟腍,皮和肉中間帶點脂肪,吃起來更加甘香,連同清甜的菠蘿吃,很出色,忍不住口踏了兩大片。還有為聖誕而設的甜品,如面頭有聖誕葉子做裝飾的Mince Pie,絕對鬆化;聖誕白蘭地布丁,甜度頗重,帶點酒香,是十分正宗的味道。當然當然唔少得Log Cake啦!廚師打破傳統,這木頭蛋糕並不是濃郁的朱古力口味,而是改用了栗子慕思去製作,吃起來沒那麼膩,木頭

當然當然唔少得Log Cake啦!廚師打破傳統,這木頭蛋糕並不是濃郁的朱古力口味,而是改用了栗子慕思去製作,吃起來沒那麼膩,木頭蛋糕的中芯更加入了清新的草莓醬,整件事來得輕怡得多,而且亦沒有破壞節日氣氛,果真不錯。

除了以上幾款聖誕食品外,自助餐還有許多不同款式的食物選擇,如喜歡中式的,就有傳統的蘭州拉麵和刀削麵,以及港人大愛的燒味;重口味的朋友,大可試試這裡的印度美食專區,質素均令人滿意。

差點漏了,就是這兒的麵包,都說過澳門的麵包是比香港的吸引,呢度就供應許多不同款式的麵包,賣相全是精美非常,睇見都流口水。

再講番甜,種類肯定不只剛才的幾款聖誕甜點咁少,仲有各式各樣、七彩繽紛的蛋糕/ 奶凍,以及自家製作的雪糕,當中不乏新鮮口味,如甘薯椰子雪糕,而我最喜歡的,則是甜粟米口味,大家切勿錯過。

最後,以一杯香濃的咖啡作結。我還要保留食力,跟住仍有好多場美食等著我呀!
2013-12-14 355 views
這次的澳門銀河綜合渡假城聖誕體驗之旅, 除了在群芳吃聖誕自助餐之外, 大家也在第二天的早上來到群芳吃自助早餐. 原來有不少在午餐供應的食物, 在早餐時段也有供應, 令到整個早餐的陣容是相當的豐富.自助早餐: 7分, 或許就讓我簡單介紹一下這裡的早餐吧.麵包的款式甚多, 丹麥包就有好幾款, 包括有朱古力丹麥包, 櫻桃丹麥包, 雜莓丹麥包等等, 另外牛角包也幾香脆. 想吃地道一點的, 就要試試豬仔包了.想不到是有不少印度菜式供大家選擇, 您愛以咖哩作早餐嗎?愛吃蛋的朋友, 就可以選擇堂弄的奄列, 或者egg benedict.這邊還有水果吃, 愛甜的朋友就可以吃吃蛋糕或者布丁.當然少不了的是班戟.如果要中式早餐的朋友, 這裡也有供應粥品, 點心以及湯麵.果汁的選擇不太多, 我還是主力喝橙汁吧.大家來到澳門銀河綜合渡假城, 不妨先來群芳吃一頓自助早餐才開始新一天的行程吧!

自助早餐: 7分, 或許就讓我簡單介紹一下這裡的早餐吧.
想不到是有不少印度菜式供大家選擇, 您愛以咖哩作早餐嗎?
這邊還有水果吃, 愛甜的朋友就可以吃吃蛋糕或者布丁.
當然少不了的是班戟.
如果要中式早餐的朋友, 這裡也有供應粥品, 點心以及湯麵.
果汁的選擇不太多, 我還是主力喝橙汁吧.
2013-12-05 307 views
繼前文的午餐篇,接著再記錄在Festiva 群芳的早餐。與好動囝囝一起實在很難可以瞓懶覺,因為他通常6-7點就起床了,上午流流長做甚麼好呢? 當然最好就是一家四口,連同嫲嫲一起下去吃個豐富的早餐,而Festiva 群芳就提供了一個好選擇。 週六那天媽媽已經拍了不少照片,影到相機都快沒電;這天爸爸來到,就拜托他幫忙做機佬,影一影自助早餐有甚麼吃的吧~ 中式粥檔,大家都說很不錯!!也繼續有麵食,另外早餐的熱盤也不少,甚至也有咖哩角等印度食品供應,太強了!日式的麵鼓湯及蒸蛋也有供應,後者囝囝很喜歡的! 轉角又有超吸引的西式早餐選擇,連egg benedicts都有供應!還有即叫即整的egg station,太吸引啦! 後面還有煙肉、燕麥粥等...很開心早餐的水果選擇也不少,愛以水果打底的媽媽大滿足!另外甜點及蛋糕也很豐富,還有即焗pancake及waffle!想不到是Cold cuts也有吃...這真的是早餐嗎? 另一邊廂,牛角包似是對我講「good morning! 來吃我吧~」,同時法式甜包亦在向我招手了.... 早餐也有豐富又美味的芝士陣,開心!而麵包陣更是不用說的豐富與精彩,連Cer

