2023-04-25 236 浏览
長洲小店多不勝數,《三:三》個名同裝修格調一睇就覺得可以一試既小店Cafe.Set Lunch 揀左個:🍝🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $58一黎到第一個感覺係份量可以再多少少,但配料既比例唔少。唔緊要食左先。一試有驚喜!真係好濃既醬汁,好香既carbonara 呀。D醬唔會太稀,剛剛好掛到喺意粉上面。🥤🥤果系梳打 - 蘋果 $20Set lunch 既話加$20就可以隨便點一杯$38以下既飲品。絶對諗唔到一杯蘋果梳打可以咁好飲,一黎到即刻問店員上面果塊係咩黎。原來係蘋果乾呀,飲落唔會太甜又有陣紅蘋果同清新既味道。🔆🔆重點黎啦,重點係呢間小店既店員,每一位服務態度都非常好!好細心好好禮貌,Encore 指數爆燈呀味道:🐧🐧🐧🐧🐧價錢:🐧🐧🐧🐧滿足:🐧🐧🐧🐧🐧

Set Lunch 揀左個:
🍝🍝特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉 $58

🥤🥤果系梳打 - 蘋果 $20
原來係蘋果乾呀,飲落唔會太甜又有陣紅蘋果同清新既味道。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧
2023-04-24
特濃蒜香白汁蘑菇煙肉意粉
果系梳打  -  蘋果
2023-04-05 211 浏览
與家人嚐試魚同的咖啡店,這次選擇了 洛神花梳打及甜品鮮果吐司,這裡的飲品整得好有心機,打卡一流,味道也很好,不太甜,採用蜂蜜去調味。吐司方面朝感受到用牛油&蜂蜜去烤過,可能這次烤得比較硬,讓我很難下口,蜂蜜及Cream 有些不足,若多一點會好些。環境方面,可能是我們選擇的時間4-5時間,人比較多,比較嘈雜,感覺不太舒適。總體來說,若你喜歡飲特色的飲品,這間店值得一試,可以購買一杯後到長洲的海邊去享受風聲。
吐司方面朝感受到用牛油&蜂蜜去烤過,
可能這次烤得比較硬,讓我很難下口,
蜂蜜及Cream 有些不足,若多一點會好些。

2023-04-05
  • 洛神花梳打
2023-03-30 215 浏览
今次去到長洲一間輕鬆、寫意的文青小店🍹🥪芝士肉鬆蛋沙律吐司🥪以滿滿的肉鬆和蛋沙律加以芝士So yummy , 越食越開胃😋星空之柚🍹以蝶豆花、柚子蜜、玫瑰花瓣、梳打水, 味道酸酸甜甜, 好fresh, 裝飾的蝴蝶以糯米製作, 睇得又食得😍羽衣苺苺🍹以羽衣藍、草莓沙冰、香蕉肉、菠蘿乾, 味道好特別😉

今次去到長洲一間輕鬆、寫意的文青小店🍹🥪

芝士肉鬆蛋沙律吐司🥪

下午茶
長洲除了可以品嚐傳統的街頭小食外🍢最近在不同的街角小巷裡隱藏著不少慢活的文青cafe☕️ 為長洲增添一份新鮮感及文藝氣息🍁🍞紫薯芋泥肉鬆吐司吐司外層鬆脆芋泥餡入口順滑同時帶少許芋頭粒🍠 配搭蓬鬆乾爽的肉鬆🐷使整體感覺甜而不膩 充滿層次感✨ 如果餡料份量更多 會更為滿足👉🏻👈🏻🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 6.8/10🍞盒盛煙芝吐司邪惡之選😈除了煙肉🥓 芝士🧀 及肉鬆外 更配搭千島醬及生菜整體味道較豐富 鹹香惹味✨🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 7/10🧉平安包特飲 - 芝麻包味賣相可愛精緻仿如稀釋的芝麻糊燕麥奶的配搭使整體味道較為輕盈🥛但稍為過甜🤏🏻珍珠黏在一起 比較難以吸進飲筒裡🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 6.6/10🧋波波兔子由菠蘿及乳酪造成🍍整體味道偏酸甜清新🙈 是消暑解渴的飲品☀️🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 7/10𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟽/𝟷𝟶𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟾/𝟷𝟶𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟾/𝟷𝟶𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙼𝚊𝚢𝚋𝚎
長洲除了可以品嚐傳統的街頭小食外🍢

𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟾/𝟷𝟶
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙼𝚊𝚢𝚋𝚎
2022-06-25
  • 紫薯芋泥肉鬆吐司
:/📍三•三🕒 長洲差唔多一年無去長洲覓食🤣✨今次假期日本真係好多好多人!!基本上食邊間餐廳都要排隊( ̀⌄ ́) 除咗必食大魚蛋🍡🐟同埋芒果糯米糍🥭之外,發現比起之前開咗好多有特色嘅cafe小店\(//∇//)\🏡 呢間小店主打吐司🥪特色飲品🍹🤘🏻全部貌相都好精緻😆 環境都好舒服 係位於住宅區地下 偏靜慢活感🤩🕯紫薯芋泥肉鬆吐司 (hkd 48)人生第一次食呢個組合😍加入左紫薯 及芋泥醬口感綿密🤤🍠 甜度適中 食得岀無加太多額外糖 紫薯芋泥味濃💓份量十足 每一啖都有紫薯芋泥蓉😗 配合咸咸嘅肉鬆 食完唔會感到太heavy Prefect Match🤩🕯平台包特飲 芝麻包 (hkd 62)發現老闆喺飲品方面做了更多功夫😻 除咗普通咖啡系列☕️ 仲設計多款特色飲品 又有值得打卡嘅飲品裝飾🍵🍸🧋(*≧ω≦) 呢一杯算是佢哋因長洲特色而設計的平安包特飲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好濃厚嘅芝麻味!口感好似淡小小嘅芝麻糊⚫️🤣可能因為用燕麥奶打成 味道跟黑芝麻好夾🥰 加上有煙煙韌韌嘅黑白珍珠 一邊飲又有口感🤘🏻😋推薦來一定要試吓!🕯️中央開花三十目 (hkd 58)見到佢個名幾特別😆有種日系感老闆諗名又幾有諗頭🌟混合
📍三•三🕒 長洲

🕯紫薯芋泥肉鬆吐司 (hkd 48)

人生第一次食呢個組合😍

🕯平台包特飲 芝麻包 (hkd 62)

🕯️中央開花三十目 (hkd 58)

見到佢個名幾特別😆有種日系感
老闆諗名又幾有諗頭🌟
混合左葡萄油、荔枝、草莓沙冰、鮮忌廉、荔枝肉、西柚肉😗💕
入口幾fresh~ 味道酸酸甜甜~
好適合夏天品嚐😋

🔒三•三

Address: 長洲北社五里4號A地
2023-03-11
2023-03-05 95 浏览
神秘小店、上來第一杯飲品,已準備下一次光臨想飲什麼飲品,食物雖然選擇種類唔多,但是職員觀察入微留;意到顧客需要什麼樣的服務,推薦適合的食物和飲品,笑容滿面親切有禮,迎合客人需要,每上一道食物,(簡單一件吐司食到好新鮮嘅味道,雞翼非常入味,最理想嘅係神秘餐牌Menu嘅食物,都非常到位;飲品,食物時間配合得剛剛好,餐後諮詢客人意見提問,非常樂意客人嘅反應,感覺受到客人讚賞是百度非常大的鼓勵,期待兩日後再次光臨,會有什麼樣的驚喜
2023-03-05
  • 擁抱星塵
  • 中央開花三十目
  • 店長炸雞翼
  • 手工pizza
  • 炸墨魚咀
2023-01-30 241 浏览
自從疫情以來都冇去過長洲,今日趁週末假期約朋友去輕鬆下。原來長洲近年開咗唔少café,食物質素高又啱晒打卡。今次揀咗喺北社里嘅三:三,店舖以輕食同特色飲品為主😋特濃香蒜蘑菇煙肉意粉 (加黑松露醬)🍝黑松露醬好突出,配埋蘑菇同煙肉,成個意粉好香,味道啱啱好。店長炸雞翼+炸薯條🍟即叫即炸,熱辣辣上碟,外脆內嫩,唔會好油膩,薯條好新鮮。紫薯芋泥肉鬆吐司🥪紫薯味好重,反而冇乜芋頭味,有少少可惜🥲中央開花三十目🍊🍹由葡萄柚、荔枝、草莓打成嘅沙冰,加上鮮忌廉、荔枝肉、西柚肉,味道清新得嚟果味濃郁,荔枝肉同西柚肉加強咗沙冰嘅口感。白雪尋莓🍓草莓沙冰加上啫喱、鮮忌廉、鮮草莓,好creamy,新鮮嘅草莓酸酸甜甜,減低飽滯感。平安包特飲 - 紫芋抹茶包🍠🍵紫薯芋泥、芋圓、燕麥奶、抹茶拿鐵,好豐富嘅層次,芋圓有咬口,燕麥奶同抹茶拿鐵醇厚,唔會太甜👍🏻

