2021-11-04 528 浏览
📍 一期一會· 尋味 (觀塘)京蔥燒牛舌定食 $50呢款定食係佢哋最受歡迎嘅款式之一 本身小編都幾鍾意食牛舌 牛舌加埋京蔥一齊炒食落去都幾入味🥰牛舌咬落去煙韌 有咬口👍🏻 配菜就轉左韓式小米蟹🤭 米蟹嘅殼都偏硬身但係辣辣地都唔錯😋醬燒安格斯牛肉定食 $52呢一款係佢哋店另外一款比較受歡迎嘅菜式🥰牛肉肥瘦適中 食落去有咬口 連埋醬汁一齊食再加飯好味🤤 另外飯嘅配菜我轉左玉子燒~ 玉子燒都幾厚身食落去甜甜地 蛋味香濃吉列豬扒定食 $48一大塊豬扒食落去外脆內軟 咬落去有肉汁另外吉列豬扒點嘅醬 我就揀咗日式炸豬扒醬~配菜就轉左加$5有糖心蛋🥚 蛋入邊流心😍泡菜炒飯配溫泉蛋 $40呢款係韓式嘅午餐 食落去泡菜味濃郁😍小編好仲意🤭佢地用香辣泡菜配以自家製韓式醬汁炒飯再加上溫泉蛋、韓式紫菜芝麻碎 食落口感唔錯又入味🥰燒雞泡魚乾 $45呢個飯前或者飯後當小食食都一流👍🏻魚乾食落去甜甜地鹹鹹地 又有咬口都唔錯🤭紫菜雞卷 $25一共有3條 一塊紫菜捲住大大嚿雞肉食落去鹹鹹地 又唔會太油 口感彈牙泡菜餃子 $25餃子食落去外脆內軟 餃子入面嘅餡料適中🤤食落有泡菜味又辣辣地 點醬食冇咁油膩🥰泰式雞鎚 $20
📍 一期一會· 尋味 (觀塘)

京蔥燒牛舌定食 $50
醬燒安格斯牛肉定食 $52
呢一款係佢哋店另外一款比較受歡迎嘅菜式🥰
牛肉肥瘦適中 食落去有咬口 連埋醬汁一齊食再加飯好味🤤
吉列豬扒定食 $48
一大塊豬扒食落去外脆內軟 咬落去有肉汁
另外吉列豬扒點嘅醬 我就揀咗日式炸豬扒醬~
配菜就轉左加$5有糖心蛋🥚 蛋入邊流心😍
泰式雞鎚 $20
一共有3件 食落去外皮脆脆地 咬落去有肉汁🤤
再點泰式醬食落去酸酸甜甜😋 好味
蘋果金寶芝士蛋糕 $28
呢款芝士蛋糕中間夾住唔少蘋果粒🤤 蛋糕底下個餅底都幾厚身😍 超仲意😋
食落去芝士味香 再加上蘋果粒酸酸甜甜 口感順滑👍🏻
黑森林蛋糕 $28
蛋糕食落去cream 味都重 仲有好多黑朱古力碎做裝飾
中間嘅蛋糕食落去都鬆軟 朱古力味濃😋
除咗上面以上嘅食物同埋小食之外 佢哋仲有賣LUPICIA茶 小編分別叫左幾款水果味 eg.巨峰綠茶、哈密瓜烏龍、完熟芒果烏龍
未飲之前聞到好香嘅水果味 飲落去茶味好濃郁👍🏻
鍾意飲茶嘅值得一試~
2021-10-10 609 浏览
吃午飯之前剛好看到介紹的IG POST貌似不錯就去試啦位於觀塘工廈一間小小嘅餐廳合共只有7-8張小枱而這天的午餐時段連埋我只有3枱客 餐廳採用網站自助點餐但堂食需填的資料跟外送的一樣這點是有點怪的利申:一直不喜歡堂食自助點餐嘅模式我點了一份醬燒安格斯牛肉定食 $54定食有配上 芝麻醬耶菜沙律絲配黃羅白漬 和 珍珠米飯伴日式五目飯素額外追加了一杯荔枝梳打特飲 $18很快我點的定食來了味道是不過不失但以$54一份午餐定食來說有這樣的擺盤上枱總不會比不上一般工廈飯堂吧
吃午飯之前剛好看到介紹的IG POST

