2009-12-28
六人馬交團多得C妹細心安排,開開心心於25/12/09出發。霧鎖濠江,估不到我地搭的一班船因大霧而要延遲泊岸,11:00上船要成2:00先到澳門,後來更知道原來金光飛航發生了撞船意外,怪不得要咁小心啦﹗坐左成三個鐘頭船,好不容易去到威尼斯CHECK IN,搞掂哂放低行理之後再出發,搭的士到我地兩個都未去過既竹灣﹗的士60蚊有找,竹灣在路環與黑沙灣中間,是一個超靚海灘,因地點唔多就腳,平時人跡不多。呢間陸舟餐廳食正哂成個海景,十分可恨的是今天超大霧,睇唔到海景﹗於是食家話坐餐廳入面,餐廳裝修十分企理,甚有異國風情,一行六人也十分喜愛﹗未叫野食先叫酒,來澳門就當然要叫一JUG SANGRIA,價錢不便宜$170,不過去得旅行當然無咩所謂,味道未及法蘭度的濃郁,生果主要是橙,大家開開心心的喝也很不錯﹗麵包一籃配牛油任食,口感十分鬆軟,餓左成個船程的我吃了三四片﹗呢度最出名當然就係PIZZA,原炭火燒爐烤焗,甚有風味,點了兩個批﹗Parma Ham PIZZA要了個細的,一人有一件,芝士味相當濃郁,配以濃烈的蕃茄香,惹味非常,沙樂美腸甚香口,批底軟中有脆,一行友人也讚好﹗再來的是海鮮PIZZA
再來的是海鮮PIZZA,海鮮有蝦,蜆、青口粒及魷魚等,我愛呢度既PIZZA夠正宗盡量以茄汁帶出鮮味,唔似在香港成日吃到的又千島醬又沙律醬搞到不倫不類,批底夠薄脆又可口,用料又夠多,一百分啊﹗
辣汁長通粉食家大讚,長通粉煙韌有嚼勁,汁底濃烈夠辣惹味,一碟絕對是不夠喉,不過一想到我地既行程不停咁食,吃過覺得好吃便是了﹗
最後來的是海鮮意大利飯,呢個真的不得了﹗用料夠多之餘,飯粒粒粒分明煙韌,芝士味芬芳撲鼻,啖啖入口有著海鮮精華,鮮味與芝味的交融相當有層次感,六人每人需只分得一小羹,不過大家都已大滿足﹗
大家意猶未盡再喝多一JUG SANGRIA,傾傾行程,談談近況,對窗看看海景,這間餐廳真的不得了,同食家講下次我地兩個人來一定要再ENCORE呢間陸灣餐廳,別無他選﹗
埋單一人百五蚊左右,如此靚景如果不是霧鎖濠江坐露天位必定更美妙,五星推介﹗