特濃香蒜蘑菇煙肉意粉 (加黑松露醬)🍝
黑松露醬好突出,配埋蘑菇同煙肉,成個意粉好香,味道啱啱好。
特濃香蒜蘑菇煙肉意粉 (加黑松露醬)

店長炸雞翼+炸薯條🍟
即叫即炸,熱辣辣上碟,外脆內嫩,唔會好油膩,薯條好新鮮。
店長炸雞翼

炸薯條

紫薯芋泥肉鬆吐司🥪
紫薯味好重,反而冇乜芋頭味,有少少可惜🥲
紫薯芋泥肉鬆吐司

中央開花三十目🍊🍹
中央開花三十目

白雪尋莓🍓
白雪尋莓

平安包特飲 - 紫芋抹茶包🍠🍵
平安包特飲 - 紫芋抹茶包
2023-01-28
特濃香蒜蘑菇煙肉意粉 (加黑松露醬)
店長炸雞翼
炸薯條
中央開花三十目
白雪尋莓
平安包特飲 - 紫芋抹茶包
2022-12-09 175 浏览
本身好中意食台灣菜見到呢間有我鍾意食嘅芋泥肉鬆三文治就衝入嚟試吓呢間店店面唔算大室內只有四張枱同埋Bar 檯位室內都有兩張枱但係環境好舒服嘢食同嘢飲都好有誠意👍🏻我試過有啲其他餐廳嘅芋泥超級甜芋泥好香唔會過甜好好味飲品用新鮮水果打出黎既打卡靚靚又好味既飲品店主會好有心思親自解釋成杯飲品我飲左"擁抱星塵"飲品面上嘅蝴蝶開頭以為係膠做嘅唔食得店主解釋原來係用糯米粉做嘅浸落飲品畫面好靚~推薦!👍🏻
本身好中意食台灣菜

芋泥好香唔會過甜好好味

飲品用新鮮水果打出黎既
打卡靚靚又好味既飲品
店主會好有心思親自解釋成杯飲品
我飲左"擁抱星塵"
飲品面上嘅蝴蝶
開頭以為係膠做嘅唔食得
店主解釋原來係用糯米粉做嘅
浸落飲品畫面好靚~
推薦!👍🏻
擁抱星塵
芋泥肉鬆珍珠三文治
擁抱星塵
芋泥肉鬆珍珠三文治
  • 紫薯芋泥肉鬆吐司
秋高氣爽好天氣,帶小寶貝🐶搭🛳去離島遊,沒到離島都有好一段日子,原來近年離島的cafe' 跟市區一樣增長得頗快!一到埗就先去了一間簡約清新cafe', 店內座位不多,不過由於時間11點尚早,有幸地不用等位🥰 二話不說就點了店內主打的吐司和打卡必叫飲品,店內還有牛肉飯/意粉等,食物即叫即做很有♥️,而且食物上枱時真的好驚喜,因為加放了🦋點綴,真係超美💜❤️▪️爆珠肉鬆紫竽吐司🥪 $48招牌吐司勁爆珠,而且很細♥️吐司已經一開二,而吐司中間的肉鬆跟竽泥滿滿,入口啖啖都很滿足。▪️擁抱星塵 $58🦋(紅莓,青檸,蜜桃,蝶豆花,玫瑰花瓣,梳打水)好美的🦋裝飾是可食用的糯米紙,這杯有少少偏酸不過都不錯的。▪️中央開花三十目 $58(葡萄油,荔枝,草莓沙冰,鮮忌廉,荔枝肉,西柚肉)因為私喜愛荔枝調配的飲杯,所以這杯是我的首選,而且有沙冰較涼快💛小店職員有禮又喜愛動物,除了飲品奉上時會先介紹一下用料,還會再問一下味道如何。而且,因為店兩旁都有窗有自然光射內,職員都會安排了風扇給有需的客人,下次有機會要再一試,店主爸爸親手主理的 白雪菠蘿包🍍🍞🤤▫️三:三 (長洲) 📍長洲北社五里4A號地舖