有這樣的擺盤上枱
總不會比不上一般工廈飯堂吧
2021-10-07
2021-10-03 439 浏览
環境有7張枱 小店黎講都坐得舒服叫左個生薑豚肉定食,好驚喜,豚肉好好味好有咬口,洋蔥都好入味,仲要係配珍珠米!!比五粒星!!朋友安格斯牛肉定食,揀咗重口味,送飯一流,如果食開清淡有得揀清甜4.5星!!白桃烏龍泡茶好香好好飲5星!!喺工廠大廈一個高質定食連嘢飲都係$70!!會encore
環境有7張枱 小店黎講都坐得舒服

白桃烏龍泡茶

喺工廠大廈一個高質定食連嘢飲都係$70!!會encore
白桃烏龍泡茶
2021-09-30 267 浏览
初頭見OPENRICE 價錢 $7X 諗住都去幫襯, 但去到原來只係$5X牛肉飯好食的, 店主有自己風味既牛肉飯同吉野家味既俾我試兩款味道都好食, 地方簡潔味到好食+$3 到有個小食而且食具都好靚
牛肉飯好食的, 店主有自己風味既牛肉飯同吉野家味既俾我試

兩款味道都好食, 地方簡潔味到好食
+$3 到有個小食
而且食具都好靚
安格斯牛肉飯
2021-09-30
安格斯牛肉飯
2021-09-27 172 浏览
嗰日收工見到觀塘大塞車,所以都冇乜心機去搵咩好野食🙈咁啱見到樓下有人派傳單~就本住填飽個肚嘅諗法上咗嚟買鰻魚飯食😂鰻魚都OK大條嘅,不過都食得出係急凍貨~價錢都合理,所以都唔算太大期望🙈都欣賞佢有配埋紅薑~成個飯比我嘅感覺就單調咗少少,可能可以俾多少少蔥花🙈同埋值得一讚嘅係個飯嘅溫度拎到返屋企都仲算熱,可以唔使返熱就即刻食🙈總括嚟講如果下次要求唔算太高嘅話,我都會再嚟買多一次嘅~😁👍

2021-09-05
TEA
2021-09-14 250 浏览
一個人既午餐,觀塘都幾多小店,一於試下先呢度主打外賣定食或便當等等 日式韓式都食到一SET定食包括 沙律 飯 主食 醬油炒雜菌用日本醬料爆香各種切片雜菌 香濃醬汁令味道淡既野菌片多添一份香味同濃甜 炒得夠獲氣醬汁甜甜地易入口撈飯食一流 沙律清爽附一片日式漬物 米飯係用日本米特別綿香平均消費$50評分8/10觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓13室
一個人既午餐,觀塘都幾多小店,一於試下先
呢度主打外賣定食或便當等等 日式韓式都食到
一SET定食包括 沙律 飯 主食 醬油炒雜菌
平均消費$50
評分8/10
觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓13室
早排見到呢間小店話好靜,就去左支持!一期一會位於觀塘成業街工廈,有啲隱世,唔睇介紹真係唔會知佢喺度!快啲bookmark! 🙏🏻小店得6張枱,主理日式料理,食物選擇算多同吸引,但有心理準備要等,因減低營運成本,只有一人打點,想坐低食個快飯就未必係個好選擇⚠️〔醬燒安格斯牛肉定食 $57〕食得岀係安格斯牛肉,牛肉肥瘦適中,好入味,醬汁甜甜地,炒埋洋蔥好香,送飯好Jeng🤩🤩🤩〔日式咖喱雞肉定食 $42〕咖哩正路,入面有薯仔、紅蘿蔔,雞肉有少少鞋,但可接受2個定食都係珍珠米加飯素,揀左日式涼拌豆腐同糖心蛋做配菜~價錢親民,2個主食,1杯白桃梳打特飲,晚市嚟講平均每人$60 (其實都唔洗),性價比高,如果捱唔住真係有啲可惜🥺希望大家支持下,可以到會、平日午市外賣自取只係$40!💛-〔評分區〕🍜食物質素: 3.6/5🏡環境: 3.2/5🤑價錢:4/5 🙋🏻‍♀️回頭率: 3.8/5
早排見到呢間小店話好靜,就去左支持!

