2018-03-29 1335 views
穿梭在澳門旅遊區,位於澳門其中一條好受遊客歡迎,充滿歐陸風情的手信小街,官也街是也。今次會試呢間椰雞黃,係某日在我澳門朋友FACEBOOK 上睇到,見佢有LIKE 個粉PAGE,再望望個價錢,嘩!點解會0係官也街出現晚餐四十蚊有找0既一碗麫,雖則飲野另計,澳門地食晚餐都唔會包飲品,澳門葡菜餐館連水都要俾錢叫,而家普普通通出街無要求,求奇食都貴到屎,所以呢,一個字「平」係好震撼,而呢個平字更出現 0係威尼斯人、銀河附近而且係咩咩魚翅、物物葡菜林立的遊客區,以後終於有個地方係可以負擔成日去食。椰雞黃雖則位於大街上,但其實佢個門口 有D細,白天去就留心D,夜晚去你就會見到佢個勁量發光招牌,好SHARP。一打開門,你會見到店面設計,配合番椰汁咖喱呢個THEME,所以店面主色係黃色設計,以快餐店模式黎講,又有電視睇,佢算係坐得舒服。睇下個MENU,佢係「食材果幾樣 一汁走天下」,個椰汁沙爹汁底先係鎮店之寶,湯底可以玩大、小、中、不辣,而食材不離豬牛、雞翼,但有90幾樣配搭,所以個MENU 就好長下,粉麪、包類、小食。早、午、下午、晚餐,其實都可以玩到幾多花款下,仲有米、河、油麪、米線、泰國米粉等

睇下個MENU,佢係「食材果幾樣 一汁走天下」,個椰汁沙爹汁底先係鎮店之寶,湯底可以玩大、小、中、不辣,而食材不離豬牛、雞翼,但有90幾樣配搭,所以個MENU 就好長下,粉麪、包類、小食。早、午、下午、晚餐,其實都可以玩到幾多花款下,仲有米、河、油麪、米線、泰國米粉等麪底俾客人選擇。

其實都覺得自己幾玩野,因為我唔太想食辣,我都知食呢D點都有少少辣,你係無法去避。果則,EVEN 我叫不辣,都係有辣的。如圖吧,湯底可以再加料,椰汁味多D,沙爹再香D,一定無得輸。

由於我上次食左椰汁雞米,本身以為食材係一舊舊0既雞肉,但其實係雞翼黎,所以大家唔好俾個MENU THICK 左。由於本人本身一般雞翼,而上次覺得雞翼內不夠味,所以我飛走椰汁雞。另外,我上次有俾錢加大,但後尾我食到好好飽,所以如果你係男士,可以諗下要唔要加大。

所以今次我叫椰汁豬扒湯泰米,泰米質地比廣東米幼身,而且腍身些。今次食豬扒呢,係算厚身、有口感果種,豬肉一咬就能斷。而且係本身煎香左,好有家庭菜油香味道,我估應該都係簡單用鹽、黑椒等腌左再煎。

佢其實俾到SURPRISE 我係果幾舊油炸鬼,油炸鬼半脆半腍,因為放左係湯上,但可以想像到,油炸鬼索曬D湯再放口內果種FEEL...軟軟腍腍,多重口感。本身油香再加個湯底,其實成碗米最好味係呢幾舊。

雖則椰雞黃可以再做好D,但我已經係佢0既粉絲,因佢CP 值 太勁爆。

而且0係果條街,無論食店好唔好食都好,有唔有名都好,當旁邊都係開高價時,幾多間食店會關心街坊本地人,而做呢D 良心價錢。
豬扒泰國米
PORK CHOP
油炸鬼 呀
泰米
yellow yellow and white
殘眼發光招牌
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$37 (Dinner)
豬扒泰國米