2023-05-06 1167 views
🇭🇰 #一粒波碌去澳門-🦀 水蟹粥 (細) $210綿密,多膏,蟹多肉肥美⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🐔 醬爆雞 $85鹹鹹香香很上癮,吃著吃著就吃完了😂⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🦐 金沙蝦球 (無單點)急凍蝦,但味道正常,多金沙⭐️⭐️⭐️-⬜️ 瑤柱扒豆腐 $80豆腐很滑嫩,味道不錯⭐️⭐️⭐️⭐️-💬水蟹粥2-3人餐 $488如果每個菜都合胃口都可以叫,不然散叫就可以了,因為價錢差不了多少😂😂下次波波也應該會散叫再嘗一下其他菜式P.s. 下午經過有很多位置,晚上要排隊,安排到的話可以下午去吃~-🦀 誠昌飯店氹仔舊城區官也街28-30號12:00 - 23:30-#一粒波ARollingBall #一粒波食好西 #macaufood #macau #澳門 #澳門美食 #氹仔美食 #官也街美食
🇭🇰 #一粒波碌去澳門
🦀 水蟹粥 (細) $210
綿密,多膏,蟹多肉肥美
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🐔 醬爆雞 $85
鹹鹹香香很上癮,吃著吃著就吃完了😂
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🦐 金沙蝦球 (無單點)
急凍蝦,但味道正常,多金沙
⭐️⭐️⭐️

⬜️ 瑤柱扒豆腐 $80
豆腐很滑嫩,味道不錯
⭐️⭐️⭐️⭐️

💬水蟹粥2-3人餐 $488
🦀 誠昌飯店
氹仔舊城區官也街28-30號
12:00 - 23:30
  • 醬爆雞
2023-04-26 1243 views
澳門氹仔官也街,出名多野食,係街中間見到有間誠昌飯店,食水蟹粥好出名,見門口唔係好多人等,一於入去食個Lunch, 我們叫了3人優惠套餐MOP$488第一個出場係水蟹粥,這個粥除了用水蟹,還有肉蟹,膏蟹一起煮,有水蟹嘅鮮甜,亦有膏蟹嘅味道第二個荷葉蒸走地雞,肉質彈牙,沒有太多脂肪,雞皮薄薄,有雞味第三個黃金蝦球,蝦炸至金黃色,加埋鹹蛋黃蓉,完全包著每隻蝦,爽口第四個鮑魚冬菇扖西蘭花,鮑魚和冬菇各4件,份量足夠,不過茨汁多了些食物不過不失,略廉價錢貴了些,試一次就夠了
黃金蝦球
鮑魚冬菇扖西蘭花
食物不過不失,略廉價錢貴了些,試一次就夠了
2023-04-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2023-04-13 1009 views
澳門官也街,熱門澳門景點,有不少美食。「誠昌飯店」,聽說水蟹粥非常好吃所以決定試吓,飯店生意很好,很多人去都會品嘗水蟹粥。店面好大、位置很多。水蟹粥兩個人食點咗水蟹粥細,世都非常大碗。成隻水蟹,肉質鮮甜,粥底充滿鮮味。蒜蓉西蘭花西蘭鮮嫩翠綠,口感爽脆。
澳門官也街,熱門澳門景點,有不少美食。
店面好大、位置很多。
水蟹粥
兩個人食點咗水蟹粥細,世都非常大碗。
成隻水蟹,肉質鮮甜,粥底充滿鮮味。
蒜蓉西蘭花
西蘭鮮嫩翠綠,口感爽脆。
2023-04-05 1249 views
5人星期日7點幾入座等都只係等5分鐘,都算快😮椒鹽鮮魷🦑 💰100 ❤️‍🔥8/10分皮脆兼薄,無油膱味,魷魚有嚼勁有啲魷魚味,唔會太韌,多啲椒鹽味同無咁燶就更好🤩豉椒花螺🐚 💰150 ❤️‍🔥6.5/10分調味好重,有螺味但唔係好食到😶‍🌫️水蟹粥•大🦀 💰260 ❤️‍🔥6/10分蟹唔係水蟹,似肉蟹,啲肉幾鮮甜,但膏無味🫡粥底太綿,我麻麻,零蟹味,似係同蟹分開煲,味精重,食完好頸渴🥲白灼腰肝腸🐖 💰85 ❤️‍🔥7.5/10分豬腸少肥,但唔膩,肝都好食,唔識形容🤣腰有啲羶,一般🤏🏻墨魚丸拼鯪魚球🐟 💰90 ❤️‍🔥8/10分墨魚丸食落有啲燒魷魚嘅香味,好特別🤩鯪魚球皮脆,無油膱味,蜆芥都唔太咸,可以試〰️蔗汁🧊 💰28 ❤️‍🔥0/10分 超甜,重蔗糖,不了汽水🥤 💰12 紙巾🧻 💰2⚜️五人食 免加一 埋單💰727⚜️整體性價比 7/10分 炸嘢幾出色🤙🏻
5人星期日7點幾入座等都只係等5分鐘,都算快😮