很開心早餐的水果選擇也不少,愛以水果打底的媽媽大滿足!
早餐也有豐富又美味的芝士陣,開心!
而麵包陣更是不用說的豐富與精彩,連Cereals也有如此多選擇!
其實爸爸機佬還影漏了豬仔包station、無限任飲的牛奶、低脂牛奶、豆漿、橙汁、蘋果汁、西柚汁,等等,這裡早餐供應時間是7-10點,如果遲點來吃,真的午餐也不用吃了!! 當日中午甜魔媽媽還有一頓豐富葡菜,所以早餐唯有很忍手又忍口的選了少量食物來吃,不容易啊~

幾經選擇之下,水果不用說是早上起來,清腸胃的好幫手,要先吃的;然後再試朱古力酥挺好吃,芝士更是媽媽的大愛,Cereals就是囝囝的主食~ 還有昨天太飽未試到的煙三文魚、凍肉,還有各式蛋糕,水準都不錯的。囝囝與媽媽一樣,好喜歡吃蛋喔,這個日式的蒸蛋及白飯又是他的~ 也要一個豬仔包來吃,再拿了炒蛋,並即製了內容超豐富的奄列,太滿足了~ 不過最最最令人傾心的,還是流心美味的egg benedict,如非怕膽固醇超標 (我已吃了好多蛋...),真想件掃它一打半打來吃!!
最後以水果及班戟結束這頓豐富的早餐,食完飽到一家四口回到房間,再次忍不住例頭大睡了! 這真是好一個幸福的星期天開始啊~
2013-12-01
Type of Meal
Breakfast
2013-12-05 252 views
繼續介紹精彩的澳門銀河聖誕體驗之旅,上週六天氣頗凍,大家的胃口都挺好,當日抵達銀河渡假城後,第一件事就是去了銀河酒店的Festiva 群芳享用聖誕版的自助午餐了! 今次行程並不包括家屬的飲食安排,不過在出發前甜魔媽媽在網上搜尋了一下,發覺這間buffet的評價挺不錯,很多食家都大讚約200元位的自助午餐很抵食,所以媽媽也決定自費豪請同行的嫲嫲及囝囝 (3歲以下仍是免費!) 一同用餐;始終自助餐最適合幼兒了,而且一同用餐也份外開心呢! 真的很喜歡來澳門的五星酒店用餐,總是樓底超高、地方寬敞,氣派不凡,而且以同樣的價錢,食物選擇比香港的buffet會豐富得多!! 下面容我長氣逐一介紹一下:首先是不另收費,任添任飲的果汁/凍茶,甜魔媽媽試了菊花蜜十分清甜討好,而檸檬水清新開胃,也是吃buffet的好選擇。超喜歡這裡的麵包選擇極多,繽紛琳瑯令人目不暇接,款式並夠特別,如黑麥脆皮包, 朱古力提子乾麵包,紅菜頭芝士包等,如非主菜太豐盛,真想逐一試均! 除了麵包,芝士也是甜魔媽媽的心水頭盤選擇,店內也有5-6款選擇,全部都試均,水準都不錯呢!然後馬上心急去看甜口counter了,當日最開心是特色自家

