2023-03-07 60 浏览
《 九龍灣一燒肉精選套餐同串燒 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧去Megabox睇完傢俬之後,就想搵間新餐廳試一試。發現最近好耐都冇食過燒肉,咁我就揀咗呢間《一燒肉》。最近都好興一人燒肉,自己想食咩就自己燒,其實都幾好玩,宵夜中途油煙亦都好少,咁就唔怕燒完成身都係燒肉味。食燒肉其實醬汁都好重要,佢哋有四款醬汁可以選擇,分別係蒜香醬汁、韓式辣汁、鹽味燒肉汁同埋原味燒肉汁。午餐已經配有白飯、湯品、是日漬物。極上甲羅燒套餐 日本餐蟹味噌甲羅燒松葉蟹蓋直接放上去燒5分鐘左右就食得,記住燒到差唔多熟嘅時候就可以連同生雞蛋一齊攪拌,同埋要留意一下唔好太大火。蟹膏同埋蟹肉食落味道非常鮮甜又濃郁。鹿兒島A4和牛壺漬和牛壺漬即係醃製過嘅和牛,食落勁多肉汁又有少少辣味。鹿兒島A4和牛肩肉呢個部位脂肪會較少,但係牛肉味同樣好濃郁,亦都唔會有根位,燒完同樣軟腍。厚切牛舌心配塭蔥厚切牛舌心好有嚼勁又爽口。極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐鹿兒島A4和牛一大片鹿兒島A4和牛,大理石嘅油花睇落已經好靚,輕輕灼燒幾秒就可以食,入口即溶又有豐富嘅牛脂味道。朝鮮厚切五花腩厚切五花腩用咗韓式秘製醬汁醃製過,豚
《 九龍灣一燒肉精選套餐同串燒 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

午餐已經配有白飯、湯品、是日漬物。

極上甲羅燒套餐
日本餐蟹味噌甲羅燒

鹿兒島A4和牛壺漬
和牛壺漬即係醃製過嘅和牛,食落勁多肉汁又有少少辣味。

厚切牛舌心配塭蔥
厚切牛舌心好有嚼勁又爽口。

極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐
鹿兒島A4和牛

朝鮮厚切五花腩
厚切五花腩用咗韓式秘製醬汁醃製過,豚肉身軟腍又多汁。

檸檬塭汁雞上髀肉
醃製過嘅雞上髀肉本身已經好嫩滑,雞皮燒到微微焦香,多汁又帶檸檬嘅天然酸味。

澳洲M5和牛內裙邊150g
長長一條份量都唔少,可以一整條放落去燒,待差唔多熟嘅時候剪成一塊塊。依個部位油脂相對較少,但係肉味極度。

另外仲叫咗多款串燒
地雞小肉,雞頸肉 (博多產)
砂肝串 (岩手縣產)
鳥皮 (岩手縣產)
錦爽雞肉丸(名古屋產)配日本之卵
最令我印象深刻就一定係雞肉丸,雞肉丸爽口彈牙,配合埋日本生雞蛋整成嘅醬汁,口感即刻順滑好多。

人均💫300

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

一焼肉 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號MegaBox 2樓25號舖

2023-02-22 123 浏览
係MegaBox行完街玩完,好想食肉啊,於是就揀咗一燒肉食燒肉🥩。店內環境好寬敞,裝修好有日本🇯🇵feel啊😍💓極上甲羅燒套餐🦀每款套餐都會配有湯品、泡菜/漬物、白飯,白飯可以加錢轉做海菭飯。 呢個套餐有三款肉🥩分別係鹿兒島A4和牛壺漬 鹿兒島A4和牛肩肉 厚切牛舌芯配塩葱牛肉好新鮮,好嫩口☺️而牛壺漬就係醃牛肉黎,有少少辣味,但仍然保持新鮮,肉味濃🤤呢個套餐最特別係配埋甲羅燒🦀,蟹膏份量非常足,上面加上鵪鶉蛋,更增加風味!我用甲羅燒既蟹膏撈埋紫菜飯一齊食,非常好食🤩💓極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐🥩和牛🥩~油脂豐富和牛紋理分明,配上蛋汁同醬汁,入口即融,肉質嫩滑👏🏻五花腩🐖~經已調味,進食時與生菜一齊食,可以減低油膩感😛檸檬塩雞髀肉🐓~雞肉燒完後仍保持嫩滑唔會太嚡太韌,食落有淡淡嘅檸檬味,都幾清新😚💓澳洲 M5和牛內裙邊 150g🐮內裙邊是牛腹近橫隔膜嘅位置,份量十足,好厚身。入口肉味香濃,肉質口感較厚實豐富,滿滿肉汁🤤💓日本二節翅 (博多產)🍗二節翅燒得剛好👏🏻,肉質鮮味、水分仍能保持,真係做到皮脆肉滑,肉味香濃🥰

