2016-09-26
十年唔去一次澳門嘅我,估唔到一嚟就遇上...... 好姊妹一向喜歡綠茶的食物,之前已經上網搜尋到呢間店,覺得好靚而且又可以慢慢品茶,所以滿心期待地黎到。 小店3點鐘開門,我們3點3已到,來到的時候店內尚未有客人,一入去店員便要求我們着襪才可以進入,假如沒有的話便要被迫買$8的襪子才可進入,網頁冇預先講已經不太滿意,不過既然黎左唯有焗住買對襪,入鄉隨俗,呢個我接受。 入面大約得10張枱,坐塌塌米咁品茶,望落去係幾得意,但4個人坐係有點迫。 入到去店員會介紹Menu,細看之下充滿日本風的店竟然賣中國茶多,找不到抹茶的蹤影?! 茶有傳統裝及簡易裝之分,傳統裝係有人示範點沖茶,而簡易裝則沒有,我們對沖茶沒有興趣,所以選擇了簡易裝。 想不到上枱的竟然是玻璃瓶,沒有茶葉,想再沖都不可以。而且保溫效果很差,大概10分鐘茶便涼了。 我選了大紅袍,味道十分普通,而龍井則沒有甘香味道。最特別的是朋友的玫瑰果+蜜樹茶,聞落去似麥樂雞的甜酸醬,飲落去淡而無味,$45只值這個質素? Menu寫明每種茶都附送小食一份,但到最後茶都喝完了還沒有上來,朋友不停揮手,但待應好像視若無睹,最後果凍原來
Menu寫明每種茶都附送小食一份,但到最後茶都喝完了還沒有上來,朋友不停揮手,但待應好像視若無睹,最後果凍原來是忘記了給我們。
店內有free wifi,但完全唔work,當我詢問wifi問題時,店員堅持自己上到,是因為我用了飛行模式的關係,正常common sense都知飛行模式同wifi係2回事,之後到其他店員發現真係上唔到先肯信自己wifi出問題。
見到有一男一女冇book枱但勁想入去,最後如願以償入到,真的心諗有咩咁特別,虛有其表的一間店,希望呢篇食評可以令少d人中伏,想去品茶仲有更多好地方。
後記: 本來我只把負評放了在Instagram,但後來竟然收到一些私人acc不停鬧我朋友港女,一睇就知係餐廳自己友,所以不得不把負評放上公眾平台,讓大家知道這間店的黑暗面。