2019-05-28 812 views
又係同太太一年一度喪飲喪食澳門之旅,澳門美食係人都知道好多,今次未到舊區三盞燈,一個好似深水埗嘅地方,幾年前嚟過,依家都係冇乜點變,之前聽聞謝霆鋒介紹過呢間小店,只有露天小食檔,幾有90年代感覺,名人介紹梗係要試吓,一碗細細碗嘅豬腳薑要$45,個汁完全唔係平時食開甜甜地,辣辣地果種,佢係非常之酸,豬手入晒味,又軟熟,雞蛋因為浸左啲醋,都係偏酸,我個人麻麻哋隻蛋,反而啲老姜好粉好好食,一啲都唔覺得辣,好似粉葛咁樣,幾好味!其實去澳門唔係食就係食,一日食五六餐是常識的,食到流流地,過嚟食下啲超級酸既豬腳薑,又有胃口再去食晚餐
2019-05-28
$45 (Tea)
  • 豬腳薑