2019-10-14 2040 views
經 Klook 訂左星期日的自助午餐。自助飲品有西瓜牛奶好清新,凍檸茶茶味夠。义燒包和珍珠糯米雞內𥚃d汁吾系好夠乾左d,燒牛扒生生地幾嫩口,什菇牛肉好香口,燒賣大大粒,八爪魚刺身好新鮮爽口,即灼了一碗幼麵加了些南乳豬手,咖喱牛腩,糖醋骨同吃,吾錯,酸辣雞絲湯得個酸字。一口葡撻細細個鬆鬆化化,拿破崙就吾脆兼淋淋地,木糠布甸好香奶味。椰子、草莓雪皅清清甜甜,但個雪糕筒又系淋嘅!有一排無黎,整體來説,相當吾錯!
經 Klook 訂左星期日的自助午餐。
自助飲品有西瓜牛奶好清新,凍檸茶茶味夠。
有一排無黎,整體來説,相當吾錯!
2019-10-13
5 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
2019-06-02 3409 views
韓國迷的女兒從網上得知澳門康莱德酒店的奧旋自助餐,由現在至6月30日推出韓國美食薈,咁啱我和女兒也在今天放假,女兒立即說去澳門試試奧旋的韓國美食,順道遊覽一下澳門。我立刻說好,去澳門只需一小時船程,又或經珠港澳大橋去,既方便又快捷。到左澳門天氣不好下大雨,出左碼頭我們立即上了去金沙城的免費接駁旅遊巴,女兒說天氣不好不要緊,就在金沙城中心行下,那兒有很多購物消費的地方,室內有冷氣,不受天氣熱或雨天影響,晚上就去奧旋食自助餐。奧旋餐廳地方頗大,座位寬敞舒適,食物的種類繁多,刺身、冷盤、海鮮、各國美食應有盡有。最吸引女兒的就是今次推廣的韓國佳餚,從資料得知,今次是由來自首爾康莱酒店Zest餐廳的正副主廚烹調正宗韓國菜,例如有人參雞湯、醬燒牛仔骨、泡菜等。吾怪得女兒非要來試不可!她最喜歡是廚師即席烹調的醬燒牛仔骨,在網上燒得香味四溢,肉質鮮嫩,加上特製的醬汁甚惹味!我就喜愛人蔘雞湯,真材實料,蔘味清香,湯味香甜,飲後齒頰留香。還有多款韓國泡菜,十分美味!還有一個韓式煎餅也是即煎即食,熱騰騰好香口。韓式炸雞皮脆肉嫩,味道酸酸甜甜,伴飯都好特別,不是用飯是用意米,有口感又健康。另外逢週末就有半隻芝
還有一個韓式煎餅也是即煎即食,熱騰騰好香口。
另外逢週末就有半隻芝士焗活龍蝦送,龍蝦肉鮮嫩又鮮甜,配埋芝士特別惹味!自助區有多國美食,擺放得好整齊的海鮮有鮮甜的長腳蟹、超多膏的麵包蟹、蝦、蜆、龍蝦仔、翡翠螺都好新鮮,壽司也擺設得像幅美麗的圖畫,睇得又食得!
刺身都好新鮮,由專人處理,要取時才即切給客人,乾淨衛生。
熟食好豐富,其中有即包即食片皮鴨好惹味。
即切牛柳中間程粉紅色,口感滑嫩有肉汁。
Pizza有數款,薄餅底香脆,餡料惹味。葡式燒乳豬皮脆肉嫩。還有麵食、中菜、咖哩等,款款都想試,但我實在飽了,要留待下次再來試。
好在女人有第二個胃去食甜品,整個大大的甜品區有不少甜品,我怎能錯過,甜品一行一行排得好整齊,七彩繽紛的色彩令我唾涎欲滴,蛋糕、慕絲、生果都有,最奪目的就是一盆桃慕絲,手工製作精美,最受歡迎,我就當然不會錯過這一大盆又香滑又鬆化的澳門著名葡撻。
2019-06-02 2327 views
放假同屋企人過澳門旅遊Relax, 預先book左位一家人到金沙城中心康萊德酒店大堂-----奧旋餐廳食dinner buffet。剛巧撞正餐廳六月新加推晚市期間限定主題【韓國美食薈】奧旋餐廳環境開揚, 設兩個自助區, 一邊為前菜、主食, 而另一邊就是甜品區。先有多款韓式醃製前菜選擇, 當中不可或缺的傳統泡菜:一盅盅燉製好的參雞湯, 參味濃郁, 清甜回甘, 正好滋潤一下喉嚨, 補補身即燒牛仔骨傳出香噴噴, 聞落都口水流! 牛仔骨非常入味, 表面醬汁甜甜的, 肉質夠林, 內裡還keep到嫩紅豐富肉汁, 值得推介! 煎餅加入了多款韓式配菜, 每件煎餅包含豐富餡料, 表面煎得香口不油膩韓國炸雞飲品方面更有韓國忌廉梳打、果汁選擇 韓國美食薈更增添了一系列韓式甜點, 如甜米露、韓國傳統糕點等等....假日周末預先訂檯, 每人更可獲芝士焗開邊龍蝦啊!奧旋自助晚餐供應菜式多元化, 包括冷盤海鮮、沙律、刺身、壽司、意大利薄餅、芝士焗蠔、羊架、車仔麵、乳豬、片皮鴨、水煮魚、中式小炒等亞洲各式美食佳餚....就連印度咖哩薄餅都有!食物款式包羅萬有, 可惜眼闊肚窄, 不能試盡每款美食! 這次我除了主攻韓國限

