2018-06-10
獨自爬起身回港,幸運地一出酒店就有的士喇,真好!竟然一對州民男女從後衝前打我尖,離晒譜架!誰知無上車喎,司機表示趕時間交更唔順路,所以唔車佢地啊。抵死呀,心都涼!係我既始終係我既,掙咩啫?最終載我去碼頭,而且司機叔叔仲要好鬼 nice 添喎。到達碼頭見仲有時間,嘆個早餐先上船。麥當奴係左近,梗係唔去啦,好采發現有間南北麵店小廚啫。雖然係商場走廊舖,座位半開放式,檯櫈夠大張,密度不太高,都算坐得舒服。菜牌上面既小炒非常吸引,我勁有興趣呢!不過食早餐乍喎,算吧。好采碼頭有食肆醫肚唔洗捱餓咯,食飽飽滿足地上船返香港。五香牛腩麵走蔥,賣相竟然使我聯想到沙嗲牛肉麵呢!五香醬汁又濃又多,為淡淡湯底增味不少。大大舊鬆化牛腩,不乾不硬不鞋,清純五香汁滲透其中。爽彈生麵掛上五香汁連腩肉,梗係好味啦,預料之外的滿意。小籠包,不是灌湯小籠包,不過豬肉軟綿滑滑,味濃多汁濕潤,皮雖厚但嚥韌,泛出麵粉香。沾上酸醋暢快地一口一粒,開心舒服。