2009-09-26 20 views
閒日的官也街原來是十分寧靜的, 也可以慢慢的逛一下, 食完誠昌之後, 到這裡買了一杯大菜糕及一杯雪糕. 大菜糕($7)在香港實在比較少食, 味道不錯, 但新鮮感十足. 反而芒果雪糕就比較普通, 而且$9一小杯太貴了!
官也街莫義記
2009-09-24
$8 (Other)
官也街莫義記
  • 大菜糕
2009-09-06 10 views
九月五日(星期六)我們一行七人出發到澳門!展開了美食之旅!有朋友推介到美食坊,但是要等到十二時半才開門!我們唯有吃吃小食醫肚!第一站到了莫義記,亦都是我們必到的checkpoint之一!老公仔依然吃榴槤雪糕!我就要了木糠布甸!當時天氣炎熱,行得滿身是汗,它們是消暑佳品呢!榴槤雪糕,很滑!而且榴槤味道濃!陣陣榴槤飄香!木糠布甸,比上次較鬆散,但是都很香滑!如果凍點會更加好呢!
九月五日(星期六)

榴槤雪糕,很滑!而且榴槤味道濃!陣陣榴槤飄香!
木糠布甸,比上次較鬆散,但是都很香滑!如果凍點會更加好呢!
2009-09-05
$12 (Lunch)
2009-08-24 14 views
第一站官也街,見到不貴(十元一個),於是未食咸先食甜。榴蓮雪糕,好榴蓮者,絕對會喜歡; 不吃榴蓮者也可接受其味,較清。軟滑非常。木糠布甸,奶味較重,不算太特別,亦很軟滑。澳門第一食,也算是個不錯的開始。
第一站官也街,見到不貴(十元一個),於是未食咸先食甜。

木糠布甸,奶味較重,不算太特別,亦很軟滑。

澳門第一食,也算是個不錯的開始。
$10 (Breakfast)
2009-08-23 72 views
吃完蟹粥立即轉戰過來!熱愛榴槤的我怎可能放過這兒呢?!要了榴槤大菜糕和榴槤雪糕我本來就覺得大菜糕不怎麼好吃可是這兒的大菜糕令我大開口福! 其實可能是夾著榴槤的關係吧大菜糕內夾著一塊塊的榴槤肉,榴槤味重之餘,又香又滑!而榴槤雪糕的榴槤肉雖然不及大菜糕多,但也非常不錯滑溜溜之餘又有榴槤香,可惜買得少,只能淺嚐但這樣也足以苦了同行卻不吃榴槤的友人
吃完蟹粥立即轉戰過來!
熱愛榴槤的我怎可能放過這兒呢?!
要了榴槤大菜糕和榴槤雪糕
我本來就覺得大菜糕不怎麼好吃
可是這兒的大菜糕令我大開口福!

其實可能是夾著榴槤的關係吧
大菜糕內夾著一塊塊的榴槤肉,榴槤味重之餘,又香又滑!
而榴槤雪糕的榴槤肉雖然不及大菜糕多,但也非常不錯
滑溜溜之餘又有榴槤香,可惜買得少,只能淺嚐
但這樣也足以苦了同行卻不吃榴槤的友人

榴槤大菜糕
2009-07-05
$20 (Other)
榴槤大菜糕
從威尼斯人過來還是很近的。我們還是非常懷唸榴蓮雪糕,所以又重囬官也街。反復對比了倆家的榴蓮雪糕和大菜糕。髮現天娜的味道重點。老闆沒有變。連髮型都像5年前。不過還是絕對要看榴蓮季節比較重要。倆傢都沒有5年前的味道。我還記得當時忍不住口帶連一件上公車,結果被街坊投訴吃榴蓮。
從威尼斯人過來還是很近的。

不過還是絕對要看榴蓮季節比較重要。倆傢都沒有5年前的味道。
我還記得當時忍不住口帶連一件上公車,結果被街坊投訴吃榴蓮。
2009-07-26
2009-08-10 29 views
在隔離買餅要等一陣先有貨, 就先吃大菜糕.菠蘿大菜糕: 8分, 大熱天時, 吃這個大菜糕消暑真的一流. 冰涼, 不會太甜. 我們二人不好榴槤, 但見這裡的榴槤甜品也不少人見, 好此道者一定高興.菠蘿大菜糕 $7, 抵吃, 也係來官也街不能錯過的一站.
在隔離買餅要等一陣先有貨, 就先吃大菜糕.