剛巧撞正餐廳六月新加推晚市期間限定主題【韓國美食薈】

先有多款韓式醃製前菜選擇, 當中不可或缺的傳統泡菜:

韓國炸雞

飲品方面更有韓國忌廉梳打、果汁選擇

假日周末預先訂檯, 每人更可獲芝士焗開邊龍蝦啊!

食物款式包羅萬有, 可惜眼闊肚窄, 不能試盡每款美食!
這次我除了主攻韓國限定款式, 還有就是冷盤海鮮跟刺身!
麵包蟹真的是爆多膏! 但嫌沒有鮮甜~

還好另一邊的長腳蟹質素不錯! 夠鮮甜! 多吃幾隻很快回本~!!

刺身區有專人分配份量, 刺身質素不錯的

這個忌廉蜆肉餐湯很有驚喜, Creamy而且足料, 正!

椒鹽栗米亦不錯, 雖然炒得較乾身, 香口帶些少煙韌

甜品同樣選擇多, 絕對找到岩心水款式!
2019-06-01
$520 (Dinner)
2019-03-18 2474 views
昨晚在金沙城租了酒店一晚,為了方便,訂了酒店早餐環境幾靚,食物要食過先款式不太多不太少,可以適中,好多都唔吸引點心攞番埋位,食物熱度就好快減半味道還可以要左一碗雲吞加油麥菜好香好食壽司果樣不吸引,而且食左其他,無試這個生果好甜,特別蜜瓜最好食食埋甜點,早餐就完美,有好多飲品,自由選擇
2019-03-17
壽司
生果
甜點
2018-10-03 6049 views
9月份生日,屋企人同我去澳門玩一日遊,順便慶祝生日查實去澳門真係好方便,同搭船去長洲既時間都唔爭得遠!生日月份就梗係要搵下平船票啦省左船票錢,就食左餐好正既自助餐!———————————————————澳門自助餐有幾間出名抵食又好食呢間都唔例外啦,$898兩個人,仲要係中秋節個日去食,順便去澳門望月光野食種類多,海鮮勁新鮮仲有長腳蟹食添坐位好舒服,有自己既空間裝修高級,係香港呢個價錢食唔到呢個質素啦!熟食既選擇都多wor,羊肉唔會好 ‘酥’,即係唔太肥,仲要熱辣辣添片皮鴨d皮係熱架,仲有人即場整牛肉梗係唔小得啦!個汁超正!鐘意食牛既唔好錯過芝士焗蠔,勁多cheese,淡淡肉仲要refill得好快添甜品簡直係女人既最愛,女人有2個胃架麻每樣甜品都甜度適中款好多,第二個胃都食到超飽啦朱古力山,唔食得都睇得,又玩得雖然覺得朱古力甜左d,但係都要玩下————————————————————整體真係性價比高,絕對會encore la
9月份生日,屋企人同我去澳門玩
一日遊,順便慶祝生日
查實去澳門真係好方便,同搭船去長洲既時間都唔爭得遠!
生日月份就梗係要搵下平船票啦

省左船票錢,就食左餐好正既自助餐!
———————————————————
澳門自助餐有幾間出名抵食又好食

野食種類多,海鮮勁新鮮

仲有長腳蟹食添

坐位好舒服,有自己既空間
裝修高級,係香港呢個價錢食唔到呢個質素啦!

片皮鴨d皮係熱架,仲有人即場整

牛肉梗係唔小得啦!個汁超正!

