同樣係葵涌廣場,用同一款飲品對比喜茶嘅飲品 究竟邊一間芝士系列嘅芝芝莓莓最好飲呢?葵涌廣場有好多間飲品店,但同事偏偏推介店面細唔起眼嘅上海灘,見今日冇人排隊就試吓啦!叫咗一杯芝芝莓莓同大陸喜茶比較吓先!如果有飲過喜茶嘅芝士系列,應該知道一杯芝芝莓莓就可以K. O. 你,因為太飽肚喇!飲完唔駛食嘢,食完飯飲又一定飲唔晒 。喜茶嘅飲品根本就係主食!反觀上海灘嘅芝芝莓莓就真正係一杯飲品喇!味道方面可以話係喜茶嘅清爽版!底層係打得好滑口嘅草莓沙冰,上層係濃郁鹹甜口味嘅芝士奶蓋。分開飲嘅話味道層次分明,飲到中段溝埋嚟飲,草莓口感更滑,奶香、鹹甜芝士,令飲品變成奶昔咁! 飲到一半,死喇!太好飲竟然唔記得影相添!😅 所以影得半杯相!服務方面,店員同客人係零交流,都ok嘅,各有各自在囉!總結,如果想飲芝芝莓莓就去上海灘啦!

。喜茶嘅飲品根本就係主食!

服務方面,店員同客人係零交流,都ok嘅,各有各自在囉!

總結,如果想飲芝芝莓莓就去上海灘啦!

2019-02-04 268 浏览
同朋友係葵芳行街,行到口渴要揾啲野飲解渴。由於太口渴嘅關係,對平時好得寵嘅珍珠奶茶無乜興趣,反而想飲返啲清新啲、簡單啲嘅茶雖然葵芳好多茶飲店,不過好多都係芝士、奶蓋、黑糖⋯⋯見到『上海灘』有清茶,就決定一試。呢間價錢都算平,好合理望到個menu極速揀到,因為「白桃」兩個字實在太吸引,哈哈再加埋隔離個like,完全無抵抗力於是同朋友一人一杯,大家都好想試下呢個「白桃」入面有個茶包,飲落茶味都濃嘅,甜度適中,白桃味令到杯茶好清甜。好味,而且好解渴美中不足嘅係「白桃烏龍茶」得一個size,想飲多啲都無
同朋友係葵芳行街,
行到口渴要揾啲野飲解渴。

由於太口渴嘅關係,
對平時好得寵嘅珍珠奶茶無乜興趣,
反而想飲返啲清新啲、簡單啲嘅茶

雖然葵芳好多茶飲店,
不過好多都係芝士、奶蓋、黑糖⋯⋯
見到『上海灘』有清茶,
就決定一試。

呢間價錢都算平,好合理

望到個menu極速揀到,
因為「白桃」兩個字實在太吸引,哈哈
再加埋隔離個like,
完全無抵抗力

於是同朋友一人一杯,
大家都好想試下呢個「白桃」
白桃烏龍茶

入面有個茶包,
飲落茶味都濃嘅,甜度適中,
白桃味令到杯茶好清甜。
好味,而且好解渴

美中不足嘅係「白桃烏龍茶」得一個size,
想飲多啲都無

2019-02-04
5 分钟 (外卖自取)
白桃烏龍茶
2019-01-29 165 浏览
又係一間令人失望既黑糖鮮奶☹️ 叫咗一杯魔鬼厚鮮奶黑糖丸子🧐佢既鮮奶同黑糖唔太match 叫咗微甜 但結果係變咗淡 鮮奶味唔夠岀😵 而且珍珠亦偏林同酸😵 真係不了🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️再加上個收銀態度差到 真係請都唔會再飲🤢🤢
再加上個收銀態度差到 真係請都唔會再飲🤢🤢
2019-01-26 191 浏览
話說上回講到飲咗杯好難飲嘅嘢之後經過見到呢間,見d人買完拎住杯嘢嗰樣好吸引咁再睇下賣d咩見到個價錢好吸引!反正之前已中咗一次伏,唔差在再試一次!就叫咗杯芝芝莓莓少甜少冰黎到賣相非常ok咁大杯都係24蚊!仲平過大陸喜茶!飲一啖芝士,冇喜茶咁咸香但呢間聲稱用咗3.6牛乳整個奶蓋又確實奶香味濃d!唔錯!下面嘅莓莓都好足料,唔會齋糖水咁味道同喜茶嗰杯有得揮!唔駛咁辛苦返大陸或者排2個鐘去買杯嘢飲啦呢間性價比高!
話說上回講到飲咗杯好難飲嘅嘢
之後經過見到呢間,見d人買完拎住杯嘢嗰樣好吸引咁
再睇下賣d咩
見到個價錢好吸引!
反正之前已中咗一次伏,唔差在再試一次!
就叫咗杯芝芝莓莓少甜少冰