菠蘿大菜糕 $7, 抵吃, 也係來官也街不能錯過的一站.
菠蘿大菜糕
$4 (Other)
菠蘿大菜糕
2009-08-10 80 views
榴槤雪糕原來都幾細杯,個杯已經細但係個杯既一半而榴槤不算濃烈,唔知關唔關不合時宜事呢? 無得享受食完嘔返陣味出黎榴槤大菜榴槤味比雪糕更不濃烈,反而食到大菜兼蛋花味連平時唔鍾意食榴槤既朋友仔都頂得順,無叫臭下次有機會試下其他野
榴槤雪糕
原來都幾細杯,個杯已經細但係個杯既一半

榴槤大菜
榴槤味比雪糕更不濃烈,反而食到大菜兼蛋花味
連平時唔鍾意食榴槤既朋友仔都頂得順,無叫臭

下次有機會試下其他野
榴槤大菜
2009-07-22
2009-08-04 28 views
食完飯就緊係要食甜品架啦,去刑官也街記得以前中間有間係賣榴槤雪糕,不過唔知係咪執左所以去食莫義記榴槤雪糕真係唔錯,不過就細杯得濟,而且榴槤肉亦都少左之後再要多個3色大菜糕唔好食冇乜味而且好淋,好似落左好多水咁
食完飯就緊係要食甜品架啦,去刑官也街
記得以前中間有間係賣榴槤雪糕,不過唔知係咪執左

所以去食莫義記

榴槤雪糕真係唔錯,不過就細杯得濟,而且榴槤肉亦都少左

之後再要多個3色大菜糕
唔好食
冇乜味而且好淋,好似落左好多水咁
2009-08-02
  • 榴槤雪糕
2009-08-02 18 views
我澳門既同事話佢由細食到大架! 哈哈! 所以去試下。其實我都算係細細個就有食大菜糕, 所以唔抗拒食。大熱天時, 真係好熱, 所以食d野消消暑。我冇買出名既榴槤味, 買左椰汁同什果, 我男朋友麻麻地中意食大菜糕, 但都幾好味喎!至於椰汁味, 其實唔覺得係大菜糕, 係椰汁糕囉~因為都冇大菜糕既味道!不過最唔好係, 我覺得佢地應該放個垃圾筒響佢地舖頭門口, 因為我見d人掉哂響果個公共垃圾筒, 又滿哂落地...
我澳門既同事話佢由細食到大架! 哈哈! 所以去試下。
2009-07-21
$7 (Tea)
2009-08-02 17 views
半年前來吃了他們的木糠布丁,今次便試大菜糕(本人不好榴槤)十蚊個,菠蘿味兩個俾一百蚊港紙,你找港紙係人都知會蝕少少少少,但佢竟然找兩張港紙兩張葡幣,仲話係無晒港紙,真係唔信!即刻拎番一百蚊,再湊夠俾足佢其實真係幾普通,唔係好凍,係幾爽口o既。但講到要10蚊個,就絕對唔值第二次
半年前來吃了他們的木糠布丁,今次便試大菜糕(本人不好榴槤)

十蚊個,菠蘿味兩個

2009-07-18
$10 (Other)
2009-07-29 30 views
以前試過大菜糕,覺得味道一般,所以再試興趣不大,本想買點飲品解渴,見有自家制菊花茶買,當然買支降溫。從大冰櫃中拎出嚟嘅菊花茶,真的勁冰凍,在大熱天時下飲了真的透心涼,菊花味都重,但就頗甜了。
2009-07-28
2009-07-28 14 views
其實一向去澳門都會去一去官也街..去得官也街都會去食番杯榴槤雪糕!不過食埋今次之後我唔會再去食ga la~~一黎加左價, 加價都可以接受, 但係佢連份量都減少...簡直係偷工減料...夠膽得個杯既一半咁高...真係寫個服字俾佢...我記憶入面以前賣 6蚊 now就賣10蚊...份量又少左...榴槤雪糕d 味都算濃...但係冇雪糕既滑..榴槤大菜糕就更加衰....因為冇乜榴槤肉...冇乜味...係咁先....bye bye ....永~遠 ~ 都 ~唔 ~再 ~ 買 ~黎~ 食....

不過食埋今次之後我唔會再去食ga la~~

一黎加左價, 加價都可以接受, 但係佢連份量都減少...

榴槤雪糕d 味都算濃...但係冇雪糕既滑..

榴槤大菜糕就更加衰....因為冇乜榴槤肉...冇乜味...

2009-07-25
2009-07-26 37 views
今日食完粥之後就食下官也街當地的小食, 見openrice及其他forum都有介紹這間店舖, 最出名係榴槤雪糕, 先買一客來試, 好好味,好有榴槤味, 但份量好少 之後再買多一客品嘗 下次來澳門一定會再來食
之後再買多一客品嘗
下次來澳門一定會再來食
2009-07-23
2009-07-20 14 views
時常見「莫義」緊有捧場客,多數人買榴槤雪糕,我都試試,即席同同事o個杯「天娜」比拚比拚。......o係咁落糖?得個「甜」字、雪葩feel、唔幼滑,榴槤肉亦不多。望住同事食o個杯,覺得自已o個杯好失色。
望住同事食o個杯,覺得自已o個杯好失色

2009-07-12
$10 (Other)
2009-07-20 9 views
點了,大菜糕 ~ 好普通 馬馬地好食. 木槺布丁~ 好硬, 不好食! 像食雪糕多d.個人認為貴了d, 不值一試!
點了,大菜糕 ~ 好普通 馬馬地好食.
木槺布丁~ 好硬, 不好食! 像食雪糕多d.
個人認為貴了d, 不值一試!
2009-07-18