然後馬上心急去看甜口counter了,當日最開心是特色自家製雪糕的選擇,口味比較特別,例如甜粟米雪糕、紅桑子雲石雪糕、甘薯椰子雪糕,以及甲之熊掌、乙之砒霜的重口味榴槤雪糕! 真可惜榴槤迷老公那時仍有工作在身,不然他一定愛煞了!
另外要讚雪糕及約半數甜點都是由專人按需要拎給食客,比起自由任拎的做法衛生多了~ 其他的甜點選擇也很豐富,中式的、西式的、東南亞的都有供應,加上聖誕版的特色甜點 (由9號才開始供應,下面再介紹),連甜魔媽媽也要大呼投降了!!
吃自助餐宜以健康沙律打底,這裡的選擇也真的不少,還包括甜魔媽媽最愛的自撈凱撒沙律,口味份量全是自定,大家來到也可以自己撈一撈啊! 另外還有回本熱點---海鮮專區,不過這個媽媽就沒多吃了。自助餐當然少不了刺身壽司的選擇,款式也不少的,最好就是放在櫃內由專人拎給食客,感覺衛生企理多了,愛吃紫菜及壽司飯的囝囝後來也吃了兩件加洲卷呢! 店內還有什錦冷切凍肉及煙三文魚的counter,實在無法品嚐太多,結果留在翌朝再來細味! 喔,是的,這裡的自助早餐也很豐富,下篇再介紹~~ 更多的冷盤及涼菜,恕媽媽真的沒胃口容納它們了,但據食友說千層順風耳很不錯的,給大家參考~~

終於來到熱盤環節,選擇就更加的豐富了,中式、西式、港式燒味、東南亞美食、印度咖哩、點心、燒烤、麵食,甚至是兒童餐corner一應俱全,想全部試均恐怖要十個胃才夠! 懷孕期間甜魔媽媽可是非常的喜歡吃咖哩,不過生完妹妹後熱情又退卻了;不然,這個選擇豐富、據食友報稱風味一流的印度美食counter,一定會令咖哩迷得到大大滿足!
近年來越來越喜歡吃燒味,特別是香甜富蜜味的叉燒;平日較少主動選點這些邪惡食物,來到自助餐就給自己放縱一下,而這裡除了選擇豐富,其叉燒及油雞都還不錯呢! 還有更多的鐵板燒、西式熱盤、歐陸美食,及亞洲美食 (連坊間少見,媽媽十分喜歡的巴東牛肉及娘惹醬燒蛋都有!);還是那句,自認是超級大胃王的,應該要來挑戰一下!! 最後還有蘭州拉麵、刀削麵、菠菜麵及油麵可供選擇,賣相十分吸引,如非太飽真想來一試呢!
很老實講,今次buffet品嚐的食物非常有限,因為除了上圖見到的豐富選擇,酒店又安排了由12/9起開始供應的聖誕項目給大家率先試食,陣容可是非常的強大啊!! 首先是中式五香烤原隻火雞 Chinese Style Roasted Crispy Skin Whole Turkey with Five Spice,聽上去有夠特別,原來是用了花椒、肉桂、八角、丁香、小茴香籽等香料去醃製,令原已皮脆肉香的火雞,多添一份迷人香氣,是別處吃不到的口味呢!
當然,酒店也有供應傳統栗子百里香燒原隻火雞 Traditional Roast Turkey with Chestnut and Thyme Stuffing,圖為已切開的份量,口味相對前一款會淡一些,不過肉質同樣嫩滑,吃時宜點上不同口味的醬汁,令味道更豐富。還有不要錯過旁邊的烤栗子,香甜軟糯,相當好吃,甜魔媽媽幫襯了不少呢!
除了兩大隻巨型火雞,另一個KO了大部分食友的就是楓糖菠蘿火腿 Maple and Pineapple Glazed Smoked Leg Ham,這個超巨型的火腿,很難得的質與量同重,在焦香帶楓糖蜜味的火腿皮下,肉質相當細膩嫩滑,還帶一點肉汁,吃時再一點醬汁,並配以酸甜清新的菠蘿,美味不膩,為食又識食的囝囝也要求一吃再吃呢! 以上聖誕主菜項目還配以多款健康的配菜上檯,吃畢感覺沒那麼罪過,嘻嘻~
我只介紹了一半呢,繼三款巨型主菜,聖誕甜品陣也很豐富! 當中必吃聖誕木頭蛋糕 Christmas Yule Log,店方用上栗蓉去製作,襯以質感鬆軟的海綿蛋糕,香甜得來沒那麼膩滯,而蛋糕中間還有清新士多啤梨醬去平衡口味呢! 也不要錯過冧酒果肉餡餅 Mince Pies,很喜歡那金黃又香脆的批身,中間的冧酒果肉餡料酒味不重,但就香甜而且味道豐富,與批身相得益彰,也好吃呢!
另一個非常富有聖誕氣息的甜品是聖誕白蘭地布丁 Christmas Pudding with Brandy Sauce,成品非常巨大,酒味其實也不重,主要是聞來帶點白蘭地酒香氣,中間的果子蛋糕甜度夠高,是非常正宗的甜蜜濃郁口味!
最後還有聖誕雜果甜包 Christmas Stollen,濃甜的糖霜下,雜果蛋糕的口感豐富,吃下兩件已經飽到走不動了!
可以想像,在如此豐富的聖誕食品陣下,甜魔媽媽能夠另外試的食品不多 (我都算大食了! 更多食友一早就舉手投降~),吃的也主要是清怡的水果、健康的芝士、沙律、炒菜,以及少量的熱盤而己。最後,再額外取些麵包布丁、糖水、雪糕、西式甜點等,就完成了200%飽足又滿足的一頓午餐了。

