2016-01-03 2494 views
從某次發現到它後,就一直念念不忘它的甜點,它的甜點通通都不貴最近買了PUFF跟純巧克力蛋糕,PUFF有多個口味選擇,男朋友選了芒果初以為芒果會是假假的那種,沒想到混入了不少芒果果肉在裡頭奶油香甜不膩,外皮還過得去嚕
初以為芒果會是假假的那種,沒想到混入了不少芒果果肉在裡頭
奶油香甜不膩,外皮還過得去嚕
Celebration
Christmas
2015-11-25 1454 views
呢間鋪只可以買外賣,第一次黎到⋯買左個時令嘅無花果撻,老闆娘仲話無花果撻買埋呢個月就無得買架啦。無花果香甜⋯內裏吉士亦都十分軟滑,最好之處就係佢成個無花果撻都唔太甜⋯而且個撻皮仲十分香脆。酒店嘅質素,平民嘅價錢$30⋯⋯我覺得絕對物超所值。

無花果撻
酒店嘅質素,平民嘅價錢$30⋯⋯我覺得絕對物超所值。
2015-11-25
TakeAway
$30 (Tea)
2015-05-13 1823 views
去到酒店附近的潘威記,在旅遊書見到這店的泡芙很有名,於是就來試試了!買了朱古力泡芙,但因為它是放在冷藏櫃的關係所以外皮已經變軟了,所以不能做到外脆內軟的口感,但是裡面的Cream量很多,朱古力味也很香濃,亦很滑,一個才MOP$12,幾抵食,推薦大家試一試!
朱古力泡芙
所以不能做到外脆內軟的口感,
但是裡面的Cream量很多,朱古力味也很香濃,亦很滑,
一個才MOP$12,幾抵食,推薦大家試一試!
2015-04-25
TakeAway
$12 (Tea)
朱古力泡芙
2012-06-21 1163 views
買了一本網上食評家出的澳門食店書,當中介紹到這一家小店,本來以為很難找,但按著地圖很快就找到了,總共去了兩天食次5件甜品。第一天去因為之前食完午餐很飽,所以只是食了2個甜品,法式燉蛋樣子精美,口感較為實,但充滿蛋香!! 不太甜,非常好食!另一件是 Tiramisu外型很特別,很大件,芝士味不濃但底層的蛋糕卻充滿咖啡的香味,對於我這個喜歡喝咖啡的人來講,是十分喜歡的!!第二天離開澳門前又去了食,今次選了3件車厘子撻面層充滿車厘子果醬及果肉,撻底十分鬆化,屬於比較甜但又不至於甜死人個種!!法國朱古力蛋糕及紐約芝士蛋糕(士多啤梨味)先食了法國朱古力蛋糕,朱古力味十分濃、整件餅十分實,但又入口即溶,超好味,反而件芝士蛋糕質感較軟、芝士味不濃、餅底太薄,整體上比較失色!總共吃了5款甜品,整體上是抵吃及好吃的!!
買了一本網上食評家出的澳門食店書,當中介紹到這一家小店,

第一天去因為之前食完午餐很飽,所以只是食了2個甜品,
法式燉蛋
樣子精美,口感較為實,但充滿蛋香!! 不太甜,非常好食!
另一件是 Tiramisu
對於我這個喜歡喝咖啡的人來講,是十分喜歡的!!
Tiramisu
第二天離開澳門前又去了食,今次選了3件

車厘子撻
法國朱古力蛋糕及紐約芝士蛋糕(士多啤梨味)
總共吃了5款甜品,整體上是抵吃及好吃的!!
2012-06-11
TakeAway
$40 (Tea)
Tiramisu
  • 法國朱古力蛋糕
2012-06-15 955 views
may 26, 12........light brunch之後.......目的為咗去食呢個少人知嘅甜品店.............叫咗 :1) 栗子puff (mop11)-puff is always my favorite-嗰日有4款味 : 栗子,芒果,朱古力,雲呢嗱-令我有點選擇困難,最後要了栗子-puff皮鬆軟,不過就唔喺脆面,牛油味都唔重,同香港beaxx papa嘅style截然不同-不過個栗子cream就幾有栗子味,香滑,甜度適中2) creme brulee (mop11)-食友介紹,這是must buy-所以喺我嘅top target之1-蛋殼嘅切口好齊,唔知用嘜嚟界開佢-返嚟重點,個burnt sugar面對辦,要用點力才敲得碎佢-底下嘅蛋custard好滑,creamy-的確有水準

