2017-04-23
食完生煎包,麻糬同炭燒魚餅包呢啲pre-lunch之後,終於要正式食個Lunch啦而今日既Lunch亦係本日行程其中一個重點 - 《Paddington》,我地選擇去既係歐式呢間,因為想試佢個卷餅(註:Paddington係澳門係分歐式同美式兩間,賣既野係唔同架!)今次既位置就係鬧市既一條小巷入面,行入去你就會見到一間黑色玻璃屋架啦!環境好恬靜嫁,好似遠離左鬧市既繁囂咁,入到去仲幾好坐添,好大嫁,有2層,樓底都好高,完全冇壓逼感!最岩我地避下雨同食個靚lunch傾計😚😚!睇完Menu之後(Menu超大本嫁,圖文並茂),我地就有左決定啦!就決定叫 - 三文魚牛油果卷餅 同 抹茶紅豆卷餅!同埋我地好好彩喎!最近做緊promotion,只要like同share佢地個fb page,每點一樣野都可以加$1換1隻炸蠔,而每一樣野最多可以換3隻,換句話講,我地可以換6隻,但因為唔想太飽,我地只係換左3隻者1)吉列蠔 :⭐️⭐️⭐️新鮮熱辣炸起,食落超脆!不過太厚粉啦⋯⋯蠔其實好細粒,尚算有蠔味既,1蚊隻,好抵!!合格!2)三文魚牛油果卷餅 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大愛呢個班戟卷餅,薄身得黎好軟綿綿,卷起左一層層好
大愛呢個班戟卷餅,薄身得黎好軟綿綿,卷起左一層層好有層次!餡料用左三文魚同牛油果,味道配搭出色,好夾又健康,唔會話牛油果/三文魚太重味,而係入口先黎一陣牛油果味再有三文魚味滲出!(屈小姐點果陣仲以為係煙三文魚,原來係熟既三文魚!隻味仲好夾添!)最要讚係佢加左生菜絲!口感加爆分之外,加左菜更加好食食!又唔會漏!
不過⋯側面D千島醬其實可以唔駛加/點,因為佢味道太霸道,會遮晒所有味,除非你真係好鍾意食千島醬啦⋯⋯
少少建議比Paddington: 如果卷餅切口位啲千島醬可以唔好咁重手/放碟邊等食客自己點就好啦!因為頭兩啖真係太多千島醬,遮哂啲味
老實講,呢碟野除左靚,真係太令我地失望啦⋯簡單D講係多幾層既超滯豆沙包咋
A) 賣相: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
影相呃like一流!相信冇乜人有異議!而且佢個樣其實好吸引,好似好好食咁連我地都被騙
B) 抹茶雪糕 : ⭐️
冇抹茶既回甘味,係假綠茶味,只有甜味⋯而且好快溶,要盡快食
C) 抹茶紅豆卷餅 :⭐️⭐️
靚就靚啦⋯一食落口個紅豆味太搶⋯勁甜,完全食唔出抹茶味⋯連綠茶味都唔覺呀!超似759賣緊果個抹茶紅豆豆沙包,唯一好過佢既只係多幾層only 最後我地要用溶左既雪糕做醬撈埋黎食先食到D,無做大哂鬼
D) 士多啤梨 :⭐️⭐️⭐️⭐️
唔好講笑,成碟個亮點就係粒士多啤梨,又香又甜!我地即時諗到如果我地叫士多啤梨吉士卷餅應該勁好食!唯有下次試過⋯
Ps 會再幫襯個三文魚牛油果卷(少醬)! 識簡野食其實應該好好食
#美食治癒心情
#有個爲食女朋友係幸福既