2023-04-09 497 views
由關閘落車,誤打誤撞行到去黑沙環附近,呢區屬於工業區,好多工廠大廈,感覺好似去咗新蒲崗咁。 因為離旅遊區相當遠,周圍嘅食店唔多,透過Google搵到呢間坐落響住宅區嘅區神父街,對住聖保祿學校嘅一間Fusion餐廳。餐廳裝修好簡樸,燈光昏暗,有情調氣氛 (如果加埋蠟燭會更正),當時我哋早到,所以未有客人,原來嚟呢度食飯嘅人,多數都會打電話預約訂枱,好少我哋呢款walk-in客。原本以為係一間好貴嘅餐廳,但睇餐牌後發現價格親民,女仔嘅話份量係啱啱好,唔多唔少,但男仔去食可能要額外加個白飯 (所有菜式唔會跟薯菜、飯、意粉)先會夠飽。點咗個熱桂花薑茶,幾好飲,加上呢種情調更令人放鬆。 職員服務非常好,會好注意每枱客人嘅需要,部份職員可能係葡國人(戴咗口罩以為佢係華人),所以餐廳需要用英語交談。 但接待嘅男經理應該係本地人,所以可以講廣東話。整體嚟講,餐廳係唔錯又安靜,係地點比較難搵,對遊客嚟講,需要搭的士或者搵架巴士先可以到呢度。

2023-04-07
  • 黑鱈魚扒
2018-04-04 1869 views
之前睇到介紹已經想試,今日去開黑沙環就搵下。位置~對於生活於氹仔路環嘅我,呢間餐廳非常偏僻兼難搵。在舊區嘅工業大厦群中再轉入小路,見到一間完全不起眼嘅舖頭,就係呢度啦。雖然偏僻,但好滿座,即係代表唔差啦~地方唔大,澳門餐廳黎講叫做比較迫lunch set menu選擇不多也不少,大概3,4款烏冬拉麵+3,4款飯,每款都是$100內,另有一個週年慶套餐,只限假日提供。。。我相信我會搵個週末去試埋。我選擇左和牛溫泉蛋飯餐由沙律到湯到飯。。。真係冇得彈首先,沙律嘅菜係佢地自家種植,真係好新鮮好味道。之後,係面鼓湯,平時我唔太鐘意飲,但呢個湯唔係太咸我竟然飲哂。最後係主角:飯,牛肉冇乜特別,蛋流心做得不錯,飯係最好味,每粒飯沾住粒粒唔知係芝麻定其他,但真係好味最後,俾錢奉上免費甜品,係一夥雪芭(好似細雞蛋咁),好清新,少少草味又少少甜味。。。(張相upload 唔到)離開時又要搵車啦…因為嗰度叫的士都難
之前睇到介紹已經想試,今日去開黑沙環就搵下。

雖然偏僻,但好滿座,即係代表唔差啦~
地方唔大,澳門餐廳黎講叫做比較迫

我選擇左和牛溫泉蛋飯餐

LUNCH SET 和牛溫泉蛋飯

由沙律到湯到飯。。。真係冇得彈
首先,沙律嘅菜係佢地自家種植,真係好新鮮好味道。

離開時又要搵車啦…因為嗰度叫的士都難
2018-04-03
$86 (Lunch)
LUNCH SET 和牛溫泉蛋飯
店名「Japas」,是 Japanese + Tapas 的意思,主打食用日本食材入饌的西式套餐,環境挺浪漫幽靜。晚餐分別人均 MOP$380,MOP$550,MOP$880 三款套餐,豐儉由人 (我以下是 $880 的套餐,吃完後是非常飽,一般食量的建議可選擇便宜一點的 set )。 頭盤小吃是送贈的,「墨汁泡芙 / 蟹肉土豆絲 / 紅酒果凍配鵝肝車厘子西米脆片」 我最喜歡後者,酸酸咪咪,一口一個,脆片不是普通米通,用上浸透西米去焗,還是第一趟吃到。 前菜「昆布醋漬鱵魚 / 鱵魚天婦羅」,三小片魚肉,起肉後的骨就連頭炸到脆卜卜,好下酒。 「自家種植冰菜沙律配香草雪梨醋汁」,即摘的新鮮冰菜,沙律汁用上提子油、柚子汁、韓國糖調配,看得出廚師的執著,菜即收割即食可以話係不能再有更新鮮,灑上米通就加強了口感。 「帶子薄片、黑松露、柚子醋汁」,刺身級數帶子,刨上大量黑松露片,重點是很捨得: 「日本生蠔配三文魚子、紫蘇醋汁」,不時不食,今天用北海道生蠔,吃前會來一場視覺享受: 蠔爽身,三文魚子的鹹香起了吊味的作用,配醋汁是完全不腥。 像藝術品一般的「牡丹蝦俄羅斯黃金魚子醬

蠔爽身,三文魚子的鹹香起了吊味的作用,配醋汁是完全不腥。

像藝術品一般的「牡丹蝦俄羅斯黃金魚子醬配海苔醬」

牡丹蝦刺身上面放魚子醬去提鮮,再放上金箔加點貴氣,若不夠鹹的話可以再點自家製紫菜醬。

我個人很喜歡的「澳洲和牛牛面頰漢堡包」

原塊牛面珠登肉慢煮後,再用蘋果木煙氛五小時,厚切,揭開熱麵包非常濃烈煙氛香,輕帶蜜汁,加了甜蜜感覺,伴新鮮蔬菜一同吃,不會過飽,也體驗到廚師食材配搭的心思。

「低溫慢煮龍蝦、溫泉蛋、菠菜配木魚高湯」,相信女士們會喜歡:

63 度煮出來的溫泉蛋,滑溜,浸在天然木魚高湯內,微暖,連湯吃很棒。低溫慢煮龍蝦就畫龍點睛,有預期的爽彈。

最後一度主食「宮崎白豚肉配雜菌栗子飯」,日本豚肉煎過,帶半肥瘦,栗子飯䁔笠笠,很對男士胃納:

甜品共有三道,啱哂女士。先來「士多啤梨果凍酸奶配雪糕」,鮮士多啤梨香可以洗清清味蕾:

「百香果棉花糖配椰子雪葩、水果莎巴翁」,今天水果的西瓜是經過抽真空,令味道更加天然甜,百香果棉花糖也帶來新意:

不是來貨,是廚師用新鮮檸檬做的「檸檬撻、椰子雪葩」,由頭到尾貫徹無添加,清香:

最後送贈的「紅酒浸啤梨」:

整個體驗給我感覺是有趣又好吃,亦對水耕種植蔬菜有更多認識,夠晒健康,是個不一樣的體驗。

2018-02-03
Dining Offer
Tasting Event
  • 自家種植冰菜沙律配香草雪梨醋汁
  • 帶子薄片、黑松露、柚子醋汁
  • 牡丹蝦俄羅斯黃金魚子醬配海苔醬
  • 澳洲和牛牛面頰漢堡包
  • 百香果棉花糖配椰子雪葩、水果莎巴翁
Also posted on