2009-10-04
老友話呢次旅程好想同女友一齊來食翅,咁就來到福隆新街﹗記憶中自己好似只係在澳門既奐記食過翅,講到最近流行的幾十蚊有一大碗的真係未試過﹗五點幾條街好冷清,呢間翅客更加是門可羅雀,得我地一枱客﹗一坐低員工哥哥就隊左三個杯埋O黎同我地講佢地有三種翅可以俾你揀,分別係$20/$45及$65的翅,當然越貴就越多啦﹗老友說了一句:"輸都輸左幾百碗﹗",咁即係唔洗諗啦,一人要了一煲最貴不過都只係$75的雞湯翅﹗用瓦煲上很有風味,即叫即煮在枱上是仍是滾騰的,睇到都想食﹗先試湯頭,味道濃郁亦不是雞粉味,入面有幾件雞,仲有兩三舊花膠及一片大吊翅﹗小弟是地盤管工當然唔識食貴野啦﹗0的翅到底是好定係唔好真係唔太知,總之見佢就係成瓣野,質感腍滑,見得到的一片翅針,還不錯呢﹗大家都清哂見底,平日唔係太為食既C妹仲霸哂成煲來食搞到老友無得食,味道之好可知一二﹗滿庭狼籍大家又叫好,所費無幾氹下自己歡喜,總之尋晚就來食番一百幾十碗啦﹗而家後悔莫及了﹗
五點幾條街好冷清,呢間翅客更加是門可羅雀,得我地一枱客﹗
用瓦煲上很有風味,即叫即煮在枱上是仍是滾騰的,睇到都想食﹗