2021-08-13 83 浏览
價值$50 嘅扎肉飯,根本就係白飯一碟,附加5塊扎肉,一滴汁都冇,仲要完全冇味!要自己用豉油撈飯先勉強食到。真係好意思拎碟咁嘅飯岀黎收錢!簡直中晒伏!不可一,不可再!
不可一,不可再!
2021-08-13
午餐
2021-06-04 170 浏览
去開屯門碼頭,行過啟豐商場,見到有間一越,第一次食呢間,環境乾淨企理,睇落坐得舒服,即管入去試下。因為天氣悶熱,完成唔想食飯,食撈檬岩胃口,上菜速度都快,同朋友傾左陣,已經送上飲品,冰凍椰子冰冰,即刻消暑解渴,越式雞翼撈檬,雞翼熱辣脆口,撈檬都好足料,啖啖青瓜生菜,朋友叫豬扒飯,見佢食到清碟,應該都不失禮,大碟又夾抵食,我們叫了小食,炸蝦餅夠正宗,即炸即送上枱,朋友一人一件,份量岩岩的好,最後比錢有驚喜,有靚靚收銀姐姐。
去開屯門碼頭,

即炸即送上枱,
朋友一人一件,
份量岩岩的好,
最後比錢有驚喜,
有靚靚收銀姐姐。

香茅雞翼越式撈檬
2021-06-04
香茅雞翼越式撈檬
原先諗住幫襯李錦基食好越南野,點知執咗,舊舖新店又係買越南野,入去餐牌又同舊時差不多,結果中晒伏。叫咗李錦基招牌咖喱雞河,上枱時買相似無似樣,點知咖喱味淡如水,只係有d黃色嘅淡咖喱同埋一件件充滿碎骨嘅雞件,差d食雞食到碎雞骨入肚。另外點咗燒豬肉飯,葱油同豬肉都幾好,係個飯,個飯令我聯想起幾廿年前番鄉下食嗰d米飯,無飯香而只有朕朕糠味,唔係臭,但食得出d米擺咗好耐同埋係平米。以上兩碗全部在水準之下,如果想食番「李錦基」嘅出品,只能說一句:『往事不能回味了』,本人以後再唔駛山長水遠地到屯門碼頭搵越南野食。

2021-04-25