💓極上甲羅燒套餐🦀
呢個套餐有三款肉🥩分別係
厚切牛舌芯配塩葱

💓極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐🥩
五花腩🐖~經已調味,進食時與生菜一齊食,可以減低油膩感😛

💓澳洲 M5和牛內裙邊 150g🐮

💓日本二節翅 (博多產)🍗
上星期去咗試MegaBox新開嘅一人燒肉基本上佢係一人一爐每個套餐都會有前菜、牛肉、飯、麵豉湯飲品就要另外加錢醬汁就有大概四款選擇例如蒜香醬汁、原味醬汁、鹽味醬汁、韓式辣醬等等今次我哋試咗 精選牛三食套餐 $128包括牛五花肉、牛舌、牛板翼呢三款牛肉都唔係特別出色 水準普普通通仲有二番目壽喜燒 $128呢一款套餐會伴隨一隻日本雞蛋直接燒完之後蘸醬汁食同樣地 質素都係普普通通 整體而言 我覺得性價比一般唔太推薦大家去試~整體性價比:🦖🦖一焼肉 Yakiniku One地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 2樓25號舖
上星期去咗試MegaBox新開嘅一人燒肉
基本上佢係一人一爐
每個套餐都會有前菜、牛肉、飯、麵豉湯
飲品就要另外加錢
醬汁就有大概四款選擇
例如蒜香醬汁、原味醬汁、鹽味醬汁、韓式辣醬等等

今次我哋試咗 精選牛三食套餐 $128
包括牛五花肉、牛舌、牛板翼
呢三款牛肉都唔係特別出色 水準普普通通

仲有二番目壽喜燒 $128
呢一款套餐會伴隨一隻日本雞蛋
直接燒完之後蘸醬汁食
同樣地 質素都係普普通通

整體而言 我覺得性價比一般
唔太推薦大家去試~

整體性價比:🦖🦖

一焼肉 Yakiniku One
地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 2樓25號舖
2023-02-20 75 浏览
近排呢類型嘅燒肉店開到周圍都係,由燒肉like排長龍開始,之後慢慢開始多🤔 唔知係咪佢贏在係疫情時間有限聚令,從而改變左香港人嘅消費模式🤔 又可以自己一個,又可以多人去食🤔 老實講自從開咗呢類,我無乜再去牛角😂 我哋四個人食,叫咗兩嗰set再散叫,因為我哋唔係好食飯同埋散叫嘅吸引好多🤗🤗 精選牛三食(牛五花,牛板翼,牛舌)$128 & 牛五花 $123 - 兩嗰餐跟、前菜、湯同飯、飲品要額外加錢,得四塊牛舌🥲 張相都有6塊🤔 不過唔夠簿,有啲Un🤔 牛板翼好食,牛五花就真係有啲肥,不過用呢個價都可以收貨🤭 跟餐白飯可以自由選擇細飯定大飯,仲可以加$15升級做紫菜溫泉玉子飯😚額外加嘅安格斯西冷薄燒80g $68 & 蘭國豚五花50g $18 好普通🤕 - 開始覺得自己食乜都係一樣😂 巨人黑安格斯肉眼扒300g $198 - 最出色應該係呢嗰,我覺得佢值呢個價,不過佢有set會更好😚 有牛味,亦好淋😚 我覺得呢個可以係必食🤭整體嚟講,我哋4個人食都係$600左右埋單,性價比係高嘅,但唔太建議食牛五花,嗌啲少脂肪嘅會更理想😂仲有一樣要提嘅係佢拎圍裙同換網都要加$3‼️

