2014-09-19 2377 views
想找一間靜靜地,食物又特別的地方坐下在OPENRICE 找到這間餐廳因為係新馬路區,非常方便所以試試去找找, 希望平日會即刻有位呢間餐廳唔難搵, 係議事亭前地對面...找到蘇雅利醫生街,一轉上去就見到去到門口, 望一下餐牌, 食物唔太貴, 又吸引平日又唔算太多人所以就決定幫襯食物平均價錢大約:MOP 3x 至8x 不等意粉MOP4x....不過今次主要係來食pancake, 所以揀左pancake 點了經典藍苺班戟(MOP 52) 配 綠洲鮮境(MOP32)杯飲品清清地,幾特別....食到太漏的時候....飲一啖, 即刻有返胃口至於藍苺班戟配炒滑蛋,蘑菇,奶油芝士及煙肉又咸又甜,主食加甜品一次過放晒係一碟雖然都怪怪地, 但感覺好豐富好多野食, 好滿足先食咸....的確有d 咸, 可以輕手少少就好而班戟是最後食,味道不錯呀!!不過....太大份了...食唔晒如果呢餐廳可以整2款size 就好/ pancake 得1塊輕量版啱細食人士, 收平幾蚊, 咁可以試多幾款嘛然後張單會再加一, 我見隔離枱埋單,2個人係MOP 187即係呢度平均每人消費係MOP 93 左右~但食到我已經好飽LA...
想找一間靜靜地,食物又特別的地方坐下
在OPENRICE 找到這間餐廳
因為係新馬路區,非常方便
所以試試去找找, 希望平日會即刻有位
呢間餐廳唔難搵, 係議事亭前地對面...
找到蘇雅利醫生街,一轉上去就見到

去到門口, 望一下餐牌, 食物唔太貴, 又吸引
平日又唔算太多人
所以就決定幫襯食物平均價錢大約:MOP 3x 至8x 不等

杯飲品清清地,幾特別....食到太漏的時候....
飲一啖, 即刻有返胃口

至於藍苺班戟配炒滑蛋,蘑菇,奶油芝士及煙肉
又咸又甜,主食加甜品一次過放晒係一碟
雖然都怪怪地, 但感覺好豐富好多野食, 好滿足
先食咸....的確有d 咸, 可以輕手少少就好
輕量版啱細食人士, 收平幾蚊, 咁可以試多幾款嘛

然後張單會再加一, 我見隔離枱埋單,2個人係MOP 187
即係呢度平均每人消費係MOP 93 左右~
但食到我已經好飽LA....pancake都食唔晒要放棄

見到隔離枱叫左這個班戟漢堡,好大份,好似好好味, 下次要再來試這個
Other Info. : 最後埋單....留收據14日內幫襯分店有9折 所以短期內會再去另一間分店 (下午茶如果打卡, 或者學生們, 係可以有折)
2014-09-18
$93 (Dinner)
  • 綠洲鮮境
  • 經典藍苺班戟
2014-09-19 2097 views
想找一間靜靜地,食物又特別的地方坐下
在OPENRICE 找到這間餐廳
因為係新馬路區,非常方便
所以試試去找找, 希望平日會即刻有位
呢間餐廳唔難搵, 係議事亭前地對面...
找到蘇雅利醫生街,一轉上去就見到

去到門口, 望一下餐牌, 食物唔太貴, 又吸引
平日又唔算太多人
所以就決定幫襯
食物平均價錢大約:MOP 3x 至8x 不等
綠洲鮮境
經典藍苺班戟

杯飲品清清地,幾特別....食到太漏的時候....
飲一啖, 即刻有返胃口

至於藍苺班戟配炒滑蛋,蘑菇,奶油芝士及煙肉
又咸又甜,主食加甜品一次過放晒係一碟
雖然都怪怪地, 但感覺好豐富好多野食, 好滿足
先食咸....的確有d 咸, 可以輕手少少就好
輕量版啱細食人士, 收平幾蚊, 咁可以試多幾款嘛

