2024-11-10 27 浏览
好快嘅快餐,今日一於嚟一粥麵試吓🥰我哋點咗福建炒飯,是一道風味獨特的炒飯,以米飯、蛋、蔬菜和海鮮等材料製作而成。[食後感]📝🧡福建炒飯的味道比較鮮美,因為加入了蝦仁,增添了海鮮的鮮香。🩵炒飯的米粒分明,搭配蛋和蔬菜,口感豐富,每一口都能享受到不同的層次。🩶香氣四溢,特別是使用了豐富嘅醬汁後,食慾大開。總的來說,一粥麵的福建炒飯色香味俱全,適合喜歡海鮮和炒飯的人享用。你有嘗試過這道菜嗎?不妨過嚟試吓啦。

[食後感]📝

🩶香氣四溢,特別是使用了豐富嘅醬汁後,食慾大開。

2023-10-06 340 浏览
栗米瘦肉粥(細)有栗米🌽味,份量唔少走瘦肉🐽😆粥底口感唔會係好槳糊果種豉油王炒麵炒麵口感適中,唔會乾爭爭、唔會油淋淋味道偏淡,唔啱鍾意重味嘅人茶走(多練奶)正常味道,不過不失出餐快
栗米瘦肉粥(細)
有栗米🌽味,份量唔少
走瘦肉🐽😆
粥底口感唔會係好槳糊果種
豉油王炒麵
炒麵口感適中,唔會乾爭爭、唔會油淋淋
味道偏淡,唔啱鍾意重味嘅人
茶走(多練奶)
正常味道,不過不失

出餐快
早餐
2023-01-10 521 浏览
前排凍冰冰,好想食煲仔飯,唔想出到咁遠食炭爐煮嘅。唯有去附近食一粥麵嘅煲仔飯。餸汁都唔算太多。。不過飯就好夠分量,,可惜我真係中意食濃底。。不過退而求其次都總算唔錯。。同埋奶茶都有個特別冰底搞搞新意思。。。叫做止癮先炸。。找日一定要出去食炭爐整,又有濃飯焦嘅煲仔飯。

2022-07-24 455 浏览
一個人唔知食咩好 咁就喺屋企附近嘅一粥麵食個午餐先~揀咗個健康嘅排骨菜飯(電話影嗰陣鏡頭有啲朦 sorry🤣) 好少食飯嘅我覺得呢個菜飯幾好食 加咗小小調味(小小咸小小油) 菜飯比例都幾 好好多菜🥬豬扒有三大塊 食落都OK唔會有好多梳打粉 有少少咬口 不過調味好食嗰啲小小嘅肉碎豆角 又幾好食 成碟食晒凍檸茶都有茶味👍🏼👍🏼 見到隔離個靚姐飲冰鎮奶茶 佢話都幾好飲 同太興都差唔多(咁梗係泰興好飲啲🫣)食淨最尾少少飯 食完返到屋企都唔覺得好頸渴 👍🏼👍🏼
一個人唔知食咩好
咁就喺屋企附近嘅一粥麵食個午餐先~

揀咗個健康嘅排骨菜飯
(電話影嗰陣鏡頭有啲朦 sorry🤣)

好少食飯嘅我覺得呢個菜飯幾好食
加咗小小調味(小小咸小小油)

菜飯比例都幾 好好多菜🥬
豬扒有三大塊 食落都OK唔會有好多梳打粉
有少少咬口 不過調味好食

嗰啲小小嘅肉碎豆角 又幾好食 成碟食晒
凍檸茶都有茶味👍🏼👍🏼

見到隔離個靚姐飲冰鎮奶茶 佢話都幾好飲
同太興都差唔多(咁梗係泰興好飲啲🫣)

