2011-06-06
從未試過買野食嬲到咁火滾!!!事緣:行過天神巷,路過一間細細間既西餅店,見到細細個既法式焦糖燉蛋,諗住試下好唔好食。由於店舖比較少,我和太太都有耐性地在門口等一會,待裡面兩位小姐走出來,再走入店舖最入的地方,以免阻人做生事。進店後,花了十秒時間,選了一個法式焦糖燉蛋和一個士多啤梨撻,一共三十五元。太太在付錢時給港元100元,然後老闆娘找給我們六十五澳門幣。心想有點奇怪,去開澳門的港人都知道,在澳門的食市、超市、的士、服裝店,都會盡量找回港紙。如果他們港幣不足,都會跟我說港幣不足,問我們會否介意找澳門幣。於是太太禮貌地問了一句,可否找港紙給我們,然後老闆娘很火爆的說:「咁你俾澳門紙我啦!」由於老闆娘太沒禮貌的關係,加上店舖內亦沒有寫上貨幣對換等政策,於是老闆和老闆娘於是一起嘈我們老闆娘很火爆的說:「咁你俾澳門紙我啦!人地去外國,都係用找返人地國家既貨幣啦,邊有可能找港紙俾你。」(心諗,做生意都要俾氣人地受?)太太:「咁你又收港紙?咁你俾返張港紙我。」老闆絕情的說:「貨物出門,恕不退換」(當時食物還在他們的櫃面)太太心有不甘:「但你地冇寫明,咁一係我唔要啦。」老闆娘很寸的話;「你去歐洲呀,
事緣:
(心諗,做生意都要俾氣人地受?)
太太:「咁你又收港紙?咁你俾返張港紙我。」
太太心有不甘:「但你地冇寫明,咁一係我唔要啦。」
老闆娘很寸的話;「你去歐洲呀,都有港紙找俾你,呢度係找呢度D錢架喇。」
我無奈;「算啦,我地走啦。」
老闆娘火爆:「有冇搞錯呀,而家D人真係咁衰架,冇野囉野黎煩!」
老闆得戚:「算啦,唔好嘈喇,D人係咁,由佢啦。」
老闆娘氣憤:「係丫嘛,邊有其他地方會找其他錢俾人先得架........」
我地已經嬲到走出去,都仲聽到佢地兩位係度鬧。
我地黎買野食,都唔係要咁受人地氣架!
最後好都係行去公園仔食,好認真咁講
法式焦糖燉蛋 - 蛋偏甜、蛋香不夠,帶有點香精味,焦糖偏苦,太焦了。
士多啤梨撻 - 士多啤梨少酸、不香,撻皮已經少少「淋」。以甜來蓋過食材的味道。
總結,以呢個價,可以去Starbucks 食,但味道比Starbucks 還要差,我會寧願俾多幾蚊,返九龍城食Tony Wong!!