然後張單會再加一, 我見隔離枱埋單,2個人係MOP 187
即係呢度平均每人消費係MOP 93 左右~
但食到我已經好飽LA....pancake都食唔晒要放棄

班戟漢堡
2014-09-18
$93 (Dinner)
綠洲鮮境
經典藍苺班戟
2014-07-04 2753 views
鋪仔細細但係幾多人黎食,去到等左10分鐘左右.叫左紐約芝士班戟(6屠)同一個鹹既班戟(唔記得名).同女朋友一鹹一甜,甜果個仲好唔識死咁叫左6屠.紐約芝士班戟 有 雪糕,菠蘿,佢話係忌廉芝士碎消化餅班戟,我食唔出消化餅味但確實好香濃芝士味,雪糕融左用班戟點黎食唔錯.菠蘿就冇咩特別.但6屠真係堅多,可以考慮3屠就算.鹹果個有兩層原味班戟,沙美樂腸,煙肉,煎蛋,薯條,生菜.尼個冇咁膩,份量中等.我食完都幫女朋友食左4層甜班戟(當埸陣亡)
鋪仔細細但係幾多人黎食,去到等左10分鐘左右.
叫左紐約芝士班戟(6屠)同一個鹹既班戟(唔記得名).
同女朋友一鹹一甜,甜果個仲好唔識死咁叫左6屠.
紐約芝士班戟 有 雪糕,菠蘿,
雪糕融左用班戟點黎食唔錯.菠蘿就冇咩特別.
但6屠真係堅多,可以考慮3屠就算.
鹹果個有兩層原味班戟,沙美樂腸,煙肉,煎蛋,薯條,生菜.
紐約芝士班戟(甜)
唔記得名既鹹班戟
2014-07-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
紐約芝士班戟(甜)
唔記得名既鹹班戟
今次來到澳門睇演唱會, 順道來找尋美食。早前看了報紙一篇食評介紹, 馬來西亞過江龍的班戟店, 主售班戟。先來兩柸飲品,草莓之吻及歡樂奇遇, 兩柸都mix得好好味,不會太甜。草莓之吻: 草莓+草莓雪糕+梳打歡樂奇遇:奇異果+青檸+荔枝+ 梳打自家製牛肉漢堡扒, , 配上蘿圈, 新鮮蕃茄, 青椒, 洋蔥, 底面再加兩塊班戟, 炸薯條。漢堡肉汁充分夠厚身, 很有滿足感。水果百寶盒:特製的迷你班戟稱「金錢班戟」, 一口一個,伴以士多啤莉,香蕉,荔枝,水蜜桃,葡萄,葡萄乾, 椰絲, 醉花生, 加上雪糕, 賣相吸引, 迷你班戟多達二十多塊, 充滿蛋的香味且帶少許甜味,不用沾cream也好味。
今次來到澳門睇演唱會, 順道來找尋美食。
草莓之吻: 草莓+草莓雪糕+梳打
歡樂奇遇:奇異果+青檸+荔枝+ 梳打
草莓之吻/歡樂奇遇
漢堡肉汁充分夠厚身, 很有滿足感。
雙層班戟漢堡
水果百寶盒:
2014-03-15
$100 (Lunch)
草莓之吻/歡樂奇遇
雙層班戟漢堡
2013-11-07 1628 views
以班戟做專賣店的真的不常見,這家是由馬來西亞引進至澳門的目前在馬來西亞、新加玻、汶莢 以及 澳門都有店唷!!店內除了主打甜的班戟外,鹹的也有喔在我眼中這只作為早餐,主食真的沒想過,口味風格也比較特別啦這天 Andy 休假就陪我來試啦!!午後大概2點多抵達,客人也不少耶!!後來難得趁個空檔拍下這店面簡潔明瞭的店面,那些壁畫好吸引喔!! 紅、黑色的椅子很亮眼奪目特製金幣班戟 MOP$48是招牌來的呢,甜的水果百寶盒有大量的水果 跟 做成金幣般大小的班戟 加上一球甜美的雪糕 與 莓果醬班戟鬆軟富蛋香,配著清甜的水果 跟 冰凍的雪糕吃這滋味倒是不錯的,再者酸甜的莓醬很醒胃啊但要記得吃快一點啦,冰淇淋溶掉就不好吃嚕威靈頓班戟漢堡 MOP$58嘻嘻...是因為見到內容物有雞扒而點的,我們都非常愛吃雞肉嘛黑黑灰灰的班戟皮很特別,以及大量的材料~ 而一旁的配角都酥酥脆脆的不油膩雞扒嫩滑 厚度很足,富彈性菠蘿微酸多汁,燒烤醬很惹味,再加上起士與雞扒層次很豐富但只是因為軟爬爬的不太好拿,只適合優雅的用刀叉進食!!吃的時候有點狼狽,也有點不知所措在中午12點 - 下午3點選鹹班戟的話,飲料會打6折而在不同的
以班戟做專賣店的真的不常見,這家是由馬來西亞引進至澳門的
目前在馬來西亞、新加玻、汶莢 以及 澳門都有店唷!!
店內除了主打甜的班戟外,鹹的也有喔
在我眼中這只作為早餐,主食真的沒想過,口味風格也比較特別啦
這天 Andy 休假就陪我來試啦!!
特製金幣班戟 MOP$48
是招牌來的呢,甜的水果百寶盒
班戟鬆軟富蛋香,配著清甜的水果 跟 冰凍的雪糕吃
這滋味倒是不錯的,再者酸甜的莓醬很醒胃啊
但要記得吃快一點啦,冰淇淋溶掉就不好吃嚕
威靈頓班戟漢堡 MOP$58
雞扒嫩滑 厚度很足,富彈性
菠蘿微酸多汁,燒烤醬很惹味,再加上起士與雞扒層次很豐富
但只是因為軟爬爬的不太好拿,只適合優雅的用刀叉進食!!
吃的時候有點狼狽,也有點不知所措
在中午12點 - 下午3點選鹹班戟的話,飲料會打6折
而在不同的時間 優惠也不同,以果蔬新鮮打成的果汁比較吸引