1) 栗子puff (mop11)
-puff is always my favorite
-嗰日有4款味 : 栗子,芒果,朱古力,雲呢嗱
-令我有點選擇困難,最後要了栗子
-不過個栗子cream就幾有栗子味,香滑,甜度適中
2) creme brulee (mop11)
-食友介紹,這是must buy
-所以喺我嘅top target之1
-蛋殼嘅切口好齊,唔知用嘜嚟界開佢
-底下嘅蛋custard好滑,creamy
-的確有水準
Other Info. : * 這店沒有堂食 * 女店員很nice,但男的亞叔都幾有態度..........回應唔nice之餘,仲窒咗友人幾句............而且唔多高興我哋喺佢店內食 * 還有幾樣甜品想試 (egg pudding, tiramisu, cheesecake, chocolate cake)..............sun再嚟,點知佢無開.............唯有下次再嚟啦
2012-05-26
TakeAway
$22 (Other)
2012-02-26 413 views
早上十時多抵達澳門,到酒店寄存行李後便四周逛逛!意外地經過了行程之一的潘威記,不禁進內看看!舖面不太,只有放著甜品的凍櫃;而老闆和老闆娘則在招呼客人!我們看看有什麼特別的甜品,雖然款式不太多,但現有的也很吸引!雖然時間尚早,但我倆忍不住買了一杯以玻璃杯裝的法式焦糖燉蛋兩份吃!味道不太甜,而且焦糖配以燉蛋很配合!$18的價錢有點貴,但一場來到也值得試試!由於我是甜品迷,於是禁不住買了其他甜點回酒店,留待晚上吃!可是帶它們回到酒店後,便忍不住吃掉了!$25 士多啤梨撻:﹣餅底有點過硬,但不太膩!﹣大大粒的士多啤梨與餅底需分開吃,沒可能一口吃下!﹣夾著士多啤梨和餅底中間的忌廉不會過膩!但吃完很飽!很滿足!$25 Tiramisu :﹣Tiramisu與在港吃的有點不同,我嘗了幾口,終於吃出了分別!﹣就是沒有忌廉芝士!但咖啡味十分濃烈,如果喜歡咖啡的,會很鍾意!可惜,我平時不喝的﹣但它的texture很特別!也是值得試!﹣不過我忘了為它影獨照...
早上十時多抵達澳門,到酒店寄存行李後便四周逛逛!
潘威記
法式焦糖燉蛋
$25 士多啤梨撻:
﹣餅底有點過硬,但不太膩!
﹣大大粒的士多啤梨與餅底需分開吃
,沒可能一口吃下!
士多啤梨撻
$25 Tiramisu :

﹣但它的texture很特別!也是值得試!
﹣不過我忘了為它影獨照...
請找出tiramisu:)
Other Info. : 只限外賣!
2012-02-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$31 (Other)
法式焦糖燉蛋
士多啤梨撻
潘威記
請找出tiramisu:)
2011-06-06 309 views
從未試過買野食嬲到咁火滾!!!事緣:行過天神巷,路過一間細細間既西餅店,見到細細個既法式焦糖燉蛋,諗住試下好唔好食。由於店舖比較少,我和太太都有耐性地在門口等一會,待裡面兩位小姐走出來,再走入店舖最入的地方,以免阻人做生事。進店後,花了十秒時間,選了一個法式焦糖燉蛋和一個士多啤梨撻,一共三十五元。太太在付錢時給港元100元,然後老闆娘找給我們六十五澳門幣。心想有點奇怪,去開澳門的港人都知道,在澳門的食市、超市、的士、服裝店,都會盡量找回港紙。如果他們港幣不足,都會跟我說港幣不足,問我們會否介意找澳門幣。於是太太禮貌地問了一句,可否找港紙給我們,然後老闆娘很火爆的說:「咁你俾澳門紙我啦!」由於老闆娘太沒禮貌的關係,加上店舖內亦沒有寫上貨幣對換等政策,於是老闆和老闆娘於是一起嘈我們老闆娘很火爆的說:「咁你俾澳門紙我啦!人地去外國,都係用找返人地國家既貨幣啦,邊有可能找港紙俾你。」(心諗,做生意都要俾氣人地受?)太太:「咁你又收港紙?咁你俾返張港紙我。」老闆絕情的說:「貨物出門,恕不退換」(當時食物還在他們的櫃面)太太心有不甘:「但你地冇寫明,咁一係我唔要啦。」老闆娘很寸的話;「你去歐洲呀,
從未試過買野食嬲到咁火滾!!!

事緣:

(心諗,做生意都要俾氣人地受?)
太太:「咁你又收港紙?咁你俾返張港紙我。」
太太心有不甘:「但你地冇寫明,咁一係我唔要啦。」
老闆娘很寸的話;「你去歐洲呀,都有港紙找俾你,呢度係找呢度D錢架喇。」
我無奈;「算啦,我地走啦。」
老闆娘火爆:「有冇搞錯呀,而家D人真係咁衰架,冇野囉野黎煩!」
老闆得戚:「算啦,唔好嘈喇,D人係咁,由佢啦。」
老闆娘氣憤:「係丫嘛,邊有其他地方會找其他錢俾人先得架........」

我地已經嬲到走出去,都仲聽到佢地兩位係度鬧。
我地黎買野食,都唔係要咁受人地氣架!

最後好都係行去公園仔食,好認真咁講
法式焦糖燉蛋 - 蛋偏甜、蛋香不夠,帶有點香精味,焦糖偏苦,太焦了。
士多啤梨撻 - 士多啤梨少酸、不香,撻皮已經少少「淋」。以甜來蓋過食材的味道。

總結,以呢個價,可以去Starbucks 食,但味道比Starbucks 還要差,我會寧願俾多幾蚊,返九龍城食Tony Wong!!
2011-06-06
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
  • 服務態度
(Non-member)
2010-06-20 244 views
看到不知邊份報紙話呢間啲芒果cheesecake好食。又話老闆有人情味。咁係隔離食完牛雜就果黎試吓啦。買咗芒果cheesecake, 面有芒果。不過唔覺有乜特別。芒果還芒果,cheesecake還cheesecake. 佢地啲creme brulee係用旦殼裝住的。造型幾特別。味道OK。不過老闆就大細超囉!當時好熱,入到去見到有兩名當地學生係入面食緊creme brulee, 我哋就買咗報紙介紹的mango cheesecake及creme brulee 諗住食完先走。點知老闆就趕我哋走,話呢度不設堂食。我哋只好離開。但係人哋又可以食完先走。真係把鬼火!

不過老闆就大細超囉!
但係人哋又可以食完先走。真係把鬼火!

2010-05-26
$15 (Other)