今餐飽到連熱奶茶也飲不下,只點了熱檸茶來消滯;再看看價錢,連同以上吸引的聖誕主菜甜品的buffet收費實在很合理,實在是一家大小又或三五知己,一同預慶/慶祝聖誕的理想選擇呢!

12月9日至23日及12月26日至30日: 午餐$218 / 晚餐$398
12月24日至25日及12月31日至1月1日: 午餐$288 / 晚餐$528 (聖誕節期間惠顧還有龍蝦供應)

而週六夜晚爸爸趕來了澳門後,翌朝大家也一起再到Festiva 群芳品嚐自助早餐,下文再記!
2013-11-30
Type of Meal
Lunch
Christmas
2013-12-03 249 views
群芳的聖誕自助餐, 除了有聖誕菜式之外, 還有不少其他食物供應, 就讓我介紹一下吧.麵包的款式甚多, 愛吃麵包的朋友準會很高興, 當中包括有蘋果包, 黑麥脆皮包, 朱古力提子乾麵包以及紅菜頭芝士包等等比較有特色的麵包.頭盤方面, 包括有沙律, 煙三文魚, 海鮮就有青口及鮮蝦, 另外還有一些涼菜, 如千層順風耳就值得一試.愛吃壽司的朋友, 選擇也有不少, 如加州卷, 太卷, 油甘魚壽司, 又或者八爪魚壽司等等.熱盤方面的選擇就更加豐富, 愛吃中式的可以揀爆香炒魚, 蘿蔔牛腩, 上湯娃娃菜等等菜式, 還有點心以及包點呢.另外, 燒味的選擇就包括有叉燒, 油雞, 燒肉以及燒鴨等等, 我最喜歡的是叉燒, 肉質嫩滑, 帶點脂肪的部份更是令人滿意.愛吃麵的就有蘭州拉麵, 刀削麵, 菠菜麵或者油麵等等, 單看這個陣容, 也知道水準應該不賴呢.西式的菜式還包括有咖哩雞, 烤豬排, 西西里辣牛肉丸等等, 吃得辣的朋友就要試試惹味的西西里辣牛肉丸了.除此之外, 還有印度菜式供大家選擇, 當中的印度馬薩拉雞, 印度雜菜咖哩以及印度薄餅也是幾有水準的, 帶點辣勁的印度馬薩拉雞配上印度薄餅同吃, 實在是最佳拍檔

除此之外, 還有印度菜式供大家選擇, 當中的印度馬薩拉雞, 印度雜菜咖哩以及印度薄餅也是幾有水準的, 帶點辣勁的印度馬薩拉雞配上印度薄餅同吃, 實在是最佳拍檔.
飲品方面, 店方也提供了不少選擇, 我的心水是凍菊蜜, 不會太甜, 是幾潤的飲品, 多喝兩杯也無問題.
到了甜品部份, 除了聖誕甜品之外, 平日店方供應的甜品陣容是相當豐富的, 包括有意大利奶凍, 咖啡朱古力蛋糕, 奶油焦糖布丁, 番石榴提拉米蘇, 紅桑子朱古力慕絲, 綠茶紅豆蛋糕, 芒果果凍, 提拉米蘇, 蘋果脆, 水果撻, 芝士蛋糕, 無麵粉巧克力蛋糕, 百香果蛋白脆, 法式薄餅以及各式曲奇等等.
不過對愛吃雪糕的我來講, 最為吸引的還是店方自家製的雪糕, 是日的五款味道包括有甜粟米雪糕, 紅桑子雲石雪糕, 甘薯椰子雪糕, 榴槤雪糕以及草莓雪糕. 當中的甜粟米雪糕帶粟米香, 甜度適中, 是幾清新的選擇, 而甘薯椰子雪糕就巧妙的結合了甘薯以及椰子兩種味道, 效果不俗. 大家記得要留肚吃雪糕呀.
其實在感恩節或者聖誕節, 吃吃火雞及菠蘿火腿, 再吃吃聖誕甜品, 就會是最好的方法去渡過佳節呢. 想過一個有節日氣氛的聖誕, 不妨跟另一半, 家人, 或者好友一同前來群芳品嚐這個陣容相當豐的富聖誕自助餐吧.