綠洲鮮境 MOP$29 (再6折)
材料是生菜、奇異果、蕃荽、蘋果,頗為健康喔
清新的蔬菜味,水果味則不太突出,冰冰涼涼的不錯 清一下腸胃嘛
喜歡這裡的班戟款式多,價格也不貴
蔬果新鮮打成的飲料也很棒,好想立馬搬到可以下廚的家啊
2013-09-12 1175 views
As a foodie from nyc where we have great western food and pancake, i am very picky.However, all the food's flavor from this restaurants kitchen are well balance, not too sweet, not grease or too salty. such a great harmony.As everyone else who has reviewed this place has mentioned, the pancakes were amazing -- and this is coming from a person who's not too obsessed with them - I prefer waffle over pancakes.As a self-proclaimed "not a sweets person", the Treasure Pancake which is mini pancakes wi
buckle pancake
treasure pancake
As a self-proclaimed "not a sweets person", the Treasure Pancake which is mini pancakes with fruits and ice cream turned me into a sweets person. I loved the chewy exterior of each pancake, yet fluffy interior that just melts into your mouth as you bite in. The ice cream is another essential that makes these pancakes to die for!
If sweets aren't your thing, you will also have to try the Buckle Pancake my friend ordered. This is the first time experience for me to try salty pancake. Essentially these bacon strips are baked with mushroom on the side - believe me, it is addictive. I urge you to try this pancake. If you like bacon and mushrrom, you will not be disappointed.
the lychee drink and the Latte were really good too.
mmmmm.... pancakes.
tips: come during the weekday if you don't wanna wait.
we waited for 10 min on Monday, while I heard it would take 30-50 min to be seated during the weekend.
2013-09-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
buckle pancake
treasure pancake
2013-08-26 1028 views
上星期聽到有朋友說澳門新馬路附近有一間食班戟的專門店,自己本身比較喜愛食班戟,所以立即跟女友過大海一試究竟!星期六的中午1點到達店門口,需等位15分鐘,最後點了3款班戟,一甜,一鹹,一甜品!澳洲班戟漢堡漢堡扒有肉汁,比M記既厚2倍以上,而且食得出由數種香料醃過,但香料味亦不會搶走肉味,再配上太陽蛋,蕃茄等材料,不錯!水果百寶盒由香蕉,草莓等其他水果組成,再配細細粒既班戟仔及雪糕,好味!!(如果食哂雪糕都未食完D既班戟仔,可另配楓樹糖漿食埋佢!!)草莓水蜜桃班戟此班戟既材料個名已經講哂出黎~~面頭既係草莓醬,比較甜,唔想太甜既我諗落單前應該可以同店員講落少D!!總括黎講,下次去澳門我諗都會再去食!
草莓水蜜桃班戟