黎到賣相非常ok
咁大杯都係24蚊!仲平過大陸喜茶!
飲一啖芝士,冇喜茶咁咸香
但呢間聲稱用咗3.6牛乳整個奶蓋
又確實奶香味濃d!唔錯!
下面嘅莓莓都好足料,唔會齋糖水
味道同喜茶嗰杯有得揮!
唔駛咁辛苦返大陸或者排2個鐘去買杯嘢飲啦
呢間性價比高!

2019-01-17 127 浏览
#芝士茉香綠茶 $18芝士奶蓋嘅芝士味好淡唔咸😕同想像中唔同 有啲失望😩而茶底茉莉花香太淡 唔覺有茉莉花味😕有朋友介紹白桃烏龍茶好飲咁下次要試吓先得🤔🤣評分:4/10
#芝士茉香綠茶 $18
芝士奶蓋嘅芝士味好淡唔咸😕
同想像中唔同 有啲失望😩
而茶底茉莉花香太淡 唔覺有茉莉花味😕
有朋友介紹白桃烏龍茶好飲
咁下次要試吓先得🤔🤣
評分:4/10
2019-01-13 126 浏览
黎到葵廣食下野見到新開既呢間上海灘念住睇下做得好唔好試左杯抹茶鮮厚奶黑糖丸子🍡一飲落黑糖味道唔夠濃又小抺茶味淡 飲落直情都唔覺系用抹茶沖出黎🍵所謂既鮮厚奶無奶味珍珠偏向林身 珍珠份量還可以大失所望 因為杯野同佢個名完全唔多付合到不過$28呢個價錢都成正比既.....

黎到葵廣食下野
見到新開既呢間上海灘念住睇下做得好唔好
試左杯抹茶鮮厚奶黑糖丸子🍡
一飲落黑糖味道唔夠濃又小
抺茶味淡 飲落直情都唔覺系用抹茶沖出黎🍵
所謂既鮮厚奶無奶味

珍珠偏向林身 珍珠份量還可以
大失所望 因為杯野同佢個名完全唔多付合到
不過$28呢個價錢都成正比既.....
明明話黑糖厚奶,望落係好稀,飲落好似係就咁鮮奶,無打成厚奶⋯⋯好失望:-( 無左果個質感同埋或者係weekend太忙既關係,我叫熱飲,佢話係暖既,我無所謂啊,但杯野d黑糖未溶得哂,飲落有d一片片黑糖,好甜-_- 得d珍珠好味整體黎講$26係好唔抵
整體黎講$26係好唔抵
很久沒來葵廣了,第一時間當然要衝上最頂層的美食天堂走個圈。走著走著就被這間貼著懷舊posters的台式飲料小店吸引住了,我們最想試就是主打的原味蛋糕珍珠奶茶。初嚐一口就已經喝到滿滿蛋糕味的吉士忌廉,帶點微鹹,而質地非常creamy! 選用北海道3.6牛乳的奶茶和軟硬適中的珍珠,整體不過不失,而且大杯份量很多!喝一滿滿的奶油再加上奶茶,整個配搭創意和新鮮感十足! 特別推薦給喜歡奶油/芝士奶蓋類的朋友!
很久沒來葵廣了,第一時間當然要衝上最頂層的美食天堂走個圈。
我們最想試就是主打的原味蛋糕珍珠奶茶

原味蛋糕珍珠奶茶

特別推薦給喜歡奶油/芝士奶蓋類的朋友!
5 分钟 (外卖自取)
原味蛋糕珍珠奶茶
2018-12-24 142 浏览
之前都有飲過呢間既但係好似改左名,不過個menu價錢都冇咩點變所以大概係呢間。叫左杯芝士oreo奶茶既半糖,半糖真係半糖唔算好甜所以唔錯,上面灑左d oreo係度然後有一塊迷你oreo餅乾。食落去有少少融左既麥旋風咁既感覺。芝士奶蓋唔算特別濃芝士味,對上一次飲已經差唔多成年之前但係感覺上個陣d芝士味濃d所以有少少失望,不過都ok既唔錯幾好飲。係話曬係芝士奶茶飲杯Msize都會覺得好飽😂所以都唔使話加珍珠如果唔係飽到喊😂

