2019-04-07
暢遊澳門嘅晚上,行下行下發現已經頗夜,又有少少肚餓,於是決定喺官也街搵嘢食。當時唔係好多鋪頭仲有開,行過見到呢間叫新波爾圖嘅餐廳,門口幾有葡國特色,選擇唔多嘅情況下決定試吓呢間餐廳!見到餐廳有兩枱都有叫呢個檸檬白酒炒蜆,所以我哋都叫來試吓。香港就唔多餐廳會有呢一個菜式,嚟到咁多葡國餐廳嘅地方,一於試試啦!睇落好似唔係好大碟,但其實兩個人完全夠分。白酒煮嘅時候酒精會揮發,剩低嘅味道同檸檬配合就成為呢個汁。首先試試個汁,有淡淡檸檬味幾特別!主角蜆煮得剛好,頗有鮮味。另外仲有一啲生嘅蒜片,加上少少辛辣嘅味道,亦增加口感。另一道菜係香煎三文魚扒伴意大利飯,意大利飯嘅醬係用香草同奶油煮成,食落會有淡淡奶香,但係質感控制得好好,唔太稠,食完個飯都唔會覺得好膩。飯就有少少過熟,但整體幾好味!今次唔係太肚餓所以叫得唔多嘢食,下次一定返嚟再食,期待其他菜式。