椒鹽鮮魷🦑 💰100 ❤️‍🔥8/10分

豉椒花螺🐚 💰150 ❤️‍🔥6.5/10分
調味好重,有螺味但唔係好食到😶‍🌫️

水蟹粥•大🦀 💰260 ❤️‍🔥6/10分
蟹唔係水蟹,似肉蟹,啲肉幾鮮甜,但膏無味🫡

白灼腰肝腸🐖 💰85 ❤️‍🔥7.5/10分
豬腸少肥,但唔膩,肝都好食,唔識形容🤣腰有啲羶,一般🤏🏻

墨魚丸拼鯪魚球🐟 💰90 ❤️‍🔥8/10分
墨魚丸食落有啲燒魷魚嘅香味,好特別🤩
鯪魚球皮脆,無油膱味,蜆芥都唔太咸,可以試〰️

蔗汁🧊 💰28 ❤️‍🔥0/10分
超甜,重蔗糖,不了
汽水🥤 💰12 紙巾🧻 💰2

⚜️五人食 免加一 埋單💰727
⚜️整體性價比 7/10分 炸嘢幾出色🤙🏻
2023-03-20 1355 views
4-6人套餐 完全系垃圾自從老闆轉人水蟹粥好普通已經唔系以前隻味 變到完全冇咩特別荷葉雞 我以為係非洲鷄完全冇香味鯪魚球 同街邊小食冇分別,甚至乎更差瑤柱絲豆腐,鹹到傻椒鹽田雞 完全唔覺得肉滑嫩滑蛋蝦球稍微成餐飯正常嘅,不過如果蛋都唔得 呢間可以收檔算整體大約700 完全唔值得700中意垃圾可以可以試下
4-6人套餐 完全系垃圾

自從老闆轉人
水蟹粥好普通已經唔系以前隻味 變到完全冇咩特別

荷葉雞 我以為係非洲鷄
完全冇香味

鯪魚球 同街邊小食冇分別,甚至乎更差

瑤柱絲豆腐,鹹到傻

椒鹽田雞 完全唔覺得肉滑嫩

滑蛋蝦球
稍微成餐飯正常嘅,不過如果蛋都唔得 呢間可以收檔算

整體大約700 完全唔值得700
中意垃圾可以可以試下
今日星期六.一早會合我嘅囡囡一起過大海.嚟到澳門氹仔舊城區.行咗一陣間.間間食肆都排哂長龍.由其最近才爆紅嘅牛雜食肆.唔理係唔係名店或者係未聽過嘅店舖.都排晒隊.有啲誇張到要排到去隔離街.我就唔會排.難得嚟到都要爭取時間.經唔覺已經係早上11點30分.今次囡囡Book咗盛昌蟹粥枱.講真句.早幾年係疫情之前.已經食過.我覺得都係名大過於實.不過囡囡未食過.即管再嚟試吓.舖頭改變了.新裝修.地方大咗及整潔咗!今次點餐如下:1. 蟹🦀️粥(細煱)X1 $210元2. 瑤柱伊麵 X1 $60元3. 椒鹽鮮魷 X1 $100元註:📌食品及蟹🦀️粥都係一般質素.並唔會再打算回頭.所以叫咗三個食物.已經放棄咗.不誠實的店舖!🥹🚶🏻‍♂️👉📌誠昌飯店 (氹仔舊城區)氹仔舊城區官也街28-30號
今次點餐如下:
1. 蟹🦀️粥(細煱)X1 $210元
2. 瑤柱伊麵 X1 $60元
3. 椒鹽鮮魷 X1 $100元
水蟹🦀️粥🥣
瑤柱伊麵
椒鹽鮮魷🦑
🚶🏻‍♂️👉📌誠昌飯店 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區官也街28-30號
2023-03-11
$93 (Lunch)
誠昌飯店位於澳門氹仔,是一家以粵菜為主的中餐廳。外部招牌和店外裝潢令人印象深刻,然而,進入店內後,裝潢和設施相對較為平實和老舊。不過,誠昌飯店的菜品仍然是其亮點之一。其中,水蟹粥是必點之選。螃蟹肉質鮮嫩,湯汁濃郁鮮美,令人回味無窮。荷葉蒸走地雞也是推薦之一。使用優質走地雞,加上新鮮的草菇和荷葉蒸,令雞肉入口鮮嫩多汁,十分美味。總體而言,誠昌飯店提供了一個高品質的用餐體驗,菜品味道鮮美,值得一試。不過,店內裝潢和設施相對較為平實和老舊,可能不太符合一些人的期望。

