2017-03-15
澳門嘅最後晚餐選定鬼丸拉麵道場,係澳門嘅一間拉麵小店,網上評語都比較舊,只係不時喺IG見到澳門人會去食,所以紀錄在案。鬼丸拉麵道場係位於巷中嘅拉麵小店,位置唔多。門外「鬼丸」二字,甚為搶眼週日大概六點到達,無需等候,但後來食食下,愈黎愈多人,近乎滿座,幸好我地黎得早。廚房半開放式~餐單資料未及詳盡,以牆上嘅手寫木牌補充,店員亦都會從旁介紹。鬼丸拉麵道場供應拉麵、烏冬,定價 $50起,視乎款式。除左普通嘅叉燒拉麵,仲有每日按貨量供應嘅海鮮拉麵,當然價格會相對高啲。海鮮拉麵一般售完即止,放心,甫入店,店員已經會為你介紹是日海鮮拉麵。蔥味噌叉燒拉麵 $66叉燒拉麵睇落幾大碗,拉麵份量較多,夠飽肚。拉麵只有洋蔥、蔥、味荀,其他基本材料例如紫菜、溏心蛋要額外加錢。蔥、洋蔥大量。味噌湯底濃郁,相對豚骨、魚介味弱,整體較重口味,稍鹹,食食下會口渴。唔想太鹹可以揀豚骨湯底。麵質唔似一般日式拉麵,較租身,掛湯力一般,個人認為有啲似車仔麵嘅油麵,哈哈。叉燒較薄身,肥瘦佔半,份量太少而肉味不足!但我最期待嘅龍蝦拉麵不俗。特別喺座位已經聞到師傳煮湯底嘅味道!龍蝦拉麵 $148之前見過有半隻供應,價錢較平,本來
鬼丸拉麵道場係位於巷中嘅拉麵小店,位置唔多。門外「鬼丸」二字,甚為搶眼 週日大概六點到達,無需等候,但後來食食下,愈黎愈多人,近乎滿座,幸好我地黎得早。
廚房半開放式~ 餐單資料未及詳盡,以牆上嘅手寫木牌補充,店員亦都會從旁介紹。 鬼丸拉麵道場供應拉麵、烏冬,定價 $50起,視乎款式。除左普通嘅叉燒拉麵,仲有每日按貨量供應嘅海鮮拉麵,當然價格會相對高啲。
蔥味噌叉燒拉麵 $66
叉燒拉麵睇落幾大碗,拉麵份量較多,夠飽肚。
蔥、洋蔥大量。味噌湯底濃郁,相對豚骨、魚介味弱,整體較重口味,稍鹹,食食下會口渴。唔想太鹹可以揀豚骨湯底。 麵質唔似一般日式拉麵,較租身,掛湯力一般,個人認為有啲似車仔麵嘅油麵,哈哈。
龍蝦拉麵 $148
之前見過有半隻供應,價錢較平,本來以為店家加價,原來係份量有別。
一上枱我地都哇一聲,係原隻龍蝦!
湯底鮮味非常,比起味噌湯底出色好多。雖然有少許油,但飲落唔會鹹
自家製溏心蛋 $8
雖然拉麵未有包含溏心蛋,由於我太鐘意食蛋,所以都點左一隻。
首先唔似係日式餃子,餃皮好厚,裡要雖然餡多,但由於用炸,非煎餃,油膩感重,食一件都已經覺得飽滯
其實覺得呢份幾好食,香口惹味,魷魚鬚軟熟。
但份量太少,性價比較低
今次百五蚊有原隻龍蝦,都優惠呢!不過由於係限定款式,加上小店一間,事前最好先向店家查詢供應,以免撲空。