2022-07-06 648 浏览
好嘅食物,就係要經得住時間嘅洗禮,而呢一間係寶琳嘅上海老店就做到😊由小學食到而家都係冇咩點變,好食又抵食👏🏻酸辣湯好開胃,餃子都足料,又唔細隻🤩牛肉麵都好大碗🤤
由小學食到而家都係冇咩點變,好食又抵食👏🏻
酸辣湯好開胃,餃子都足料,又唔細隻🤩
牛肉麵都好大碗🤤
酸辣湯餃子
📍上海真美豆漿大王-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻-上海水餃麵上海雲吞麵兩個湯麵嘅雪菜一啲都唔孤寒 全碗都有滿滿嘅雪菜 所以會有啲咸 無論係水餃定係雲吞 都好大隻 而且餡料好多 而水餃嘅皮比較口 雲吞皮就比較薄 但兩款都好好食鹹粢飯鹹粢飯好好食 鍾意食粢飯嘅你 就要試吓啦
📍上海真美豆漿大王

鹹粢飯好好食 鍾意食粢飯嘅你 就要試吓啦
  • 粢飯
  • 餈飯
2022-05-14 770 浏览
呢間豆漿大王我由中學時期食到而家,間唔中都會想返去食下🤗最中意係食佢既粢飯同銀絲卷🤩傳統既小店食落特別有風味,樣樣真材實料,難怪可以屹立到咁多年😋🥛咸豆漿($19)第一次飲有料既咸豆漿,入面有啲炸菜、油炸鬼同香蔥😄味道咸得黎又有好香既豆漿味,都幾新奇🤣不過個人黎講都係覺得平時飲開既甜豆漿好飲啲😝🥖炸銀絲卷($20)銀絲卷新鮮炸起,上到枱都仲係熱辣辣🤭完全做到外脆內軟😌最中意就係一絲絲咁食晒個餡先食個脆皮🤤點煉奶食真係冇得輸😊🍜秘滷肉碎拌麵($38)肉碎拌麵差不多每次都會叫😍最中意佢地既上海麵麵質,彈牙又唔會太林❣拌麵醬汁超惹味,有小小辣味令味道更刺激😋真係必試😇🍜五香肉骨麵($40)一上枱就已經聞到超香既肉骨湯味💯飲啖湯都已經知道用左好多個鍾頭淆製👍呢個麵相對起拌麵就清啲,但都係好好食😍中意食湯麵既一定要試☺啲肉煲到超林超入味,唔洗費力已經可以將骨肉分離😚冇得頂😏/📌上海真美豆漿大王將軍澳貿業路8號新都城中心3期地下G22號舖/😋食物質素:7/10🍽️用餐環境:5.5/10💰性價比:7/10👣回頭率:7/10
呢間豆漿大王我由中學時期食到而家,間唔中都會想返去食下🤗
最中意係食佢既粢飯同銀絲卷🤩

🥛咸豆漿($19)
第一次飲有料既咸豆漿,入面有啲炸菜、油炸鬼同香蔥😄
味道咸得黎又有好香既豆漿味,都幾新奇🤣
不過個人黎講都係覺得平時飲開既甜豆漿好飲啲😝
咸豆漿

🥖炸銀絲卷($20)
銀絲卷新鮮炸起,上到枱都仲係熱辣辣🤭
完全做到外脆內軟😌
最中意就係一絲絲咁食晒個餡先食個脆皮🤤
點煉奶食真係冇得輸😊
炸銀絲卷

🍜秘滷肉碎拌麵($38)
肉碎拌麵差不多每次都會叫😍
最中意佢地既上海麵麵質,彈牙又唔會太林❣
拌麵醬汁超惹味,有小小辣味令味道更刺激😋
真係必試😇
秘滷肉碎拌麵

🍜五香肉骨麵($40)
一上枱就已經聞到超香既肉骨湯味💯
飲啖湯都已經知道用左好多個鍾頭淆製👍
呢個麵相對起拌麵就清啲,但都係好好食😍
中意食湯麵既一定要試☺
啲肉煲到超林超入味,唔洗費力已經可以將骨肉分離😚
冇得頂😏

2022-05-09
炸銀絲卷
秘滷肉碎拌麵
五香肉骨麵
#豬妹食好西🐷_平民良品#豬妹食好西_新界 #豬妹食好西_寶琳 《上海真美豆漿大王》 食物:🐷🐷🐷.5/5服務:🐷🐷🐷🐷/5CP 值: 🐷🐷🐷🐷🐷/5環境:🐷🐷/5粢飯 $18冬天食熱辣辣嘅粢飯真係好幸福🥰雖然咁平 但啲料係毫不吝嗇咁俾你🤩糯米軟淋淋 油炸鬼脆卜卜 真係好正🤤仲可以加錢加肉鬆加榨菜🤤🤤炸饅頭 $17賣飛佛🤤😍😍外脆內軟 加埋煉奶 真係世一🥰上海排骨麵 $40 連豆漿呢個價錢真係冇得投訴😆大大碗麵 男仔都一定食得飽👍🏻排骨新鮮炸起 熱辣辣脆卜卜🤤又唔會太乾👍🏻小籠包 $28/ 4粒呢個睇落好吸引 但係食落冇乜味🙂啲湯係多嘅 但好似水咁🙂麻麻地✨可能係小店 衛生環境就麻麻哋 地下同餐牌都有少少黐立立🌚 介意可能就外賣吧🤣#hongkong #hkfoodie #foodiehk #吃貨#手機食先#food#食好西#相機食先#小籠包#香港小店 #小店#上海菜 #寶琳#寶琳美食 #豬妹食好西🐷