2023-02-17 232 浏览
難得放假就同媽咪去Megabox行街Shopping🛍️見到間新開業既一燒肉,店內環境闊落,所有套餐價格由$100-$200,相當親民,而且一個人食都得,等我又試下先😙😙極上甲羅燒套餐套餐配有湯品、泡菜/漬物同白飯,而白飯亦可以加錢轉做紫菜飯,套餐有三款肉,仲有甲羅燒,甲羅燒可以揀要唔要鵪鶉蛋,食落鮮味十足😋送飯一流,而和牛油脂好豐富,只需落少少鹽就已經好好食,好滿足🥰🥰極上花見松板豚套餐都係包左湯品、泡菜/漬物同白飯,松板豚肉質厚身,食落口感爽嫩🤤好香油脂脂,再配上少許鹽同燒汁,好出色😎澳洲M5和牛內裙邊係近橫膈膜既位置,肉味相當濃郁,口感好軟腍,如果鍾意重口味既朋友仔可以一試👍🏻👍🏻極上鹿兒島和牛壽喜燒入口即溶,油花超豐富,再配上生雞蛋,整個口感更加提升,簡直完美🤤串燒蘭國五花腩大蔥串:五花腩肥瘦適中,微帶蔥蒜香味,非常惹味😋錦爽雞肉丸(名古屋產)配日本之卵:雞肉丸燒至微焦香,外脆內爽口,再沾上蛋漿🤤口感更加滑溜,必食👍🏻

極上甲羅燒套餐

極上花見松板豚套餐

澳洲M5和牛內裙邊

極上鹿兒島和牛壽喜燒

串燒
蘭國五花腩大蔥串:五花腩肥瘦適中,微帶蔥蒜香味,非常惹味😋

2023-02-11
午餐
2023-02-13 86 浏览
一燒肉Yakiniku One (九龍灣)Megabox新開業的一燒肉,環境闊落,座位坐得舒服,更另設卡位。餐廳提供多款世界各地的優質燒肉,牛、豬、雞肉都十分鮮味,套餐價格由$100-$200左右,相當親民,屬性價比超高的燒肉店!極上花見松板豚套餐 $ 142包括是日湯品,漬物,枝豆,海菭飯最吸睛的是原塊黑豚,上枱前已切件,肉質厚身但口感爽嫩,燒過後油脂香溢,配少許鹽和燒汁,非常出色極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐 $210包括是日湯品,漬物,泡菜,海菭飯🐮和牛油脂豐富,和牛紋理分明,配上蛋汁同醬汁,入口隨即融化,肉質嫩滑🐷豚五花經已調味,進食時與生菜一齊食,減低油膩感🐔檸檬塩雞髀肉 雞肉切得較細件,炙燒過後仍保持嫩滑,好吃澳洲M5和牛內裙邊150g $ 108份量十足,內裙邊是牛腹近橫隔膜嘅位置,燒至七成熟後,入口肉味香濃,肉質口感較厚實豐富,滿滿肉汁地雞小肉,雞頸肉(博多產) $24 燒過的雞頸肉,肉質不會過乾,燒過後仍然柔軟富彈性蘭國五花腩大蔥串 $18 五花腩肥瘦適中,微帶蒜香,伴著蔥香,非常香口惹味錦爽雞肉丸(名古屋產)配日本之卵 $22雞肉丸燒至外層微焦香,外脆內爽口,沾上
一燒肉Yakiniku One (九龍灣)

