2023-12-14 46 浏览
現場即叫即蒸,只需等候丁點時間就能好好享受美食。健康素菜餃,薄皮餃子包裹著豐富多樣的蔬菜餡料,展現出鮮脆的口感和清爽的風味。每一口咬下去,都能感受到蔬菜的天然甜味,給人一種健康的感覺。餃子的口感十分獨特,外皮薄而有彈性,內餡香嫩多汁。薄皮鮮蝦餃,鮮嫩的鮮蝦餡料搭配著薄薄的皮,入口即化,散發出濃郁的海鮮香氣。每一顆餃子都經過精心製作,鮮蝦的鮮甜與薄皮的口感完美結合,回味無窮。蟹皇蒸燒賣,燒賣上滿滿的蟹,散發出誘人的香氣。燒賣外皮薄軟,內餡鮮嫩多汁,蟹黃的鮮美更是為整個菜品增添了豐富的口感。每一口都能品味到蟹黃的鮮甜,愛不釋手。鮮蝦菜苗餃,餃子的外形精緻可愛,內餡則是以新鮮的蝦仁和嫩綠的菜苗為主,兩者的組合相得益彰。菜苗的清香與鮮蝦的鮮甜完美融合,一口咬下去,餃子的鮮美味道在口中綻放。
現場即叫即蒸,只需等候丁點時間就能好好享受美食。

2023-12-14 54 浏览
疫情前係太子店幫襯過,食物環境都好好;今日放工經過擺花行人天橋旁原來今年11月開左間分店,分店可堂食或外賣晚餐唔想太飽,就叫幾款點心食下😎店內以玻璃做間隔,可以坐底見度廚房,夠晒開揚! 裝修夠特色,牆上掛住一幅以點心描繪香港作地圖再睇餐牌,選擇都相當多,除左基本出名既點心、餃點、腸粉,飽類外,仲有盅頭蒸飯,粥、酥炸食品及甜品;隔離鋪頭就係製造點心既廠房,每款點心都係人手造,保証新鮮,所以都等左10分鐘先有得拎,食好野真係要等一下🤗 💥鮮蝦腸粉師傅手勢一流,能拉制幼滑腸粉皮,晶瑩透薄! 外皮能清晰見度包住係卷裏面既鮮蝦餡料,清楚現形;鮮蝦大隻彈牙,再與甜醬油混合,口感係先是嫩滑後是爽口,味覺視覺同樣出色💥足料糯米雞一打開糯米雞,夠乾身,唔似平時酒樓嗰啲油冧冧勁濕,咬落香滑軟綿而且滲透荷葉香;裏面餡料十足,有整粒原隻蛋黃,獻汁不太濃也不太多,很好味💥精製馬拉糕馬拉糕脹卜卜夠鬆軟,份量十足帶有甜甜既红糖味,食落不算太腻!點心食物KEEP度太子總店既味道,以後經過可以成日去食Lu..

原來今年11月開左間分店,分店可堂食或外賣

晚餐唔想太飽,就叫幾款點心食下😎
店內以玻璃做間隔,可以坐底見度廚房,夠晒開揚!

裝修夠特色,牆上掛住一幅以點心描繪香港作地圖
💥鮮蝦腸粉

💥足料糯米雞

裏面餡料十足,有整粒原隻蛋黃,獻汁不太濃也不太多,很好味

💥精製馬拉糕

馬拉糕脹卜卜夠鬆軟,份量十足

帶有甜甜既红糖味,食落不算太腻!