▪️爆珠肉鬆紫竽吐司🥪 $48

▪️擁抱星塵 $58🦋
(紅莓,青檸,蜜桃,蝶豆花,玫瑰花瓣,梳打水)
好美的🦋裝飾是可食用的糯米紙,這杯有少少偏酸不過都不錯的。

▪️中央開花三十目 $58
(葡萄油,荔枝,草莓沙冰,鮮忌廉,荔枝肉,西柚肉)

▫️三:三 (長洲)
📍長洲北社五里4A號地舖
2022-11-15 999 浏览
近年長洲 ᴄᴀғᴇ 生長速度跟市區一樣快令小島再添上一股咖啡帶來的悠閑氣息這次再次踏足長洲 到訪在北帝廟附近的三:三簡約的小店 卻盛載著厚厚的人情味店內座位不多 四人桌和二人桌合共只有幾張還有看到開揚公園景色的高檯桌椅幾個夏天時兩邊玻璃窗會把陽光反射進來店內溫度會稍高 店員貼心遞上電扇 貼心供應的主食只有牛肉飯 焗意粉等選擇但價錢可謂相當親民 大約𝟻𝟶多元就有交易店內主打的大多是甜品跟吐司等輕食𓋪 和風牛肉飯牛肉飯份量很大 我們兩個人分享也很 ᴏᴋᴀʏ醬汁剛好可以拌勻飯粒材料豐富 其中玉米粒的香甜印象深刻總體性價比蠻高𓋪 紫薯芋泥肉鬆吐司來這一定要點的招牌吐司 餐牌中光是吐司已有多達 𝟷𝟶 餘款當中最受歡迎的莫過於芋泥款式吐司切成兩份上桌 肉鬆跟芋泥滿溢而出欣賞他們的芋泥不太甜 亦保有芋頭粒粒口感𓎺 烏龍茶𓎺 薏米雪梨茶烏龍茶是隨和風牛肉飯附送的冰冰涼涼很消暑另外也點了他們的養生茶系列店員暖心提醒稍焗幾分鐘味道會更濃而且可以 ʀᴇғɪʟʟ 也很佛心雪梨的清甜很突出 即使是熱的也感覺消暑整個用餐過程都感受到小店的種種溫暖我想下次再去長洲還是會去安可的
近年長洲 ᴄᴀғᴇ 生長速度跟市區一樣快