極上花見松板豚套餐 $ 142
包括是日湯品,漬物,枝豆,海菭飯

極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐 $210
包括是日湯品,漬物,泡菜,海菭飯

🐷豚五花
經已調味,進食時與生菜一齊食,減低油膩感
🐔檸檬塩雞髀肉
雞肉切得較細件,炙燒過後仍保持嫩滑,好吃

澳洲M5和牛內裙邊150g $ 108

地雞小肉,雞頸肉(博多產) $24
燒過的雞頸肉,肉質不會過乾,燒過後仍然柔軟富彈性

蘭國五花腩大蔥串 $18
五花腩肥瘦適中,微帶蒜香,伴著蔥香,非常香口惹味

錦爽雞肉丸(名古屋產)配日本之卵 $22
雞肉丸燒至外層微焦香,外脆內爽口,沾上蛋漿,口感更加滑溜,味道層次豐富,必食

甲羅燒 $68
甲羅燒可加配鵪鶉蛋,蟹膏鹹香鮮味十足,送飯一流

日本二節翅(博多產) $22
二節翅燒得剛好,肉質鮮味、水分仍能保持,真係做到皮脆肉滑,肉味香濃,一口氣吃了三隻

@yakinikuone_hk
❇️九龍灣Megabox 2樓25號舖
❇️上水上廣場4樓428B舖

2023-02-05 114 浏览
『九龍灣高質燒肉』一燒肉 🥩今日嚟到位於九龍灣MegaBox嘅一燒肉,滿足一下自已既燒肉魂☺️首先入到嚟就覺得環境好闊落,坐位空間相當足夠,同埋唔會話一大浸燒肉味,所以可以盡情咁享受燒肉😋.我哋今日就叫咗兩個套餐同埋一啲串燒🥩極上之選套餐:V1,日本産蟹味噌甲羅焼き鹿兒島A4和牛壺漬鹿兒島A4和牛肩肉厚切牛舌芯配塩葱牛肉好新鮮,好嫩口,油脂分布平均,入口即溶既感覺!而牛壺漬就係醃牛肉黎,有少少辣味,但仍然保持新鮮,肉味濃!呢個套餐特別係配埋甲羅燒🦀蟹膏既分量比得相當闊綽🤣上面加上鵪鶉蛋,增加風味!我就用甲羅燒既蟹膏撈埋紫菜飯一齊食,簡直好食到爆😍V2,鹿兒島A4和牛寿喜焼朝鮮風厚切五花腩檸檬塩汁雞上脾肉配生菜,日本玉子 或 黑松露玉子壽喜燒嘅牛肉,依然係入口即溶,油花好豐富,燒完之後配上生雞蛋一齊食,簡直係可以滑到入喉嚨嘅感覺🤤而跟餐既五花肉,都幾厚架🐽雞肉就有淡淡既檸檬味,食落口都幾清新!.淨係食套餐當然滿足唔到我個食肉獸啦😈,所以就叫多幾串串燒先!厚燒牛舌芯砂肝串地雞小肉,雞頸肉香蔥豚肉腩卷錦爽雞肉丸(配日本卵)以上既串燒都好有質素,上檯既時候仲熱辣辣🔥有日本居酒屋既質感,除左味道好
『九龍灣高質燒肉』一燒肉 🥩
我哋今日就叫咗兩個套餐同埋一啲串燒🥩
極上之選套餐:
V1,日本産蟹味噌甲羅焼き
厚切牛舌芯配塩葱
V2,鹿兒島A4和牛寿喜焼
朝鮮風厚切五花腩
檸檬塩汁雞上脾肉
配生菜,日本玉子 或 黑松露玉子
厚燒牛舌芯
砂肝串
地雞小肉,雞頸肉
香蔥豚肉腩卷
錦爽雞肉丸(配日本卵)
以上既串燒都好有質素,上檯既時候仲熱辣辣🔥有日本居酒屋既質感,除左味道好食,仲有外面比較少見既雞頸肉,錦爽雞肉丸(配日本卵),今日真係嘗嘗鮮😋
一燒肉除左肉既品質相當高之後,環境又坐得舒服!服務態度都係一流,員工好有禮舒!而且上菜速度好快,唔洗客人等好耐!如果大家會黎MegaBox呢邊行街既話,都好推薦過黎試下👍
2023-02-05 2163 浏览
今日同朋友仔打完羽毛球, 要補充下體力, 我哋去咗megabox, 正商議食乜好點知見到一間新開嘅 一人燒肉店👍🏻而家食燒肉唔使一班人嘅,就算一個人都可以, 一個人都可以食好啲, 都幾好吖下次如果我一個人都可以嚟,呢一間燒肉店, 一個人都可以食好啲,呢一個都係一個唔錯嘅選擇🥰我哋一行三人,每人叫咗個set仲加左啲串燒🍢精選🐂牛三食🐃牛五花/🐂牛舌👅/牛板翼壺漬三食🐂牛肋條/🐥雞髀肉🍗/🐽五花腩🥓 🐃封門柳拼🐂牛板翼配菜可以選擇泡菜/漬物我哋仲加咗紫菜溫泉玉子飯🍚🍚面嘅紫菜仲係脆脆嘅🥰串燒就揀咗蘭國🐖五花腩大蔥串 錦爽🐤雞肉丸配玉子之卵

