2018-07-17 9326 views
工作關係,美味子去左澳門幾日。是晚被安排去呢間小舖食晚飯,同事們話呢間餐廳曾經拎過星,好味又扺食而且仲要一早book定如果唔係會冇位。去到既時侯門口已經掛左全晚滿座既紙牌,門口企左幾個葡國人飲酒吹水,入到去有d葡式既裝飾同陣陣既食物香味,時間較得啱啱好,d野食已經一早為我地準備好上左係枱。今次係美味子第二次嚟食,馬介休係其中一樣美味子覺得必食既,因為真係好食過好多葡式餐廳,係香港既話更加唔使旨意食到呢個水準。其次炒蜆同冷盤八爪魚都係屬於必食系列,炒蜆冇港式大排擋嗰d咁濃厚但確實幾惹味開胃,會食唔停口。我地一大班人叫左幾個焗飯好快就清晒,味道唔太濃同唔油膩,仲有好香既蕃茄味所以好開胃,美味子我連橄欖都食埋。不過是晚最好味都係碟煎豬排加薯條,熱辣辣又脆卜卜既薯條加塊煎得脆口又薄身既豬扒,我地好快清完又再encore左多一碟。另外其實仲有佢地既Sangria都好好飲,落足生果非常鮮甜,好可惜我地好快就飲完冇機會俾美味子留低倩影;仲有木糠布丁都好地道,不過美味子就覺得太甜,食既時候要配返杯咖啡/茶就會好d。

• 炸馬介休球
  • 八爪魚沙律