今次嚟到福隆新街🇲🇴一間高質印尼峇里菜!呢間舖頭仲要有韓國綜藝節目都拍過🎬,喺正旅遊區,仲要有樓上窗口位🪟,可以感受到舊澳門風情嘅街景。舖頭服務親切🥰,係由四個澳門年輕人為夢想而創業🔥,而且外國店員都好nice。.🐷招牌燒豬肋骨($280/大)嚟呢度必試😋!大份有7-8條骨,而且肉嘅份量好多,仲有埋軟骨部份🫦,一家人share都好滿足!燒到軟腍香脆,加上蜜甜味嘅燒烤醬,有種乳豬香味🔥。而且口感真係好正,完全骨肉分離,滿滿油脂感,勁多肉汁💦。肉質完全軟化,配埋爽脆豬軟骨,口感豐富。亦都有額外辣味燒烤醬🌶️,更加惹味。.🥗椰香柚子雞絲沙律($78)青瓜絲沙律夠清爽、爽脆🥒,配埋肉碎嘅肉香味、西柚粒粒嘅果香,好啱feel。而且椰漿質感濃郁🌴,撈埋沙律一齊,滿滿東南亞風味。.🍢唦嗲串燒($60)串燒本身有甜香燒烤醬,就咁食有種日式照燒汁嘅香味🐥。配埋沙嗲花生串燒醬,就夠晒濃郁,我哋鍾意配埋青瓜粒,更加味道豐富👅,味道好好。.🍸刁廚牌綠水(香茅斑蘭冰茶)($35)用香茅做飲管好特別,好有風情😝!飲落去一次過飲到斑蘭香味🍃,又有茉莉同蜜糖嘅甜香味。甜香之外,仲有青檸酸爽清新🍋‍🟩。.🥭芒果冰沙($4

🐷招牌燒豬肋骨($280/大)

🥗椰香柚子雞絲沙律($78)

🍢唦嗲串燒($60)

🍸刁廚牌綠水(香茅斑蘭冰茶)($35)
🥭芒果冰沙($45)
夠晒冰涼清新!而且芒果味自然濃郁💕,夠晒香,好夾啲嘢食。
2024-06-10
Lunch
2024-04-13 223 views
失望之選,本身被她的名氣吸引而來。但原來期望愈大,失望愈大肉眼没有配菜,塊扒煎得幾靚幾好都冇用收費又相對昂貴,不會再考慮光顧雖然知道遊客區不要期望過高,但至少相比同一條街內巳有更好選擇⋯⋯
失望之選,本身被她的名氣吸引而來。但原來期望愈大,失望愈大

肉眼没有配菜,塊扒煎得幾靚幾好都冇用

收費又相對昂貴,不會再考慮光顧

肉眼
2023-09-16 611 views
今年6月係峇里食過呢個豬肋骨後就念念不忘難得同家人一行8日黎澳門玩就book番呢間分店帶家人試下峇里島美食~當日行完大三巴周圍都人山人海真係好好彩有預先係社交平台 book定位🥹🥹一行完就可以黎食lunch😛😛首先必食一定係佢地既招牌豬肋骨✨✨呢次叫左一份(共8條骨) share如果人少既可以叫半份份量就會減半~豬肋骨既熟度做得岩岩好🤍👍骨肉剛剛分離又不會完全鬆散開肉嫩又不失質感 完全唔似岀面好硬難咬既豬肋骨~加上帶甜既醬汁超級好食!!😝味道真係exactly我係峇里食到既味🥹🥹連不愛西餐既舅父們都讚不絕口!大推~~~另一個好驚艷既係印尼炒麵✨✨炒麵偏乾身唔油略帶甜味口感不錯蝦片爽脆鮮味保留到係印尼既水準!岀色🤍除左呢兩樣必點刁廚其他野食都同樣岀色😛😛我地仲叫左✅豬扒包✅蔬菜餅✅印尼炒飯✅柚子檸檬單骨雞翼全部都好岀色~~有機會黎澳門既大家唔好錯過傳統峇里美食😆👍
今年6月係峇里食過呢個豬肋骨後就念念不忘
難得同家人一行8日黎澳門玩
就book番呢間分店帶家人試下峇里島美食~

當日行完大三巴

份量就會減半~
豬肋骨既熟度做得岩岩好🤍👍
骨肉剛剛分離又不會完全鬆散開
肉嫩又不失質感
完全唔似岀面好硬難咬既豬肋骨~
加上帶甜既醬汁
超級好食!!😝
味道真係exactly我係峇里食到既味🥹🥹
連不愛西餐既舅父們都讚不絕口!
大推~~~