我哋一行三人,每人叫咗個set仲加左啲串燒🍢

精選🐂牛三食

下午茶
  • 精選牛三食
  • 封門柳.牛板翼
2023-02-05 56 浏览
係MegaBox行完街,打完卡就揀咗呢間餐廳食燒肉呢度嘅環境非常寬敞舒適,完全冇逼硤感,而且仲係無煙燒肉,食完都唔會成身燒肉味😍套餐好抵食,期間限定🉑以$1或半價加選燒肉,叫咗個極上日本帆立貝套餐🈶湯及前菜,前菜揀咗枝豆,味道都不錯,加$15有紫菜溫泉玉子飯,撈埋雞蛋一齊食,好好味😋呢個真係要加選和牛肩胛小排➕和牛赤身➕壼漬牛肋肉嘅肉味好香濃另一個必加嘅就係$1有50g牛小排,真係超抵,而且質素都有返咁上下,又一次證明平野都有好野👍🏻日本帆立貝充滿蒜香味道另一個餐叫咗極上鹿兒島A4和牛壽喜燒套餐,配菜十分新鮮,燒粟米好鮮甜雞肉冇雪味,食落好香口牛舌都幾厚,入口牛味香濃極上鹿兒島A4和牛壽喜燒配上黑松露日本玉子,口感非常香滑,唔夠喉可以半價加購,唔鍾意黑松露嘅朋友可以選擇淨係日本玉子澳洲M5和牛內裙邊肉味重,食落好滋味日本二節翅同埋厚燒牛舌芯都十分juicy,必叫❤️蘭國五花腩大蔥串都好惹味飲品選咗OOHA汽水(荔枝乳酸味)及神戶居留地 Strong Chu-Hi 檸檬味碳酸酒,兩款嘅味道都唔錯最後嘅甜品揀咗兩杯雪糕,芒果味濃郁,有粒粒芒果肉,另一杯食落好香朱古力味,仲有朱古力片,呢餐真係
係MegaBox行完街,打完卡就揀咗呢間餐廳食燒肉

🈶湯及前菜,前菜揀咗枝豆,味道都不錯,加$15
有紫菜溫泉玉子飯,撈埋雞蛋一齊食,好好味😋呢個真係要加選
和牛肩胛小排➕和牛赤身➕壼漬牛肋肉嘅肉味好香濃

日本帆立貝充滿蒜香味道

雞肉冇雪味,食落好香口
牛舌都幾厚,入口牛味香濃

澳洲M5和牛內裙邊肉味重,食落好滋味
日本二節翅同埋厚燒牛舌芯都十分juicy,必叫❤️
蘭國五花腩大蔥串都好惹味

最後嘅甜品揀咗兩杯雪糕,芒果味濃郁,有粒粒芒果肉,另一杯食落好香朱古力味,仲有朱古力片,呢餐真係好滿足💕
最近喺MegaBox又開咗一間新開嘅燒肉,仲要係一人燒肉!所以大部份都係一人套餐,仲可以單點唔同嘅肉類同串燒。不過呢度唔收現金,會用QR code落單。🌟極上甲羅燒套餐 $228每款套餐都會配有湯品、泡菜/漬物、白飯,白飯可以加錢轉做紫菜飯。呢個套餐除咗三款肉之外,仲有甲羅燒,甲羅燒可以揀要唔要鵪鶉蛋,之後成個擺落去燒,鹹鮮味十足。和牛油脂好豐富,油脂分布都尚算平均,點少少燒肉汁已經好好食,厚切牛舌心配鹽蔥,比較爽口。都算係幾豐富嘅套餐。🌟極上鹿兒島A4套餐 $188鹿兒島A4和牛壽喜燒,可以揀日本玉子。和牛油脂都係較豐富,燒嘅時候要小心啲會大火。唔需要燒得太熟,之後再加落玉子同醬汁度食,肉質好軟滑,都算係幾大塊,食完會想單叫多一塊😆另外套餐仲有豚五花同雞髀肉,豚五花已經有調味,燒完可以包山菜一齊食。🌟澳洲M5和牛內裙邊150g $ 108除咗套餐都仲可以單點唔同嘅肉類,切得比較厚身少少,可以先成條兩面燒香,再剪開黎燒,和牛內裙邊有咬口,會有少少筋位🌟安格斯西冷薄燒80g $68一份有兩塊西冷薄燒,會附蒜蓉、炸蒜片、蔥花。燒完之後可以包住呢啲配料點醬汁一齊食,油脂唔算特別豐富但味道都唔

🌟極上甲羅燒套餐 $228

🌟極上鹿兒島A4套餐 $188

🌟澳洲M5和牛內裙邊150g $ 108

🌟安格斯西冷薄燒80g $68
一份有兩塊西冷薄燒,會附蒜蓉、炸蒜片、蔥花。燒完之後可以包住呢啲配料點醬汁一齊食,油脂唔算特別豐富但味道都唔錯。

🌟厚燒牛舌芯 $32
🌟蘭國五花腩大蔥串 $ 18
🌟香蔥豚肉腩卷 $ 18
呢度仲有串燒可以叫,有蔬菜同肉類,我哋試咗三款,牛舌心我哋都覺得幾好食,而且價錢唔算貴

