2019-01-27
去澳門旅遊之前又做過RESEARCH既你,一定知道呢間食水蟹粥既餐廳!老實講,食之前都擔心會唔會名不符實,始終聽唔少朋友講澳門既水蟹粥就麻麻地既~我地一行五人,所以叫左窩大既水蟹粥。蟹既份量的確比我想像中少,但都有D膏,同埋食落係冇發霉既味~粥既質地就屬於較稀,淡淡既蟹鮮味同用膏蟹粥煲到好杰好杰既又另一種風味,佢唔會影響到你食其他小菜既胃口。我地每人都食到兩碗差不多,我自己覺得二百幾過下口癮都抵食,蟹既所有部位都齊既,冇將貨就價,有風味既。炸墨丸一咬落去係熱到辣到,而且入面仲有一粒粒既墨魚食得到!佢係配鼓油既,但如果配喼汁就應該更PERFECT~跟住就到呢味椒鹽魷魚,我覺得就一般般,可能我慣食開重口味,食落個口應該咬到香口既椒鹽粉漿,但呢個就好諗⋯⋯對瑤柱伊麵本來冇咩期望,反而意料之外好食!佢瑤柱份量好多,伊麵吸曬瑤柱既咸鮮,每一淡都係好滿足既感覺!
老實講,
食之前都擔心會唔會名不符實,
始終聽唔少朋友講澳門既水蟹粥就麻麻地既~ 我地一行五人,所以叫左窩大既水蟹粥。
佢唔會影響到你食其他小菜既胃口。
我地每人都食到兩碗差不多,我自己覺得二百幾過下口癮都抵食,蟹既所有部位都齊既,冇將貨就價,有風味既。 炸墨丸一咬落去係熱到辣到,而且入面仲有一粒粒既墨魚食得到!
佢係配鼓油既,但如果配喼汁就應該更PERFECT~ 跟住就到呢味椒鹽魷魚,
我覺得就一般般,
可能我慣食開重口味,
食落個口應該咬到香口既椒鹽粉漿,
但呢個就好諗⋯⋯ 對瑤柱伊麵本來冇咩期望,
反而意料之外好食!
佢瑤柱份量好多,
伊麵吸曬瑤柱既咸鮮,
每一淡都係好滿足既感覺!