荷葉蒸走地雞
香港比較難搵到蟹粥,係澳門食多幾碗😂未食熟食中心之前,多數食呢間,好多人推介好出名。位於官也街,地點方便。。馳名蟹粥 小$210用左水蟹,蟹殼比較大同無咁硬,肉質唔會過實,好有鮮味。連埋蟹膏一齊煲,粥底好綿好鮮甜,粥嘅份量好多,夠2-3人食。粥底唔算杰身,可以參考下。啲蔥仲擺得好靚😂椒鹽鮮魷 $100炸粉夠薄,好酥脆,鮮魷彈牙,口感好好,唔錯。如果只留係氹仔又想食蟹粥,值得一試,可以揀套餐或其他野食。推介指數:8/10 抵食指數:7/10

。馳名蟹粥 小$210
馳名水蟹粥

椒鹽鮮魷 $100
炸粉夠薄,好酥脆,鮮魷彈牙,口感好好,唔錯。
椒鹽鮮魷

如果只留係氹仔又想食蟹粥,值得一試,可以揀套餐或其他野食。

推介指數:8/10
抵食指數:7/10
馳名水蟹粥
2023-03-15 503 views
📍誠昌飯店🇲🇴 氹仔舊城區官也街28-30號呢間都係朋友推薦嘅原來都係老字號嚟㗎嗰日預先打電話訂咗位去到夠鐘都仲要等多大概15分鐘勁多人喺門口如果冇book位唔知真係要等幾耐因為懶得諗食咩叫左個4-6人套餐 好似六百幾蚊😋 椒鹽鮮魷呢個真係超級超級好食!!!我覺得係最好食嘅一個餸佢炸得超級脆 金黃色嘅同平時喺大排檔食嘅唔同係我食過最好食嘅椒鹽鮮魷😋瑤柱煮生菜一般啦正常嘢😋 豉椒炒蜆呢個都一般啦個汁有啲鹹 撈飯食可能會好啲😋 炸鯪魚球拼墨魚丸呢個都好好食個人覺得墨魚丸好食過鯪魚球佢啲墨魚丸唔係平時打邊爐嗰啲墨魚丸係真係墨魚肉做嘅墨魚丸鯪魚球都唔腥😋 水蟹粥嚟到最出名嘅水蟹粥好食嘅但係冇乜特別?😂😂啲粥好綿😋 蝦仁炒蛋蝦唔算多但係個蛋炒得超好食😂😂😂😂總結 得閒都可以去試吓嘅老字號 不過散叫好似會比較好啲 佢啲炸嘢好似好食啲
📍誠昌飯店
如果冇book位唔知真係要等幾耐

因為懶得諗食咩
叫左個4-6人套餐 好似六百幾蚊
😋 椒鹽鮮魷
呢個真係超級超級好食!!!
我覺得係最好食嘅一個餸

• 椒鹽鮮魷
  • 酥炸鯪魚球拼墨魚丸
  • 豉椒炒花甲
2023-02-27 766 views
疫情原因封關3年,一直擔心澳門出名的飯店會堅持不了!在一開關就要來看看,來到澳門必去兩景點(一是官也街、二是大三巴),今次來到官也街見到誠昌飯店排隊人龍不算多,當然要去吃人氣之選水蟹粥🤤水蟹粥有大份/小份選擇,個人覺得小份就夠吃了,粥底綿滑但米粒分明,小份亦有一整隻水蟹鮮味十足。因為之後還有行程不敢不敢多點,另外只叫了豉椒炒蜆和椒鹽鮮魷,鮮魷值得一提的是粉漿很優秀,不會太厚又不會沒口感,拿捏得剛剛好。
2023-02-16 1011 views
香港好少食水蟹粥,甚至賣粥的舖頭都已經唔多。店舖擴展了,有舊舖有新舖,新舖就環境好、舊舖就服務好,可以選擇。可能因為食海鮮,所以價錢亦不低。水蟹粥- 細鍋都已經幾大鍋,應該夠3人吃,大約可以分十多個細碗。裡面有半隻水蟹,蟹味濃郁,很有蟹膏味,粥底又濃又綿,唯一不足是蟹肉不多,是水蟹的特點?椒鹽鮮魷- 外皮很脆,炸漿厚薄適中,魷魚夠大隻所以好彈牙。官也街已經成為遊客在澳門飲飲食食同手信最火熱嘅步行街,之所以火紅都因為當中店舖質素高。