食淨最尾少少飯 食完返到屋企都唔覺得好頸渴 👍🏼👍🏼
2021-11-13 488 浏览
一向平時鍾意係屋企食早餐!但今日有d原因被迫出嚟食早餐呀!今日叫咗個叉燒腸,一打開已經嚇親,爛成咁!我唔需要好似茶樓咁靚!但最低最低限度,都唔係爛成咁吖!我未見過餐廳可以包成咁!一夾起,再爛多兩錢重!食落去成舊粉咁!咬落去已經覺得唔好食!好似食緊粉咁,已經係腸粉中嘅失敗之中既失敗!叉燒都係普通!無咩特別!至於服務同環境方面,服務就普普通通、無咩特別!還境真係有啲迫,喺商場走廊度!俾人望住你食唔太好
2021-11-09
$20 (早餐)
2021-10-15 306 浏览
👇🏼經外送平台叫了一粥麵的大伙頭煲仔飯👇🏼鳳爪排骨飯,以前是大煲,不知何時改了用細煲先說說煲內原來有辣的紅椒,所以紅椒所在的位置,其食物都有辣味,不吃辣的會不是味兒。其實應該在選項內說明有紅辣椒🌶️,或不放紅辣椒,吃過坊間許多的鳳爪排骨飯,大部份都沒有紅辣椒的當打開煲蓋,看到鳳爪這樣子,心裏已不爽😕,幸好吃時沒甚麼,且是淋的,排骨肉質一般,而飯的質素就不好,煲邊的飯像生的,就算幾餘的飯都是偏硬的,失望😞,不好吃
👇🏼經外送平台叫了一粥麵的大伙頭煲仔飯

👇🏼鳳爪排骨飯,以前是大煲,不知何時改了用細煲

鳳爪排骨飯
外卖送餐
午餐
2021-07-20 277 浏览
雖然餐廳主打粥同麵,但我反而覺得呢度嘅粽同埋炸兩真係最好食😋 每次必叫!兩樣嘢跟餐加錢買會抵啲,粽有好多綠豆,口感軟淋,淋埋甜豉油真係一流;炸兩係腸粉包住油炸鬼,再以蔥花點綴,外脆內軟好香口
外卖自取
2021-06-09 234 浏览
下午茶時間,鍾意食一粥麵1.雞扒刈包雞扒同刈包,真係幾夾,其實仲有隻黑芝麻包,下次可以試試!2.雞翼鍾意食燒雞翼,尤其熱辣辣時食,最正不過今次俾左鹵水雞翼,雖然都好入味,但都係鍾情於燒雞翼!3.干炒牛河估唔到幾有鑊氣,似足茶餐廳出品,加埋辣椒醬,一流
下午茶時間,鍾意食一粥麵

1.雞扒刈包
雞扒同刈包,真係幾夾,其實仲有隻黑芝麻包,下次可以試試!
2.雞翼
鍾意食燒雞翼,尤其熱辣辣時食,最正
不過今次俾左鹵水雞翼,雖然都好入味,但都係鍾情於燒雞翼!

3.干炒牛河
估唔到幾有鑊氣,似足茶餐廳出品,加埋辣椒醬,一流
外卖自取
2020-01-28 556 浏览
📯銀座逛街後,到一粥麵晚飯,聽友人說,這店有煲仔飯,故特意來光顧🔰鳳爪排骨煲仔飯$50,罐裝可樂加$3,排骨肉質軟淋,算不錯,長者也適合吃;喜歡菜心青綠且淋,相信是弄好備用,再放入煲仔飯內;唯獨是鳳爪失望,質量很一般,又細隻;說到飯,不過不失,煲仔邊也黏著飯焦,用鐵匙羹刮起便可吃到顧名思義,煲仔飯絕對是熱騰騰的,並能保持其燙口的熱度,我也被它的熱度燙到舌頭,之後每羹飯都呼呼吹吓才入口以女性來說,若不是特別大胃的話,足夠吃得很飽