〔醬燒安格斯牛肉定食 $57〕

〔日式咖喱雞肉定食 $42〕
咖哩正路,入面有薯仔、紅蘿蔔,雞肉有少少鞋,但可接受
日式咖喱雞肉定食
日式咖喱雞肉定食

2個定食都係珍珠米加飯素,揀左日式涼拌豆腐同糖心蛋做配菜~

白桃梳打

🤑價錢:4/5
🙋🏻‍♀️回頭率: 3.8/5
白桃梳打
2021-08-11 562 浏览
又入觀塘係mee度見到呢間都唔錯就諗住試下,OR有外賣自取好方便🙌好耐沒食過牛肉飯就嗌咗醬燒安格斯牛肉定食,又加咗一份紫菜雞卷😋返屋企打開見到個飯量好足😂珍珠米飯又香又軟,首先合格👍醬燒安格斯牛就肥瘦適中,洋蔥同肉都又淋又入味,不過就鹹咗啲啲,連肉帶汁撈飯剛好😂芝麻醬椰菜沙律絲配黃羅白漬個羅白酸甜開胃都唔錯~紫菜雞卷原來就係類似唐揚炸雞卷紫菜再炸,比我預既要細粒喎😅都有啲juicy不過有少少油?搭配既蛋黃醬相對雞卷就慷慨好多⋯⋯😂醬燒安格斯牛定食 7.0/9紫菜雞卷6.5/9OVERALL 7.0/9小店裝修好有特點,店員亦都好親切,不過牛肉同雞卷個人都覺得量偏少😅我都唔係咩大胃王但兩樣嘢食完都沒飽⋯⋯🥴

醬燒安格斯牛定食 7.0/9
紫菜雞卷6.5/9

OVERALL 7.0/9

2021-07-07 590 浏览
外賣app度見到有呢間外賣便當餐廳,想食牛肉飯,所以就嗌咗嚟試。打開見到個外賣都算靚靚仔仔,份量嚟講飯好多,但牛肉較少,如果要用牛肉送哂啲飯係無乜可能... 牛肉嘅味道就係好正常嘅日式牛肉飯嘅味道,洋蔥都幾冧幾入味,係份量真係太少,同埋汁嘅份量都好少,雖然啲牛肉夠濕潤,但係想要多啲汁送飯就冇。飯上面加咗少少飯素,但係個人覺得太少,本身飯同餸嘅比例已經唔啱,連飯素都咁少,最後我食淨咗一半白飯。其實味道係ok,但係份量方面有待改進,可能轉其他外賣盒會好啲。

2021-05-30 654 浏览
外賣到會,落單方便,誠意推介食物種類多,上網比較幾間後,最後都係選擇一期一會,因為到會選擇比其他好,有啲日式食品到會出面係無的落單方便清晰,價錢相宜,有禮送貨準時,包裝整齊清潔,好食 😋有質素 💛1. 芝士煙肉焗薯皮: 熱辣辣,好食2. pama ham 哈密瓜:送酒一流3. 芝士厚切豬頸肉飯:大碟抵食4. 唐揚雞拼紫菜雞卷:少有到會日式餐點 👍🏾5. 魚手指拼粗薯條:三五知己傾計食一流6. 水牛炸芝士拼雞軟骨:炸水牛芝士夠香7. 牛奶布丁:餐單沒有的限定甜品,甜度啱啱好8. 忌廉泡芙:甜度啱啱好,好食睇得出用心製作,有誠意既食店,係值得要支持 💛
外賣到會,落單方便,誠意推介