2023-12-06
1K
2023-12-11 70 浏览
在擺花街有新開張的點心舖,是由太子到中環開分店。📍位置:近香港站C出口,沿閣麟街往上,在Cookie DPT對面。🏠環境:淺色木系門面,室內左右兩邊各設吧枱,左邊是大玻璃窗🪟吧枱,右邊是一幅大自然牆紙吧枱,中間是點餐位。由於今日係新開張第一天,門口擺滿花牌。🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。🍽️午市:舖位旁是中環廠房,所以點心都是人手新鮮製作,提供外賣為主,有保溫袋保持熱辣辣。🥢薄皮鮮🍤蝦餃🥟(2隻)$22晶瑩的餃皮裹上🍤蝦和🐖豬肉餡,皮薄而餡鮮味😋!🥢蟹皇蒸燒賣(2粒)$20燒賣大粒😍,餡料結實,口感彈牙,內有不少🦐蝦肉易突顯鮮甜😋!🥢豐料珍珠雞🐓(2件)$32😚很久沒吃過這款點心,不過份量有點少,口感軟糯,是回憶的味道😌。🥢咖喱魷魚 $33咖哩魷魚入味🤤,入口彈牙爽滑😍!
在擺花街有新開張的點心舖,是由太子到中環開分店。
🏠環境:淺色木系門面,
室內左右兩邊各設吧枱,
左邊是大玻璃窗🪟吧枱,
右邊是一幅大自然牆紙吧枱,
中間是點餐位。
由於今日係新開張第一天,門口擺滿花牌。
🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。
🍽️午市:舖位旁是中環廠房,
所以點心都是人手新鮮製作,提供外賣為主,
有保溫袋保持熱辣辣。
🥢薄皮鮮🍤蝦餃🥟(2隻)$22
薄皮鮮🍤蝦餃
晶瑩的餃皮裹上🍤蝦和🐖豬肉餡,皮薄而餡鮮味😋!
🥢蟹皇蒸燒賣(2粒)$20
蟹皇蒸燒賣
燒賣大粒😍,餡料結實,口感彈牙,
蟹皇蒸燒賣
內有不少🦐蝦肉易突顯鮮甜😋!
🥢豐料珍珠雞🐓(2件)$32
😚很久沒吃過這款點心,不過份量有點少,
口感軟糯,是回憶的味道😌。
🥢咖喱魷魚 $33
咖哩魷魚入味🤤,入口彈牙爽滑😍!
2023-12-09
薄皮鮮🍤蝦餃
2023-12-08 738 浏览
我在中環消閒購物,逛到擺花街看見新店舖「一點心」,店舖是主打外賣,也設有小量座位供客人堂食,我又好奇看看門口的餐牌,看到多款蒸飯$35,心想;中環地區可以$35吃到蒸飯,是甚麼概念?!於是馬上體驗一下。首先體驗到是收錢處小帥哥的有禮服務,也很快速地,熱騰騰的北菇滑雞飯展現我眼前,先嘗厚身的冬菇,口感爽滑、菇味又香濃,三大件的嫩滑雞肉令我很有滿足感,白飯吸收了蒸雞肉汁,啖啖飯香之餘,更透出絲絲薑香!在「大雪」的節氣吃過暖胃蒸飯,也想與家人分享,外賣一份$81星期五午市套餐:豐料糯米雞 、薄皮鮮蝦餃、時令老火湯。和一份古法炸蛋散$29 。外賣的保温袋很美觀實用,回到家中沒有漏瀉,放在保温袋裏上層的炸蛋散依然很酥脆,暖胃的糯米雞味道香而不鹹,因為鮮蝦餃售罄,蟹皇蒸燒賣替代,燒賣都鮮爽美味,暖胃的不祇是糯米雞,還有是日清甜老火湯;山班魚螺片煲清補涼。下次再到中環,一定再嘗其他美點。

星期五午市套餐&古法炸蛋散

豐料糯米雞

山班魚螺片煲清補涼

古法炸蛋散
下次再到中環,一定再嘗其他美點。

2023-12-08
午餐
星期五午市套餐&古法炸蛋散
豐料糯米雞
山班魚螺片煲清補涼
古法炸蛋散
2023-12-07 59 浏览
這幾天想要吃茶樓點心,但是午市飲茶總是很多人,所以放工來了點心店來吃晚餐。吃點心當然是要吃燒賣及腸粉!蟹皇蒸燒賣,雖然一份只有兩粒,每是很大一粒,口感厚實!另外點的鮮蝦菜苗餃也是很大一粒,像是有點吃粉果那麼大一個的感覺。香茜牛肉腸粉的腸粉皮很滑,而且配搭的豉油是比較淡那種,不會喧賓奪主!而且對我這種吃點心一定會點豉油的人很友好,外間有時有些店家的豉油很鹹,一不留神倒多一點就會中伏了。叉燒焗餐包的最上層表面加了一層像是糖漿的,所以整體會比較甜口。另外點了咖哩蒸土魷,也是非常真材實料,滿滿一大碗的魷魚! 最後再點了一個香芒奶黃卷,包著的是糯米皮,所以有點像是吃芒果糯米糍。不知道是不是除了外頭的椰絲外,糯米皮那邊也加了椰奶,感覺有一種濃烈的椰香味。整體食物質素不錯,點心應該都是即點即蒸的,完全不油膩,口味算偏清淡一點,但店家有提供豉油跟辣椒油,可以根據自己個人口味調教。餐廳後廚那邊是有一大片玻璃可以看到的,環境整潔令人吃得放心!不過堂食位置很少,比較適合買外賣。

