2009-03-18 9 views
莫義記的出品一向都有好評,但不知是不是因為這樣,所以態度就偏差了,當日我和朋友去買大菜糕和雪糕,因為種類太多,我朋友問多兩句,她就不高興,所以到最後我地只是買了原味大菜糕,榴槤雪糕,大菜糕水準可算保持,但榴槤雪糕就差了一點,香味不足.
2009-03-15
三月十二日 (星期四)因要清理年假,所以今個月頻頻放假,難得幾位同事一同放假,所以就決定到澳門走走,澳門出名是賭錢,不過今次不是我們的目標,反而想去看一看舊區的世界文化遺產.當然少不了到處為食一番!吃過木偶,老公仔已急忙到街尾的莫義記吃他的至愛—榴槤雪糕正如蝗蟲同學所言,是榴槤人必食的老公仔每次到澳門,幾乎每次都會吃的80年老字號,這裡的榴槤雪糕當然與眾不同,有質又有感質地較為結實的,其實不太像雪糕吃下,是一絲一絲的榴槤果肉,分佈在每一啖入面榴槤味亦非常濃郁,真是色香味俱全榴槤雪糕,這裡是不二之選!
三月十二日 (星期四)

吃過木偶,老公仔已急忙到街尾的莫義記吃他的至愛—榴槤雪糕

正如蝗蟲同學所言,是榴槤人必食的
老公仔每次到澳門,幾乎每次都會吃的

80年老字號,這裡的榴槤雪糕當然與眾不同,有質又有感
質地較為結實的,其實不太像雪糕
吃下,是一絲一絲的榴槤果肉,分佈在每一啖入面
榴槤味亦非常濃郁,真是色香味俱全

榴槤雪糕,這裡是不二之選!
榴槤人必吃的!
2009-03-12
榴槤人必吃的!
2009-03-03 26 views
我知好多香港人一定會幫襯呢間囉。我自己次次黎都會試下既,雖然香港都食到咁既味。但係佢既態度係目無表情,我地想 share,問佢要多支匙都唔俾,又黑面。唉,我地買少少都係客啦。榴槤雪糕 - 真係有榴槤味架 (模仿友人驚訝表情)木糠布甸 - 像雪糕多 d,唔知木糠布甸係咪應該係咁?如果係澳門俾我搵到第二間既話,我想我未必會再幫襯佢囉,要忍受佢既黑面,味道好又如何?係咪紅親既食店,態度都會變差呢,為難我地呢 d 食友?
我知好多香港人一定會幫襯呢間囉。
我自己次次黎都會試下既,雖然香港都食到咁既味。
唉,我地買少少都係客啦。

榴槤雪糕 - 真係有榴槤味架 (模仿友人驚訝表情)
木糠布甸 - 像雪糕多 d,唔知木糠布甸係咪應該係咁?

係咪紅親既食店,態度都會變差呢,為難我地呢 d 食友?
  • 木糠布甸
2K
2009-03-02 32 views
28-2-2009好耐之前睇過朋友 H 的 Facebook 相片, 已對呢度好有興趣, 今次 trip 當然唔會放過0係度買榴槤雪糕食! 同香港食過的 (e.g. 呢度的: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1922877) 唔同, 呢度的榴槤雪糕 ($10) 質地似結了冰的奶昔多 d (!!), 完全唔似雪糕... 聽落好似有 d 嚇人, 但食落其實就似雪凍了的淨榴槤肉, 軟綿綿的, 味道極濃又香甜, 仲有一絲絲「渣」, 可見有幾足料, 係真正令人「流連忘返」的「榴槤」忘返! 嗜榴槤的, 絕對值得試試, 極力推介!另外亦買了雞蛋大菜糕 (好似 $8), 食落又真係好有蛋香, 冰冰涼涼清清甜甜, 好滑口,「企身」剛好, 終於搵返細個食過超正大菜糕的味道. 朋友唔食榴槤 (受唔住陣味) 又唔食大菜糕 (以前用大菜糕0黎做 lab, 而家「條件反射」喎...), 就買了芒果雪糕... 試了一啖, 質地似 sherbet, 味道有點「芒果布甸」(而非「新鮮芒果」), 唔太0岩食.好, 下一站
28-2-2009