價位如下:
2013-12-03 192 views
每到聖誕佳節, 我跟文迪也是忙碌的時候. 在這個紀念主耶穌誕生的日子, 除了唱聖詩之外, 當然也要吃吃聖誕大餐來慶祝一下. 這一年, 還未到十二月, 就有機會來到澳門銀河綜合渡假城內的群芳, 先行一試這裡的聖誕自助餐, 提早感受那陣聖誕氣氛, 實在是相當高興, 也要在此首先謝謝公關朋友們的邀請及店方的安排.是日來到群芳, 主力要試的就是店子即將推出的聖誕自助餐. 我們坐在貴賓房內, 自成一角, 環境闊落, 當然是很舒適. 其實就算坐在大廳內, 因為這裡樓底夠高, 就算人多也不會怕太嘈雜呢.中式五香烤原隻火雞 Chinese Style Roasted Crispy Skin Whole Turkey with Five Spice: 8分, 這個聖誕自助餐, 除了平日店子供應的菜式之外, 還有幾款很有聖誕特式的主菜. 先試的是中式五香烤原隻火雞, 大家吃西式的火雞吃得多, 中式的相信還是第一次吃的吧, 實在是相當特別的配搭. 由於用上中式的方法去烤製, 肉質不會太乾, 還能保持肉汁, 而且還有五種不同香料的味道, 是幾惹味的.傳統栗子百里香燒原隻火雞 Traditional Roast

: 7分, 當然店方也有供應傳統一點的西式燒火雞, 說的就是傳統栗子百里香燒原隻火雞. 相比之下, 肉質是比較乾身, 有點點鞋口, 還好不算是很難咬開的, 跟上幾款醬汁同吃, 食味自然提升. 當中我的心水會是菠蘿醬, 帶點甜味, 讓火雞更易入口. 而旁邊的烤栗子反而幾好, 值得一試.
楓糖菠蘿火腿 Maple and Pineapple Glazed Smoked Leg Ham: 8分, 我一向很喜歡吃菠蘿火腿, 或許在美國多年, 對這些典型的美式食物是很有感情的. 是日吃到的, 水準不俗, 火腿皮烤得焦香, 帶楓糖的甜味. 底下的火腿肉的肉質是幾嫩滑的, 帶點鹹香, 配上鮮甜的菠蘿同吃, 兩者的平衡是做得幾好的.
聖誕木頭蛋糕 Christmas Yule Log: 8分, 至於聖誕甜品方面, 不能不試的就是聖誕木頭蛋糕. 對, 兩年前我吃木頭蛋糕的一役還是教大家津津樂道. 是日吃到的, 就是比較特別的木頭蛋糕, 沒有用上朱古力, 反而是選用了栗子來製作, 栗子香是幾突出的, 甜味是比較輕宜, 而慕絲的質感是幾細滑的. 加上這客蛋糕賣相精緻, 實在是值得推介的. 聖誕怎能不吃log cake呀?
聖誕白蘭地布丁 Christmas Pudding with Brandy Sauce: 7分, 相比之下, 聖誕白蘭地布丁會是甜度比較重的甜品, 帶點白蘭地酒香, 或許是適合大朋友多一點. 但如果你喜歡吃聖誕布丁的話, 這款甜品會合你的心意.
聖誕雜果甜包 Christmas Stollen: 7分, 至於聖誕雜果甜包, 面層的糖霜是偏甜的, 不過底下的甜包加上了雜果, 減輕了那份甜膩的感覺. 想起來, 也有好一段日子沒有吃Christmas Stollen了, 是日就像重溫舊夢一般.
冧酒果肉餡餅 Mince Pies: 8分, 最後要試的聖誕甜品就是冧酒果肉餡餅, 又是另外一款賣相很吸引的甜點. 批底帶點香脆, 入面的餡料是冧酒果肉, 味道香甜, 是幾款甜品中最為突出的一款, 怪不得集團的公關大員也要大力推介這款Mince Pies吧.
其實這個聖誕自助餐, 除了有以上特別的聖誕菜式之外, 還有不少其他食物供應, 就在下篇繼續介紹吧.
2013-12-02 157 views
數算一下,我自己還是第一次踏足「Galaxy」,設施比我想像中豐富,第二期會在 2015 年開幕,到時的面積比現在還要大多過一倍,有超過100個 outlets,demand 與 supply 同樣厲害。中午的第一餐,公關小姐們率先安排我們到 Galaxy 的「Festiva」,來一頓將會在12月9日起推出的聖誕自助餐,以下是幾項我覺得不錯吃的重點菜:「傳統栗子百里香燒原隻火雞」「楓糖菠蘿火腿」「中式五香烤原隻火雞」三款傳統的聖誕肉類,肉質都烤得不會如老婦臉一般乾,此點很重要!而且大廚加入了中式五香去調味烹調火雞,是挺有新意,味道像五香雞扒的厚肉版。自助餐亦有平常供應的部份「馬來西亞 / 印尼 / 咖哩類」要特別一讚它的「巴東牛肉」,炆得十分軟腍,而且香料部份下了不少心思,味道較接近馬來西亞版本,值得一試。「中式類」當中我最喜歡「山西刀削麺」,堅是用刀削的麵條煙煙韌韌,自行加些荀絲,甚具傳統風味。到了甜品部份,我自己蠻喜歡「聖誕白蘭地布丁」,那 brandy sauce 的味道甚濃,布丁的肉桂味很香呢。另外還有應節的「聖誕木頭蛋糕」,邊播放聖誕音樂,小弟體內歡樂的細胞都自然地被喚醒了。
「傳統栗子百里香燒原隻火雞」
「楓糖菠蘿火腿」
「中式五香烤原隻火雞」
自助餐亦有平常供應的部份「馬來西亞 / 印尼 / 咖哩類」
「中式類」
其他一系列的甜品:

