每一年都會有四至五次到澳門旅遊…而今次已係第三次再到呢度,裝修沒有太大變化,牆上依然貼着有關『左麟右李』的報導,只是服務態度,一次比一次的差。是次評價,係總括數次的經驗所給。 第一次大概係五六年前,那次的水蟹田雞粥、炸鯪魚球最為深刻,味道真係唔錯。 第二次係大概兩年前,原意係想回味一吓,但味道已大不如前而且態度十分惡劣;今次, 原已選好…水蟹粥,椒鹽鮮魷, 炒伊麵,時菜……但家人想食飯,於是問一問侍應(當日喺三樓),問佢有無炒飯之類,換來的是斬釘截鐵的一個回應:“無呀!”。 我有點愕然,唔肯定我有無聽錯,於是我再問一次:“妳講咩話?” ,亦是差不多的回應:“餐牌上面有就有,冇就冇!”。我同家人對望咗一秒,起身,走人,回應返佢:“使唔使咁寸呀?唔怪得少咗咁多人啦”。呢位侍應阿姐,如果妳目的係辣著我嘅話,ok,妳成功咗,而我就慳番幾百蚊,我冇理由畀錢換來一肚氣,官也街大把好嘢食。
2017-06-24
Type of Meal