鐘意食牛既唔好錯過

芝士焗蠔,勁多cheese,淡淡肉
仲要refill得好快添

甜品簡直係女人既最愛,女人有2個胃架麻
每樣甜品都甜度適中
款好多,第二個胃都食到超飽啦

朱古力山,唔食得都睇得,又玩得
雖然覺得朱古力甜左d,但係都要玩下
————————————————————
整體真係性價比高,絕對會encore la
2018-09-24
$450 (Dinner)
2017-09-20 13298 views
老公生日黎澳門行下食下野,上網訂左套票船飛加晚餐自助餐都係五百幾蚊, 10分抵自助餐時段六點開始,最晏可以食到十點,我哋去嗰日係閒日,人流唔算多,所以唔使排隊,可以慢慢食食自助餐最緊要當然係海鮮啦,海鮮包括有青口、蛽、龍蝦仔、海蝦、海螺,當然最緊要係長腳蟹啦,海蝦最正,長腳蟹都可以,其他都係麻麻⋯海鮮隔離仲有刺身,雖然只有三文魚、八爪魚同希靈魚,不過都算新鮮⋯之前就輪到我最鍾意食嘅羊扒同牛扒,在場師傅好細心問你嘅需要,供應你需要嘅份量仲有幾款醬汁選擇,羊扒好好味,不過略嫌熟咗少少⋯野食仲有沙律、各款芝士、中式點心、熱盤等等最後重頭戲當然係甜品啦,呢間自助餐嘅甜品款式好多,而且有啲都頗有新意(雖然我都係最鍾意食classic嘅款)特別推介迷你心太軟,雖然有幾份拎嗰陣啲流心已經爆左,不過味道依然正最後講下員工服務,人手足夠,可以盡快留意需唔需要收盤或者要唔要加水,值得一讚!
老公生日黎澳門行下食下野
,上網訂左套票船飛加晚餐自助餐都係五百幾蚊, 10分抵

食自助餐最緊要當然係海鮮啦,

仲有幾款醬汁選擇,羊扒好好味
,不過略嫌熟咗少少⋯
野食仲有沙律、各款芝士、中式點心、熱盤等等
最後重頭戲當然係甜品啦
,雖然有幾份拎嗰陣啲流心已經爆左,不過味道依然正

海鮮類
牛扒/羊扒
海鮮
牛扒+羊扒
爆漿心太軟
2017-09-11
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
牛扒/羊扒
牛扒+羊扒
爆漿心太軟
2017-04-02 10911 views
今天去食自助午餐,都幾多人,排左十分鐘才可入坐。豬肉燒賣有淡淡菇香,菜芯沙爹牛肉濃濃沙爹香有鑊氣,珍珠雞料多汁醬味道適中,麵包布甸依然系好乾好硬,杏仁露好香杏仁味又夠凍,即做薄餅今日有一股油益味好怪,义燒包包皮鬆軟,杏脯雪糕味道比較特別。埋單$456/2位,抵嘅!有位男服務員 ,非常主動、有禮,值得一讚。
今天去食自助午餐,都幾多人,排左十分鐘才可入坐。
埋單$456/2位,抵嘅!
有位男服務員 ,非常主動、有禮,值得一讚。
2017-04-02
2017-01-16 6314 views
牛肉、豬肉串燒惹味非常,十分出色,燒牛肉生熟剛好,蜜糖雞亦好香囗,珍珠雞濕潤料也豐富,鹵水豬腸好鹹,凍海鮮冇乜味,即灼了一碗菠菜幼麵加雪菜肉絲,湯底冇味但加左雪菜肉絲同芫茜,成碗麵變得好香,口感又豐富,即焗Pizza 系薄底,試左火腿、三文魚卻吾錯,細細一件,餅邊好脆好香口,好容易就食左2、3件,木糠布甸比較濕,芒果粟米糖水類似楊枝金露,夠凍又吾太甜,凍檸茶依舊茶味濃。埋單 $456/2位,抵食!
埋單 $456/2位,抵食!
2017-01-15
2016-12-17 8966 views
用左自助餐卷promotion 588+10%, 食四餐day1 晚:盛宴day2 早:夢工場午:奧旋晚:鮮去之前無咩太大期望,因為openrice睇啲comment唔係特別好。但去完又okay wo,好過同場另一家盛宴。食物:即整既有粥有面有炒意粉,三文魚刺身有得揀腩,係唔錯既。可一試pizza,認真係okay 既位置:係正“鮮”對面,可接受路程。環境/服務:可接受,waiter同交位都唔錯,waiter 會定時加水收碟。- 唔好既係食魚生啲碟都係熱總結係選擇幾多,包一杯野飲,係真心okay,可encore 既餐廳。
用左自助餐卷promotion 588+10%, 食四餐

