2016-11-05 1050 views
第二天離開酒店後我哋並沒有即時回港,而係繼續吃喝玩樂至夜晚,而且車爸爸仲過來澳門會合我們一齊去happy呢,車爸爸還未吃午餐我哋就過了氹仔百老匯大街搵吃嚕!找了這間榮記豆腐麵食,聽清麗村姑講都幾好味㗎,咁我哋就食呢個啦,啱晒剛整完牙的車爸爸喔!其實佢同車仔麵係冇咩分別,不過會多咗香滑豆腐在內囉。凍豆腐花$18豆味都算足夠,而且質感都好滑溜呀,不過有DD少貴囉!凍豆漿$15同樣香滑有豆香,不過我飲到有少少燶味!!另外車爸爸點了全餐$68(小), 餸料比係香港吃到的比較大件。內有豆腐,魚旦,水魷,豬紅,薯仔同埋鯪魚肉十分豐富,浸住餸料係一些類似蠔油醬汁,香味唔算太濃烈但係好天然,而且味道都十分清新好吃,當中我較欣賞水魷鹹鮮味濃,又夠淋身,另一樣係鯪魚肉吃得出那份新鮮的魚香,最重要係冇連皮打成,所以沒帶半點腥味,質感煙韌富咬口。
其實佢同車仔麵係冇咩分別,不過會多咗香滑豆腐在內囉。
凍豆漿$15同樣香滑有豆香,不過我飲到有少少燶味!!
2016-10-29
$60 (Lunch)