雪梨的清甜很突出 即使是熱的也感覺消暑
整個用餐過程都感受到小店的種種溫暖
我想下次再去長洲還是會去安可的
2022-09-05
這間大概是長洲最小清新的打卡小店,主打各種打卡三文治和飲品,可以打開的大窗子帶來好風光。可以來吃早午餐或甜品下午茶。長洲碼頭出來轉左一直行,在一堆海鮮酒家後面的小巷就找到。我是計劃來吃三文治當早午餐,所以安排第一站,開著大窗子的白色小屋很容易認。很適合打卡的位置,不過窗子非長開,熱的時間會關上。入面座位不多,周末繁忙時間可能要等位。室內大概可以容納十來人,室外還有兩張桌子。最多人影相的是頭幾款甜食珍珠三文治,我個人就不好此物,目標是11號牛油果蛋沙律。中午來吃也有意粉揀,餐牌上無素食選項,不過即叫即煮可以走肉之類。個燕麥奶咖啡好似都幾吸引。飲品都有打卡造型,看你喜歡甚麼顏色。照片上都是受歡迎的出品。甜品據說都好受歡迎,平日唔一定有齊。牛油果芝士蛋沙律菜三文治 HK$56三文治賣相一流,用來影相係無得頂,不過食落餡料無睇落咁多,大概係有賣相的茶餐廳烘底治質素。薯不知情(紫薯芋泥、黑白珍珠、鮮奶、蝶豆花) HK$58因為又藍又紫很多人點的飲品,我覺得有芋泥有鮮奶都算有營養和比較飽肚,仲有珍珠可以咬下。上面的棉花糖要自己手動走一下,撈勻飲味道都唔錯㗎。長洲有這種小清新店子都唔錯,無印象中咁悶
很適合打卡的位置,不過窗子非長開,熱的時間會關上。
入面座位不多,周末繁忙時間可能要等位。
室內大概可以容納十來人,室外還有兩張桌子。
個燕麥奶咖啡好似都幾吸引。
飲品都有打卡造型,看你喜歡甚麼顏色。
照片上都是受歡迎的出品。
甜品據說都好受歡迎,平日唔一定有齊。
牛油果芝士蛋沙律菜三文治 HK$56
薯不知情(紫薯芋泥、黑白珍珠、鮮奶、蝶豆花) HK$58

長洲有這種小清新店子都唔錯,無印象中咁悶咁美食荒漠。
2022-10-31
2022-10-31 125 浏览
去年去長洲時幫襯過這間有heart 的咖啡室,這個週日重臨舊地。剛到門口,已見到整個店面和室外的兩張檯都坐滿客人。需要等了一會才有位,週末的長洲,餐廳需要等位也應該是常態。翻開餐牌,食物的種類與去年相仿,增加了一個雜菜沙律。特色飲品的選擇就比之前增多。我們叫了雜菜沙律、紫薯芋泥肉鬆吐司、焗意粉、牛肉蓋飯、炸雞翼。飲品叫了中央開花三十目 和 擁抱星塵。點餐時,店主哥哥細心提醒了,因為今天比較忙,而姐姐廚師用心佈置沙律的presentation, 所以需時比較長一些。一如上次,食品水準保持質素,簡單美味。特飲賣相漂亮又好飲。開花三十目裡面有葡萄柚、原粒荔枝及西柚肉、草莓沙冰、鮮忌廉,裡面有qq的jello,層次豐富美味。特飲賣相打卡一流,味道又好,睇得又好味。雜菜沙律的賣相非常漂亮,多款本地水耕菜新鮮爽脆,飾以幾隻可以吃得的紙蝴蝶,花點時間等待是值得的。喜歡這間小店專心做好選擇不多但品質精良的食品,比大量選擇但冇樣精好多了。喜歡餐廳的特飲,無論賣相、味道都特色出色。更喜歡親切的店主和廚師姐姐,態度和善親切。用心煮食和親切服務,就是這些小店的超強魅力。
剛到門口,已見到整個店面和室外的兩張檯都坐滿客人。
用心煮食和親切服務,就是這些小店的超強魅力。
2022-10-30
  • 雜菜沙律
  • 擁抱星塵
  • 中央開花三十目
👩🏻👧🏻 夠鐘喇!三點三喇!係時侯要食個下午茶😋所以長洲旅程第三站就去咗三:三@teatime_3_3 🍽呢間Café 裝修簡約,比人一種清靜嘅感覺,好岩食件Cake飲杯野吹下水💦而且老闆態度親切☺️又詳細講解👍🏻加上美食精緻🍨飲品精美🍹一個字「正」💯 🍽 巴斯克芝士蛋糕(限定味道)💲60今次嘅限定味道係👉🏻香茅青檸首先擺盤清清地幾靚🤩蛋糕旁邊灑上乾玫瑰🌹作為裝飾,而且蛋糕放上乾檸檬片作點綴🍋食落口感軟滑,仲有淡淡嘅青檸味,又唔會搶咗芝士味🧀😚下次再嚟會期待另一個限定味道🥰 🍹 星空之柚💲52呢杯飲品包含咗柚子蜜🍯蝶豆花🌺玫瑰花瓣🌹梳打水☺️一見到就立即影影影📸好靚呀又係一杯可以打卡嘅飲品,而且攪拌時又會慢慢變成另一種顏色,好有星空色彩💫飲落幾香柚子味道,甜甜地👍🏻 🍹桃花朵朵 💲48呢杯飲品包含咗蜜桃益力多沙冰🍨玫瑰花瓣🌹雖然呢杯冇星空之柚咁有色彩,但係頂層有一隻用米紙整成嘅小蝴蝶🦋點綴,杯中亦用櫻花🌸作為裝飾☺️飲落唔算太濃桃味,但整體酸酸甜甜幾解渴幾開胃😆