鳳爪排骨煲仔飯

以女性來說,若不是特別大胃的話,足夠吃得很飽
2020-01-23
2019-09-01 375 浏览
之前病咗叫咗粟米瘦肉粥可能真係諗住比病人食,味道係十分之清淡😂,忍唔住加返啲鹽,同食吓啲油炸鬼先食得落🤭仲偷食咗朋友既肉燥豆腐同香酥上海排骨😝,前者一樣好清淡,後者就濃味返少少佢啲野食對病人/鐘意清淡既人黎講都係唔錯既選擇😂
之前病咗叫咗粟米瘦肉粥
佢啲野食對病人/鐘意清淡既人黎講都係唔錯既選擇😂
2019-07-27 242 浏览
食過這間兩次, 兩次經驗都不快,都是吃炸雞脾紅豆冰餐, 第一次吃覺得挺好吃, 皮脆肉嫩多汁,但2次吃完都感肚子脹谷谷, 腹部不適, 但我也不敢斷言一定是吃完那些餐點才出事。不過仔細想想, 餐廳衛生也是有待改善, 第二次食看到分發的刀叉也不是洗得很乾淨, 還有些不淨的印痕,痕跡, 感覺餐具清潔方面不夠認真, 加上餐廳範圍偶爾也見一兩隻蚊蟲飛來飛去, 請餐廳方面好好跟進, 畢竟衛生食物安全很重要。 至於食物質素,吃第二次炸脾感覺沒有第一次好, 乾淨淨, 皮不夠脆, 內裡雞肉根本冇業一d味都冇, 紅豆冰冰太多,紅豆太多, 冇咩奶味, 難食加上有蚊蟲飛過影響用餐心情, 最後沒有吃完便離開。
2019-07-26
2018-07-08 769 浏览
由於今晚突然有啲突發事發生咗,令到4姨媽好唔開心,所以我們就即刻趕入去天水圍安慰一下姨媽,而我們就約咗喺嘉湖銀座嘅「一粥麵」等!我們叫咗皮蛋瘦肉粥嘅粥底煲得都幾軟綿,皮蛋都幾甘香,而瘦肉嘅肉質就比較「粗嚡」!豉油皇炒麵炒得就幾香幾惹味,但就略嫌麵質比較腍身同比較油膩!鮮蝦雲吞麵嘅雲吞皮都算薄身,但入面嘅餡料豬肉份量比較多,蝦肉就唔係好多,所以食落比較膩,至於麵質都幾煙韌彈牙!香滑齋腸粉可能唔係即叫即拉,所以質感比較乾同硬,呢點係令我們覺得比較失望!
我們叫咗皮蛋瘦肉粥嘅粥底煲得都幾軟綿,皮蛋都幾甘香,
而瘦肉嘅肉質就比較「粗嚡」!
豉油皇炒麵炒得就幾香幾惹味,
但就略嫌麵質比較腍身同比較油膩!
鮮蝦雲吞麵嘅雲吞皮都算薄身,
但入面嘅餡料豬肉份量比較多,
蝦肉就唔係好多,所以食落比較膩,
至於麵質都幾煙韌彈牙!
香滑齋腸粉可能唔係即叫即拉,所以質感比較乾同硬,
呢點係令我們覺得比較失望!
皮蛋瘦肉粥/豉油皇炒麵
鮮蝦雲吞麵/香滑齋腸粉
2018-02-06
2017-10-08 799 浏览
一粥麵嘅宵夜非常抵食,八點半就有宵夜套餐,31蚊可以叫雲吞麵或者粥加配一個小食!小食有炸綾魚球,腸粉,炒麵等等。所以一個消夜套餐已經好飽。有時候將夜晚食晏小小,就等宵夜套餐。另外,仲可以加$3要隻雞全翼,咁就一定好飽,好滿足!
小食有炸綾魚球,腸粉,炒麵等等。所以一個消夜套餐已經好飽。

2017-08-02 691 浏览
两公婆放工番到天水圍都7點有多,是晚又吾開爐煮飯的🤣系銀座落車搵野食,老婆話吾乜肚餓,食少少就ok。於是乎又去左一粥麵啦。我又食炸醬麵😆麵幾有咬口,醬汁咸咸甜甜咁,老婆就食炸两加喳咋,喳咋吾夠熱,同埋今次明顯無之前煲得咁綿。但加$7換既都咁大碗都算抵食。

2017-07-02 453 浏览
雖然呢度係有西式or港式既早餐,但係黎到一粥麵又無理由唔食中式野架嘛~因為我唔鐘意食粥同炒麵,個人比較偏好腸粉,所以就叫左碟炸兩呢度既腸粉類都係即整,所以如果朝早返工趕時間既就唔好叫啦我都等左差唔多成十五分鐘,不過因為可以見到廚師即做,睇既過程都好有趣,所以都唔覺原來過左咁耐。因為即整就當然熱辣辣啦!米香加上鬆軟既油炸鬼,再淋上豉油真係好好食我係唔鐘意食芝麻既,不過有d 芝麻香係點綴黎雖然同其他專賣粥既舖頭比就一定無得比,但係我覺得呢度既炸兩都好好味!
因為我唔鐘意食粥同炒麵,個人比較偏好腸粉,所以就叫左碟炸兩

呢度既腸粉類都係即整,所以如果朝早返工趕時間既就唔好叫啦

我係唔鐘意食芝麻既,不過有d 芝麻香係點綴黎

炸兩
2017-05-22