✅豬扒包
✅蔬菜餅
✅印尼炒飯
✅柚子檸檬單骨雞翼
全部都好岀色~~
有機會黎澳門既大家唔好錯過傳統峇里美食😆👍

印尼炒麵
豬扒包
蔬菜餅
柚子檸檬單骨雞翼
豬肋骨好juicy好入味,薯條偏咸,點了茄汁後咸。飯好好吃,配沙爹醬變得更加出色。玉米有粒粒花生,很特別。另外串燒不會烤得太乾,保留了肉汁。餐廳環境乾净,上菜速度很快。服務也很好。

餐廳環境乾净,上菜速度很快。服務也很好。
2023-02-06
餓鳥.....有話兒:「記得那一年的生日就在這間餐廳慶祝,不但食物驚艷,生日氣氛也很驚喜🥳除了有小小的黑白板慶祝畫,還會當場為你拍一張🎞即影即有的生日照片給留念,真的超級窩心🥰」-在歷史悠久的福隆新街上匿藏著一間正宗的峇里島餐廳,門口經常大排長龍,沒他~就是因為好吃和主打的特色燒豬肋骨更是網紅打卡點,絕對是肉食控不能錯過😆🔹《招牌燒豬肋骨》回味無窮的必點豬肋骨😍半份量大約有4-5條骨🦴,每一條都是很巨大,用上鮮甜濃郁的秘制照燒醬烘烤,肉質緊致鮮嫩,香濃入味😋用刀輕輕一切就已經骨肉分明,用雙手拿著吃簡直是豪爽啊😚喜歡濃味的朋友還可以蘸上帶一點點辣味的醬汁一起吃喔😌🔹《庫塔海灘蝦蝦蝦籽意粉》新奇地用上傳統蝦籽來配搭意粉,本以為味道會怪怪的,想不到意外地合口味🤩選用了寬意粉,配上Creamy到不像話的特調叁巴醬汁,微辣而不膩,滿嘴幸福感啊☺️🔹《柚子椒漬單骨雞翼》酸甜清新的柚子醬跟香脆的雞翼一點也不相沖,選用了方便又特色的單骨雞翼,大嘴巴👄一口一隻都不為過啊😜🔹《沙嗲串燒-豬雞雙拼》豬肉肉質嫩,雞肉鮮,上層鋪上滿滿的沙嗲醬非常惹味😙4串是完全吃不過癮,餓鳥就已經吃了4串了,encore多一份都
餓鳥.....有話兒:

🔹《招牌燒豬肋骨》

🔹《庫塔海灘蝦蝦蝦籽意粉》

🔹《柚子椒漬單骨雞翼》

🔹《沙嗲串燒-豬雞雙拼》
豬肉肉質嫩,雞肉鮮,上層鋪上滿滿的沙嗲醬非常惹味😙4串是完全吃不過癮,餓鳥就已經吃了4串了,encore多一份都完全沒問題🤣

🔹《脆薄薄海苔炸樹皮》
炸樹皮其實就是卷曲長條薄片的炸牛蒡,鮮甜酥脆,吃過不停啊😝

🔹《Bintang Lemon Radler》
有炸物又怎能少得啤酒😏只有2%的酒精濃度完全可以放心喝,加上酸甜的檸檬味更易入口😎
🌟餓鳥溫馨提示一下:靜靜地告訴大家🤫只要點了燒豬肋骨(半份/全份),加$15就可以換購峇里島最受歡迎的啤酒 - Bintang Pilsner / Bintang Lemon Radler啦😄又或者三五知己一齊喝的買二送一的啤酒優惠喔🍻
✨餓鳥點餐✨
招牌燒豬肋骨(半份) ($218)
庫塔海灘蝦蝦蝦籽意粉(辣) ($108)
柚子椒漬單骨雞翼(14件) ($58)
沙嗲串燒-豬雞雙拼(4串) ($68)
脆薄薄海苔炸樹皮($58)
Bintang Lemon Radler (原價$49) (+$15換購)
2021-10-30
Dinner
2021-10-03 817 views
呢條街話長吾長,但係佢就吾太顯眼,不過你發現到嘅話,不妨入一入去吖。呢間我去過幾次先寫出尼,食多兩樣,試真啲嘛。尼吧,即講。先講午餐,輕輕點左個芝士熱狗芝士好香啦首先,個包都好熱,成件事都好好,味道吾錯,開頭諗住只係一件熱狗就算,原來有薯條伴住,叫做一個小驚喜吧。第二日再尼,呢一次係夜晚,白酒蜆肉意粉,蜆肉新鮮吖,好食,意粉,佢地就用左扁意粉,軟硬度適中。吾錯另外就係,呢度又好多好多嘅手工啤,我就點了杯咖啡,至於手工啤,就交俾大家尼試。
先講午餐,輕輕點左個芝士熱狗

