2018-04-07
不嬲對葡國菜嘅印象麻麻,所以同家人嚟咗澳門咁多次,都冇特意走入一間葡國餐廳搵食。朝早喺氹仔食完早餐,十二點零,路過呢間望落平實嘅小店,畀佢門口掛住一塊寫上fully booked嘅紙牌吸引住。心諗呢間餐廳真係咁fully booked!即刻上Openrice摷下呢間餐廳嘅資料,見到佢整體評分唔低,於是入去問下今晚三位六點半仲有冇位。餐廳侍應全部係葡國人,其中一個侍應用啲算係流利嘅廣東話同我講,話今晚full晒,剩番近門口貼住bar枱嘅一張二人枱,問我要唔要。要囉!黃昏六點半準時入座。入座前已上Openrice搵啲食家指點迷津。我哋一家三口就咁決定。開始上菜時,侍應送上三個豬仔包。馬介休球$48/三件。上枱時嘅馬介休球係剛剛炸起,食時要小心辣咀。馬介休球外皮炸得脆而不硬,內裡夾住馬介休嘅薯茸軟滑得嚟味度適中唔覺鹹。不過$48三件size偏細嘅馬介休球就嫌貴咗啲。(3.5分/5分)炒蜆$145。啲蜆有番咁上下大隻同肥美,碟蜆仲炒得鑊氣足同夠香,加咗少少辣令到碟蜆更加惹味。海鮮飯$168。呢個蕃茄湯底嘅海鮮飯,海鮮配料一啲都唔馬虎,有蝦,蟹,青口同魷魚。最鍾意佢上枱時係熱辣辣,食耐咗都唔會咁
海鮮飯$168。呢個蕃茄湯底嘅海鮮飯,海鮮配料一啲都唔馬虎,有蝦,蟹,青口同魷魚。最鍾意佢上枱時係熱辣辣,食耐咗都唔會咁快凍。
燒排骨$145。伴碟嘅薯條係新鮮炸,所以熱得嚟個心仲好軟腍,食到唔多想停,可惜份量唔多。排骨燒得夠香,不過幾條排骨就真係好排骨,冇乜肉,多番啲肉會好好多。
雞蛋布甸$52。最後食番個甜品嚟埋尾。本來係揀木糠布甸,不過餐廳話木糠布甸兩日前已賣晒。吓,乜木糠布甸唔係日日新鮮做咩,點解仲講緊兩日前嘅嘢嘅!不過卒之都叫咗雞蛋布甸。淋上焦糖嘅雞蛋布甸唔係特別滑,但感覺幾香幾唔錯。
當晚因為要趕搭船返香港,餐飯食咗只有一個鐘,但已足夠令我對葡國菜改觀。
今次用餐嘅經驗話畀我知,想喺澳門食到好嘢,一定要避開一啲傳統多人光顧嘅名店。呢啲鋪頭總令我覺得不外如是或不及所料。用心去發掘一啲小店或會有意想不到嘅收穫。