另外點了咖哩蒸土魷,也是非常真材實料,滿滿一大碗的魷魚!
  • 叉燒焗餐包
  • 蟹皇蒸燒賣
2023-12-07 56 浏览
今日過海中區開會,之後喺中環上山自動電梯就到大館時右手邊,見到擺花街轉灣位有間新店《一點心》,細看原來是太子過咗海嚟到呢頭。龍頭店太子長期排長龍冇乜機會食到,呢間新開,點都要試, 唔想煮飯食點心就最方便。看看餐牌,咁多選擇,花多眼亂,晚餐唔想太飽,來幾個點心:豐料珍珠雞~低碳飲食,珍珠糯米雞份量啱啱好,食到糯米雞味道之餘,仲可以食多幾款點心。鮮蝦菜苗餃~蝦餃燒賣食得多,菜苗餃特別啲,鮮蝦爽口夠彈牙。香茜牛肉腸粉~腸粉最緊要夠滑,芫茜&牛肉最佳配搭。甜酸炸雲吞~新鮮即叫即炸,返到屋企依然香脆,酸酸咪咪,一啲都唔油膩。季節性中式老火湯,仲有期間限定足料雞扎,下次要試。一次過滿足幾個願望。
看看餐牌,咁多選擇,花多眼亂,晚餐唔想太飽,來幾個點心:
豐料珍珠雞~
鮮蝦菜苗餃~
蝦餃燒賣食得多,菜苗餃特別啲,鮮蝦爽口夠彈牙。
香茜牛肉腸粉~
腸粉最緊要夠滑,芫茜&牛肉最佳配搭。
甜酸炸雲吞~
新鮮即叫即炸,返到屋企依然香脆,酸酸咪咪,一啲都唔油膩。
季節性中式老火湯,仲有期間限定足料雞扎,下次要試。
一次過滿足幾個願望。
2023-12-05
2023-12-05 65 浏览
擺花街橋下有問點心店,可堂食或外賣,排隊都排咗一陣先入到去,店員起nice。點心抵食又大件,點心質素高,用心做嘅點心,多款選擇,樣樣都好吸引。今次外賣就買咗餃點類、酥點類及甜品等餃點類就叫咗皮薄餡靚嘅 [ 薄皮鮮蝦餃 $22/2件 ] 蝦餃皮夠哂薄,半透明狀,一粒蝦餃內有大大彈牙蝦仁,食落口感豐富,味道鮮味除咗蝦餃外,食點心當然要叫埋 [ 蟹皇蒸燒賣 $20/2件 ] 燒賣都好大粒架,食落煙韌,新鮮彈爽,面層仲放有滿滿蟹籽[ 健康素菜餃 $20 ] 一籠有兩件,皮夠薄,入面餡料好豐富,包住好多唔同配菜及菇類,食落有層次感脆卜卜嘅 [ 酸甜炸雲吞 $18/2件 ] 雲吞餡係蝦,口感彈牙,點埋個酸甜醬一齊食就更好味今次就食咗咁多先,可次繼續試埋其他款式嘅點心甜品就揀咗 [ 古法炸蛋散 $29/1份 ] 一份嘅份量都有4大件,每件口感超酥脆,面層中灑上椰絲及芝麻,口感甜甜,食到停唔到口

