去了澳門威尼斯人Food Court,看到這家Pita Pan是做地中海菜的,很特別的就決定要試一下點了店員推介的Falafel bread (Mop85),店員先切開麵包再塗上鷹嘴豆醬及一些醬料店家櫃台上放滿新鮮蔬菜,有點像Subway,但當然配料方便跟Subway有不同啦,多了預先煮過的蔬菜、豆及醬汁等見到店員落力地把不同配料蔬菜塞進麵包中,覺得雖然價錢稍貴,但都算是足料的喔完成品很重呢,超多料喔這是個素菜沙律麵包,麵包不太熱、有點乾,我就用叉直接吃裡面的蔬菜算了,味道很特別,對我來說是種新口味鷹嘴豆泥跟蔬菜很配的,它的質感很細滑,可以用來做沙律醬的代替品呢Falafel其實是炸鷹嘴豆餅,是中東一帶的菜式,圓圓的外面香脆內裡呈綠色的,帶有香料味但又不會像印度菜那麼濃味女生絕對可以兩人分享一個麵包,實在是太多配料了,單是falafel已有四大粒,一個人完全吃不完呢,麵包部份我只吃了上面少少兩口而已就放棄了

再塗上鷹嘴豆醬及一些醬料

完成品很重呢,超多料喔

Falafel bread

$85 (Lunch)
Falafel bread
2014-04-22 1158 views
本來去澳門旅行走去食美食廣場超無癮,但呢間pita pan真係幾得意,個local個個包就係招牌菜,我就係食個pocket meal set,就當佢係素食既車仔包,有個肉丸,跟全自己揀餸,個肉丸即叫即炸,熱lala好好味,仲有啲醬,都好match,啖啖餸好足料,佢係半涼菜咁,唔太熱個種,全菜好健康。飲品除左汽水,仲有檸茶,lemon lime,比較特別,味道ok,唔太淡都唔太甜。薯條更加正野,係漢堡皇個隻粗薯條,又係即炸,茄汁又唔會慳比你,薯條超香。佢製作需時,係要等一等,但老闆係住香港既印度人,可以同佢吹住水等(英文!!)。
本來去澳門旅行走去食美食廣場超無癮,
但呢間pita pan真係幾得意,
個local個個包就係招牌菜,
我就係食個pocket meal set,
就當佢係素食既車仔包,
有個肉丸,跟全自己揀餸,
個肉丸即叫即炸,熱lala好好味,
仲有啲醬,都好match,
啖啖餸好足料,佢係半涼菜咁,
唔太熱個種,全菜好健康。

飲品除左汽水,仲有檸茶,
lemon lime,比較特別,
味道ok,唔太淡都唔太甜。

薯條更加正野,
係漢堡皇個隻粗薯條,
又係即炸,茄汁又唔會慳比你,
薯條超香。

佢製作需時,係要等一等,
但老闆係住香港既印度人,
可以同佢吹住水等(英文!!)。
FULL POCKET MEAL
2014-04-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$95 (Lunch)
FULL POCKET MEAL