好, 下一站 -- 水蟹粥!
榴槤人必食
大菜糕人必食
芒果雪糕
$18 (Other)
  • 雞蛋大菜糕
2009-02-15 66 views
每次去澳門,我一定會去呢間舖頭食呢間最出名的榴槤雪糕澳門雖然有好多地方食榴槤雪糕,但呢間係我食咁多間最好食的一間,因為佢雪糕裡面有太多榴槤啦~~~~如果你諗住攞走的話,唔係立即食的話,店主仲會攞特別硬的雪糕比你,非常體貼正正正
每次去澳門,我一定會去呢間舖頭食呢間最出名的榴槤雪糕

正正正
由於朋友介紹所以我同我既朋友仔係去澳門玩既兩日期間試左榴槤大菜糕, 朱古力雪糕同榴槤雪糕佢地既榴槤雪糕真係好得每一啖都有濃濃既榴槤味我鐘意~至於榴槤大菜糕 雖然都有榴槤係裡面但係我自己對大菜糕既味道就麻麻所以我都係鐘意雪糕多d而朱古力雪糕我覺得味道再番少少就好啦~
由於朋友介紹
所以我同我既朋友仔係去澳門玩既兩日期間
試左榴槤大菜糕, 朱古力雪糕同榴槤雪糕

佢地既榴槤雪糕真係好得
每一啖都有濃濃既榴槤味
我鐘意~

至於榴槤大菜糕 雖然都有榴槤係裡面
但係我自己對大菜糕既味道就麻麻
所以我都係鐘意雪糕多d

而朱古力雪糕
我覺得味道再番少少就好啦~
$8 (Other)
2009-01-20 17 views
08-12-163/14洋枝甘露$15因為食完肉切酥,見到莫義記,於是就望望有咩解渴,決定買杯洋枝甘露,飲落有芒果味,但唔係勁濃嗰種都几杰身,食到有柚肉西米,柚肉就冇乜味,西米有咬口,如果口渴,可以一叫知道佢既大菜羔出名,但係太多款望落唔太吸引,所以冇買合共$15合共$15
08-12-16
3/14
洋枝甘露$15
知道佢既大菜羔出名,但係太多款望落唔太吸引,所以冇買
合共$15

合共$15
2009-01-01 27 views
今次路經此店,見到人人都在吃,睇下原來在吃甜品!看了一看,便買了一個芒果大菜榚!!8大元一個,甜得來帶點芒果味!我覺得好味道!但同行的人就跟我相反了!

2008-12-31 54 views
我好鍾意食大菜糕 所以一定會黎 因為有好多hk無既口味我兩日都有黎食 食左3色大菜糕 係士多啤梨+椰汁 仲有1隻味,不過唔記得左仲食左朱古力味大菜糕 lee個味道古怪 試一次就夠喇.菠蘿大菜糕 好普通 d 菠蘿好難食老公食榴槤雪糕 嘩!!!臭到我想嘔 但佢話好好食 鍾意食榴槤既人一定要食.
我好鍾意食大菜糕 所以一定會黎 因為有好多hk無既口味

仲食左朱古力味大菜糕 lee個味道古怪 試一次就夠喇.
菠蘿大菜糕 好普通 d 菠蘿好難食

$7 (Tea)
2008-12-31 37 views
好多人嚟澳門都一心想追尋香港差唔多絕跡嘅兒時懷舊甜品,除咗荷蘭園禮記嘅人氣雪糕三文治外,莫義記嘅大菜糕亦好出名,呢次要食大菜糕之外,亦想試吓佢個榴槤雪糕: 榴槤雪糕:雪糕嘅份量唔多,不過一絲絲嘅新鮮榴槤果肉就頗多,啖啖都食到榴槤肉;榴槤味道非常濃郁,就好似食咗新鮮榴槤嘅效果一樣,並唔係一般只靠人造榴槤香料製成嘅榴槤雪糕可以媲美!雪糕嘅質感滑溜,不過因為榴槤肉多,感覺似雪芭多過似雪糕,真係啖啖透心涼!嗰朕可惡嘅榴槤暗暗香味一直喺口腔裏面揮之不去,食完去瑪嘉烈排緊葡撻嘅時候不為意吐咗一啖胃氣,旁邊坐喺度食緊蛋撻嘅食客即刻同朋友講:點解有朕榴槤味嘅?真係唔好意思嘞,忍唔住! 只要鍾意食榴槤嘅都唔應該錯過呢個味道真實嘅榴槤雪糕,食過一定番尋味! 芒果大菜糕:芒果味大菜糕嘅味道當然冇榴槤雪糕咁濃烈嘞,淡淡嘅芒果味頗簡單清新,大菜糕嘅質感滑溜爽口,彈牙冰凍,好似較挺身嘅啫喱,味道清清淡淡甜甜哋,感覺唔錯!夏天呢度嘅甜品一定係消暑極品,冬天食也別有一番滋味!雖然個個都係買一兩杯,但招呼仍然熱情,難怪次次經過門口都係一大堆人!

