十一國慶假期,當然不會浪費,與友人們一行六人一起到馬交飲飲食食﹗上星期先同食家去完,今個星期又去,當然要去試試新野吧﹗友人介紹一間在澳門的星級名店,關閘的台山水佬榮﹗呢位師傅就係台山水佬榮喇﹗聽說在澳門有好幾間叫水佬榮的食店,呢間新明珠先係正貨﹗店分地鋪與樓上雅座,地鋪小小,樓上卻別有洞天,數個單位被改成食店,放滿一張張餐枱與座椅﹗大排檔裝潢,但可放心有冷氣,坐得舒服,空氣亦流通﹗牆上貼滿來幫趁過的名人呢﹗睇牆上既廣告招徠,呢間水佬榮開到去台灣添﹗煲內除了花甲及蟹外,仲加入十多隻野生菇菌,睇資料佢話好有營養添﹗蟹可自由選揀,我地六個人食叫了一隻大膏蟹及一隻大肉蟹﹗每隻都重兩斤﹗呢個蟹煲係我地六個從來都未食過咁貴既鍋底﹗剩惠$1100﹗大既膏蟹肉蟹在街市買一斤都要成百幾銀,出街食又點會唔洗呢?湯底是冬蔭公湯,叫小辣已經可引出海鮮的鮮味﹗花甲大隻亦甜美﹗唔係流野,隻蟹鉗都成個碗咁大隻﹗肉質實淨清甜﹗一起筷後成班平日嘈亂巴閉的即時靜哂﹗啜啜聲此起彼落,唔洗幾個字已清哂所有花甲同蟹﹗味道確很好呢﹗不過真係幾貴,要發o左先可以再試多次﹗花螺又係想叫與唔敢叫之間,因為$200一斤﹗街市細隻的上次見
上星期先同食家去完,今個星期又去,當然要去試試新野吧﹗
新明珠
友人介紹一間在澳門的星級名店,關閘的台山水佬榮﹗
台山水佬榮主理
呢位師傅就係台山水佬榮喇﹗
聽說在澳門有好幾間叫水佬榮的食店,呢間新明珠先係正貨﹗

睇牆上既廣告招徠,呢間水佬榮開到去台灣添﹗
辣汁巨蟹花甲鍋
呢個蟹煲係我地六個從來都未食過咁貴既鍋底﹗
剩惠$1100﹗
花甲鮮甜
大既膏蟹肉蟹在街市買一斤都要成百幾銀,出街食又點會唔洗呢?
湯底是冬蔭公湯,叫小辣已經可引出海鮮的鮮味﹗
花甲大隻亦甜美﹗
兩隻肉蟹成四斤幾
唔係流野,隻蟹鉗都成個碗咁大隻﹗肉質實淨清甜﹗
味道確很好呢﹗不過真係幾貴,要發o左先可以再試多次﹗
花螺
花螺又係想叫與唔敢叫之間,因為$200一斤﹗
肉甜好吃
街市細隻的上次見到都$120一斤,只有咁樣同自己講先無咁肉赤﹗
螺味濃,完全不用蘸上任何醬汁,新鮮煙韌,一生都要豪一次﹗
手打豬肉丸
呢度出名的有手打豬肉丸,一客8粒$45,肉味香濃,值得一試﹗
椒鹽鮮魷香脆
椒鹽鮮魷,見落似有少少炸過龍,燶燶地的﹗

不過食落蒜味極重,送啤酒一流,大家也很鍾意﹗
手打墨丸
手打墨丸,又係$45﹗
又香又彈牙
真正墨魚鮮打,丸內大量墨魚粒,好吃必試﹗
湯底用來淥麵一流
最後用番佢個湯底用來煮公仔麵,極重口味但有陣陣蟹香,過癮﹗
食物很不錯,係個主角真係貴o左少少,友人話佢每次來唔加蟹都只係叫花甲鍋,約$200左右真平得多了﹗
飲左成廿支啤酒,最後埋單每人$330左右,用料好,有咩喜慶節日可來一試呢﹗
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
Celebration
Anniversary