2008-12-31 24 views
去澳門既第三日去左氹仔,媽媽話好想試下魚翅湯麵。時間剛好係中午時段加上係聖誕正日,我地要係門外排隊等。幸好速度都幾快,等左十分鐘就入到去了。黎呢度當然食佢既招牌貨魚翅湯麵。除左配麵亦可配飯,愛食湯飯既我選擇了魚翅湯飯。我地亦點了一客十粒的魚翅球。魚翅湯飯好快整好。魚翅當然不是一梳梳的靚翅,只是一些翅邊,但都可以發現有少少一條條的翅的。食落的質感有些像食花膠似的,口感都幾好。不過就冇咩味道,所以只係試下就可以了。反而欣賞的係個魚翅湯,好香好濃既魚翅味,好岩用來做湯飯。所以個人認為配飯會比麵更好,可以飲埋喲湯。魚翅球新鮮即炸,脆卜卜同彈牙,配埋酸辣醬就更惹味。魚翅球內的確有一團白色的野,但食不出佢有冇魚翅存在。總括味道一般,但只是試過便算。三十多元當然不會預期有一梳梳翅,但價錢都算合理。只是認為魚翅球不太值四十多元。

魚翅湯麵(姐姐食的)
魚翅球