Other Info. : 此聖誕自助餐由12月9日起供應,午餐由人均 MOP$218起,平安夜及聖誕正日晚餐收MOP$528,是的覺蠻抵吃,有興趣的朋友不妨過大海來享受一頓豐盛的聖誕大餐並順道玩一天,比起不少本地 over-priced 的聖誕餐,可能除笨有精呢。
2013-11-30
  • 傳統栗子百里香燒原隻火雞
  • 楓糖菠蘿火腿
  • 中式五香烤原隻火雞
2013-07-05 16019 views
首先, 沒有訂位的話是沒有可能入座的;即使有十張枱空置!再者, 由check-in 那-刻到取食物, 所有人都是沒有笑容的!counter後面的chefs好像當我們是難民般對待;你問他這是甚麼東西他也好像沒有耐性答你。至于食物方面, 除了佛跳牆, 生蠔是比較值回票價以外, 其它熱食, 魚生, 沙律及甜品的選擇也不多, 味道也很一般! 那個雪糕counter後面的服務員, 也只是很馬虎的給我三份一匙的雪糕,整間餐廳服務水平非常-致 !總括來說, 味道、質素、選擇及服務都真的很一般!
首先, 沒有訂位的話是沒有可能入座的;即使有十張枱空置!

總括來說, 味道、質素、選擇及服務都真的很一般!
2013-06-30
$400 (Dinner)
Credit Card Offers
  • 生蠔
2013-06-16 14373 views
在香港經旅行社訂唔到位, 晚上經過就嘗試walk in去訂第二晚睇下有無位....有哦!! ^^我食6:00個場, 早到了近十分鐘要在門口等入位, 當時見門外約有十多人在排隊等, 而有訂位的就在入口處坐住等...; 準時6:00就有待應不斷出來帶入位, 我同朋友坐卡位, 卡位可坐6個人的, 我們得2個人...所以好闊落!!即刻出去取食物, 首先拿了少量海鮮試..., 有蝦, 青口, 帶子, 長腳蟹, 我覺得一般, 朋友食了兩次長腳蟹就無食了, 說有點失望, 無蟹味! 刺身就有三文魚, 八爪魚, 北寄具, 吞拿魚, 而我沒拿吞拿魚...., 刺身新鮮好食, 食了兩轉!! 生蠔絕對是我的至愛, 即開不過每次只能拿3隻, 當晚只有一款; 生蠔完全無令我失望, 好鮮甜, 雖然係細隻, 但我個人偏愛食細隻及唔駛太肥美, 而值得一讚係佢個汁令蠔更鮮甜, 因為我曾有3隻係檸檬及醬也沒落, 但D蠔依然也是甜, 但個醬令蠔更加分! 但臨尾聲時的蠔就開始無咁甜了!佛跳牆, 個湯好好飲, 瘦肉好鞋, 有花膠仔及鮑魚(我覺得係素鮑), 朋友飲了兩盅熟食方面我沒食過, 留肚食蠔及甜品沙律了, 不過其實熟食也有好