芝士Oreo奶茶
2018-12-16 136 浏览
葵芳廣場三樓,是逛街人士補充體力的地方,魚蛋、滷水、撈撈、果汁等一應俱全。今日飲了上海灘的魔鬼黑糖厚鮮奶,價錢二十六元,相比其他坊間的黑糖厚鮮奶,算是便宜。由於店鋪的地方細小,裡面只有一個員工收錢和沖調飲品,所以時間上有點慢,但所謂慢功出細貨,它沖出來的黑糖厚鮮奶味度相當不錯,一口飲第一淡的時候,口感十分rich,黑糖味又濃又厚,而黑糖裡又滲透出牛奶的香味,在甜度、口感、午奶味三者的分數相當之高,是一杯高質的黑糖厚鮮奶。
2018-11-20 199 浏览
一段時間無嚟葵芳,見到3樓開咗呢間新嘅飲品店,就睇下佢有咩飲!見到佢都係賣近期大熱嘅黑糖珍奶,見廿零蚊唔算貴就買咗一杯嚟試吓!雖然近排咁Hit,但其實我從來都未飲過黑糖珍奶,但飲落又覺得味道真係唔錯,唔係死甜,而係真係有黑糖果種獨特嘅香味,配埋鮮奶又真係幾夾!唯一有少少扣分嘅係因為比較早嚟,佢啱啱開舖,所以拎上手嘅黑糖係熱到不得了!好在佢都醒目,落咗好多冰落去,如果唔係杯嘢飲變成室温就真係喊出嚟!

2018-11-19 163 浏览
葵涌廣場一向戰況激烈,要穩佔一席並非一事。今年台灣手搖飲品熱潮推向高峰,這裡粗略估計有近20間台式飲品店。男友一向不太喜歡手搖飲品,但今次居然主動下單,第一個原因居是是這個杯子。長身切計容易拿起,加上磨沙手感,冰塊溶掉後的水珠也不易使其"SIN"手。杯蓋不是過膠式,沒有珍珠可直接打開小蓋口飲用,插入飲管也不會令飲品四濺今次飲的是古早味奶茶,奶味後早,若能多加一點茶味會更好。珍珠非常CHEWY又唔太甜,好好食。加上大大杯只售$18,超值。10分的話有8.5!!!

2018-11-18
2018-11-18 228 浏览
本身對市面上林林總總既黑糖鮮奶都算免疫,由於不好太甜既食品,而且份量太大,排隊可能都要用上成個鐘,所以都無太大衝動要試~是日係葵廣頂樓見到呢間咁懷舊既黑糖鮮奶小店,而黑糖鮮奶竟然只有中杯裝,見等緊既人唔算太多,決定俾個機會佢淺嘗一下魔鬼鮮厚奶黑糖丸子 - $26等左唔算耐,大約8分鐘就已經有~味道方面,值得一讚既係鮮奶幼滑香甜,而黑糖甜味唔會過濃,最岩我呢d唔太好甜既人唯有既敗筆係珍珠太淋,口感一d都唔彈牙,食上去有少少失望呢

魔鬼鮮厚奶黑糖丸子 - $26

魔鬼鮮厚奶黑糖丸子

等左唔算耐,大約8分鐘就已經有~
唯有既敗筆係珍珠太淋,口感一d都唔彈牙,食上去有少少失望呢
2018-11-11
魔鬼鮮厚奶黑糖丸子
今日行葵芳廣場,行到累,岩岩先已經買左杯野飲,仲係好口渴,我懷疑自己缺水🤣🤣。所以經過尼間「上海灘」,當然又要試下佢既飲品啦。我同朋友每人一杯,我就選擇左「岩鹽檸檬茶」少甜少冰。黎到我手賣相相當唔錯呀。一飲就發覺怪怪的。岩鹽配檸檬茶原來可以甘唔夾。唔岩我口味。個味道係咸咸酸酸甜甜甘。唔岩甘口渴既我,我已經缺水啦。仲要飲埋d鹽份落肚,仲唔缺多幾錢重😑😑。事實證明我選擇錯左。我朋友點個杯熱情果茶唔錯,好飲過我個杯多多聲。所以奉勸大家唔好飲尼杯「岩鹽檸檬茶」。
2018-11-13 120 浏览
媽喉嚨不太舒服,想要喝一下解渴又健康一點的飲料,所以便到上海灘點了一杯芝士茉莉綠茶去芝士XD 一開始聽到我有點傻眼,居然去掉最吸引的部分,但她不舒服就算哈哈~喝起來就是普通的線茶,帶微微的茉莉花香~是真的解渴好飲料!但我下次還是想嚐嚐看原版的芝士茉莉線茶喔~

2018-11-04