今次就食咗咁多先,可次繼續試埋其他款式嘅點心

2023-12-03
外卖自取
$54.5 (午餐)
2023-08-22 1125 浏览
如果你喺中環做嘢你,就發現近月開了很多兩餸三餸飯小店子, 質素真的非常一般,甚至可說是差, 想好食 ,價錢又好嘅外賣,其實 唔一定要將價就貨,就好似呢一間新嘅點心,完全非常驚喜,給我們中環 打工仔 一點<確幸>的感覺 ♥食得出不是 大批大批做定,返熱的點心。而是有有師傅的。Thank you and keep up the good work。
2023-08-09 784 浏览
雖然冇堂食,只有外賣,但我可以要求他們即叫即蒸,出來效果令人滿意,尤其是手機點餐後過來取,稍等一兩分鐘便可取餐了,非常方便快捷,適合我這種想食好嘅點心,但又心急的人
2023-08-02
2023-07-20 880 浏览
偶爾路過看見一間小店,門面光鮮,原來點心店,看見價錢合理,還在試業中。叫了一籠蝦餃,一籠燒賣及炸雲吞。每樣也是兩件。回到家中,蝦餃用料新鮮,燒賣平時我不會叫因多數肥膩。但是此店的燒賣不油膩及很好吃。炸雲吞很脆,有甜酸汁。很多炸雲吞是很硬或很油。此處卻不是。看見還有蒸飯,下次可以一試,希望繼續保持水準及有更多款式選擇。那個外賣盒膠蓋比較難開,但是好處是很密封。蝦餃皮很薄,但是沒有穿,大致上所有都很滿意。附近也有幾間賣點心的,此店比較優勝,只是款式可以更多更好。
叫了一籠蝦餃,一籠燒賣及炸雲吞。每樣也是兩件。
看見還有蒸飯,下次可以一試,
希望繼續保持水準及有更多款式選擇。
那個外賣盒膠蓋比較難開,但是好處是很密封。
蝦餃皮很薄,但是沒有穿,大致上所有都很滿意。
附近也有幾間賣點心的,此店比較優勝,只是款式可以更多更好。
蝦餃,燒賣
炸雲吞
2023-07-20
蝦餃,燒賣
炸雲吞
  • 燒賣
2023-07-07 671 浏览
喺中環區,唔使比天價都食到這麼有水準的點心。實在值得再幫襯,用心做的點心。足料。外賣返到公司啲點心都重係熱價錢合理。如果堂食有得坐會更加好。位置方便,終於唔使行落山腳。服務態度好,鋪面夠寬躺,等緊食物嘅時候唔需要逼來逼去。值得一贊係個外賣袋,既保溫又美觀。牛肉腸即叫即拉,鮮蝦腐皮卷非常足料,腐皮夠脆,喜歡吃牛柏葉嘅你,值得一試,好入味,有傳統酒樓點心嘅味道。至從中環蓮香執咗之後,第一次食到咁有點心味嘅點心。加油

2023-07-07
5 分钟 (外卖自取)
  • 牛柏葉
  • 腸粉
2023-06-26 562 浏览
It’s first time for me to try take out dim sum.I ordered cha siu pau, custard pau, bbq pork 腸粉 and Mango pudding.The shop is so clean and bright with big window. We can order through QRE cord, very easyFeeling like something new about their casual new age style near by So Ho Area in Central. All dim sum are served enough hot ( used bag with keeping warm effect)and the taste are so yummy with reasonable price!!Off course as you know their mother restaurant at Prince Edward having one Michelin s
Off course as you know their mother restaurant at Prince Edward having one Michelin star

2023-06-21
2023-06-25 349 浏览
日前在中環,看到「一點心」的名字(在太子吃過兩三次),原來是新開的外賣店新試業。本來想吃飯的,可惜當天未有供應,所以買了奶黃包、义燒包、春卷、珍珠雞等回公司吃。*注:包類等可以只買一個,貼心,所有點心都十分好味,其中奶黃包與其他酒樓不一樣,柔軟香滑,甜味適中,勁正😋😋😋。义燒包用料正,並非坊間一般用的材料。等候期間,和店員傾談,應該是首間特許經營店,年輕店員態度好,服務不錯!下週再去試吓其他食品。
下週再去試吓其他食品。