落單方便清晰,價錢相宜,有禮

送貨準時,包裝整齊清潔,好食 😋有質素 💛

1. 芝士煙肉焗薯皮: 熱辣辣,好食

2. pama ham 哈密瓜:送酒一流

3. 芝士厚切豬頸肉飯:大碟抵食

4. 唐揚雞拼紫菜雞卷:少有到會日式餐點 👍🏾

5. 魚手指拼粗薯條:三五知己傾計食一流

6. 水牛炸芝士拼雞軟骨:炸水牛芝士夠香

7. 牛奶布丁:餐單沒有的限定甜品,甜度啱啱好

8. 忌廉泡芙:甜度啱啱好,好食

睇得出用心製作,有誠意既食店,係值得要支持 💛

外卖送餐
  • 芝士煙肉焗薯皮
  • 唐楊雞拼紫菜雞卷
  • 忌廉泡芙
午餐時間訂了外賣自取,但餐廳不接單取消了,可能是首單自取有優惠吧!臨時急忙要再找另外一間外賣,很不滿意餐廳的做法。對消費者很不公平,扣了款項,又要退款,太麻煩了,為什麼不是肯定接單才扣款呢?

2021-02-04 768 浏览
有時約咗朋友夜晚食飯要諗食咩,上openrice比我搵到又平又好食嘅外賣!外賣自取成日有5折,七五折,九折等等之類的餐廳可供選擇...好吸精啊~尋晚見到有間新店位於觀塘成業街,做緊五折!叫一期一會!絕對推薦呀!良心有熱誠之小店!店員又友善又禮貌!叫咗兩個最平嘅餐都依然有水準又大份!無得輸!臨走前店員走出黎拎番盒七味粉比我,好sweet呀!佢記得落單時有寫!.和風醬油雞肉定食 $32 😋😋😋😋雞肉至少有十多塊,雞肉不柴,食落嫩口有厚度,醬汁偏甜,加了好多洋蔥,有洋蔥的甜味,重點係白飯仲要有味素,OMG!!即刻升華咗~沙律菜是芝麻醬,好味又新鮮。加$3有玄米茶,係一枝細細地嘅樽裝,哇!好高成本呢🥺朋友講咗幾次ho crazy so cheap🤣間鋪有冇得賺架?我見店內牌子外賣$40包飲品,都係好平!無論點都好平,性價比好高。所以食完好想分享哩間良心小店!大家去食去支持啦!😊
和風醬油雞肉定食 $32 😋😋😋😋
所以食完好想分享哩間良心小店!大家去食去支持啦!😊
2021-02-03
2021-01-08 594 浏览
而家香港經濟低迷, 好多打工仔都要慳住個荷包食飯。到底32蚊可以係觀塘區食到個咩午餐呢?今日睇openrice 見到呢個外賣自取優惠,一於試下。呢間店舖位於工廈內, 只做外賣生意不設堂食。佢哋會將整好嘅外賣放入一個保暖袋度暫存, 等客人黎到自取既時候都仲係熱辣辣,好細心。👍一打開好!有!驚!喜! 賣相好精緻既一個日式便當。前菜係爽脆既椰菜芝麻醬沙律,同日式醃蘿蔔。而主菜既雞肉肉質細嫩, 醬油帶點甜味而且唔會過咸。白飯上面仲放滿日本味素, 整個便當充滿日式風情,味道同賣相都令人好開胃。最後再飲返杯清淡既玄米茶作結,好滿足。✨和風醬油雞肉定食 (原價$58,自取$29)✨玄米茶 250ml (+$3).🏠 一期一會.尋味🛤️ 觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓13室📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約4分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #
而家香港經濟低迷, 好多打工仔都要慳住個荷包食飯。

到底32蚊可以係觀塘區食到個咩午餐呢?