今次食到嚟九龍灣啦🤣最近真係成日周圍去食嘢😗(已經肥咗好多🫠平時去九龍灣一定會去MegaBox行街,今次我哋發現MegaBox有一間高質日式燒肉店🥩環境非常之好,真係有種日本嘅感覺🤣而且店內唔收現金,只係收網上payment,都幾方便㗎😃搭巴士去到MegaBox,搭電梯上兩層就到一燒肉 🥓店員非常有禮貌🦾 Menu可以單叫唔同嘅肉類,又或者可以嗌套餐,我哋就點咗兩個套餐,同埋澳洲M5和牛內裙邊😌📍極上之選套餐一$208有日本帆立貝和牛肩胛小排和牛赤身、壼漬牛肋肉🥩我自己幾鍾意食日本帆立貝,真係幾大粒,同埋好口感😗牛肩胛亦都非常之重牛味,如果鍾意食牛嘅人都會鍾意呢一個餐🤣📍 極上之選套餐二 $198鹿兒島A4和牛寿喜燒焦切牛舌芯配塩葱檸檬塩雞髀肉(日本玉子或 黒松露日本玉子)喺呢一個餐入邊,我最鍾意食嘅係鹿兒島A4和牛寿喜燒!點咗黑松露嘅日本玉子汁,食落去爭啲有種入口即溶嘅感覺,真係勁好食🥹🥹🥹一定要試呢個壽喜燒!朋友話牛舌芯都係勁好口感超高質!另外仲會包括少少蔬菜配料🥬南瓜🎃、蕃茄仔、仲有粟米。另外一個套餐,仲包咗白飯同埋湯品📍 澳洲M5和牛內裙邊 150g $108呢一個係牛腹近橫膈

澳洲M5和牛內裙邊😌

📍極上之選套餐一$208
有日本帆立貝
和牛肩胛小排
和牛赤身、壼漬牛肋肉🥩

📍 極上之選套餐二 $198
鹿兒島A4和牛寿喜燒
焦切牛舌芯配塩葱
檸檬塩雞髀肉
(日本玉子或 黒松露日本玉子)

朋友話牛舌芯都係勁好口感超高質!

另外仲會包括少少蔬菜配料🥬南瓜🎃、蕃茄仔、仲有粟米。
另外一個套餐,仲包咗白飯同埋湯品

📍 澳洲M5和牛內裙邊 150g $108
呢一個係牛腹近橫膈膜嘅位置,所以肉味非常濃郁,鍾意重口味嘅人一定鍾意食😌🥩🥩🥩

對餐廳評價❤️10分滿分💯

店舖資料📃
一燒肉
地址:九龍灣Megabox2樓25號舖
2023-02-02 2122 浏览
最近周圍都開咗好多「一人燒肉店」,而Megabox呢間「一燒肉」都係開張冇耐,今次係二訪啦😍因為上次食過,幾滿意👐🏻今日再嚟回味下最鐘意佢除咗有多款🥩燒肉套餐外,仲有多款單點肉類及🍢串燒,最誇張係$1就可以追加牛小排啦,抵呀環境好寬敞,設有普通座位及卡位,而每個座位嘅櫃桶放咗餐具、紙巾及牙籤,枱面放咗多款醬汁及調味料,手機Qr code落單,都算簡單易用⭐️鹿兒島和牛三食 100g 配 白飯、湯及泡菜 $198分別有🥩和牛角切、和牛肩胛小排及和牛赤身,三款肉嘅雪花紋理都好靚,真係未食都流口水啦😍入口真係不得了,三款肉都咁好食,油脂豐富,牛味香濃,真係入口即溶,配埋日本珍珠米🍚真係絕配💯⭐️極上之選套餐 200g 配 白飯、湯、泡菜 $198分別有🥩鹿兒島A4和牛壽喜燒、厚切牛舌芯配塩葱及檸檬塩雞髀肉😍A4和牛大大塊,望落去已經好吸引,燒完點埋個醬汁,食落肉質軟綿,真係入口即溶,好食😋厚切牛舌芯燒至表面金黃配埋塩葱,食落彈牙,有口感又有牛味,正😋雞髀肉嫩滑,淡淡嘅檸檬味,幾清新!🇦🇺澳洲M5和牛內裙邊 $108內裙邊即係牛腹近横隔膜嘅位置,事先有調味過,燒至七成熟,入口肉味香濃,而且口感豐富

⭐️鹿兒島和牛三食 100g 配 白飯、湯及泡菜 $198
極上之選套餐 200g

⭐️極上之選套餐 200g 配 白飯、湯、泡菜 $198

🇦🇺澳洲M5和牛內裙邊 $108
內裙邊即係牛腹近横隔膜嘅位置,事先有調味過,燒至七成熟,入口肉味香濃,而且口感豐富又juicy, 一啲都唔韌,仲要份量十足,有兩大塊,抵食呀😋