椒鹽鮮魷
- 外皮很脆,炸漿厚薄適中,魷魚夠大隻所以好彈牙。

2023-02-14
$155 (Lunch)
2020-01-22 1946 views
在一月初成行的澳門行,終於讓我們有機會一嚐聞名多時的水蟹粥。誠昌飯店位於舊城區官也街,街上擠滿了遊客,鄰近亦有很多著名或特色的食店。水蟹粥一碗直徑達25cm,足夠三至四個人份量。粥底清甜,沒有過濃或太鹹。僅僅憑著沒有外加調味,只靠原材料帶出鮮味這一點便讓這粥馳名海外了吧。整碗粥都是滿滿的蟹味,不過蟹肉不多,幸好店家深悟「相機食先」這一道理的重要性,每碗粥都會提供一個大大的鮮紅的大蟹殻,吸睛度爆棚!惟內裡的蟹膏又乾又硬,實在說不上合格,雖然外觀是令人垂涎欲滴的鮮橙紅色另外店家並沒有提供濕毛巾,卻要顧客覺行拆肉,服務水準有待優化。另外值得一提的是「炸鯪魚球」,味道鮮甜鮮美,肉質彈牙而且十分扎實,相信採用了很多魚肉去製作,並沒有加很多粉,口感滿分!

2020-01-07
2020-01-16 1447 views
本身諗住食葡國餐,但餐廳無位,見到呢間出邊貼滿雜誌推介、明星相,就諗住入黎試下,點知就中伏⋯一開始黎既「西蘭花炒鮮魷」,非常普通,看似只係白烚西蘭花同鮮魷就算,連蝦醬也沒有配上,要問先有⋯之後叫左「酥炸墨魚丸拼鯪魚球」,同普通係屋企落油炸無分別,唔知點解餐廳覺得佢會係招牌菜⋯最後黎左一碟「荷葉蒸雞」,催左好耐先送上黎,作為最後一碟,本身都對佢有少少期望,但又係失望。隻雞啲肉「霉」、無雞味,荷葉無荷葉味,感覺係一塊爛葉蒸霉雞,三碟之中最差。入餐廳食之前要睇食評,今次我就無睇就入左去,中伏!

入餐廳食之前要睇食評,今次我就無睇就入左去,中伏!
2019-12-29
2019-12-29 1449 views
來到澳門覓食,當然要試吓遠近馳名嘅水蟹粥啦~水蟹粥有大份/小份揀,店員表示大份比起小份多1-2碗粥~ 咁我地就叫左個小份~水蟹粥 (小份) ($210)✨一份小水蟹粥有半隻蟹加6碗粥,幾適合2-3個人食~✨水蟹好新鮮好好味!嗰種鮮平時好少食到~ 連帶粥都有鮮味,粥入面仲有唔少蟹膏粒,配埋蔥粒味道更fresh😋😋✨扣分位係蟹肉份量唔多,冇咩肉食,同埋粥入面會有蟹殼碎,食嘅時候要小心啲~豉椒炒花甲 ($80)✨豉椒醬濃郁惹味,花甲唔算好有鮮味,有一部份花甲肉都離開左個殼,整體質素不過不失~總結,推介好有鮮味嘅水蟹粥,去到誠昌飯店見每枱都會叫一份,必點呀😋😋
來到澳門覓食,當然要試吓遠近馳名嘅水蟹粥啦~

水蟹粥

水蟹粥 (小份) ($210)

✨一份小水蟹粥有半隻蟹加6碗粥,幾適合2-3個人食~

豉椒炒花甲

豉椒炒花甲 ($80)

2019-12-28
$100 (Dinner)
2019-12-19 939 views
到官也街主要並不是要買手信,而是去吃水蟹粥。店內外都掛有明星照作宣傳,前幾年曾到此吃過,但卻忘記了水蟹粥的味道。今次友人想吃蟹,故重臨點了小窩水蟹粥$210,説是二人份量。等了大約十多分鐘,店員拿來一個白窩,盛着金黃色的粥,中間是紅彤彤的蟹蓋,再加上綠色的葱花,賣相醒神亦能提起食慾。粥底是廣東式黏稀度,鹹蛋碎令粥帶金黃色,味道亦鮮甜。雖然粥面有一個蟹蓋,卻沒有一隻全蟹的份量,只有一隻蟹鉗。蟹肉一絲絲軟滑,但係吃不到鮮味,可能是已融入粥裡。