今日睇openrice 見到呢個外賣自取優惠,一於試下。

呢間店舖位於工廈內, 只做外賣生意不設堂食。

一打開好!有!驚!喜!

賣相好精緻既一個日式便當。

前菜係爽脆既椰菜芝麻醬沙律,同日式醃蘿蔔。

而主菜既雞肉肉質細嫩, 醬油帶點甜味而且唔會過咸。

最後再飲返杯清淡既玄米茶作結,好滿足。

✨和風醬油雞肉定食 (原價$58,自取$29)
✨玄米茶 250ml (+$3)

🏠 一期一會.尋味
🛤️ 觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓13室
📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約4分鐘

-----

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
和風醬油雞肉定食
作為窮到爆 既 觀塘午餐師,中午放飯當然係要搵啲又平又好食既好西,填飽下個肚。喺 Openrice 見呢間新店做外賣自取(最平個定食係 29 蚊),已經唔需要考慮,即刻落單!食物:和風醬油雞肉定食優點:- 💛- 食物份量足夠(性價比極高)- 醬油味道岩岩好,雞肉掛汁- 醃蘿蔔味道幾出 (有時食其他餐廳既醃蘿蔔冇乜味)- 服務態度良好缺點:- 人手不足(導致外賣自取時間耐長)小總結:💛 抵食飽肚,性價比極高,味道👍糧尾外賣自取恩物

食物:
和風醬油雞肉定食

優點:
- 💛
- 食物份量足夠(性價比極高)
- 醬油味道岩岩好,雞肉掛汁
- 醃蘿蔔味道幾出 (有時食其他餐廳既醃蘿蔔冇乜味)
- 服務態度良好

缺點:
- 人手不足(導致外賣自取時間耐長)

小總結:
💛 抵食飽肚,性價比極高,味道👍
糧尾外賣自取恩物
2020-12-23
15 分钟 (外卖自取)
午餐
2020-12-21 1638 浏览
現在點外賣還真是愈來愈方便呢這間位於觀塘的外賣自取專門店能透過Whatsapp預訂而且外賣自取的價錢比送貨便宜點喔 吃的則是日式定食 🍱  也有做到會美食的啊!買了三份日式定食~而每份主食會包湯或細樽玄米茶。另外亦有加錢有其他飲品可以選擇那樣子。我們都選了味噌湯包,是自行沖泡的那種~有附杯。話說這還是我第一次飲用粉沖的味噌湯,都幾方便~喜歡淡味點可以分到兩杯。醬燒牛舌定食 ($59) - 個汁好濃郁惹味啊~牛舌很軟嫩,而且都7塊左右。飯量比一般吃到的定食多一點,飯面上還灑了味素。另外還有配菜,我這定食是胡麻醬豆腐。豚肉生薑燒定食 ($41) & 京川筑前煮牛肉定食 ($57)兩款的汁跟前者一樣都是很惹味的啊!而且不論是豚肉還是牛肉的量也是塞滿了一格!
現在點外賣還真是愈來愈方便呢
這間位於觀塘的外賣自取專門店能透過Whatsapp預訂
而且外賣自取的價錢比送貨便宜點喔
吃的則是日式定食 🍱  也有做到會美食的啊!

買了三份日式定食~而每份主食會包湯或細樽玄米茶。
另外亦有加錢有其他飲品可以選擇那樣子。
我們都選了味噌湯包,是自行沖泡的那種~有附杯。
話說這還是我第一次飲用粉沖的味噌湯,
都幾方便~喜歡淡味點可以分到兩杯。

飯量比一般吃到的定食多一點,飯面上還灑了味素。
另外還有配菜,我這定食是胡麻醬豆腐。
醬燒牛舌定食

兩款的汁跟前者一樣都是很惹味的啊!
而且不論是豚肉還是牛肉的量也是塞滿了一格!
豚肉生薑燒定食
京川筑前煮牛肉定食