2019-12-23
係澳門大三巴議事庭行完街睇完光影節表演,就走到新馬路找間飯店休息吓食餐飯就返港見到呢度有好多間飯店,隨便選左一間入去醫肚先睇餐牌有好多懷舊菜式和鮑參翅肚嘅貴價菜式,因下午食得好飽,晚餐食唔到太多,而且想食清d,問侍應有乜特別好介紹佢就介紹上湯豆苗、雞煲大勾翅和砵仔焗禾蟲,見佢介紹都唔太heavy,而且焗魚腸就試過,禾蟲就未試過,即管就信侍應嘅推介雞煲大勾翅(3-4人份量)每人有兩碗翅湯和幾塊魚翅,湯入囗好濃郁,有d雞絲和豬肚,翅幾大塊入囗好爽上湯豆苗:上湯幾清甜,豆苗嫩滑可囗砵仔焗禾蟲:份量適中,焗得未夠脆,得少少脆,蛋香味唔夠,聽我爸媽講禾蟲冇以前內地鄉下噤好食噤肥美,因我第一次食冇得比較,衹覺得同食白飯魚炒蛋一樣,禾蟲冇乜囗感,感覺唔太差,可接受呢間d菜都唔差,見其他枱嘅餸菜賣相都幾靚,唯一係價錢唔算平
上湯豆苗:上湯幾清甜,豆苗嫩滑可囗
呢間d菜都唔差,見其他枱嘅餸菜賣相都幾靚,唯一係價錢唔算平