day1 晚:盛宴
day2 早:夢工場
午:奧旋
晚:鮮

但去完又okay wo,好過同場另一家盛宴。

可一試pizza,認真係okay 既

位置:係正“鮮”對面,可接受路程。

- 唔好既係食魚生啲碟都係熱
Anniversary
  • 炒意粉/通粉
  • pizza
2016-12-04 5166 views
今早跑完馬拉松,休息左一陣,就黎食自助午餐。凍海鮮冇乜味,蝦餃皮好厚,燒牛肉多汁肉嫩,滷水豬腸十分鹹,薄餅餅邊脆口非常,非洲雞微辣帶點乾身,珍珠雞餡料多、味道夠,即灼了一碗波菜菇菇油面叻沙湯底加雪菜肉絲,湯底微辣帶點椰香,紫米露吾太甜,葡撻退左步,個撻皮有d好似吾熟咁,檸檬撻甜甜酸酸好醒胃,凍檸茶茶味夠。埋單 $456/2位。
今早跑完馬拉松,休息左一陣,就黎食自助午餐。
檸檬撻醒胃
珍珠雞好味
凍檸茶茶味濃
紫米露吾錯
燒牛肉👍
葡撻退左步
埋單 $456/2位。
2016-12-04
2016-10-24 4840 views
10月23日去澳門玩2天,訂左23日的自助午餐。刺身攞左鯛魚及八爪魚,2款都冇乜味,燒牛肉生生地好嫩滑,滷水豬腸入味又有咬口,油雞同燒鴨都吾錯,葡國雞好乾又好硬,蝦餃d皮有點厚,馬拉羔蒸到散散地,珍珠雞糯米淋淋地d饀味道適中好味,即灼了1碗波菜油面加了一些雪菜肉絲和芫茜蔥,味覺即時提升了,薄餅就吾太夠脆口,生滾粥粥底鮮甜,加了些生魚片即煲一下,鮮味即時出來,葡撻保持一貫水準,麵包布甸同蘋果金寶2樣又系好硬好乾,米糠布甸奶香非常。包餐茶1杯,每位 $228,抵食嘅!
10月23日去澳門玩2天,訂左23日的自助午餐。
包餐茶1杯,每位 $228,抵食嘅!
滷水豬腸👍👍👍,薄餅麻麻
麵包布甸不行,葡撻保持到一貫水準
雪菜肉絲好味
珍珠雞很不錯
2016-10-23
2016-08-09 6554 views
剛才說過, 渢竹自助餐沒有早餐供應. 要吃自助早餐, 可以到Cafe Deco, 我們就走遠一點, 到金沙城中心的奧旋自助餐.早餐每位$208, 跟午餐差別不大. 當然, 這裡的早餐很豐富, 沒有吃不飽的可能. 最討好的是牛角酥, 綠茶蛋糕, 以及葡撻等等甜點, 一早起來, 吃點甜, 不過份吧.冷盤方面, 有沙律, 三文魚, 凍肉, 芝士, 泡菜, 壽司, 以及水果等等, 小晴晴最愛吃火龍果呢.至於熱盤就有叉燒包, 饅頭, 蝦餃, 馬拉糕, 生煎包, 花卷, 以及煎餃子等等, 小晴的主食, 不用多想, 一定是包包呢. 之後再加碗米粉, 她就很飽足了.早晨起來, 喝杯果汁才是正經事, 這裡有不少果汁, 總有一款適合您.
2016-08-03 7894 views
小晴晴一早就起床, 做父母的, 沒有辦法, 也要一同早起. 這時候才六時許, 到那裡吃早餐? 奧旋自助餐六點半就開始營業, 好, 就到金沙城中心那邊吃早餐吧.想不到那麼早, 餐廳也有不少客人, 早起的鳥兒當然有得吃.自助早餐 $208: 8分, 這裡的早餐, 每位$208, 不過小晴晴還是免費, 計落, 還是化算的. 早餐, 當然要吃包點. 牛角酥蠻吸引的, 牛油味道香濃. 麵包也有不少選擇, 愛吃甜的, 不妨早餐吃點甜, 來客綠茶蛋糕及葡撻吧.我就喜歡吃水果, 清甜的西瓜. 當然必吃. 之後再吃點沙律, 其實, 早餐吃吃菜蔬, 健康一點, 也是個清腸胃的好辦法. 其他冷盤還有三文魚, 凍肉, 及芝士等等, 特別一點的就有泡菜及壽司.熱盤方面, 選擇也不少, 先拿點心給小晴晴吃, 叉燒包, 饅頭, 蝦餃, 以及馬拉糕等等, 幾豐富. 另外還有生煎包, 花卷, 煎餃子等等選擇.我的選擇就是吃碗粥, 再加皮蛋, 下下火. 堂弄的就有粉麵, 以及雞蛋.至於喝的, 有不少果汁供應, 早餐, 當然要多喝新鮮的果汁, 小晴晴也喝了一大杯橙汁呢.帶著小朋友, 要吃早餐, 還是吃自助餐比較合適, 選擇
想不到那麼早, 餐廳也有不少客人, 早起的鳥兒當然有得吃.
帶著小朋友, 要吃早餐, 還是吃自助餐比較合適, 選擇夠多嘛. 奧旋自助餐價位合宜, 在這裡吃過早餐才開始一天的行程, 不錯.
Also posted on
無心插柳去澳門一天遊,無心插柳走左入呢度食晚飯然後出出面搭 shuttle 去碼頭搭船返香港。呢度係走包羅萬有路線,中西日意葡亞洲食品全部都有代表晌度。當然無可能試晒所有食物,以下係綜合食過同現場觀察所得。沙律: Cesar salad 較為多沙律汁, 葡式八爪魚沙律唔錯,煙三文魚一般貨色,其餘 Parma ham, salami 無試過,外觀正常海鮮:食過蝦,青口同蟹腳,前兩者正常,蟹腳唔係咁新鮮,肉比較實。魚生壽司:只得三文魚八爪魚吞拿魚鱆紅魚,壽司係一般反卷之類,所以完全無試過西式:煎比目魚正常,炆牛脷幾好,燒牛肉同肋骨一般,其餘無試到意式:有即煮意粉,薄餅, cheese platter,見無乜特別無試到亞洲:印度咖喱幾好,串燒牛肉較靭,泰式燒雞腿麻麻地,同場仲有冬蔭功,呢個無試到中式:有點心,即煮粉麵,粥粉麵飯齊晒,只試過蒸魚較老,炒芥蘭同燉湯正常,另外仲有燒味,不過真係食唔到咁多葡式:炆牛肚同葡式八爪魚幾好,燴海鮮正常,海鮮焗蟹蓋一般甜品:大部份看樣子唔多掂或十分普通, carrot cake 同朱古力卷蛋好似好乾唔敢試,試食拿玻倫同 bread pudding正常,尤其前