2021-08-07
$50 (Tea)
2018-04-18 4616 views
開心試新菜…… 多謝Ben哥的宴請及推介、不知道這裡竟有間别緻的小店、在古舊的福隆新街可以嘗到刁轉的西餐…… 餐牌的選擇其實不多、我們兩人点了個牛油果沙律、半客招牌豬肋條、什麼咕哩羊架、和芝味熱狗等……牛油果沙律味道甜甜酸酸幾滋味、作為餐前開胃菜的確很好!跟住招牌的燒豬肋條便送上、醬烤味撲鼻而來、肉香多汁細嫩、招牌菜當之無愧!再來咕哩羊架、咕哩是指那醬汁、味道就像淡淡的咖哩但很美味、羊架一点也不羶、巧妙地配合薯蓉放在底、沾了咕哩汁另薯蓉更入味…… 最後便是那芝味熱狗、熱狗淋上醬汁再放上芝士入爐烤、芝士溶在脆邊的熱狗包上、另有一番味道!各樣出品都很有水準、店員服務也很親切有禮、在澳門街有這級數除酒店内的餐廳外已算不俗!一定要番吃!
開心試新菜……

牛油果沙律味道甜甜酸酸幾滋味、作為餐前開胃菜的確很好!

各樣出品都很有水準、
牛油果沙律
招牌烤豬肋條
咕哩羊架
芝味熱狗
2018-04-03 3007 views
晚上的澳門食咩好呢? 附近雖然有大旺翅店同印尼快餐 最終被呢間既外型吸引到原來係印尼餐廳!氣氛同環境都唔錯!柚子雞絲沙律以為係好多菜個隻沙律 原來係大量柚子同沙律仲有白色沙律汁!好清新同開胃! 食完肉再食呢個可以清一清個口藜麥飯係印尼飯加藜麥! 印尼炒飯既香油味藜麥只佔少量 食左半個覺得好油膩主菜 半份ribs!!!!! 附上手套 紙巾同骨桶絕對可以3-4個人食! 2個人食既話加多個沙律就一定夠飽!肉好軟淋淋 好容易就切得開 骨同肉基本上一切就開 唔洗用手拎住骨黎食添! 優:容易咬 容易切 容易分缺:無左拎住食咬下骨既快感好入味好香!點埋個汁就會咸左啲加啲青檸汁更加食到肉既清新味道奶茶因為未飲過印尼奶茶,我都係鐘意飲港式奶茶多啲喇🤣味道形容:似用真奶沖既台灣奶茶 多奶茶 無咩茶味2樓牆面 簡單又好食

原來係印尼餐廳!氣氛同環境都唔錯!

藜麥飯

藜麥飯

係印尼飯加藜麥! 印尼炒飯既香油味
藜麥只佔少量 食左半個覺得好油膩

半份ribs

主菜 半份ribs!!!!! 附上手套 紙巾同骨桶
絕對可以3-4個人食!
2個人食既話加多個沙律就一定夠飽!
肉好軟淋淋 好容易就切得開
骨同肉基本上一切就開
唔洗用手拎住骨黎食添!
優:容易咬 容易切 容易分
缺:無左拎住食咬下骨既快感

好入味好香!點埋個汁就會咸左啲
加啲青檸汁更加食到肉既清新味道

奶茶

奶茶

因為未飲過印尼奶茶,我都係鐘意飲港式奶茶多啲喇🤣
味道形容:似用真奶沖既台灣奶茶 多奶茶 無咩茶味

2樓牆面 簡單又好食

2018-04-02
半份ribs
  • Ribs
2016-10-26 4923 views
其實自己作為澳門人 我真心好少行福龍巷 今次因網站推介 就book左e間店 真係有d難預約 大家請早少少訂位 樓高兩層 大概比每一枱既用餐時間係2個鐘 我哥晚食八點 所以十點左右離開 其實我自己覺得有d短
2016-10-24
必試既豬肋骨
燒烤串
薯塊
三文魚沙律
2016-07-11 4413 views
打電話去問如果係要食呢就需要八點前還枱因為四個人食少少野所以就冇問題啦期間有人生日店主都安排生日歌同埋即影即有相片一個安格斯五成熟, 肉醬意粉, 泰式炒雞肉飯,芝士岩漿熱狗, 叫左一杯凍飲因為服務費要10%我記得好似四百幾蚊買單服務費四十幾蚊
打電話去問如果係要食呢就需要八點前還枱