總括黎講,下次去澳門我諗都會再去食!
2013-08-17
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2013-07-21 719 views
聽說有間很有特色的有鹼有甜的PANCAKES店,都幾多人食,要排隊15分鐘左右才有位,餐廳內的佈置簡約,也有點美國feel~滿心期待,點了一款鹼的,有漢堡的,一款甜甜的藍莓pancake,還有一客薯條,先講薯條,真的很油膩,啖啖油的感覺...藍莓pancake,賣相唔靚,微甜,老實說我覺得m記的熱香餅仲好食過佢,唔值尼個價漢堡pancake賣相就好吸引,當堂食欲大增,但啲漢堡肉落左大量胡椒,感覺好重味精,無晒肉的鮮味 總體來說可一不可再,唔值尼個價
聽說有間很有特色的有鹼有甜的PANCAKES店,
都幾多人食,要排隊15分鐘左右才有位,
餐廳內的佈置簡約,也有點美國feel~
滿心期待,點了一款鹼的,有漢堡的,
一款甜甜的藍莓pancake,
還有一客薯條,
先講薯條,真的很油膩,啖啖油的感覺...
薯條
藍莓pancake,賣相唔靚,
微甜,老實說我覺得m記的熱香餅仲好食過佢,唔值尼個價
藍莓pancke
漢堡pancake賣相就好吸引,當堂食欲大增,
但啲漢堡肉落左大量胡椒,感覺好重味精,無晒肉的鮮味

總體來說可一不可再,唔值尼個價
2013-05-26
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2013-07-20 530 views
在網上得知澳門原來有一間以pancake作主打的餐廳,喜愛早餐食品的我當然不能錯過啦! 這間餐廳除了甜鹹 pancake外,還有供應沙津,意粉,漢堡等等。店子不大,大概只能容納二十多人,所以就算是閒日也是坐無虛席的。牆壁貼滿了 pancake的圖片,給人繽紛熱鬧的感覺。我和朋友都點了savory的 pancake。我們本來想選一甜一鹹的,但詢問過店員後得知其實甜鹹 pancake都是用同一個 batter,所以我們都決定要鹹。Banana & bacon. Pineapple upside down flapjacks with grilled banana, bacon & sour cream. (MOP 46)先來香蕉煙肉班戟,連著pancake一同煎的菠蘿圈經過焦糖化變得份外焦甜,令本來吃幾口就可能會膩的pancake多了層次感。旁邊的煙肉原來和fluffy的 pancake也蠻搭配的,再淋上 maple syrup,甜鹹交錯,我不消數分鐘就清了碟。Caramel Latte (MOP 29)焦糖 latte就一般,明明咖啡是暖的,可是不知為何表面的奶泡是冷的,而且味道偏甜。

Banana & bacon

Caramel Latte (MOP 29)
Caramel Latte

Full monty. Original pancake with bacon, sausages, salami, cheese, sunny side-up, mashed potatoes & baked beans (MOP 58)
Full monty
Full monty 跟本是一個豐富的 all-day-breakfast, 兩塊 原味 pancake夾著 salami,煎蛋,兩條香草腸和茄汁豆,還有伴碟的沙津和薯茸。
Full monty
鹹香的pancake,我還是第一次嚐到,如果蛋黃是流心就更好了!這個早餐漢堡不錯吃!

我還想試試 oreo pancake和 treasure box這兩款甜食 pancake,不過真的是太飽了,唯有等下次吧!
$70 (Lunch)
2013-06-18 411 views
細個間唔中就會去M記食熱香餅,但直到今年3月,澳門突然開左一間班戟專門店,於是就去左一探究竟,唔好講咁多,睇相!忌廉白汁意粉--意粉係澳門黎講OK,有口感,份量亦夠!加洲班戟!--呢款係以芝士做底既班戟,班戟入面有車打芝士,配薯餅,芝士沙樂美腸同2條大香腸,大香腸入面都有車打芝士,不過條腸略咸,一定要配班戟食!墨西哥雙層班戟漢堡---呢個漢堡等左我地30分鐘,不過店家解釋係即煎同埋因為塊扒厚,需要一定時間整熟佢!講番個漢堡,份量不得了,好彩我地4個人SHARE O岩O岩好!漢堡扒亦有肉汁,但未算超JUICY!水果百寶盒---呢個唔係一般糖水鋪既水果甜品,其實個底入面全部都係細細粒既班戟,但食呢個要快,我發覺放耐左D雪糕溶哂之後D班戟冧左就冇咁好食LU!呢間野整體黎講我覺得OK,間唔中都會再去食!
忌廉白汁意粉
--意粉係澳門黎講OK,有口感,份量亦夠!
加洲班戟
加洲班戟!
水果百寶盒

呢間野整體黎講我覺得OK,間唔中都會再去食!
2013-05-17
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
加洲班戟