2024-05-28 231 浏览
我在外賣平台order了煎雞扒滑蛋丼,外賣自取過程從未經其他人手。回家後在飯盒中吃到鐵線,餐廳堅稱沒有使用任何鋼絲球,所以不會負任何責任!本已釋出善意,於下午茶時段沒太多客人的時間去餐廳講述事件經過,但店員表示負責人不在,留電話後只得到WhatsApp回覆垃圾訊息一個。餐廳堅稱沒有責任,叫客人有需要就直接報食環署。而過程之中,餐廳職員並沒有看過鐵線的照片,便一口咬定來自鋼絲球,亦因為自稱沒有用鋼絲球而拒絕負責。我覺得實在有必要公開事件,不要讓其他食客無辜受害。
我覺得實在有必要公開事件,不要讓其他食客無辜受害。
2024-05-17
外卖自取
鋪頭環境光線充足,裝飾佈置很日式很舒適! 🐷咖喱吉列黑豚扒丼:黑豚扒質地很好,外脆來軟,小朋友食都咬得開。咖喱汁有很多蔬菜,很香很好味。🐮紐西蘭Hamilton 極級肉眼牛扒石板燒定食肉眼扒份量十足,肉質不錯,有牛香。石板如果可以熱啲就可以把牛扒溫度keep 得更好。 跟餐可選味噌湯或手工冷泡茶我地2個餐各一樣試吓。🥣味噌湯唔太咸,配料有豆腐粒+海帶👍🏻🍵冷泡茶茶地一般,唔算滑口,但味道不錯,可解油膩感。
鋪頭環境光線充足,裝飾佈置很日式很舒適!

🐮紐西蘭Hamilton 極級肉眼牛扒石板燒定食

跟餐可選味噌湯或手工冷泡茶

我地2個餐各一樣試吓。

🥣味噌湯唔太咸,配料有豆腐粒+海帶👍🏻

🍵冷泡茶茶地一般,唔算滑口,但味道不錯,可解油膩感。
咖喱吉列黑豚扒丼
紐西蘭Hamilton  極級肉眼牛扒石板燒定食
咖喱吉列黑豚扒丼
紐西蘭Hamilton  極級肉眼牛扒石板燒定食
2023-07-08 821 浏览
成日會嚟科學園食飯,比呢間餐廳嘅門面吸引咗,裝修係好靚,但係食物質素跟唔到叫咗一個蒲燒鰻魚飯。鰻魚飯好咸,滑蛋啲水校到成個飯濕晒,食到最低係咸到食唔到。燒青魚正常,最好飲係個冷泡茶。呢個價錢我覺得可以做得好D上一個食客食完,職員只係執走咗餐盤,但係冇抹枱,我見到有食客自己抹枱,希望可以改善 叫我
2023-03-27 705 浏览
住在附近的住戶,多次經過,第一次嘗試,叫左一碗地獄拉麵,一口落去直接令你馬上去地獄!!!不如改個名叫地獄鹹拉麵算啦,整碗麵無論係麵條、湯底又或者係肉,全部都只有一種味道:鹹,鹹到我只是吃麵條都頂不住,真係離曬大譜!你們自己都唔會試食的嗎?如果我係科學園返工,辛苦左一個上午,午餐時間食到一碗這樣的工作餐,整個下午返工的心情都會變差⋯⋯不如去食茶餐廳好過⋯⋯永久拉黑,同時也都會提醒身邊的朋友避雷!!!
2023-02-19 599 浏览
裝修以木為主,感覺好日式 🇯🇵叫左「三木䐁盛地獄拉麵」餐配凍烏龍茶有前菜2款(冷豆腐一片,小量大豆)拉麵,飲品,糖一粒。拉麵- 最緊要係湯底,豚骨?醬油?味噌?全部都唔係,完全食唔出咩嚟,好似清湯加左啲辣味咁。叉燒有兩款,一舊果隻鞋烚烚又硬,一片果隻肉質尚算合格,但醃料太多太重味冇肉味。面底…正常,唐心蛋…正常。總結food court 快餐拉麵質素。凍烏龍茶- 自家茶包冷泡,可惜冷泡得太耐好澀!值得一讚,跟糖一粒,食完碗麵食佢好refresh!感受到老闆好有心做好,由裝修到食物都有心思,一些小細節都會在意到👍🏻可惜眼高手低,碗麵不合格👎🏽如果平日lunchtime 求其食填肚我覺得係ok嘅,價錢又合理。如果期望食一碗真正拉麵嘅,就不建議!
裝修以木為主,感覺好日式 🇯🇵

叫左「三木䐁盛地獄拉麵」餐配凍烏龍茶

有前菜2款(冷豆腐一片,小量大豆)
拉麵,飲品,糖一粒。

凍烏龍茶- 自家茶包冷泡,可惜冷泡得太耐好澀!
值得一讚,跟糖一粒,食完碗麵食佢好refresh!

2023-02-19
2022-11-27 793 浏览
香港科学园开了很多新食肆,假日亦特别多外来人来到游玩及食饭,今天我试食这间日式食肆:三木屋Mikiya,点了一客九洲猪軟骨味玉拉麵。基本日式味道有的,猪软骨尚算合格,味噌湯太咸了,前菜沙律可有可无,味道一般,所以性价比不高。
2022-11-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-11-25 556 浏览
又係揸電車嘅我,最愛去科學園食飯,順便充電。幾乎每個星期都會去科學園,順便睇吓有冇新餐廳,今次發現一間日式餐廳,應該新開只有一個月,餐廳門口有張特色餐枱,彷如去咗日本旅行,於是吸引我一試。
又係揸電車嘅我,最愛去科學園食飯,順便充電
,於是吸引我一試。
2022-10-23