因為四個人食少少野所以就冇問題啦

期間有人生日

店主都安排生日歌同埋即影即有相片

因為服務費要10%我記得好似四百幾蚊買單服務費四十幾蚊
2016-06-14
  • 芝士岩漿熱狗
2016-06-29 4842 views
近年澳門遊已成為我和亨利去叉電的好地方! 一個鐘頭的船程, 比我地入屯門或元朗還要快~ 加上每次去總有新發現和新驚喜, 所以這天星期日, 我地就來個即日快閃半天遊! 一直都知道Naughty Nuri's是一間在峇厘島知名的餐廳, 全因它們有好味必食的招牌烤豬肋排~ 難得最近在澳門開了分店, 我和亨利都特意前來試下! 由於分店還在試業當中, walk-in客人暫時都不會招待~ 所以我地一早在facebook訂好位啦! 下晝三點下午茶時段, 餐廳已經坐滿人~ 我地被安排坐在向街景的高枱~ 都坐得蠻舒服!而下午茶來說選擇的類別都算多~ 有麵包, 沙律, 麵, 意粉和小食等~原本想試牛油果smoothies, 可惜店主說這天買不到新鮮的牛油果...  我唯有叫了一杯凍奶茶吧~ 味道正常, 沒有特別! 先來熱辣辣的薯角~ 薯角很新鮮, 而且炸得挺均勻, 沒洧過燶! 入口也沒有油膩感~ 很不錯! 平時不太好熱氣小食的我也食不停口! 這個香烤牛肉漢堡賣相好吸引~ 未食已經聞到好香的牛肉味啦!厚厚的新鮮烤牛肉juicy腍身,配埋芝士, 煙肉, 蕃茄, 生菜一齊食味道更突出~ 不過如果漢堡可以先烘一下

紐利奶茶
水明漾的薯角
這個香烤牛肉漢堡賣相好吸引~ 未食已經聞到好香的牛肉味啦!
香烤牛肉漢堡
厚厚的新鮮烤牛肉juicy腍身,配埋芝士, 煙肉, 蕃茄, 生菜一齊食味道更突出~ 不過如果漢堡可以先烘一下再上碟相信會仲好味!
香烤牛肉漢堡
來Naughty Nuri's 實在不得不試它們的必食推介~ 這個獨家秘制的招牌燒豬肋排絕對是無敵!
招牌燒豬肋排
外脆肉嫩的豬肋排不用刀也可以輕易分開, 可見肉質軟腍, 而且非常入味! 外層還食到淡淡的蜜糖味道, 正! 大廚更為這個豬肋排精心調製了一個辛辣醬, 喜歡嘗辣的一定會喜歡!
招牌燒豬肋排
就這樣我和享利足足嘆了兩個幾鐘, 最後埋單也只不過是大約MOP$200, 以這個食物水準來說真的一點也不貴~ 下次一定會再來試下它們的晚餐呢!
Other Info. : 環境和服務都很不錯! 讚! 記住要先預早打電話或以facebook留言訂位~
2016-06-19
$100 (Tea)
水明漾的薯角
2016-06-18 2296 views
昨晚跟2位朋友+1個小朋友約7點半到刁廚食晚飯,點了出名的豬肋骨、松露意粉、柚子沙律及沙嗲串。個人認為豬肋骨最好食,必叫柚子沙律味道清新也不錯沙嗲串好漏,一般般松露意粉亦一般,可有可無餐廳裝修不錯侍應們亦很有禮貌值得一讚總結:味道、裝修及服務都不錯,可以一試只可惜食完好口渴,相信味精不少,希望餐廳能改進一下是次消費:3大1小共$500
豬肋骨
柚子沙律味道清新也不錯
柚子沙律
沙嗲串好漏,一般般
沙嗲串
松露意粉亦一般,可有可無
松露意粉
餐廳裝修不錯
侍應們亦很有禮貌
值得一讚
總結:味道、裝修及服務都不錯,可以一試
只可惜食完好口渴,相信味精不少,希望餐廳能改進一下