🍗二節翅(博多產)$22
燒得好靚😍調味幾適中,真係皮脆肉滑,又帶啲咸香味

🍡錦爽雞丸肉(名古屋產)$22
燒至有外層少少焦香😍食落好爽口,沾埋個蛋漿,更加滑溜,口感味道更豐富

🐣鳥皮 (岩手縣產)$28
燒得幾香脆,調味適中,口感唔錯,邪惡😋

整體嚟講💕食物有質素,和牛真係好靚好好食😋食完超滿足呀💜下次可以再encore👐🏻
極上之選套餐 200g
2023-01-30 1493 浏览
🥩有無人同我一樣,突然好想食燒肉,但又怕一個食會尷尬,尼間燒肉店都係個好選擇《極上之選套餐》有3個set可以揀,我就係3個入面揀左兩個,每個套餐都包左一碗飯,味增湯,同前菜🔸Set 1🔹前菜 - 漬物🔹鹿兒島A4和牛壽喜燒 - 薄薄一片,充滿油脂香,入口即溶🔹檸檬鹽雞髀肉 - 雞肉好嫩滑,淡淡檸檬香🔹厚切牛舌芯配鹽蔥 - 牛舌好爽口,係咁食到有油香味,加埋鹽蔥又另一黎口味😋🔸Set 2🔹前菜 - 泡菜🔹日本帆立貝 - 好大粒肉,新鮮爽口,加左黑椒同洋蔥粒,帆立貝切開左幾份,食起黎好方便🔹和牛肩胛小排,和牛赤身 - 油脂分佈平均,肉質軟腍,入口即溶🤤🔹壺漬牛肋肉 - 牛肋肉醃好左,帶少少辣味,肉味濃🔹紫菜溫泉玉子飯 - 白飯加$15轉🔸澳洲M5和牛內裙邊肉味濃郁,肉紋粗,油脂滲透其中,肉質軟腍🔸燒厚切牛舌芯牛舌芯燒到岩岩好,爽口有汁💦好香蒜蓉味🔸雞頸肉肉質嫩滑,帶少少爽口🔸鳥皮唔算燒到好脆脆個隻,但都唔會食到成口油🔸砂肝肉開頭以為係肝,原來係腎🙈都切得幾大粒,爽脆無渣🌟除左套餐,仲有單點燒肉同串燒

🔸Set 1
🔹前菜 - 漬物
🔹鹿兒島A4和牛壽喜燒 - 薄薄一片,充滿油脂香,入口即溶
🔹檸檬鹽雞髀肉 - 雞肉好嫩滑,淡淡檸檬香

🔸Set 2
🔹前菜 - 泡菜
🔹壺漬牛肋肉 - 牛肋肉醃好左,帶少少辣味,肉味濃
🔹紫菜溫泉玉子飯 - 白飯加$15轉

🔸澳洲M5和牛內裙邊
肉味濃郁,肉紋粗,油脂滲透其中,肉質軟腍

🔸燒厚切牛舌芯
牛舌芯燒到岩岩好,爽口有汁💦好香蒜蓉味

🔸雞頸肉
肉質嫩滑,帶少少爽口

🔸鳥皮
唔算燒到好脆脆個隻,但都唔會食到成口油

🔸砂肝肉
開頭以為係肝,原來係腎🙈都切得幾大粒,爽脆無渣

🌟除左套餐,仲有單點燒肉同串燒

午餐
2023-01-25 191 浏览
好耐冇食燒肉,呢日去咗MegaBox度有間新開張嘅燒肉店就衝左入去食😝😝估唔到新年都有開天氣又凍返食燒肉真係唔錯嘅選擇主打一人一個爐咁燒無煙燒肉 好方便又唔會焫親枱上邊有晒調味料鹽同胡椒俾你自己調味用QR code落單 好快就送到黎澳洲M5和牛內裙邊💛💛💛💛💛第一次試 牛味超濃口感軟嫩 又有咬口 燒完之後,變到焦香 好正極上日本帆立貝套餐💛💛💛💛💛💛包左帆立貝、和牛肩胛小排、和牛赤身、牛肋肉蕃茄仔、雞髀菇、湯、泡菜、紫菜溫泉玉子飯、飲品 帆立貝充滿牛油香 好新鮮和牛嘅肉質有彈性 油脂分佈平均日本珍珠米加海苔玉子燒都好好食,一啖肉一啖飯超滿足🥰極上鹿兒島和牛壽喜燒套餐💛💛💛💛💛包左湯、漬物、海苔飯、飲品、和牛壽喜燒、厚切牛舌、檸檬雞脾肉、雞髀菇、蕃茄鹿兒島和牛上枱嗰陣已經好靚仔燒完入口即溶 油花豐富細緻雞肉唔會太嚡太韌 好滑 淡淡嘅檸檬味追加左串燒💛💛💛💛💛厚燒牛舌心-超級厚 爽口香蔥豚肉腩卷 -入邊包住好多蔥 好解膩地雞小肉、雞頸肉 -一串試到兩款肉都唔錯鹿兒島和牛壽喜燒-色澤好靚又好食
估唔到新年都有開