青口, 帶子, 長腳蟹
八爪魚, 三文魚, 北寄貝
! 但臨尾聲時的蠔就開始無咁甜了!
佛跳牆
熟食方面我沒食過, 留肚食蠔及甜品沙律了, 不過其實熟食也有好多, 有印度薄餅(即場搓的), 咖哩, 又有馬拉糕, 亦有好多麵包款, 亦有即場拉麵, 日式串燒, 叉燒, 燒鴨, 有壽司, 沙律除了凱撒沙律, 還有很夕醬汁可揀, 見到d飯亦很吸引, 好乾身一粒粒....但要留肚...所以無試!  免費飲品o個便係一條條柱自斟的, 有奶茶(奶味重沒茶味), 無糖檸檬茶, 檸檬水, 咖啡, 糖漿;

芝麻木糠布甸~第一次食, 好食
! 其餘一般...
芝麻木糠布甸
Tiramisu ~好濕...無酒味...唔好食, 自己整o既會仲好食! 紅色的忘了名...但超好食, 莓黎...入面仲有點流心的, 酸酸甜甜!!!
Tiramisu

櫻花巧克力綿花~一般!!!
櫻花巧克力綿花
 甜品區得兩個人, 一個負責甜品, 一個負責雪糕, 而甜品及雪糕是背對背, 而甜品係在甜品櫃內由師傅幫你拿, 我初時去拿甜品時未算多人拿, 所以還應付到, 到之後好多人去拿時就問題來了, 2個甜品師傅超忙碌在甜品櫃/雪櫃去拿甜品...其實幾費時間, 到我想食雪糕時, 就呆呆的站在雪糕櫃, 見到2個師傅超忙的, 都唔知點入手叫他們...., 最後有1個師傅見到就轉身行過來弄雪糕(已有點黑面)...!

甜品方面還有乎朱古力噴泉同糖水

雪糕有6款:香芋,朱古力,芒果,士多啤梨,雲哩拿,加啡;我覺得最好食係香芋,所有雪糕味係牛奶公司類型味

食物種類及質素,整体各方面也OK,如在HK呢個價錢食唔到咁多o野,今次趕船所以不能食到最後...如有機會夠時間一定慢慢由頭食到尾!!
2013-06-04
八爪魚, 三文魚, 北寄貝
佛跳牆
芝麻木糠布甸
  • 八爪魚 三文魚
  • 北寄貝
2013-06-09 10672 views
今次喺Galaxy住左晚. 聽說呢道buffet 幾出名.. 即管一試果然係幾好食..一入去裝修唔錯..~頭盤~當然要試我最鐘意既生oyster 啦!! 無得揀oyster喎..得一款..生蠔好新鮮好正..每次開完殼都會浸冰水..可以帶出鮮味..我食左一打生蠔但當我睇好蟹腳同魚生時..蟹腳太鞋..麻麻地..三文魚都唔夠入口即溶..有少少碎骨同有筋。北寄貝同tuna都唔錯..幾好味~ smoked salmon好正, 佢話係自家smoke的..加少少黑椒..帶出三文魚咸香仲有個冷醉雞..good!~熱盤~Buddha跳牆 (唔識打~_~) 好足料下..個湯幾好飲..有鮑魚等等..都OK試左少少雞軟骨串燒, 羊架..無想像中咁好食.. 泰式串燒都幾好味..佢有個泰試醬加落去..好味!!有個肉醬千層麵..好正..好多肉醬..好多芝士星加玻喇沙..唔錯. 魚蛋夠彈牙..湯底有椰汁香味..甜甜地印度簿餅..佢打d餅既時候啪啪聲..好似好勁咁..個爐好特別..個簿餅痴喺爐壁上..一陣就搞掂..佢有個醬配..食落唔錯! 不過要兩份食..一個人食一塊太飽!有個炸熱大利飯..幾好食!!~甜品~個人認為最

果然係幾好食..一入去裝修唔錯..

~頭盤~

仲有個冷醉雞..good!

