2011-09-10
sep 03, 11........睇完show...........3人來dinner :1) 撈麵 (mop60)-麵種有大約7-8款揀,即叫即整-而個配料就有6款左右-揀來蘭州拉麵配山西肉末炸醬 (女侍應介紹)-其實可以揀多款配料,就+mop5-個拉麵喺有咬口,好難食中式麵有呢種咬口度,韌度都唔弱,但友人就嫌硬咗d,同無湯,就乾咗d-個炸醬真的1d都唔辣,唔濃味,反而覺得應該要濃味1d,咁先可以吊起無味嘅麵條2) 湯麵 (mop60) -麵種都喺嗰7-8款揀,即叫即整-而個配料選擇,就多成倍-湯底有好似3款-揀來刀削麵配紅燒牛根腩+豬骨湯-其實可以揀多款配料,就+mop5-個麵因為喺用手削,所以每條自然粗幼不1,粗嘅部份會比蘭州拉麵有咬口,但又因為有湯浸住嘅關係,解決咗乾身嘅問題-有湯好味d-而個牛根腩炆得好入味,肉都鬆,唔實,有陣溫溫嘅8角味3) 懷舊鮮鍋貼 (mop33) -正常4) 驢打滾 (mop25) -曾喺tst嘅東x順試過,做得唔好,因個麵粉味好重-這個個皮都煙韌,表面微硬,裡面嘅紅豆蓉唔甜,仲會撈少少紅豆粒+番少少口感,唔會成pat嘢* 有個煮麵嘅open ki
1) 撈麵 (mop60)
-麵種有大約7-8款揀,即叫即整
-而個配料就有6款左右
-揀來蘭州拉麵配山西肉末炸醬 (女侍應介紹)
-其實可以揀多款配料,就+mop5
-麵種都喺嗰7-8款揀,即叫即整
-而個配料選擇,就多成倍
-湯底有好似3款
-揀來刀削麵配紅燒牛根腩+豬骨湯
-其實可以揀多款配料,就+mop5
-有湯好味d
-而個牛根腩炆得好入味,肉都鬆,唔實,有陣溫溫嘅8角味
-正常
4) 驢打滾 (mop25)
-曾喺tst嘅東x順試過,做得唔好,因個麵粉味好重
* 見到人哋有特色嘅斟茶 (用長嘴柄嘅茶壺)..........但唔知要叫邊款茶先有