2023-12-31
荃灣🇭🇰新地標 充滿日本風嘅美食街🎌⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯位於荃新天地2期,籌備咗兩年嘅「一門町」美食街終於喺12月16號開幕啦!🎊🎉 平時去荃新天地2期都無乜野食 🫠 終於有條美食街,有10幾間餐廳可以慢慢揀,充滿唔同風格嘅美食 想食咩菜式都有😍😆遲啲仲會開夾公仔舖,真係又食又玩🤣👅 正呀!!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯今日去開荃灣 就黎一門町試下呢間日式餐廳《一町目·茶室》 ,平民價錢但充滿驚喜😍入到黎已經覺得好有日式風格餐牌設計都好有心思好得意! .🔸魚湯海鮮油揚福袋烏冬 $𝟕𝟖魚湯好鮮甜 亦都好足料!有青口、蜆、蝦🦐、仲有腐皮福袋裝住啲烏冬,勁惹味😍 個湯甜到可以飲晒😆 推介‼️.🔸吉列海老拼吉列魚柳 日式咖喱滑蛋飯 $𝟕𝟖又係超足料嘅一個滑蛋飯,吉列海老好好食,好似蝦多士咁下面有塊麵包,炸得好脆😽 吉列魚柳都超大塊🤣😍 推介‼️.🔸明太子醬 單骨雞翼 $𝟑𝟑一上枱已經聞到好香嘅明太子味,雞翼配明太子醬真係會食唔停口!不過偏鹹少少🤏🏼 但都好好食😋 推介‼️.🔸炸豚肉餃子 $𝟐𝟖好juicy~外皮煎到脆卜卜😽.🔸芒椰甘露奶蓋 $𝟒𝟎 芒椰奶西同楊枝甘露嘅合體,配埋奶蓋💯最抵仲
🔸魚湯海鮮油揚福袋烏冬 $𝟕𝟖
🔸吉列海老拼吉列魚柳 日式咖喱滑蛋飯 $𝟕𝟖
🔸明太子醬 單骨雞翼 $𝟑𝟑
🔸炸豚肉餃子 $𝟐𝟖
好juicy~外皮煎到脆卜卜😽
🔸芒椰甘露奶蓋 $𝟒𝟎
芒椰奶西同楊枝甘露嘅合體,配埋奶蓋💯最抵仲有好多芒果果肉😽 推介‼️
🔸阿華田可可奶蓋 $𝟒𝟎
不過不失嘅阿華田可可奶蓋,個奶蓋做得唔錯,幾濃厚😺
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
一門町除咗日式餐廳仲有西餐,有飲品舖,仲有小食,去開荃灣嘅話可以去荃新天地二期搵食😆
📍一門町市場 @ichimoncho
🗺️荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下
。
📍一町目茶室
🗺️荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J39-40號舖
#一門町 #一門町市場
#mytaste_荃灣