~熱盤~

試左少少雞軟骨串燒, 羊架..無想像中咁好食..
泰式串燒都幾好味..佢有個泰試醬加落去..好味!!
有個肉醬千層麵..好正..好多肉醬..好多芝士
有個炸熱大利飯..幾好食!!

~甜品~
個人認為最好食係opera同tiramisu..其他果d都真係麻麻地..
雪糕真係唔係好得..唔多滑. 芒果味好假
有個朱古力噴泉..唔錯唔錯.. 新鮮生果..好FRESH

~飲品~
得菊花茶,,奶茶..鮮奶..同檸水..汽水都無要散叫..唔多satisfy lo

整體而言呢度都唔錯..比起香港真係抵食好多..比呢個價錢,,我算心足架啦
Other Info. : 訂左位先去好D..因為walk-in都幾多人排隊..
2013-06-08
$350 (Dinner)
2013-05-21 7808 views
巳經唔係第一次嚟....但係响澳門食buffet實在抵過响香港....次次都黎!!!呢度大到行一圈都有排行,野食選擇多到不得了,次次都試唔晒Refill 得好密,唔需要一開始入座都好多野食!!!例牌頭round:即開生蠔-好新鮮又有兩種口味,適合不同人嘅口味大蜆-算大隻,但不是太鮮凍蝦-好大隻,爽口好甜仲有即切魚生,普普通通,有三文魚,吞拿魚,八爪魚等大路野, 但都夠凍夠新鮮特色面包好多種,好香但驚太快食飽晒而唔敢食太多==>呢個麻麻怪怪地燒乳鴿-每次必食.....又熱又脆又juicy意粉-雖然不即炒,但也不錯,勝在大路口味....不古靈精怪扮有特色一小碟焗田螺- 薯蓉焗得好香...細細碟又唔會太飽肚印度烤餅-都係每次必食,印度chef用傳統烤爐即烘,又熱又脆....配咖哩一流燉湯-好足料,原隻冬菇+鮑魚次次都好滿足咁離開,不過有d野食次次都見,希望下次會有新菜式新驚喜

呢度大到行一圈都有排行,野食選擇多到不得了,次次都試唔晒

Refill 得好密,唔需要一開始入座都好多野食!!!
例牌頭round:
即開生蠔-好新鮮又有兩種口味,適合不同人嘅口味
大蜆-算大隻,但不是太鮮
凍蝦-好大隻,爽口好甜

特色面包好多種,好香但驚太快食飽晒而唔敢食太多
==>呢個麻麻怪怪地
燒乳鴿-每次必食.....又熱又脆又juicy

一小碟焗田螺- 薯蓉焗得好香...細細碟又唔會太飽肚
燉湯-好足料,原隻冬菇+鮑魚

2013-05-15
$300 (Dinner)
Anniversary
Others
2013-05-04 5265 views
本來去澳門旅行冇PLAN到食自助餐,但壽星女想食,唯有去睇下有冇位。去到佢地話FULL BOOKING,不過可以試下WALK-IN。我地大約5:00就去到拎位,個陣已經有幾班人等緊,好彩早小小黎。佢分兩個時段,早小小由5:30-8:00PM;下場就8:30開始。因為想夜晚去其他地方玩,所以早小小食。等左大約半個鐘終於有位,都算合理。我地首先就排隊拎蠔,但比我想像中細。味道都幾淡,個人覺得麻麻。不過其他海鮮:蝦、長腳蟹都吾錯。三文魚好新鮮,肥美,不停encore!而我最鍾意飲佛跳牆,好足料,仲有小飽魚,連飲左兩碗,仲想繼續飲,但要留肚。我個人去到邊都要食飽,所以無視朋友既眼光,試哂所有飽,但好似仲吾夠,哈。成餐飯D侍應都好有效率,成日幫我地收碟。但甜品款色少左D。
因為想夜晚去其他地方玩,所以早小小食。
等左大約半個鐘終於有位,都算合理。
成餐飯D侍應都好有效率,成日幫我地收碟。
但甜品款色少左D。
2013-04-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Credit Card Offers
2013-02-20 4438 views
2月9日係皇后生日大日子, 又係年廿九. 決定請皇后去馬交食Buffet.Galaxy入面間Festiva(群芳)已經係第二次黎食, 所以係好味之選.
2013-02-09
$438 (Dinner)
  • 佛跳牆
  • 即場手拉拉麵