2023-03-24 4225 views
今次同另外3個朋友到澳門2日1夜, 朋友曾經黎過呢度食過野想再食過, 幾經艱辛比我地搵返間餐廳位置, 不過去到個陣已經滿座, 要等1個鐘多先有位, 所以唯有周圍行行再返黎。入到去發現原來佢有2層, 咁都正常d, 如果唔係真係做唔到幾多生意。雖然就算有第2層都唔叫大, 但都坐得舒服。葡式薯蓉青菜湯 - 個湯好特別同好味道, 雖然加左薯蓉係個湯入面, 唔會令到佢好杰, 但又有薯蓉gei口感葡式白酒檸檬炒蜆 - 個檸檬汁真係fresh好開胃, 不過d蜆個味怪怪地, 唔係腥味, 或者可能係海水味太重, 我個人本身對呢類異味係好sensitive, 所以個蜆我1般般燒德國鹹豬手配黑椒醬汁 - 個豬手燒得過火, 太乾, d肉都榎榎地燒雞釀飯 - 呢個好食, 除左雞個皮烤到好適中好脆, 入面d飯係帶有甜味gei番茄飯, 明顯唔係普通茄汁煮出黎。其實我好鍾意食, 只比4分係因為如果佢d雞肉唔夠嫩口芥末燒羊鞍 - 個人認為個芥末同個羊唔太夾, 雖然d羊唔太有羶味, 不過我都覺得麻麻地鮮忌廉薯蓉焗馬介休 - 果然係呢度gei主打名菜之1, 佢個忌廉唔會好重, 唔會搶左本身薯蓉個味道, 但又可以令到薯蓉本身

葡式薯蓉青菜湯

葡式白酒檸檬炒蜆

燒德國鹹豬手配黑椒醬汁

燒雞釀飯

芥末燒羊鞍

鮮忌廉薯蓉焗馬介休 - 果然係呢度gei主打名菜之1, 佢個忌廉唔會好重, 唔會搶左本身薯蓉個味道, 但又可以令到薯蓉本身個質感滑左。而且第1啖食馬介休落口我以為自己食緊蟹肉, 當然再咀嚼之下係食得出分別。
鮮忌廉薯蓉馬介休

最後個staff送左碟野比我地, 起初我地以為係甜品, 點知最後發現係春卷, 呢樣送gei野就唔會有太大驚喜, 但澳門gei staff好多都好nice, 會令到客人食得更開心
春卷
葡式薯蓉青菜湯