《上海真美豆漿大王》

小籠包 $28/ 4粒

粢飯
粢飯
2021-12-04 901 浏览
上星期去咗將軍澳新都城,想簡簡單單食一餐,叫咗個酸辣湯麵試下。酸辣湯麵 $34酸辣湯都幾多料㗎,酸辣度又啱啱好,唔會太酸太辣,麵質正正常常,都唔錯。上海小籠包(每客4個)$28小籠包都唔錯喎,皮又唔厚,仲幾多汁添。

酸辣湯麵 $34
酸辣湯麵

上海小籠包(每客4個)$28
小籠包都唔錯喎,皮又唔厚,仲幾多汁添。
上海小籠包
酸辣湯麵
上海小籠包
2021-11-18 646 浏览
上海豆漿大王📍平價之選🤣埋單唔使$100餈飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $18一個呢間餈飯即叫即包,可以另加$再加料勁鐘意食佢既餈飯❤️炸兩勁脆加埋肉鬆同炸菜味道超夾同埋糯米飯好煙靭😁炸雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $22 5件即叫即炸,上碟超熱同超級脆🙆🏻‍♀️入面係白菜豬肉餡好味👏🏻煎菜肉包⭐️⭐️/5 $16 個呢個包餡料唔多,口味普通正常上海排骨麵⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $37一碗上海麵好煙靭~個麵底好食配雪菜肉絲排骨=豬扒即炸既勁香脆❤️
上海豆漿大王

呢個包餡料唔多,口味普通正常

上海排骨麵⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $37一碗
上海麵好煙靭~個麵底好食配雪菜肉絲
排骨=豬扒即炸既勁香脆❤️
突然想食粢飯 但係能夠諗到既餐廳只有寶琳同屯門 唔就腳都特登入黎啦 想食😅😅😅下午茶餐無得嗌粢飯 只可以散嗌 我最鍾意叫多肉鬆 一黎食既時候豐富啲 二黎佢會即刻包架💁🏻‍♀️ 同放係蒸爐一直蒸既粢飯唔同 新鮮包既仲可以享受到油炸鬼既香脆 太好味 忍唔住搶埋朋友既半個🙈另外 叫左個抵食茶餐 油豆腐麵加熱豆漿 油豆腐內釀左少少肉餡 上海麵質感夠爽 配合在旁既榨菜同清湯底 一流👍🏻👍🏻熱豆漿唔會好甜 會飲到淡淡既豆香 其實係好攰既日子黎一個熱辣辣粢飯 一杯熱豆漿 真係最正既comfort food❤️

2021-10-23
2021-06-19 1009 浏览
今日去左豆漿大王食下午茶,試左上海雲吞麵加凍豆漿,只係33蚊價錢又算係合理嘅。雲吞係餃子咁,有三粒,白菜豬肉都唔錯。有得簡三種麵,上海麵都幾彈牙,碗麵都有啲肉碎同雪菜,唔會好寡嘅。店舖嘅冷氣如果可以凍啲就好。
2021-04-06 1247 浏览
叫咗一個鹹粢飯、鹹豆漿、凍豆漿、滷水蛋滷水豆腐麵鹹粢飯係好好食嘅、送同飯嘅比例係不錯、油炸鬼好脆卜卜、肉鬆味亦都好襯、只係感覺同出邊嘅店比起size較細滷水麵入邊嘅滷水蛋同滷水蛋豆腐都做得出色、但係個上海麵就媽媽地但係講到豆漿就有點兒失望,凍豆漿入邊嘅豆味唔夠,似係溝咗水,鹹豆漿杰撻撻又過分地鹹,好難食好想嘔,搵個粢飯送住食個豆漿都搞唔掂,食食下都放棄左衛生環境都OK嘅,建議嚟到淨係買個粢飯或者食個面好啦。
叫咗一個鹹粢飯、鹹豆漿、凍豆漿、滷水蛋滷水豆腐麵