🍽 巴斯克芝士蛋糕(限定味道)💲60
今次嘅限定味道係👉🏻香茅青檸
下次再嚟會期待另一個限定味道🥰

🍹 星空之柚💲52

🍹桃花朵朵 💲48

2022-10-18 128 浏览
沒想過朋友這麼會找打卡地點,但首要重點當然還是要好吃! ❤️ 爆珠紫薯芋泥吐司🧋 $38職員親切地告訴我們,爆珠是為了打卡,吃之前可以把珍珠塞到三文治內方便進食。啖啖微甜有質感的紫薯蓉,和脆口的肉鬆出奇地配合😋,加上口感完全不一樣的煙韌珍珠,竟然沒有違和,是令人眼前一亮的新鮮感🤩!很不錯喔!推薦! ❤️ 中央開花三十目 $58夏天之選☀️!荔枝清甜肉厚,草莓沙冰甜度適中,加上我最愛的忌廉,無論賣相還是口味,都很可愛😁 ⚜️ 擁抱星塵💫 $58杯面有粒粒星星💫,店員提醒要攪拌進去,就好像星星在天空中🌠一樣,有點浪漫喔 💐但記得邊喝邊攪拌沉低的柚子蜜🍯,要不到最後會太甜喔!
沒想過朋友這麼會找打卡地點,
但首要重點當然還是要好吃!

❤️ 爆珠紫薯芋泥吐司🧋 $38
職員親切地告訴我們,爆珠是為了打卡,
吃之前可以把珍珠塞到三文治內方便進食。
啖啖微甜有質感的紫薯蓉,
和脆口的肉鬆出奇地配合😋,
加上口感完全不一樣的煙韌珍珠,
竟然沒有違和,是令人眼前一亮的新鮮感🤩!
很不錯喔!推薦!

❤️ 中央開花三十目 $58
夏天之選☀️!
荔枝清甜肉厚,
草莓沙冰甜度適中,
加上我最愛的忌廉,
無論賣相還是口味,都很可愛😁

⚜️ 擁抱星塵💫 $58
杯面有粒粒星星💫,
店員提醒要攪拌進去,
就好像星星在天空中🌠一樣,
有點浪漫喔 💐
但記得邊喝邊攪拌沉低的柚子蜜🍯,
要不到最後會太甜喔!
2022-10-15
2022-09-29 165 浏览
長洲依間隱世Cafe,食物飲品賣相好有心思,食物方面主打吐司,叫咗爆珠紫薯芋泥吐司同埋合盛紫芋吐司(爆珠&肉鬆),兩者賣相其實差唔多,我本人比較鍾意合盛紫芋吐司,因為我鍾意肉鬆,加埋紫芋泥嘅甜甜哋,鹹鹹甜甜幾match,飲品叫咗薯不知情同埋平安包特飲-紫薯抺茶包,兩杯飲品賣相也各有特色,味道都唔係過甜,底下嘅紫薯芋泥增加了個口感,環境簡約清幽,服務態度也好好,值得支持.#打卡#igable#飲品#cafe#カフェ#喫茶店#インスタ映え#relax#小店#下午茶