2017-03-12 4969 views
又一條龍,多年前去過新濠天地御龍軒晚飯,裝修服務,都還記憶猶新,可以開支細紅酒。坐張舒適長梳化,慢食晚餐,十分之享受,嘆啊。去之前一天訂枱,進入餐廳,經過寬濶走廊,中式酒或茶櫃,偌大寬敞的廂房,才轉入大廳,好有氣派。侍應帶我們在一張長枱,正對着娛樂場,只有3張枱有這個方向,有點驚喜,再加上枱上龍珠快子座,精美食具及茶盅,還有翠綠還型的裝籂,好雅緻及心思,再配高貴餐牌,未食都賞心悅目。問侍應今天特制茶~玫瑰烏龍茶(唔係國色添香),$98位,覺得太貴, 我揀玫瑰花,青蛙揀桂花,每位$48;先來每人一小瓶歡迎茶(即今天特制茶),之後待應冲水於茶盅之花茶,等一會後,將之擺在玻璃杯上扭一扭,茶就漏下再倒入茶杯内,幾花巧,茶沖幾次都還有味。朋友話幾嘆,我就唔慣,次次等佢來冲,我喜歡自己冲,我係水筒。先來歡迎點心,淮山唔記得的醬,百花膠油炸鬼,賣相精;黑豚义燒包,甚麽高级都話黑豚肉;小籠包,待應話可以2件上,水準合乎五星级;因為有所要求,所以唔覺特別;朋友推介鮑魚燒賣,賣相精美,皮帶翠綠晶瑩,鮑魚無朋友所說咁大,約茶匙大小,都鲜味,我主要食豬肉餡,是否彈牙,彈,鮮味!冷盤生菜鴨鬆,是暖暖,醬汁好似

冷盤生菜鴨鬆,是暖暖,醬汁好似京酱,用炸咗的腐皮作匙羹型盛載,以為匙羹,幾爽口彈牙,有新鲜感

陳皮欖角酸梅骨,$128,陳片欖角,我最歡配菜,陳皮及酸梅唔係咁濃,但質感唔錯,外脆內嫩,甜甜地,唔油膩,也不錯
要叫碗白飯先至精彩,錦上添花。

我知道有甜品送,最欣賞,啡色木盒,多色彩甜品,合桃餅,腰果餅好香
榴槤馬卡龍,濃郁榴槤味,可惜得一件,焦糖馬卡龍,偏甜,紫色糯米糍及煎堆仔,好好味,甜度適中,軟軟糯糯

以個人喜好,有中式設計特色的設計較合我心意,新濠天地御龍軒,Ritz Carlton麗軒及 永利京花軒,以味道花款認為新葡京8略勝,都是我所喜。
餐前小食
小籠包