葡式:炆牛肚同葡式八爪魚幾好,燴海鮮正常,海鮮焗蟹蓋一般

甜品:大部份看樣子唔多掂或十分普通, carrot cake 同朱古力卷蛋好似好乾唔敢試,試食拿玻倫同 bread pudding正常,尤其前者酥皮鬆脆,不過鮮果蛋糕先至係極品,佢兩層蛋糕薄到無朋友,面同中間係好厚嘅 cream,真係想請教吓點樣可以切成咁。

講到最後,佢係值一個ok,我咁嘅情況入去食我覺得ok,可能因為我比較鍾意熱食,咁佢晌呢方面表現相對較好,所以,無乜期望就唔會失望,某程度上係真嘅。
2016-06-29 4756 views
黎澳門必食萄菜之外,不得不去既一定係自助餐,價錢比香港平好多,仲要食物質數同環境都一流,食物種類好多,國際美食基本都有齊,真心講句,真係要黎試下,本人覺得大部份食物都好好味,又經濟又有水準晉豬狂食甜品,佢話好好味環境舒服,服務員態度超好,贊魚生又新鮮好厚切,好味到暈凍蝦同青口,可惜無生蠔,但蝦肉鮮甜,唔錯!小龍蝦,真係無咩肉,味道一般各款中式美食,例如蕃茄魚柳、蔥爆牛仔骨,咕嚕肉、炸多春魚、日式燒雞,超好食熱辣辣既萄撻超搶手,好快就無哂,新鮮出爐好快就再補,唔太甜唔太流,一口食落岩岩好,正爆!好多款式既甜品,個人覺得有點甜,賣相無咁靚,推介朱古力蛋糕,晉豬好鐘意食!調味料都擺到咁靚即場整車仔麵,想清清地食返碗菜心,鮮甜又嫩,掂
晉豬狂食甜品,佢話好好味
環境舒服,服務員態度超好,贊
魚生又新鮮好厚切,好味到暈
新鮮魚生
凍蝦同青口,可惜無生蠔,但蝦肉鮮甜,唔錯!
凍蝦及青口
小龍蝦,真係無咩肉,味道一般
小龍蝦
各款中菜
必食萄撻
精美甜品
調味料都擺到咁靚
即場整車仔麵,想清清地食返碗菜心,鮮甜又嫩,掂
即整車仔麵
2016-06-25
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
新鮮魚生
各款中菜