2016-10-07 9166 views
呢個咁奇幻嘅旅程由早上嘅八點幾開始。因為經常失眠嘅關係,好多時我會日出起身,而奇幻旅程開始嘅呢一日。係八點鐘又瞓咗覺。朋友由八點半開始狂打我部電話。笑説要整部電話比我隻貓。九點八起身覆電話,第一句聽到嘅就係: 我買咗10點半飛,你快啲出門口,港澳碼頭等!呢位朋友由確定我起身開始,就打電話。打去天巢。當然咁出名的米芝蓮星級飯店又點會比您即日訂到枱呢?waiting list 的N 位。上船個刻我打定輸數。無就去食8 啦!由船上到到達我地再打左幾次去,都無枱。。有點灰不過不到黃河心不死,坐的士到新葡京碰運氣,不如上去睇下啦!幸運地收到電話!有枱了!剛好我地已經到樓下了!就這樣,在多個幸運中,我來到了這裡!天巢真真實實係一個天巢,望上去清楚見到天空,天空。是我最愛的天空。位於41 樓,也清楚睇得見澳門塔。你到餐廳嘅中央有現場的鋼琴師為我地演奏。帶着畫家帽的鋼琴家很有禮貌和笑容。選好食物後先出現的就是可愛麵包車麵包款式多達10餘款,配上佢哋自製的純牛油和鹹牛油喜歡就係呢一度嘅麵包好多都係硬包。因為我不吃軟的包啊!午歺時間由12點鐘到兩點半,前菜我點了這個。-Coco de paimpol, s

選好食物後先出現的就是可愛麵包車
麵包款式多達10餘款,配上佢哋自製的純牛油和鹹牛油
喜歡就係呢一度嘅麵包好多都係硬包。因為我不吃軟的包啊!
午歺時間由12點鐘到兩點半,前菜我點了這個。
-Coco de paimpol, slightly smoked foie gras shaving , Iberico , paimpol , beans & ESD mimosa salad .

藝術品的擺佈,底層是均一的豆排列,配上蛋汁,上層是鵝肝片,西班牙火腿,磨菇片,面包片。拼得像花一樣美麗。要將鵝肝醬同西班牙火腿及蘑菇一拼放入口,先可以感受到味道嘅深層次改變!
Les Crustaces , shellfish bisque with Crispy shrimp & Espelette pepper

接着呢個海鮮湯配炸蝦丸,海鮮湯都幾濃郁,帶點酒香,炸蝦丸鮮味十足,還要配上如此政治的設計。好吃得很!
Le black COD , black cod with Malabar black pepper sauce , bok Chou and coconut foam

主菜,我叫左個同我平時食嘢嘅習慣完全唔同的煎深海鱈魚,事實上近日真係食得太多肉類,反而現在希望追尋一啲簡單的味道,所以喜歡食魚!向來對鱈魚特別喜愛。見到呢一個菜當然一定會選!一件十分之口嘅煎鱈魚,配上帶點濃嘅醬汁以及清新嘅椰子泡沫。一濃一淡帶出與嘅鮮味。極品之作!
甜品每人可選兩種,必叫嘅係佢哋嘅王牌拿破崙,無可否認第一次食到拿破崙係如此鬆化,立即要唱謝霆鋒的"年輕得碰着誰亦能像威化般乾脆" ,十分之驚喜,而且毫無油膩感!怪不得這個成了他們的王牌甜品!

前邊的那件opera , 十分之香濃細滑。
不過我自己就喜歡一些簡單而看似比較奇怪的甜品,我選了這個雲呢拿醬配蛋白,當我點這個甜品是朋友在質疑我。向來簡單就是美!我特別喜歡天空和白雲,所以也喜歡這些輕柔的蛋白質感,配上甜而不膩的雲呢拿醬,兩者於口腔內融合交纏。簡而美。
最後還有可愛的糖果車,每一件糖果都精細可愛,全部人工製成,朱古力,法式蛋糕,了結糖,姐哩糖等等應有盡有。
我點了一個紅苺macaroon, 法式小蛋糕和rum酒車厘子餅 。三個嘅顏色和大小都配搭得很美!不得不讚下自己。再配上一杯capacinnco, 好可愛啊!

說真的macaroon 質感做得好好但是味道有點點怪,法式小蛋糕完美演繹,外硬內軟又煙銀的感覺完全表現無遺。二最欣賞的就是這個Rum酒車里子餅,薄薄的啫喱外層,裏面包住美味的忌廉,中間呢就是有rum 浸過的車厘子。美味!
朋友選的咖啡味macaroon, 了結糖和黑加侖子姐你糖。重點我想講的是這個姐你糖,我笑説是能得利。朋友説是想不到的美味。。。。

說真的,這個午餐不是如此簡單,當中有許多的奇妙才能帶我到這個提早book 都常full booking 的美麗餐廳。我常常說食嘢都要睇緣份,你估你想食就有呀?幸運地,今天和這裏的完美邂逅。

最多謝的是這個記得我說過想去食的朋友,成就這天兩個半小時的美味午餐。

• 甜品車
  • 麵包籃