衛生環境都OK嘅,建議嚟到淨係買個粢飯或者食個面好啦。

今日晨甘早陪婆婆去做健康操,早餐都未有時間食!一夠鐘落堂就二話不說去搵間餐廳填填肚!諗黎諗去...最後都係揀左去寶琳食上海真味豆漿大王~話時話都好耐冇去食啦!不過好彩食物水準依然維持到!呢間係我覺得不錯既銅板美食之一😉。熱豆漿(HK $8)天氣凍冰冰緊係嘆返杯熱豆漿啦😏錯啦~原來熱豆漿係用碗上,別有一番風味。豆味香濃,甜度適中。。五香肉骨上海麵(HK $37)呢碗麵係我每次黎食必嗌首選😋我中意個五香肉骨夠哂入味~肉質炆到夠淋,吾肥膩。上海麵仲要配置埋炸菜肉絲,即時令到成碗麵既口感豐富了不少🤗。酸辣湯(HK $35)平時我出街食飯都好少會點酸辣湯,因為我好怕太酸既野🤥但今次初嘗就令我對酸辣湯改觀...大約食材料有豆腐,木耳,魚肚,豬紅,口感好似平時食既碗仔翅甘...酸度適中,岩哂我呢d怕酸又想食d開胃野既人。。上海雞扒(HK $19)雞扒都係我其中一樣常點小食!我中意佢炸粉吾多,咸味適中,最重要皮夠脆。。上海雲吞麵( HK $31)以上介紹既食物整體都算吾錯~但最後呢一款:上海雲吞麵比較令失望。雲吞皮厚,主要內涵都係豬肉和菜,味道平凡,下次吾會再點😫。。總括而言,甘耐冇去食但味道總算仲可

熱豆漿(HK $8)
豆味香濃,甜度適中。

五香肉骨上海麵(HK $37)
上海麵仲要配置埋炸菜肉絲,即時令到成碗麵既口感豐富了不少🤗

酸辣湯(HK $35)

上海雞扒(HK $19)

上海雲吞麵( HK $31)

總括而言,甘耐冇去食但味道總算仲可以維持到水準都係一件幾難得既事,希望可以一直努力,等大家都可以繼續食到銅板美食💪

味道:7/10
價錢:8/10
環境:6/10

上海真美豆漿大王
將軍澳貿業路8號新都城中心3期地下G22號舖
2020-12-11 1121 浏览
呢一間上海小店值得支持,因為味道好價錢平,咁多樣野食之中我自己最鍾意食佢嘅粢飯。佢個粢飯係即叫即做,件油炸鬼仲要炸返脆先至用黎整粢飯,雖然明白如果唔係翻炸會更理想,不過我覺得已經好有誠意。另外值得一讚嘅就係佢嘅炸菜同肉鬆嘅比例係啱啱好,所以佢嘅粢飯真係好食。
粢飯+豆漿

2020-12-04
粢飯+豆漿
2020-12-10 787 浏览
疫情下還是要外賣回家比較好!這家上海店吃了那麼多年還是好味道!尤其最愛它家的酸辣湯麵跟熱辣辣的粢飯!粢飯裡面的餡料真的很足,有油炸鬼炸菜等等,如果想多放配料也可以,加錢就可以了,還是即點即做🤤🤤真的很好吃
疫情下還是要外賣回家比較好!
這家上海店吃了那麼多年還是好味道!
尤其最愛它家的酸辣湯麵跟熱辣辣的粢飯!
2020-12-09
  • 粢飯
  • 酸辣湯麵
2020-09-19 1337 浏览
一間傳統嘅上海小店,員工都非常親切,今次係食晚飯,叫咗酸辣雲吞,酸辣湯真係冇得頂,係雲吞一般呢隻,下次會選擇餃子,酸辣湯餃子,大大件豆腐,大大件豬紅,加埋酸辣湯,美味另外叫咗個招牌肉碎拌面,簡直出色,個滷水汁甜甜鹹鹹加埋啲肉碎,好味,最出色係個面,錄得啱啱好煙韌煙韌叫咗杯豆漿,豆味非常重,真係可以叫多啲外賣返屋企飲最可惜就係個粢飯,真係估唔到一般到呢,其實已經好好嗰條油炸鬼啱啱揸出嚟,可能返咋,炸到好乾,佢仲要一斬三,條油炸鬼一條手指仔咁細條,好彩加咗啲肉鬆同埋啲榨菜,都好啲,粢飯唔算好多,但係啲餡實在太少,呢樣真係要改善下
叫咗杯豆漿,豆味非常重,真係可以叫多啲外賣返屋企飲
  • 秘滷肉碎拌面
2020-07-22 820 浏览
疫情嚴重,根本冇心機出去食野,午餐都係求其食碗酸辣湯算了😖不過你睇,佢又幾足料喎,我不嬲係酸辣湯的愛好者,食過好多大型連鎖店,一係似碗仔翅咁杰🙄唔夠酸,唔夠辣,一係無料既,水汪汪咁😓呢間就唔同呢😍😍😍足料同辣度都足夠,我自己再加左少少醋,但真心推介!我唔食痴飯都夠飽,夠酸又夠辣😋😋正