第三次黎澳門,唔同的是有4個認識最少8年的朋友齊齊同行,可以試下一D平時自己叫唔到幾多款食物的餐廳!呢間餐廳係朋友推介,去到的時候己經有幾多人排隊。好彩朋友話比我知原來係有得book台,一去到就有得入去啦黎之前有上過openrice,已經諗好叫咩,所快快手落單,而上菜亦都好快手。叫左五樣野:1st: 招牌葡式焗乳豬飯 ($168) 呢個份量都幾大碟,最岩多人分享。乳豬皮都香口,半肥瘦岩晒我!乳豬個皮都幾脆,但一定要趁熱食,否則好快就會淋。但係D飯就比較濕,似係炒飯多過釀飯。2nd: 三文魚忌廉天使麵一黎到會諗:咦,點解水汪汪ge?但食落又唔覺,食落個汁同平時食個D唔同,有D甜味。唔知有無可能係落左酒,又唔會好稀或者好溜,係算有驚喜。推介推介3rd:芝士馬介休球其實本身係想叫芝士薯蓉焗馬介休酥皮,但叫錯左。上台個陣係超級熱,會見到D熱除除升起! 但係個味對我黎講就有D咸啦。4th:葡式臘腸炒雜菌呢樣野好普通,同埋佢有太多洋蔥同牛油,掩蓋左其他食物的味道,唔太鐘意。5th:麵包焗葡國雞呢個同農夫包好似,但係就硬身D,所以食之前,待應係會幫我地剪開佢。因為佢太脆,自己再切開個包細細舊個陣係會

1st: 招牌葡式焗乳豬飯 ($168)
2nd: 三文魚忌廉天使麵
3rd:芝士馬介休球
4th:葡式臘腸炒雜菌
5th:麵包焗葡國雞
呢個同農夫包好似,但係就硬身D,所以食之前,待應係會幫我地剪開佢。因為佢太脆,自己再切開個包細細舊個陣係會D碎周圍飛。如果唔介意,用手拎一大舊點汁係比較方便。入面除左雞,仲有蕃茄,椰絲同薯仔。呢個配搭都幾好,有D蔬菜類係入面,椰絲可以提升D香味。
另外朋友就叫左個忌廉湯,D茹都磨得幾碎,同埋個texture唔係普通罐頭湯咁。鍾意飲湯朋友可以一試!
~~~~~~~~~~~~
一入座己經full,都有唔少一家大細黎食。坐落唔會好迫,每人計大約百幾蚊,都幾合理,大家去澳門都可以遢下。
2015-12-29
$125 (Dinner)
  • 三文魚忌廉天使麵
  • 葡式乳豬釀飯