用QR code落單 好快就送到黎

澳洲M5和牛內裙邊💛💛💛💛💛
第一次試 牛味超濃
口感軟嫩 又有咬口
燒完之後,變到焦香 好正

極上日本帆立貝套餐💛💛💛💛💛💛

帆立貝充滿牛油香 好新鮮
和牛嘅肉質有彈性 油脂分佈平均
日本珍珠米加海苔玉子燒都好好食,一啖肉一啖飯超滿足🥰

極上鹿兒島和牛壽喜燒套餐💛💛💛💛💛
包左湯、漬物、海苔飯、飲品、
和牛壽喜燒、厚切牛舌、檸檬雞脾肉、雞髀菇、蕃茄
鹿兒島和牛上枱嗰陣已經好靚仔
燒完入口即溶 油花豐富細緻
雞肉唔會太嚡太韌 好滑 淡淡嘅檸檬味

追加左串燒💛💛💛💛💛
厚燒牛舌心-超級厚 爽口
香蔥豚肉腩卷 -入邊包住好多蔥 好解膩
地雞小肉、雞頸肉 -一串試到兩款肉都唔錯
鹿兒島和牛壽喜燒-色澤好靚又好食
2023-01-21 1283 浏览
近年多了不少一人燒肉店,有燒肉ONE、燒肉LIKE、燒肉JU JU 、燒肉DON DON、燒肉801……大家的名字都差不多,都係燒肉XX 加上英文或數字。今日試下呢家在MEGA BOX 新開張的【一燒肉】。MEGA BOX 新開張的【一燒肉】 只有上水及九龍灣兩間店,背景不詳。九龍灣店環境寬敞,一排排整齊的燒肉枱有些似圖書館。兩人一爐外,又有幾張梳化椅四人一爐、又有幾張面壁單人枱。一人燒肉店共通點都係一人一爐、燒肉套餐多款式又唔貴、無煙燒肉作招徠。每張枱下都有抽屜放滿餐具、紙巾、牙籤,非常方便 ....... 同茶餐廳一樣。【一燒肉】 沒有分午餐、晚餐Menu,只分單品及套餐。各款套餐肉類選擇豐富,包括牛板翼、封門柳、牛五花、牛舌 …… 如果想豐富些,可以揀鹿兒島牛、和牛、博多雞、美國安格斯。除燒肉外,還有多款串燒選擇,唔知串燒是否客人自己燒?套餐包括麵豉湯、前菜及白飯。自助下單,肉類有兩種重量揀、白飯可以揀大/小(大小同價),前菜可以揀泡菜或枝豆。平常打工仔就揀最平的【牛五花  150g $68】。牛五花在燒肉店非常普遍,是一層瘦肉一層肥肉的間隔分布,而一般會分為五層,所以取名為五花
除燒肉外,還有多款串燒選擇,唔知串燒是否客人自己燒?
牛五花 150g
牛五花在燒肉店非常普遍,是一層瘦肉一層肥肉的間隔分布,而一般會分為五層,所以取名為五花肉。這份牛五花賣相不太吸引,似廉價貨,不過 $68 的套餐來說係一分錢一分貨。至少份量 150g  大約有12片,對小編來說已經足夠。
牛五花
牛五花是牛外腹部靠後的位置,油脂多,經燒烤後充滿油香。口感不太嚡又不太膩,味道比賣相好多多。另外,【一燒肉】 用上日本產越光米,牛肉的肉汁與醬汁混合在滴上白飯上,真開胃!
最近去【牛角】也只有一款燒肉醬汁,但【一燒肉】 竟然有四款燒肉醬汁:蒜香醬油、韓式燒汁、鹽味燒肉汁及原味燒肉汁,另外還有黑椒粒,種類豐富。小編試左蒜香醬油及原味燒肉汁,各有風味。
雖然只揀價格最平及份量最少的套餐,開餐前也沒有期望。但用餐後覺得抵食,質素比期望高;加上價格平兼環境舒適,可以再來。
2023-01-16