是次消費:3大1小共$500
2016-06-17
Celebration
Birthday
豬肋骨
柚子沙律
2016-05-28 2772 views
〖2016-3月下旬〗記得幾年前,朋友R和老婆去完峇里,大夥問他好不好玩,他的總結竟是「個豬肋骨超~好食」。當時實在覺得匪夷所思。你去峇里食乜鬼美國菜?仲要成個Trip最好食?沒想到峇里原來這麼弱雞,睇黎我都冇咩需要征服呢片土地。當然,沒去得成峇里的主要的原因還是因為這些閃光聖地永遠輪不到我一支公去,所以我也從沒想過終有一天能吃到這家「超~好食」,但今年它居然開到來澳門,連大海都唔駛過。不止不用過海,還開在市中心,就在紅窗門。餐廳由舊樓改裝,樓高三層。最鐘意綠草如茵的玄關位,在這種寸金尺土的地段還保留這片空間,等位都等得開心D。整體裝修都是走美式風格,無論哪個角落都有字牌提醒你「飲多D飲多D飲多D飲多D」。這家店有不少適合送酒的菜式,還有一個塞滿手工啤酒的雪櫃。又是時候健康出行,乘搭交通工具。清新柚子雞絲沙律 MOP78來個沙律醒醒胃先!這個沙律睇落好似冇咩色水,但食落味道其實又幾深不可測,主要功臣是面頭的醬汁。醬汁除了椰香四溢,裡面還有東南亞香草的味道,加上沙田柚的酸咪咪,撈埋雞肉碎、青瓜絲、紅椒,清新得來很有個性。材料都很碎,不妨拿匙羹攻略。惹味單骨雞翼 MOP56調味香甜,完全印

〖2016-3月下旬〗

不止不用過海,還開在市中心,就在紅窗門。
清新柚子雞絲沙律 MOP78

來個沙律醒醒胃先!

材料都很碎,不妨拿匙羹攻略。
惹味單骨雞翼 MOP56

調味香甜,完全印尼Stylo,醃得夠晒入味。有些像瑞士雞翼,還要更甜一些。

一客14條,單骨吃起來很方便。送酒佳品,仲駛我講嗎?
水明漾的薯角 MOP35

在下沒去過水明漾,不知當地的薯角生成什麼樣子。這裡的是輕微炸一下,不是很脆,但薯仔味很濃,口感軟糯,上桌前灑上鹽粒和蒜粒。是一個很輕怡的薯角。
招牌燒豬肋排 MOP238

主角上場!

來這家店不叫一份招牌Ribs,不如回家淥杯麵。一份大約是 8條骨,睇落好大塊,但扣除骨頭部份,3-4人分食就差不多(在你還會吃其他東西的情況下)。

一刀切下去,豬肋排輕易被解體,肉質軟熟而不溶爛乾柴,烤得惹味香口,濃甜入味。連我都要拋開偶像包袱,用手拿著吃,吮埋條骨。

喜歡辣的同好們不能錯過旁邊這兜甜辣醬,加辣後爽度瞬間昇華。

朋友R話和峇里吃到的味道差不多,我個人是希望碳烤味能更重一些啦。
最喜歡軟骨位!軟骨可以咬碎吞下,連帶一些脂肪,還有微焦的邊位,一次過滿足三個願望!

真不知為何這頓飯要約在平日吃,這道菜是個重要的啤酒位。
傳統椰香巴東燴牛肉 MOP128

又是一兜睇落都不知該怎樣形容的東西。因為牛肉、薯仔及香茅香葉等等各種香料都已經融為一色,無分彼此。

牛肉帶點筋位,軟淋得來又帶點嚼頭。

雖然看上去很像咖哩,但不辣,也是帶甜。用了很多香料,不過味道還是偏向平和的,空口食也可以。
峇里特色印尼炒麵(素)MOP48

吃了太多肉,叫一個健康素炒麵來平衡一下。
夏日青檸茶(左) MOP30&新鮮水果冰茶(士多啤梨)(右) MOP35
新鮮水果冰茶(桃子) MOP35

水果冰茶裡有蘋果粒,在整頓飯都偏甜的形勢下,它也是偏甜,風格像台式手搖茶。

好明顯因為隔天要上班我才同你水果茶一次咁大把。啤酒你等我!
6條友,叫了兩份Ribs,埋單每人不到MOP200。放工Call朋友過來開懷大吃一番都不錯!

在這裡,要趁機多謝一班神一般的隊友。如果人生是「認真就輸鳥」,那這班人,就一直在教我點樣成為一個人生大贏家。

娛樂無窮的一夜,笑到胃抽筋。希望你們知道我到底有多少照片因為笑到拿不穩手機而鬆郁矇。友情可貴,此Post也得來不易呀各位~

2016-03-23
  • 峇里烤豬肋骨