可能係最好賣嘅款式:榴槤雪糕同木糠布甸!
各種味道嘅大菜糕同飲品!
榴槤雪糕:味道香濃,回味無窮!
芒果大菜糕:滑溜清甜!
$10 (Other)
榴槤雪糕:味道香濃,回味無窮!
芒果大菜糕:滑溜清甜!
2008-12-28 17 views
要了木糠布甸($10)和榴槤大菜糕($9)各一味道都不錯木糠布甸吃下去像雪糕還是阿姐給錯了?但其他食家都認為它像雪糕雖然我布甸和雪糕都吃榴槤大菜糕真的很香榴槤味亦看到一絲的榴槤在裡面大菜糕不能過硬過軟愛吃榴槤必吃
要了木糠布甸($10)和榴槤大菜糕($9)各一

榴槤大菜糕真的很香榴槤味
亦看到一絲的榴槤在裡面
大菜糕不能過硬過軟
愛吃榴槤必吃
$19 (Tea)
  • 榴槤大菜糕
2008-12-24 15 views
第一次寫食評由澳門之旅開始事前響OR做左唔少資料搜集揀左好幾間一定要食既呢間就係其中一間原味大菜糕(大):$8好食!!!唔會太甜,既清又香友人既芒果大菜糕:價錢忘了芒果味唔會太濃,清清地幾好食試新野最好都係試原味好,一食就知好唔好食坐響鋪頭對出凳仔食大菜糕,成了生招牌,哈哈

第一次寫食評
由澳門之旅開始

事前響OR做左唔少資料搜集
揀左好幾間一定要食既
呢間就係其中一間

原味大菜糕(大):$8

好食!!!唔會太甜,既清又香

友人既芒果大菜糕:價錢忘了

芒果味唔會太濃,清清地幾好食

試新野最好都係試原味好,一食就知好唔好食
坐響鋪頭對出凳仔食大菜糕,成了生招牌,哈哈
食剩一淡才記得影相,芒果大菜糕(左)原味大菜糕(右)
$8 (Other)
食剩一淡才記得影相,芒果大菜糕(左)原味大菜糕(右)
2008-12-13 16 views
沒有吃過大菜糕坐公車到官也街下車就看得到莫義記就試了一個原味的大菜糕冰冰涼涼的感覺像硬硬的果凍沒有吃榴蓮我應該跟榴蓮是沒有緣的……
沒有吃過大菜糕
坐公車到官也街下車就看得到莫義記
就試了一個原味的大菜糕
冰冰涼涼的
感覺像硬硬的果凍
沒有吃榴蓮
我應該跟榴蓮是沒有緣的……
2008-12-11 17 views
2008-12-04曾在香港盛極一時o既木糠布甸,在當時未有一嚐今天到來,點了一客,索價十元木糠幾好食,但那個布甸其實只係雪糕??合起來,都算不錯o既,但同樣地,希望越大就是有點失望…
2008-12-04

曾在香港盛極一時o既木糠布甸,在當時未有一嚐
今天到來,點了一客,索價十元

木糠幾好食,但那個布甸其實只係雪糕??
合起來,都算不錯o既,但同樣地,希望越大就是有點失望…
2008-11-14 24 views
晃記要排隊緊係豬生排啦 ^^我 ? 彈左去街尾食莫義記再搵張chair 坐啦 大菜糕mami細個成日整 怕怕了 ...不吃點了個 焦糖布甸 個樣好吸引呀 $8 好似個阿姐幫你開埋蓋tim 幾好wor又 鋪頭出面鬼咁多人食緊 都係返晃記門口坐住食^^滑就無超市日本個d咁滑 但好香甜 唔太膩 有少少焦糖味$8 唔錯啦 ~ 食完都未排完晃記條隊 = ="
晃記要排隊緊係豬生排啦 ^^
我 ? 彈左去街尾食莫義記再搵張chair 坐啦
大菜糕mami細個成日整 怕怕了 ...不吃

點了個 焦糖布甸 個樣好吸引呀 $8 好似
個阿姐幫你開埋蓋tim 幾好wor又
鋪頭出面鬼咁多人食緊 都係返晃記門口坐住食
^^
滑就無超市日本個d咁滑 但好香甜 唔太膩 有少少焦糖味
$8 唔錯啦 ~ 食完都未排完晃記條隊 = ="